Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s. Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb, inclusief deze:
New York Public Library
De New York Public Library is één van de grootste openbare bibliotheken van de wereld als je naar de omvang van de fysieke collecties kijkt. Ze digitaliseren echter ook een groot deel van hun collecties en stellen die online beschikbaar via de Digital Collections site. Materialen die je allemaal kunt downloaden en meestal mag hergebruiken.
De bibliotheek heeft speciale aandacht besteed aan de ca. 180.000 afbeeldingen en foto’s die inmiddels vrij van auteursrechten zijn en in het publieke domein vallen. Deze zijn sinds begin van dit jaar alle in hoge resolutie te downloaden en eenvoudiger terug te vinden in de digitale collecties. Als extra promotie heeft de bibliotheek, of eigenlijk de NYPL Labs, een visualisatietool vrijgegeven waarmee je alle 180.000 publiek domein afbeeldingen kunt doorsnuffelen.
In alle zoekschermen van de Digital Collections site verschijnt een vakje onder de zoekbalk om je zoekresultaten te beperken tot alleen die (ruim) 180.000 afbeeldingen. Vergeet je dat hier aan te vinken, dan kun je ook bij het scherm met zoekresultaten alsnog filteren op de publiek domein afbeeldingen.
Wat kan en mag je met de afbeeldingen?
Heb je een afbeelding gevonden die je wilt gebruiken? Dan heb je de optie om de afbeelding in verschillende groottes te downloaden.
Als iets in het publiek domein valt dan wil dat zeggen dat werken niet meer beschermd zijn door het auteursrecht. Dat betekent dat je al deze foto’s en afbeeldingen mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik. Er is zelfs geen naamsvermelding nodig en er komen vanzelfsprekend geen kosten bij kijken.
Moet je toch de bron vermelden voor bijvoorbeeld een onderzoekspublicatie, dan kun je ook meteen een APA/MLA/Chicago of Wikipedia referentie overnemen met behulp van Cite this item. Een bronvermelding vind ik overigens nog steeds nuttig als je een afbeelding van de NYPL plaatst op je site of blog, ook al hoef je dat niet met afbeeldingen uit het publiek domein. Het is niet alleen handig voor jezelf om achteraf nog te weten waar je iets vandaan hebt gehaald maar ook nuttig voor anderen zodat ze zelf foto’s kunnen zoeken in The New York Public Library Digital Collections.
@afbeelding A new map of ancient Greece Thrace, Moesia, Ilyricum and the isles adjoyning via The New York Public Library Digital Collections in publiek domein
#
[Vakblog] Afbeeldingen zoeken: New York Public Library Digital Collections https://t.co/o11fyuN2n8
RT @rsnijders: [Vakblog] Afbeeldingen zoeken: New York Public Library Digital Collections https://t.co/o11fyuN2n8
Roger Schmitz liked this on Facebook.
RT @rsnijders: [Vakblog] Afbeeldingen zoeken: New York Public Library Digital Collections https://t.co/o11fyuN2n8
Afbeeldingen zoeken: New York Public Library Digital Collections https://t.co/Qz9esAbxZ3 via @rsnijders
Sonja Scholte liked this on Facebook.