Tweetweekoverzicht week 1 2016: Big Bang Copyrightclaim, lange tweets, publiek domeindag 2016, (geen) auteursrechthebbende apen en zelf artikelen verkopen via Blendle

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht een auteursrechtenclaim over een liedje dat in The Big Bang Theory gezongen is, overweegt Twitter om de 140 tekens limiet te verruimen, was 1 januari natuurlijk Publiek Domeindag, krijgen apen in Amerika geen auteursrecht en kun je nu (journalistieke) artikelen zelf verkopen via Blendle. Dit tweetweekoverzicht blijft echter gratis ;)

Soft kitty, warm kitty

Wat krijg je als de populaire comedyserie The Big Bang Theory een gedicht uit 1933 af en toe gebruikt in de show? Jawel, een claim en potentiële rechtszaak (PDF) omdat de rechten niet geregeld zijn met de dochters van Edith Newlin, die het gedicht schreef. De studio regelde weliswaar de rechten met een uitgever maar de dochters claimen ook dat dit zonder hun toestemming gebeurd is. In het artikel in Techdirt wordt deze casus uitgebreid beschreven en lijkt de claim ook nog wel een goede kans te hebben.

Tweets van 10.000 tekens ipv 140?

Het gaat financieel niet goed met Twitter. Al heel lang niet overigens en dat is de reden dat ze al jaren sleutelen aan de dienst om het nog interessanter te maken zodat er ook geld aan verdiend kan worden.

Nadat de kenmerkende limiet van 140 tekens al verdween in de direct messages (uitgebreid werd naar 10.000 tekens) lijkt Twitter nu te overwegen om ook de reguliere tweets uit te breiden naar de 10.000 tekens. Wat meteen een hele hoop commotie gaf van allerlei twitteraars die het Een Verschrikkelijk Idee vinden en een enkeling die er het voordeel er wel van in ziet.

De echte hamvraag is natuurlijk of Twitter zelf denkt dat het daarmee op één of andere manier geld kan gaan verdienen. Ik betwijfel of ze de argumenten, over het verloren gaan van het unieke kenmerk van Twitter, met een andere bril dan die van een commercieel bedrijf lezen maar goed, volgens Re/code gaan we het uiterlijk eind maart vanzelf zien. Ik zou het zelf prefereren als de 140-tekens limiet in stand blijft maar moet zeggen dat zolang er maar max 140 tekens van een (veel langere) tweet getoond worden in de Twittercliënts, ik niet heel veel nadelen zie. Iedereen zal dan nog steeds streven om binnen die limiet te blijven om te voorkomen dat je moet doorklikken op een tweet. En tweeps die de hele dag tweets van 10.000 tekens versturen, die ontvolg je ook met 1 klik natuurlijk. Het is niet zo dat iedereen zijn artikelen integraal op Twitter zal zetten lijkt me. De mijne passen niet eens in 10.000 tekens ;)

Publiek Domeindag 2016

1 januari 2016 was ook dit jaar weer de dag dat op sommige werken de auteursrechten verlopen. Zodra dit gebeurt komt een werk in het zogeheten publiek domein te vallen en kan iedereen zonder toestemming of vergoeding dat werk voor eigen doeleinden gebruiken. Sinds 2010 wordt dit heuglijke feit dan ook gevierd door 1 januari uit te roepen tot publiek domeindag en stil te staan bij werken die dat jaar in het publiek domein zijn gekomen.

Het verschilt een beetje welke werken wanneer in het publiek domein komen. In de meeste landen is dat 1 januari nadat de maker van een werk 70 jaar overleden is hoewel er ook landen zijn waar dat 50 jaar is en Amerika nog ruim 10 jaar niet eens een publiek domein heeft dankzij het auteursrechtelijke gekonkel in hun wetgeving.

In Nederland is de beschermingsduur 70 jaar en dat betekent dat er een aantal bekendere werken nu voor hergebruik beschikbaar zijn van makers die in 1945 overleden zijn. Daar horen zowel Anne Frank als Hitler bij -hoewel daar het laatste woord nog niet over gezegd is – maar ook vele tientallen kunstenaars.

Nee, een aap krijgt geen auteursrecht op een selfie

Kennelijk vinden mensen auteursrecht wel interessant als het om een aap gaat. DWDD, het journaal en diverse websites brachten het nieuws afgelopen week dat de Amerikaanse rechter bepaald had dat een aap niet over auteursrecht kan beschikken. De hele discussie over het auteursrecht van de apenselfies is de afgelopen jaren al meerdere keren gevoerd maar zelfs nadat iedereen – op de fotograaf na – het er wel over eens was dat de foto’s vrij zijn van auteursrecht, besloot dierenrechtenorganisatie PETA er nog een PR-schepje bovenop te gooien en de rechter te vragen het auteursrecht aan de kuifmakaak toe te kennen.

Daar was de rechter echter snel klaar mee aangezien er al een duidelijke uitspraak lag van de US Copyright Office dat een aap niet over een auteursrecht kan beschikken. Pech voor de PETA dus.

Artikelen verkopen via Blendle

Reporters Online kwam afgelopen week met een WordPress plugin waarmee (freelance) journalisten artikelen op hun eigen site achter de betaalmuur van Blendle kunnen zetten en verkopen. Daar kun je natuurlijk helemaal vanuit journalistiek standpunt naar kijken (dat doet Villamedia bijv.) maar het is ook een intrigerend idee voor bloggers die artikelen schrijven die wellicht commercieel interessant zijn. Ook al heb ik bijzonder laaggespannen verwachtingen voor de betaalbereidheid van lezers van blogs.

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top