Mofibo: een eerste indruk van de abonnementsdienst voor Nederlandse & Engelstalige boeken en luisterboeken

Na het succes in Denemarken – waar de abonnementsdienst inmiddels winstgevend is – en Zweden, kondigde Mofibo in februari 2015 aan ook de Nederlandse markt op te willen gaan. Vervolgens bleef het lang stil terwijl er afspraken gemaakt werden met Nederlandse en Amerikaanse uitgevers om tot een goed aanbod te komen. Een jaar later is het dan eindelijk zo ver en lanceert Mofibo Nederland een Sneak Preview waarmee een maand lang de abonnementsdienst uitgeprobeerd kan worden via de iOS en Android app. En dat bleek een goede gelegenheid om een eerste indruk van de mogelijkheden en beperkingen van dit nieuwe boekenabonnement te krijgen.

Wat is Mofibo precies?

Mofibo is een platform waarop ebooks en audioboeken aangeboden worden die (alleen) via apps gelezen en beluisterd kunnen worden (en dus niet via een ereader). Via de Nederlandse site kun je weliswaar een abonnement afsluiten – vanaf eind februari als de Sneak Preview afgelopen is – en bladeren door het aanbod van de duizenden ebook- en audioboektitels maar is het niet mogelijk om te lezen (of te luisteren).

Waar Mofibo zich in onderscheidt ten opzichte van de concurrenten als het ebookplatform van de Bibliotheek en Bliyoo van Bruna, is het aanbod van zowel Nederlandstalige als Engelstalige ebooks plus Engelstalige audioboeken. Hiermee is Mofibo in Nederland ook een alternatief voor Scribd, de Amerikaanse abonnementsdienst.

Als het om het aanbod van Nederlandse titels gaat benadrukt Mofibo dat het aantal titels de komende maanden verder zal groeien. Op het moment van schrijven zijn er ruim 9.000 Nederlandse ebooktitels vinden van uitgeverijen als Overamstel, Podium, Nieuw Amsterdam, Karakter, De Crime Compagnie, Cossee, Vrijdag en Meulenhoff Boekerij. Daarnaast zijn er enkele tientallen Nederlandstalige luisterboeken opgenomen in het assortiment.

Waar ik zelf enthousiast over ben is het aanbod van Engelstalige titels. Op dit moment zijn er ruim 3000 ebooks te vinden van diverse kleinere Amerikaanse uitgevers maar ook van Penguin, Simon en Schuster en Harper Collins. Van die grote uitgevers komen ook de ruim 2000 Engelstalige audio- of luisterboeken dat zelfs meer bekende titels bevat dan Scribd.

Abonnement

Tot aan het einde van deze maand kun je alleen deelnemen aan de Sneak Preview en is het nog niet mogelijk om meteen een abonnement af te sluiten. Dat betekent dat je nu een toegangscode moet aanvragen en dat je daarmee 30 dagen lang gratis toegang krijgt. Na het invullen van je gegevens wordt je echter gevraagd een betaalmethode te kiezen (iDeal, creditcard of Paypal) en moet je 1 cent betalen om die betaalmethode aan je account te koppelen.

Op de site wordt vermeld dat na de 30 dagen een abonnement aangeboden wordt maar het is goed om te beseffen dat je dat abonnement al meteen hebt. Na de eerste maand wordt automatisch het maandbedrag (€9,99) afgeschreven tenzij je je abonnement opzegt. In je accountgegevens kun je terugvinden wat de status van je abonnement is.

De prijs van het Mofibo-abonnement zal per 1 maart 2016 €12,99 gaan bedragen. Meld je je in februari aan voor een abonnement via de Sneak Preview, dan betaal je maandelijks (blijvend) €9,99.

Bladeren, zoeken en lezen in de apps

mofibo account aangemaaktLezen doe je dus in één van de Mofibo apps die er voor zowel iOS als Android zijn (helaas voor mij ontbreekt een Windows 10/Mobile app).

Na het inloggen met je accountgegevens kom je dan terecht op de voorpagina van de Mofibo app en kun je door het aanbod gaan snuffelen, op zoek naar een boek om te lezen of naar te luisteren. In de toelichting hieronder ga ik uit van de iOS app.

Voorpagina

mofibo voorpagina
Het eerste dat opvalt is dat er maximaal drie titels op je leeslijst kunnen staan. Bij die drie titels wordt getoond hoe ver je bent met lezen of luisteren en ze dienen – vanzelfsprekend – ook meteen als snelkoppeling om rechtstreeks naar die titels te gaan.

Als je gaat bladeren door het aanbod en je wilt meerdere titels (later) lezen, dan houdt het dus op na de derde. Bij het selecteren van de vierde titel wordt gevraagd welke van de eerste drie je wilt vervangen. De mogelijkheid om bijvoorbeeld een aparte lijst van boeken die je nog wilt lezen aan te maken ontbreekt.

De voorpagina biedt verder een groot aantal ingangen via categorieën en banners waarmee je kunt bladeren door het aanbod van Mofibo. Dit is deels variabel en afhankelijk van bepaalde acties (de banners) terwijl categorieën als Top 10 van deze week, Populaire titels, Onlangs toegevoegd, De nieuwste ebooks en Mofibo ebooksuggesties altijd te zien zijn. Deze bevatten allemaal tien titels met de mogelijkheid om door te klikken naar een speciale categoriepagina met nog meer titels.

Profiel

Op het tabblad Profiel kun je zien sinds wanneer je lid bent en je eigen leesstatistieken teruglezen. Hoeveel uren, pagina’s en boeken je gelezen hebt. Je kunt daar ook een profielfoto instellen ook al zul je hier nog even moeten kiezen tussen een foto van je Kamera of uit je Bibliotek. Maar ach, dat is niet heel lastig Deens, nietwaar?

Behalve je leesstatistieken wordt ook je leesgeschiedenis bijgehouden: alle titels die je op je leeslijst hebt gezet – en die uitgelezen of vervangen zijn door een nieuwe titel – vind je terug in de Boekenkast. Op die manier kun je later wel gemakkelijk terugvinden welke boeken je gelezen of beluisterd hebt.

Zoeken

Behalve een zoekvenster om naar specifieke titels of auteurs te zoeken, is het tabblad Zoeken ook de plek waar je kunt bladeren door de verschillende genres.

mofibo NL_ENG_selectie
Boven in het scherm moet je eerst kiezen tussen bladeren/zoeken in de collectie Nederlandstalige of Engelstalige boeken. Vervolgens krijg je een aantal genres te zien die met foto’s in blokken getoond worden. Ik dacht eerst dat de grootte van het blok een indicatie van het aantal titels in dat genre was maar daar twijfel ik aan als ik vervolgens doorklik. Het is overigens ook lastig vast te stellen want in een vervolgscherm van een genre zijn ook weer allerlei subgenres te vinden en zie je nergens een tellertje hoeveel titels er te vinden zijn in die (sub)genre(s).

mofibo SF misdaad
Op die genrepagina’s geldt een andere onderverdeling. Standaard blader je door Alle boeken maar je kunt ook alleen door het aanbod van Luisterboeken bladeren of juist alleen de E-Books. Vooral bij het zoeken naar de Engelstalige titels is dat laatste wel handig want veel bekende bestsellers blijken wel als luisterboek maar niet als ebook beschikbaar te zijn. Aangezien alleen een klein icoontje van een boekje en een koptelefoon de beide versies onderscheidt, bespaart het je waarschijnlijk wat teleurstelling als je vooraf expliciet ebooks of luisterboeken uitsluit.

Heb je een een ebook of luisterboek gevonden die je zou willen lezen?

mofibo infoscherm
Op de informatiepagina van elk ebook staat vermeld wat de verwachte/gemiddelde leestijd is, een verdere beschrijving van het boek en de gemiddelde waardering. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om het boek te gaan lezen (en moet je eventueel een andere titel verwijderen als je al drie titels op je leeslijst hebt staan). Ook kun je het downloaden in de app zodat je ook onderweg zonder internet kunt (door)lezen, een recensie achterlaten en een link naar de titelpagina (op het web) delen via Facebook of email. Bij de luisterboeken heb je bijna identieke opties hoewel daar natuurlijk de gemiddelde leestijd vervangen is door de exacte afspeeltijd en behalve de auteur van het boek ook de persoon die voorleest vermeld wordt.

Activiteit

Het laatste tabblad in de app is Activiteit en dat toont een tijdlijn waarin je kunt nakijken wanneer je welke titel gelezen of beluisterd hebt. Bij gebrek aan sociale functies in de app (je kunt alleen je eigen leesactiviteiten bekijken) of de mogelijkheid om die activiteiten te delen met anderen zie ik niet wat de toegevoegde waarde precies is hiervan.

Luisteren en lezen

mofibo luisterboek
Bij luisterboeken heb je een eenvoudige navigatie waarbij je kunt scrollen in de tijdlijn naar specifieke stukken. Aangezien dat niet heel erg nauwkeurig kan, zijn er naast de afspeelknop nog knoppen geplaatst waarmee je in stappen van 10 seconden of 2 minuten voor- en achteruit kunt bladeren door een luisterboek.

Bij het tandwiel-icoontje kun je nog enkele instellingen vinden: alsnog het luisterboek downloaden als je verder wilt luisteren op een plek waar je geen internet hebt, de afspeelsnelheid aanpassen als het je niet snel genoeg gaat (of juist vindt dat het wel iets langzamer kan) en een eindtijd opgeven waarbij het afspelen automatisch stopt. Handig als je even een half uurtje tussendoor hebt bijvoorbeeld.

Heb je het boek uit of is het toch niet wat je er van gehoopt had? Dan kun je bij de instellingen het luisterboek meteen uit de leeslijst (en van je tablet of telefoon) verwijderen.

mofibo leesopties2Diezelfde optie heb je ook bij de ebooks. De downloadoptie ontbreekt omdat alle ebooks automatisch gedownload worden als je ze op de leeslijst plaatst en de bladersnelheid kun je natuurlijk zelf bepalen :)

Bij ebooks heb je echter wel een extra icoontje voor de leesinstellingen.

mofibo leesopties1
De helderheid van het scherm is hier aan te passen, net als de lettergrootte. Je kunt kiezen tussen 11 verschillende lettergroottes waarbij de uitersten effectief onleesbaar zijn mijns inziens maar het mooi om de keuze te hebben. Minder keuze heb je met het lettertype want je kunt kiezen uit drie soorten lettertypes die niet met naam genoemd worden. Hoewel ik zelf liever iets meer keuze heb – zoals bij een ereader – volstaan de lettertypes wel.

De kleur van de achtergrond kun je ook zelf bepalen. Standaard is die “licht” maar als je net als ik de voorkeur geeft aan een geheel witte achtergrond dan kun je dat ook instellen. Lees je liever in landscape formaat op je tablet of telefoon, dan kun je de tekst in kolommen indelen. Wil je juist voorkomen dat de tekst meekantelt met je apparaat, dan kun je de rotatie op slot doen.

Conclusies

Mofibo is een interessante toevoeging aan de al bestaande lees- en abonnementdiensten in Nederland. Hoewel een vergelijking met Bliyoo voor de hand zou liggen, is Mofibo beter te vergelijken met Scribd dankzij het aanbod van Engelstalige boeken en (voornamelijk Engelstalige) luisterboeken. Het aanbod van luisterboeken betekent ook dat er een overlap is met de dienst (en aanbod) van Storytel. Je zou dus kunnen zeggen dat Mofibo een soort mix van Bliyoo, Scribd en Storytel is hoewel het zich zeker wel onderscheidt van die drie alternatieven.

Hoewel ik het zelf fantastisch vind dat er eindelijk aandacht besteed wordt aan Engelstalige (luister)boeken in een abonnementsdienst die zich op Nederland richt – ik lees bijna alleen Engelstalige boeken – betekent die mix van Mofibo wel dat het even zoeken is naar de precieze toegevoegde meerwaarde. Vooral nu nog in de opstartfase van Mofibo. Als het je alleen om luisterboeken gaat ben je beter af bij Storytel, als het je alleen om Engelstalige boeken gaat ben je goedkoper uit bij Scribd en voor de Nederlandstalige titels is het nog even afwachten of het aanbod ook groter gaat worden dan dat van bijv. Bliyoo. Ik vraag me hierbij ook af of de reguliere prijs van €12,99 niet als te hoog ervaren wordt.

De Sneak Preview draait vooral om de gebruiksvriendelijkheid en werking van de apps en niet zo zeer om de ontbrekende titels. Toch moet even benadrukt worden dat het aanbod in veel (sub)genres nogal beperkt of eenzijdig is. Ben je bijv. liefhebber van Engelstalige Star Trek romans, dan kun je je hart ophalen maar veel andere SF & fantasy titels ga je (nog) niet aantreffen. Afhankelijk van welke genres je interessant vindt, is het verstandig om eerst op de site van Mofibo na te kijken hoe het met het aanbod gesteld is.

Met de apps en het lezen/luisteren zit het wel snor. Je kunt nog wel merken dat de apps in een testfase zitten – op diverse plekken zitten nog schoonheidsfoutjes waaraan je kunt zien dat de apps vertaald zijn uit het Deens – maar het belemmert op geen enkele manier de werking ervan.

Ik mis wel een mogelijkheid om een wensenlijst aan te maken met alle titels die je in de toekomst nog zou willen lezen. De beperking van drie titels in de leeslijst zorgt er nu voor dat je niet even vijf of 10 titels kunt toevoegen die je tijdens het snuffelen door de categorieën ontdekt hebt. Die duiken daardoor ook niet op in je profiel of in het activiteit tabblad waardoor ik nu gedwongen was om schermafdrukken te maken van die andere titels.

Het telkens tonen van 10 titels in elke (sub)categorie zorgt er voor dat je goed het overzicht behoudt op het aanbod en makkelijk kunt navigeren naar de titels die je wellicht interessant gaat vinden. Dat je echter op (sub)pagina’s uitkomt waar je ofwel heel weinig titels aantreft of semi-oneindig moet scrollen is wel lastig. Het zou al een stuk helpen als je bij elke (sub)categorie ziet hoeveel titels die bevat.

Tot slot nog even de aandacht voor de kleine lettertjes in de voorwaarden. Hoewel het Sneak Preview proefabonnement zonder opzegtermijn beëindigd kan worden, geldt voor het reguliere abonnement een opzegtermijn van minstens één maand (je betaalt altijd nog voor de maand na de maand waarin je opgezegd hebt).

De verzamelde persoonsgegevens en gebruiksgegevens (welke titels lees je, hoe lang doe je er over enz) worden, zoals je zou verwachten, gebruikt voor de verbetering van de eigen dienst maar de voorwaarden melden ook dat Mofibo de gegevens daarnaast ook verstrekt aan uitgevers van de ebooks die worden aangeboden via de dienst. Het is niet waarschijnlijk dat je daarmee op een aantal mailinglijsten van uitgevers terecht komt maar toch is het iets dat je mijns inziens van te voren moet weten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

  • Snap ik. Ik koop elke maand meerdere ebooks bij Amazon en ik zal ook niet overstappen maar de combinatie van NL, Engelstalige ebooks en de luisterboeken vind ik wel interessant. Niet genoeg om er elke maand 10 of 13 euro voor te gaan betalen maar toch.

   Reply

 1. Ik mis een impressie van het assortiment. Dat vind ik zelf nogal wisselvallig. Er zit best aardig wat gloednieuws tussen, maar er ontbreekt wel erg veel. (Ik heb de longlist van de Libris Literatuurprijs gecheckt: 7 van de 18 titels zijn aanwezig.)
  Verder is de ereading interface (op Android) zeer matig vergeleken met alle concurrentie. (O.a.: Geen zwarte achtergrond, alleen lichtgrijs op donkergrijs; hij past ongevraagd de helderheid aan, terwijl Android’s adaptive brightness veel beter werkt; de notificatie- en navigatiebalk blijven in beeld staan en zijn helderder dan de tekst, dat leidt nogal af.)
  De luisterboek-interface is ook niet geweldig. Geen indeling in hoofdstukken, alleen knoppen om 10 seconden of 2 minuten achteruit of vooruit te spoelen – en die werken ook niet altijd correct, soms kom je een minuut in de toekomst uit als je 10 seconden terug spoelt.

  Reply

 2. Door te kiezen voor ‘opslaan’, komt een boek wel degelijk in je boekenkast terecht, zonder dat het in de leeslijst van 3 komt. Zo kun je wel degelijk een ‘wensenlijst’ samenstellen en later makkelijk titels terugvinden! Vooralsnog ben ik enthousiast. Ik hoop dat het aanbod de komende tijd verder sterk uitgebreid gaat worden (ook met Nederlandstalige luisterboeken), maar op dit moment is mijn boekenkast vol genoeg om een poosje vooruit te kunnen!

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top