Je eigen ebookplatform met de Calibre inhoudsserver (of hoe je ebooks draadloos op je ereader kunt zetten)

Natuurlijk kun je snuffelen naar leuke titels op het ebookplatform van de Bibliotheek maar wist je dat je met behulp van Calibre ook heel eenvoudig je eigen ebookplatform kunt maken? Een privé website met alle titels uit je eigen Calibre-bibliotheek die je ook nog eens kunt gebruiken om ebooks via wifi op je ereader te zetten. Ik laat je zien hoe je de inhoudsserver (content server) aan kunt zetten en hoe jouw eigen ebookplatform in een browser (op een ereader) eruitziet.

Een Calibre bibliotheek kun je – behalve in Calibre zelf – ook gebruiken op elk Android toestel met de Calibre Companion app. Alle gegevens (metadata) worden dan verstuurd naar de Android app en je kunt zelfs de ebookbestanden openen om ze te lezen in de app.

calibre content serverOp een vergelijkbare manier kan Calibre ook een eigen webversie maken van de bibliotheek. Daarvoor is er een speciale webserver ingebouwd die je kunt terugvinden onder de menuknop Connect/share (Verbinden/delen).

Klik daar op Start Content Server (Inhoudsserver starten) om die webserver te starten. En klaar ben je! Huppakee, je eigen ebookplatform kan bekeken worden in elke browser!

Eh, op welke URL staat die website met al jouw ebooks?

calibre content serverHet is niet meteen duidelijk *waar* je de website kunt terugvinden. Het enige waaraan je kunt zien dat de inhoudsserver gestart is zijn de drie bolletjes die je boven in de menuknop Connect/share (Verbinden/delen) ziet. Die waren eerst blauw en zijn nu groen geworden.

Klik je echter nog een keer op de menuknop, dan is de optie voor de inhoudssserver veranderd in Stop Content Server [IP-adres, port 8080] (Inhoudsserver stoppen [IP-adres, poort 8080]). Het IP-adres dat je ziet is er eentje van je eigen lokale netwerk – de 10.0.0.85 werkt dus niet voor jou – hoewel het poortnummer 8080 de standaardinstelling is voor iedereen.

Een IP-adres is een unieke code waarmee een apparaat of computer geïdentificeerd wordt op internet, vergelijkbaar met een telefoonnummer. Het bestaat uit vier getallenreeksen die gescheiden worden door een punt. Binnen je netwerk thuis wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van een IP-adres dat begint met 192.168 of een 10. Dat zijn privé adressen die alleen maar in je eigen thuisnetwerk werken zodat je niet per ongeluk alles zichtbaar maakt op internet.

Calibre in de browser

Behalve een URL kun je ook het IP-adres van een website in de browser typen. Om dus je eigen ebookplatform te bekijken in een browser ga je in de adresbalk naar <jouw IP-adres:8080>. Het poortnummer – een soort eigen deur speciaal voor de website die nu op je computer draait – komt dus achter een dubbele punt te staan in de URL. In mijn geval is dat (http://)10.0.0.85:8080, in jouw geval is dat het IP-adres van jouw computer met :8080 erachter.

calibre content server browser
Zoals je hierboven kunt zien krijg je feitelijk een webversie van Calibre voorgeschoteld. Je kunt bladeren door de bibliotheek die geopend is – welke dat is kun je helemaal rechtsonderaan zien – op verschillende manieren. De bovenste drie (Newest, All books en Random book) werken altijd terwijl je voor alle overige afhankelijk bent van hoe netjes en volledig je de metadata ingevuld hebt van alle ebooks in de bibliotheek.

calibre content server browser
Als je bladert door je bibliotheek dan krijg je alle ebooks te zien met titel, auteur en samenvatting (mits die ook als metadata toegevoegd zijn natuurlijk). Onder de coverafbeelding staat een Get (Ophalen) knop waarmee je dan het ebookbestand kunt downloaden. Zonder DRM want het zijn je eigen ebooks :)

Heb je meerdere versies van een ebook omdat je bijv. een Kindle ebook hebt geconverteerd naar ePub, dan moet je eerst doorklikken naar Details om te kunnen kiezen welke van de formaten je downloadt.

Mobiele ebookplatform

Open je de website op een tablet of mobiele telefoon, dan krijg je de mobiele variant van de site. Die kun je ook in de browser op je computer bekijken door rechtsbovenaan op het linkje Mobile te klikken.

calibre content server mobilebrowser
Die is aanzienlijk soberder uitgevoerd. De opmaak is grotendeels verwijderd, net als de samenvatting, hoewel je in deze versie wel meteen kunt kiezen tussen meerdere formaten als je die in je bibliotheek hebt staan. Vanaf je tablet of telefoon kun je dan ook je ebooks downloaden en lezen met behulp van één van de vele ereading apps voor iOS, Android of Windows (Phone).

Ebooks via wifi op je ereader zetten

De meeste ereaders beschikken eveneens over wifi voor het synchroniseren van ebooks (de Kobo en Kindle ereaders bijvoorbeeld). Deze ereaders hebben vaak echter ook een webbrowser die je niet moet willen gebruiken om even een middagje te gaan internetten maar die wel uitstekend werkt voor de mobiele site van je Calibre ebookplatform.

Op de Kindle ereaders vind je de experimentele browser terug in het hoofdmenu terwijl de browser één van de standaardapps is op de Icarus Illumina. Op Kobo ereaders is de browser goed verstopt: ga op het startscherm naar het menu, dan naar Instellingen->Bètafuncties en tik vervolgens op Starten onder de beschrijving van de webbrowser.

calibre content server kobo
Een ereader – hierboven zie je de browser van de Kobo Glo HD – wordt als mobiel apparaat gezien. Als je naar de URL van je Calibre website gaat krijg je daarom automatisch de mobiele versie.

Je kunt de ebooks vervolgens via wifi downloaden (let wel op het goede formaat!) en die worden dan netjes toegevoegd aan de bibliotheek op je ereader. Handig als je even het kabeltje niet bij de hand hebt.

Optioneel kun je de website als startpagina instellen zodat je een volgende keer de URL niet nog een keer hoeft in te vullen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (20) Write a comment

 1. Werkt subliem op mijn Kindle, Raymond. Dank!

  Voor de volledigheid: wanneer ik mijn computer of het programma Calibre afsluit, is mijn eigen platform niet meer beschikbaar. Het gaat hier dus alleen om vervanging van de usb-kabel verbinding.

  Om ook op willekeurig welk moment (en via elke computer) bij mijn Calibre content te kunnen komen, heb ik de Calibre bestanden in een cloud-server opgeslagen (opslagplaats gewijzigd in het programma Calibre). Die cloud-server kan ik vervolgens ook via de (experimentele) browser van mijn e-reader (Kindle in mijn geval) benaderen.
  De boeken zijn dan wel iets minder praktisch toegankelijk (elk boek in een map). Bovendien moet ik eerst inloggen op mijn account. Maar ik kan vervolgens zonder problemen downloaden. Dus wel erg handig tijdens bijvoorbeeld vakantie, wanneer de pc thuis is achtergebleven.

  Reply

  • Klopt, Calibre start een webserver en is daarmee dus de host van je ebookplatform. Sluit je de computer (en daarmee Calibre) af, dan is de site foetsie.

   Als je het permanent beschikbaar wilt hebben dan moet je Calibre op een (eigen) server/computer laten draaien die 24/7 aanstaat. Als je dan in je router portforwarding aan zet is het zelfs beschikbaar buitenshuis. Hoewel je dan bij de instellingen in Calibre (Delen via internet) wel beter een wachtwoord kunt instellen.

   Ik heb zelf ook mijn ebooks simpelweg in een mappenstructuur in een clouddienst staan zodat ik er overal bij kan. Dat laatste werkt goed zowel via de browser als in combinatie met de vele ereading apps op mijn iPad en Windows Phone telefoon.

   Reply

  • Nee want het is altijd 127.0.0.1 wat het default adres is van een server die lokaal gedraaid wordt op een computer. Binnen een netwerk wordt het IP-adres van de computer gebruikt waar die server op draait en dat is natuurlijk eenvoudig aan te passen in de netwerkinstellingen van de computer in kwestie.

   Als je twee servers draait op 1 computer zou dat problematisch worden op meer dan 1 manier dus volgens mij is zelfs dan een aanpassing niet mogelijk maar dat weet ik niet zeker omdat ik geen netwerkspecialist ben :) Je zou nog de documentatie van de contentserver kunnen doornemen? Die vind je op https://manual.calibre-ebook.com/server.html

   Reply

 2. Ik heb de calibre server als losse server. Wekt prima op andere, gewone browsers, maar helaas niet met de Kobo browser. Hij begint met laden maar blijft al meteen in het voortgangsbalkje hangen. Als ik naar de mobie server ga gebeurt er helemaal niks.

  Zoals gezegd: op gewone browsers werkt alles, dus het is een Kobo-probleem.

  (Nu heb ik een tamelijk goede zelfgemaakte PHP-server voor mijn ebooks, die wel op de Kobo werkt, maar het zou toch leuk zijn als de calibre server ook werkte).

  Paai

  Reply

  • Dit probleem had ik ook, en de oplossing bleek eenvoudig te zijn: gebruik de mobile versie van die site: IP:poort/mobile

   Reply

 3. Goedenavond,Hoe kan het dat er bij mij niks gebeurd als ik mijn ip adres :8080 erachter intyp in de browser van mijn Kobo aura one? Hoop dat u mij kan helpen

  Reply

 4. kobo heeft maar een heel primitief operating systeem net een even primitieve browser. uiteraard peinzen ze er niet over die te verbeteren, je hebt immers al betaald.

  het probleem: de browser verslikt zich in de authenticiatie, die moet je dus in de url meegeven.

  https://blabla.com:8080/directory/Aladdin:OpenSesame@www.example.com/index.html of zoiets.

  check even op internet voor de juiste syntax; ik heb de kobo niet bij de hand, anders had ik mijn eigen url wel gecut-and-pasted. google is (in dit geval) your friend.

  Reply

  • Ik heb alles gedaan wat hierboven staat, maar helaas. De browser opent de bibliotheek niet. Nog tips?
   Groetjes Gita

   Reply

 5. Heb gemerkt dat het ook voor de Kindle paperwhite ereader tegenwoordig nodig is om de firewall op de computer uit te zetten. (In ieder geval wanneer ik de Calibre inhoudsserver vanaf mijn Mac draai. Vermoed dat dat dan ook voor PC zal gelden.)

  Reply

 6. Dag Raymond,
  Ik lees met veel plezier je blog over ebooks en Calibre; m.b.t. tot dit onderwerp is het voor lezers die beschikken over een NAS van Synology interessant om te weten dat Rainer Volz een applicatie, genaamd bicbucstriim (whats in a name), gemaakt heeft die het mogelijk maakt om de Calibre bibliotheek te benaderen via een website die op deze NAS draait.
  Via de internetfunctie van bijv. een KOBO E-reader is het dan mogelijk om rechtstreeks boeken op te halen.
  Meer over bicbucstriim staat hier: https://projekte.textmulch.de/bicbucstriim/
  Gr. Kurt

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top