Het vernieuwde ebookplatform van de Bibliotheek

Gisteren, 12 januari, is zonder veel ophef een vernieuwde versie van het ebookplatform van de Bibliotheek live gezet. Hiermee moet het ebookplatform klaar zijn voor de nieuwe gebruikers die via de landelijke ebookcampagne (die a.s. vrijdag begint) hun weg naar de ebooks van de bibliotheek willen vinden.

Maar wat is er nou precies aan vernieuwd? Wat is er veranderd en (hopelijk) verbeterd? En kun je alles nog net zo goed terugvinden als voorheen? Daar kom je maar op één manier achter en dat is zelf rondsnuffelen en uitproberen natuurlijk.

Een andere presentatie

Hoewel er ook (tijdelijk) veel nieuwe titels zijn toegevoegd aan de collectie (zoals titels van o.a. Youp van ‘t Hek, Tommy Wieringa, Tomas Ross, Martin Bril en Kluun) draaien alle vernieuwingen op het ebookplatform vooral om een nieuwe en andere presentatie van de ebooks.

Iets dat niet meteen opvalt is de betere integratie van de ebooks in de site van de Bibliotheek. Als je zoekt op titel of auteur op de verschillende plekken van de site, dan krijg je keurig zowel de gevonden ebooks te zien in de zoekresultaten als de gedrukte versies die bij een lokale bibliotheek te lenen zijn. Met een nieuw icoontje zie je nu ook duidelijk het onderscheid tussen de twee soorten.

Onder de zoekbalk en de grote afbeelding met tientallen omslagen worden de meer dan 10.000 titels op verschillende manieren toegankelijk gemaakt.

bibliotheek ebookplatform
Een selectie van recent toegevoegde titels wordt nu prominent getoond in een horizontaal scrollvenster. Op deze manier kun je zien of er – en welke – titels nieuw zijn bijgekomen sinds de laatste keer dat je een bezoek bracht aan de site.

Bladeren door genres/categoriën kon al in de vorige versie maar hoewel het nu subtieler verwerkt is op de voorpagina, heeft elke “genrepagina” ook een nieuwe layout gekregen inclusief een eigen grote headerafbeelding die veel duidelijker laat zien in welk genre je aan het bladeren bent.

Een aantal genres wordt op verschillende plekken verder uitgelicht met een eigen selectie in een horizontaal scrollvenster. Zo vind je literaire romans, spannende ebooks, chicklit, lezen voor de lijst en ebooks voor jeugd en jongeren terug op de voorpagina. Ik neem aan dat met enige regelmaat de genres rouleren op de voorpagina en dat thematische selecties rond feestdagen en andere speciale gelegenheden op die manier onder de aandacht worden gebracht.

Ook voor de ereader

Meer dan 70% van het aanbod van ebooks is ook te lezen op een ereader. Op de oude site kon je bij zoekacties weliswaar filteren op titels die op een ereader te lezen zijn maar dat werkte absoluut niet vlekkeloos. Tenminste, *ik* had er telkens ruzie mee en trof telkens titels aan die helemaal niet te downloaden waren voor een ereader. Iets dat extra lastig was omdat je op de titelpagina eerst een pulldown menu moest openklappen om te zien in welke formaten de titel te downloaden was.

Op het vernieuwde ebookplatform lijkt dit probleem nu opgelost te zijn want het filteren op titels die ook op een ereader te lezen zijn werkt nu wel goed.

bibliotheek ebookplatform

Vanaf de voorpagina wordt ook doorverwezen naar een pagina met een vooraf gedefinieerde selectie van alle titels die op een ereader te lezen zijn. Dit brengt je overigens wel naar een onderdeel van de reguliere catalogus dat een andere vormgeving heeft dan het ebookplatform. Je ziet dat het een catalogusscherm is waar gefilterd is op ebook en ‘Geschikt voor e-reader’. Zoek je echter op die pagina naar titels dan vind je gegarandeerd alleen titels terug die je op een ereader kunt lezen en dat is precies wat het ook zou moeten doen.

Lid worden en hoe leen je ebooks?

bibliotheek ebookplatform
De informatie op de voorpagina van het ebookplatform die *over* het lenen van ebooks gaat of over het toegang krijgen tot de ebooks van de bibliotheek, is een beetje verstopt. Halverwege het scherm vind je een korte tekst die verwijst naar de mogelijkheid om lid te worden van de bibliotheek – zowel een rechtstreeks digitaal abonnement via de KB als een abonnement bij je eigen lokale bibliotheek. Daarnaast staat een blokje tekst die, met een extra klik, naar alle veelgestelde vragen verwijst en waar je een grote hoeveelheid informatie vindt over het lenen van ebooks en de apparaten waar je ze op kunt lezen.

Helemaal onderaan de lange voorpagina wordt tot slot nog verwezen naar de Eregalerij met gratis, rechtenvrije, ebooks.

Nieuwe ebook titelpagina’s

Behalve de voorpagina en de “genrepagina’s” zijn ook de ebook(titel)pagina’s zelf onder handen genomen.

bibliotheek ebookplatform
Elke titelpagina is voorzien van een titelbalk in de kleur van de omslag van het (papieren) boek. In de titelbalk wordt onder de titel en auteur nu ook vermeld dat het om een e-book gaat [1]. Logisch natuurlijk als je rechtstreeks vanaf de voorpagina van het ebookplatform bent gaan zoeken maar door de betere integratie met de catalogus zie je bij de zoekresultaten nu goed het verschil tussen de ebooks en de gedrukte versies.

De omslag wordt nu met een gekanteld perspectief getoond [2] waardoor er een “3D” weergave ontstaat. Leuk om meteen te zien of het een heel dik boek is of niet :) Onder de omslag heb je de mogelijkheid om de link naar de ebookpagina te delen op de bekende socialmediakanalen [3].

In een lichtgrijze balk [4] staat het bekende pulldown menu om het formaat te kiezen waarin je het ebook wilt lezen. Alle titels zijn op een tablet of smartphone te lezen via de Bibliotheek app of online via pc of laptop. Het merendeel (maar dus lang niet alle!) is te lezen op een ereader en kun je dus downloaden als een met Adobe DRM beveiligd ePub bestand.

Ben je niet ingelogd? Dan wordt in plaats van het pulldownmenu een melding getoond dat je het ebook kunt lezen als je lid bent van de Bibliotheek en een webaccount aangemaakt hebt.

Eén van de vervelende aspecten van de vorige versie van het ebookplatform was dat je pas in het pulldownmenu van de formaten zag of er wel of niet een downloadbare ePub beschikbaar was voor op je ereader. Dat is nu gelukkig verbeterd want als het ebook *niet* te lezen is op een ereader dan krijg je dat meteen te zien.

bibliotheek ebookplatform
Tot slot worden er ook maximaal vier andere titels getoond [5] die (op één of andere manier) gerelateerd zijn aan het ebook. Onder de noemer ‘Misschien is dit ook iets voor jou?’ worden dan titels aanbevolen die je ook interessant zou kunnen vinden. Hier zit ongetwijfeld de Welkboek dienst achter hoewel de logica me enigszins ontgaat: bij Silo van Hugh Howey krijg je nog drie andere delen uit dezelfde reeks maar bij de boeken van Youp word je nooit doorverwezen naar andere titels van hem. In elk geval is het wel een prima manier om andere titels te ontdekken op het ebookplatform en ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk ik dat vind voor een bibliotheekdienst.

De echte waarde van een ebookplatform van een bibliotheek blijft mijns inziens de mate waarin je je eigen aanbod onder de aandacht weet te brengen van gebruikers. En welke diensten je kunt bouwen op basis van het ebookplatform. Ongeacht of je 10.000 of 50.000 titels in de digitale collectie hebt zitten en ongeacht of je wel of niet de bestsellers kunt aanbieden.

Kijk je dus naar de discoverability van de ebooks en het ebookplatform, dan vind ik dat er met deze vernieuwing een mooie stap in de goede richting genomen is.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (37) Write a comment

 1. Het ziet er allemaal heel mooi uit. En in theorie is het natuurlijk prachtig, en zo handig. Maar helaas wil Adobe Digital Editions, die je nodig hebt om je ebook op je reader te zetten, bij mij niet werken. Zeker te oude computer. Zucht….

  Reply

 2. Ha Raymond, vandaag een foldertje meegenomen in de bieb. De ebooks van de bieb werken blijkbaar weer met de software van Sony ( mijn ereader). Maar wat als je altijd werkt met Calibre? Gaan die twee systemen elkaar niet bijten? Ik ben als de dood dat mijn mooie flow via Calibre in de war wordt gebracht. Heb je nog tips? Bedankt vast!

  Reply

  • @Erika Volgens mij kon je de ebooks van de bibliotheek altijd al lezen op een Sony ereader hoor. Een handleiding daarvoor vind je op hun site (https://veelgestelde-vragen.bibliotheek.nl/sites/default/files/e-books-lezen-Sony-ereader-Windows.pdf) en gaat uit van Adobe Digital Editions omdat die DRM gebruikt wordt.

   Dat wil niet zeggen dat je er geen Calibre naast kunt gebruiken. Zolang je ereader maar – eenmalig – geautoriseerd is (met het Adobe ID) in Adobe Digital Editions, kun je volgens mij ook de geleende ebooks – met DRM en al – in Calibre zetten en versturen naar je ereader. Ik heb dat eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd.

   Het is ook even de vraag of je dat moet willen. De geleende ebooks bevatten dus Adobe DRM en kun je dus niet converteren, bewaren enz. Zelf zet ik al mijn gekochte ebooks in Calibre maar laat ik geleende ebooks die drie weken gewoon in Adobe Digital Editions staan. Dat bijt elkaar niet en maakt het (voor mij) juist veel overzichtelijker.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top