Tweetweekoverzicht week 2 2016: Onderzoeksdata, portretrecht en luiers, gearchiveerde MS-DOS spellen en Netflix vs proxies

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over onderzoeksdata (management), een schending van portretrecht waar voor de verandering eens positief mee omgegaan wordt, de duizenden DOS spellen die je nu kunt spelen bij The Internet Archive en de aankondiging van Netflix over het tegengaan van DNS diensten en VPN’s.

Research data management

Ook de onderzoekers in het hbo hebben (natuurlijk) te maken met onderzoeksdata. De veranderende eisen (van o.a. onderzoeksfinanciers) en verwachtingen ten aanzien van het opslaan, beheren en beschikbaar maken van onderzoeksdata zorgen er voor dat het onderwerp hoog op de agenda is komen te staan.

Gelukkig is er zowel nationaal als internationaal veel ervaring met hoe je met onderzoeksdata kunt omgaan en de Engelse organisatie JISC heeft afgelopen week een handige gids uitgebracht die bedoeld is voor onderzoekers en degenen die dat ondersteunen (vaak de bibliotheek). Het is een onderwerp waar ik me ook mee bezig ga houden dit jaar en waar je ongetwijfeld nog wel wat artikelen over gaat lezen hier.

Creatief omgaan met je portretrecht

Natuurlijk kun je moord en brand gaan schreeuwen als Kruidvat jouw foto ineens op hun nieuwe folder gebruikt. Daar ging voormalig CDA politicus Sabine Uitslag gelukkig wat handiger mee om en in plaats van er een rechtszaak of claim tegenaan te gooien, stelde ze voor dat Kruidvat een donatie van (een jaar lang) luiers aan het Babyhuis zou doen.

Met excuses voor de gemaakte fout ging Kruidvat – eveneens heel sportief want het gaat om 17.000 luiers – daar mee akkoord. Toch prettig dat er ook positieve oplossingen mogelijk zijn voor auteursrechtelijke problemen, nietwaar?

The Internet Archive voegt 2500 MS-DOS spellen toe aan hun archief

The Internet Archive had al een prachtige softwarebibliotheek met oude (shareware) programma’s en spellen van vele platformen. Daar kwamen er vorige week enorm veel bij want er werden maar liefst meer dan 2000 MS-DOS spellen toegevoegd aan de spellenbibliotheek. Daarmee zijn er nu maar liefst 2500 spellen te vinden die allemaal speelbaar zijn via een DOSbox emulator die in je browser geladen wordt.

Van Dune 2, Jazz Jackrabbit en Rise of the Triad tot Leather Goddesses of Phobos. Als je eind jaren 80, begin jaren 90 spellen speelde, dan is dit één grote sentimentele reis terug in de tijd.

Ik ga zelf nu even Rescue Rover spelen. Kan ik die floppy ook eens een keer weggooien nu :)

Netflix kondigt aan op te gaan treden tegen VPN’s en DNS “unblockers”

Nadat Netflix anderhalve week geleden aankondigde (bijna) overal ter wereld beschikbaar te zijn kon je er al een beetje op wachten: een additionele aankondiging dat ze gaan optreden tegen het gebruik van proxies en vergelijkbare technieken. Die kwam ook afgelopen week toen Netflix meedeelde dat “those using proxies and unblockers will only be able to access the service in the country where they currently are.”

Netflix streeft naar een wereldwijde beschikbaarheid van alles wat ze aanbieden maar het is duidelijk dat we daar nog vele jaren van verwijderd zijn. Juist doordat Netflix in 160 landen nu beschikbaar is, blijkt eens te meer hoe groot de onderlinge verschillen zijn als het gaat om het aanbod.

Ook al is vanuit Netflix eerder aangegeven dat ze VPN en DNS server heel lastig kunnen blokkeren – aanbieders kunnen snel wisselen van IP-adressen – onder druk van Hollywood lijkt Netflix dit toch te gaan proberen. De komende weken zouden ze daar mee moeten gaan beginnen maar is het wat mij betreft wel de vraag hoe ver ze hier in willen gaan.

Er is een groep betalende gebruikers van Netflix die alleen een abonnement genomen hebben om juist de series en films te kunnen zien die in andere regio’s (wel) te zien zijn. Hoe groot die groep is en hoe bereid die groep is om te blijven betalen als Netflix de toegang beperkt tot wat ze in hun eigen regio kunnen zien, dat is niet duidelijk maar de nadruk komt dan wel veel meer te liggen op het soms zeer beperkte aanbod dat er in veel landen nog steeds is. Of Netflix dan nog steeds de aantrekkelijke optie is of dat het illegaal downloaden dan weer toe gaat nemen is dan maar de vraag.

En aan de andere kant zijn daar de (letterlijk) tientallen VPN en DNS diensten die ook wel weten dat de meerderheid van hun gebruikers betalen voor de dienst omdat ze er Netflix mee kunnen kijken uit andere regio’s. Die gaan hun uiterste best doen om alle beperkingen die Netflix introduceert weer te omzeilen. Een kat en muis spel waar uiteindelijk iedereen last van heeft.

Mijn gok zou zijn dat Netflix inderdaad de Amerikaanse servers van grotere en bekende proxies, VPN diensten en DNS diensten periodiek zal blokkeren om het de incidentele gebruiker lastiger te maken. De meer technische gebruikers kunnen ze alleen maar op afstand houden door permanent van alle diensten alle servers bij te houden en dat zal Netflix niet gaan doen verwacht ik. Je betalende gebruikers met man en macht proberen te weren is nooit een slim idee namelijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

  1. […] De entertainmentindustrie lijkt daarmee weer een stapje verder te gaan in het aanpakken van legale diensten en middelen, puur omdat ze gebruikt *kunnen* worden om geografische restricties te omzeilen. Enkele weken geleden kwam Netflix ook met een maatregel om VPN en DNS diensten te blokkeren. […]

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top