Je eigen ebookplatform met de Calibre inhoudsserver (of hoe je ebooks draadloos op je ereader kunt zetten)

Natuurlijk kun je snuffelen naar leuke titels op het ebookplatform van de Bibliotheek maar wist je dat je met behulp van Calibre ook heel eenvoudig je eigen ebookplatform kunt maken? Een privé website met alle titels uit je eigen Calibre-bibliotheek die je ook nog eens kunt gebruiken om ebooks via wifi op je ereader te zetten. Ik laat je zien hoe je de inhoudsserver (content server) aan kunt zetten en hoe jouw eigen ebookplatform in een browser (op een ereader) eruitziet.

Een Calibre bibliotheek kun je – behalve in Calibre zelf – ook gebruiken op elk Android toestel met de Calibre Companion app. Alle gegevens (metadata) worden dan verstuurd naar de Android app en je kunt zelfs de ebookbestanden openen om ze te lezen in de app.

calibre content serverOp een vergelijkbare manier kan Calibre ook een eigen webversie maken van de bibliotheek. Daarvoor is er een speciale webserver ingebouwd die je kunt terugvinden onder de menuknop Connect/share (Verbinden/delen).

Klik daar op Start Content Server (Inhoudsserver starten) om die webserver te starten. En klaar ben je! Huppakee, je eigen ebookplatform kan bekeken worden in elke browser!

Eh, op welke URL staat die website met al jouw ebooks?

calibre content serverHet is niet meteen duidelijk *waar* je de website kunt terugvinden. Het enige waaraan je kunt zien dat de inhoudsserver gestart is zijn de drie bolletjes die je boven in de menuknop Connect/share (Verbinden/delen) ziet. Die waren eerst blauw en zijn nu groen geworden.

Klik je echter nog een keer op de menuknop, dan is de optie voor de inhoudssserver veranderd in Stop Content Server [IP-adres, port 8080] (Inhoudsserver stoppen [IP-adres, poort 8080]). Het IP-adres dat je ziet is er eentje van je eigen lokale netwerk – de 10.0.0.85 werkt dus niet voor jou – hoewel het poortnummer 8080 de standaardinstelling is voor iedereen.

Een IP-adres is een unieke code waarmee een apparaat of computer geïdentificeerd wordt op internet, vergelijkbaar met een telefoonnummer. Het bestaat uit vier getallenreeksen die gescheiden worden door een punt. Binnen je netwerk thuis wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van een IP-adres dat begint met 192.168 of een 10. Dat zijn privé adressen die alleen maar in je eigen thuisnetwerk werken zodat je niet per ongeluk alles zichtbaar maakt op internet.

Calibre in de browser

Behalve een URL kun je ook het IP-adres van een website in de browser typen. Om dus je eigen ebookplatform te bekijken in een browser ga je in de adresbalk naar <jouw IP-adres:8080>. Het poortnummer – een soort eigen deur speciaal voor de website die nu op je computer draait – komt dus achter een dubbele punt te staan in de URL. In mijn geval is dat (http://)10.0.0.85:8080, in jouw geval is dat het IP-adres van jouw computer met :8080 erachter.

calibre content server browser
Zoals je hierboven kunt zien krijg je feitelijk een webversie van Calibre voorgeschoteld. Je kunt bladeren door de bibliotheek die geopend is – welke dat is kun je helemaal rechtsonderaan zien – op verschillende manieren. De bovenste drie (Newest, All books en Random book) werken altijd terwijl je voor alle overige afhankelijk bent van hoe netjes en volledig je de metadata ingevuld hebt van alle ebooks in de bibliotheek.

calibre content server browser
Als je bladert door je bibliotheek dan krijg je alle ebooks te zien met titel, auteur en samenvatting (mits die ook als metadata toegevoegd zijn natuurlijk). Onder de coverafbeelding staat een Get (Ophalen) knop waarmee je dan het ebookbestand kunt downloaden. Zonder DRM want het zijn je eigen ebooks :)

Heb je meerdere versies van een ebook omdat je bijv. een Kindle ebook hebt geconverteerd naar ePub, dan moet je eerst doorklikken naar Details om te kunnen kiezen welke van de formaten je downloadt.

Mobiele ebookplatform

Open je de website op een tablet of mobiele telefoon, dan krijg je de mobiele variant van de site. Die kun je ook in de browser op je computer bekijken door rechtsbovenaan op het linkje Mobile te klikken.

calibre content server mobilebrowser
Die is aanzienlijk soberder uitgevoerd. De opmaak is grotendeels verwijderd, net als de samenvatting, hoewel je in deze versie wel meteen kunt kiezen tussen meerdere formaten als je die in je bibliotheek hebt staan. Vanaf je tablet of telefoon kun je dan ook je ebooks downloaden en lezen met behulp van één van de vele ereading apps voor iOS, Android of Windows (Phone).

Ebooks via wifi op je ereader zetten

De meeste ereaders beschikken eveneens over wifi voor het synchroniseren van ebooks (de Kobo en Kindle ereaders bijvoorbeeld). Deze ereaders hebben vaak echter ook een webbrowser die je niet moet willen gebruiken om even een middagje te gaan internetten maar die wel uitstekend werkt voor de mobiele site van je Calibre ebookplatform.

Op de Kindle ereaders vind je de experimentele browser terug in het hoofdmenu terwijl de browser één van de standaardapps is op de Icarus Illumina. Op Kobo ereaders is de browser goed verstopt: ga op het startscherm naar het menu, dan naar Instellingen->Bètafuncties en tik vervolgens op Starten onder de beschrijving van de webbrowser.

calibre content server kobo
Een ereader – hierboven zie je de browser van de Kobo Glo HD – wordt als mobiel apparaat gezien. Als je naar de URL van je Calibre website gaat krijg je daarom automatisch de mobiele versie.

Je kunt de ebooks vervolgens via wifi downloaden (let wel op het goede formaat!) en die worden dan netjes toegevoegd aan de bibliotheek op je ereader. Handig als je even het kabeltje niet bij de hand hebt.

Optioneel kun je de website als startpagina instellen zodat je een volgende keer de URL niet nog een keer hoeft in te vullen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top