Waar koop je de top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs? : de januari 2016 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er regelmatig acties waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Ook deze probeer ik in kaart te brengen!

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

In de top 5 staat deze keer een boek dat geen ebookversie heeft (Jamie’s super food voor elke dag) en daarom vul ik deze aan met een titel die op nummer 8 deze week staat: een nieuwe bundel van de verhalen van Herman Finkers. Omdat Bol en Amazon deze periode ook stunten met de prijs van het boek van Joris Luyendijk – het best verkochte boek van 2015 – neem ik ook deze op, ook al staat die deze week op nummer 7.

 1. (1) De Amerikaanse prinses door Annejet van der Zijl;
 2. (2) Neem een geit door Claudia de Breij;
 3. (4) Broederschap door Frans Timmermans
 4. (5) Judas door Amos Oz;
 5. (7) Dit kan niet waar zijn door Joris Luyendijk.
 6. (8) De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door door Herman Finkers.

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als vele andere, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (15 januari 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

bestseller ebooks januari 2016
De Amerikaanse prinses blijft onverminderd overal even duur maar ja, het is al twee maanden de bestverkopende titel en het heeft kennelijk nog geen prijsdaling nodig, ook niet voor het prijzige ebook. Ook Neem een geit is nergens in de aanbieding hoewel daar het ebook tenminste op zichzelf nog een goede deal is vergeleken met de gedrukte versie.

Het boek(je) van Frans Timmermans, Broederschap, is hoe dan ook niet prijzig. De papieren versie kost 5 euro en dan weet je dat je met een ebookversie niet heel veel extra voordeel kunt behalen. Toch is dat wel degelijk mogelijk want bij Amazon en Google Play is de titel voor 3,75 euro te koop. Interessant is dat de reguliere prijs van het ebook identiek is aan de papieren versie en bij Bol/Kobo, Ebook.nl en Libris/Blz betaal je dat er ook voor. Heel bijzonder is wel dat je bij Bruna *meer* betaalt voor de ebookversie dan voor de papieren versie. Dat is de eerste keer dat ik dat zie met een Nederlandstalige titel. Tenzij je toevallig een hoop credits over hebt bij Tom Kabinet is zelfs een tweedehands exemplaar duurder dan een nieuw exemplaar bij Amazon of Google Play.

Had je het nieuwe boek van Amos Oz nog niet aangeschaft? Dan ben je tijdelijk een stuk goedkoper uit bij zowel Amazon als Bol/Kobo en bespaar je maar liefst 7 euro.

Ook Dit kan niet waar zijn maakt onderdeel uit van die actie want bij beide ebookwinkels is het tijdelijk voor 6,99 euro te krijgen: een besparing van zelfs 8 euro.

Sinds de oudejaarsconference van Herman Finkers staan ook zijn teksten weer in de belangstelling en De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door stijgt daardoor gestaag nu in de bestsellerlijst. Er valt (nog) nergens een extra voordeel te behalen echter en je betaalt er overal 9,99 euro voor. Er is overigens ook een gecombineerde ebookeditie met Poëzie, zo moeilijk nie die (overal) 12,99 euro kost. Interessant weetje is wel overigens dat het ebook te lenen is bij de Bibliotheek. Je moet het dan wel lezen in de Bibliotheek app want voor de ereader is het niet beschikbaar.

Conclusies?

Ook in 2016 valt er weer voordeel te behalen als je digitaal leest. Vandaag is de ebookcampagne van de openbare bibliotheken begonnen om je te wijzen op alle ebooks die je kunt lenen en er zijn ook veel diverse acties gaande bij de ebookwinkels (zie hieronder).

Ga je voor de koopjes bij de bestsellers dan moet je niet bij de dure ebookversie zijn van De Amerikaanse Prinses, het boek van Claudia de Breij en de titel van Herman Finker maar bij Amazon en Bol ben je wel een stuk goedkoper uit voor Judas en Dit kan niet waar zijn. Hoewel de prijsverschillen in absolute zin niet groot zijn maakt het in relatieve zin wel degelijk uit waar je Broederschap koopt: Google Play en Amazon hebben het een stuk goedkoper in de aanbieding terwijl je bij Bruna dus meer betaalt dan voor de gedrukte versie. Daar staat bij Bruna wel tegenover dat de titel al wel in het Bliyoo aanbod zit, mocht je daar een abonnement op hebben.

Wil je ze toch allemaal aanschaffen? Dan ben je het goedkoopst uit bij Amazon. Daar betaal je in totaal €55,70 voor de zes ebooks in plaats van de totale papieren prijs van €107,38. Bol volgt meteen daarna met €56,95, bij Google Play Books €70,70, bij zowel Ebook.nl als Libris/Blz betaal je €71,95 terwijl je bij Bruna het duurst uitbent met €72,94.

Je bespaart deze maand dus bij Amazon bijna 52 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 52% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was vorige maand ook 52%.

Andere acties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van bestseller ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij andere ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • Ebooks die je kunnen helpen met je goede voornemens? Zeg maar niets meer want die zijn met korting te krijgen bij alle ebookwinkels. Hoewel het met de korting volgens mij nog wel mee(tegen)valt;
 • Het is de Maand van de spiritualiteit en dat betekent dat een selectie van spirituele en psychologietitels voor €7,99 tijdelijk te koop zijn. Deze actie loopt van 15 januari t/m 14 februari 2016;
 • Het is officieel winter en daarom is er ook de Winter Vakantielezen actie bij alle ebookwinkels. T/m 25 januari zijn 20 titels – waaronder diverse titels uit de Bestseller 60 – voor €7,99 te koop. Handig als je het Millenniumboek van David Lagercrantz nog niet hebt;
 • Lees je graag Nederlandse thrillers? Dan moet je snel zijn want tot en met 17 januari kun je een groot aantal misdaadtitels voor €4,99 per stuk kopen;;
 • Toch liever Harlequin ebooks? Die zijn ook goedkoper te krijgen bij o.a. Bol. Vijf stuks voor 15 euro!;
 • Bol gooit meerdere acties bij elkaar onder de eigen Sale/Solden noemer maar dat betekent wel dat er 138 ebooks in totaal in de aanbieding zijn, waaronder een aantal bestsellers. Koop je voor minstens 15 euro bij Bol aan Nederlandstalige ebooks? Dan krijg je er tot 31 januari een verhalenbundel bij;

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top