Anoniem Google gebruiken met behulp van StartPage

Bijna iedereen is blij dat bijna iedereen Google gebruikt. Gebruikers vinden (meestal) snel wat ze zoeken, websites willen graag gevonden natuurlijk en Google verzamelt zoveel mogelijk gegevens over alles en iedereen. Met behulp van cookies, IP-adressen, je zoektermen en alles waar je uiteindelijk op klikt, worden profielen opgesteld waardoor je zoekresultaten – en advertenties – op maat krijgt.

Als je niet wilt dat jouw zoekacties bewaard worden, laat staan gebruikt worden om een profiel van je op te bouwen, dan zijn de opties redelijk beperkt. De bekende browsers hebben allemaal wel een mogelijkheid om met iets meer privacy te browsen (Incognito in Chrome, Private Browsing in Firefox en InPrivate Browsing in IE) maar dat zorgt er alleen maar voor dat je zoekgeschiedenis en cookies niet bewaard worden. Websites zien bijvoorbeeld nog steeds waar je vandaan bent gekomen als je hun site gevonden hebt via een zoekmachine en die zoekmachines verzamelen nog steeds wel andersoortige informatie over jou zoals je IP-adres.

Nu kun je een zoekmachine als DuckDuckGo gebruiken die beweert dat ze je niet volgen en geen gegevens bewaart maar dan ben je wel afhankelijk van de kwaliteit van hun index en tja, die is toch niet zo groot als die van Google. Een andere optie is een VPN dienst gebruiken voor meer privacy maar ook dit helpt je weinig als je ingelogd blijft op bijv. je Google account en je cookies niet grondig verwijdert.

StartPage

StartPage is een site die eigenlijk tussen jouw zoekacties en Google in gaat zitten zodat je anoniem kunt zoeken.

startpage

Elke zoekactie wordt geanonimiseerd versleuteld doorgestuurd naar Google via de servers van StartPage. Op die manier ziet de zoekmachine niet meer dat de zoekactie van jou afkomstig is want die lijkt van de servers van StartPage te komen. Google ziet je IP-adres niet, kan geen koppeling maken met jouw Google profiel en cookies en, als je doorklikt op de zoekresultaten, kan niet registreren via welke zoekactie ze gevonden zijn.

StartPage is een dienst van het bedrijf Ixquick die al bijna 10 jaar zelf een zoekmachine heeft met de focus op privacy. In plaats van te blijven concurreren met Google hebben ze naast hun eigen zoekmachine dus ook StartPage die de voordelen van Ixquick combineert met die van Google.

Niet-gepersonaliseerd zoeken in Google

Anoniem zoeken in Google met StartPage betekent ook dat de gepersonaliseerde zoekresultaten van Google niet getoond worden. Oftewel, de zoekresultaten die je krijgt bij een zoekactie met StartPage kunnen behoorlijk verschillen ten opzichte van de resultaten die je krijgt als je rechtstreeks bij Google zoekt.

Hoeveel impact je eerdere zoekacties en het opgebouwde profiel hebben op die zoekresultaten wordt snel duidelijk als je een zoekactie – die je vaker hebt gedaan – in Google uitvoert en de resultaten vergelijkt met dezelfde zoekactie in Google via StartPage.

startpage_vs_google

(klik voor een grotere versie)

Een egosearch illustreert de verschillen bij Google zeer goed omdat een Google profiel – die bijna iedere Google gebruiker heeft – een grote rol speelt in de zoekresultaten. Links zie je dat Google je niet herkent aan je Google account en cookies en alleen puur de zoekresultaten uit hun index getoond worden. Rechts zie je dat als Google je wel herkent er veel meer informatie weergegeven wordt. Zo krijg je ook een selectie van pagina’s en posts van mijn blog te zien, toont Google ook een aantal Google+ pagina’s van mijn posts en wordt ook aanvullende informatie getoond, zoals in dit geval mijn Google profiel zelf.

De zoekresultaten in StartPage zijn alle voorzien van een ‘proxy’ link. Als je hier op klikt wordt de site geladen via de servers van StartPage/Ixquick. Ook de site kan dan niet zien dat je er een bezoek aan gebracht hebt, cookies plaatsen of andere informatie over je verzamelen. Hoewel dit wel werkt zijn er een aantal flinke nadelen: omdat een hele site geladen moet worden door StartPage gaat alles een stuk trager. Daarnaast kun je niet werken met formulieren en worden Javascripts niet geladen. Aangezien bijna elke site hier veel gebruik van maakt, levert dat bijna altijd problemen op in de weergave en functionaliteit van de site. Je moet hier dus echt kiezen tussen privacy en functionaliteit.

Geavanceerd zoeken

Eén van de voordelen van StartPage – die ze zelf niet echt promoten – is het feit dat ze ook (anoniem) geavanceerd zoeken in Google ondersteunen. Google heeft de laatste jaren een grote schoonmaak gehouden en heeft alle zoekopties op de voorpagina geleidelijk verstopt of afgevoerd. Als je nog geavanceerd wilt zoeken bij Google moet je letterlijk googelen om de link te vinden van het zoekscherm.

Bij StartPage staat de link wel meteen bovenaan de voorpagina en kun je dus eenvoudig geavanceerd en anoniem zoeken in Google:

startpage advanced search
Wil je StartPage proberen of meteen gaan gebruiken? Je kunt dan StartPage instellen als de startpagina in je browser – what’s in a name? – maar ook als standaard zoekmachine installeren in je browser. Je maakt dan automatisch gebruik van StartPage als je via de adresbalk in je browser gaat zoeken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

  1. Mooi artikel en volgens mij moet de (openbare?) bibliotheekwereld hier meer mee doen. Dit raakt precies de kern van de opdracht die bibliotheken hebben om burgers waardevrije toegang tot informatie te geven.
    Ik zou het een goed idee vinden als er verder onderzoek wordt gedaan naar de kwaliteit van startpage. Ik denk aan vragen als: wanneer we op 20 plaatsen op hetzelfde moment precies dezelfde zoekvraag intikken, krijgen we dan ook dezelfde resultaten? Is het bekijken van de resultaatpaginas ook anoniem?
    Wat mij betreft een belangrijk topic voor ons vak.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top