Vier Google zoektips om sneller te vinden wat je zoekt

Er zijn boeken vol geschreven met honderden tips en trucs om zo effectief mogelijk te kunnen zoeken in Google. Het probleem is echter dat je de meeste van die trucs zo weinig gaat gebruiken dat je ze ook niet gaat onthouden.

Plus, Google is al jaren bezig om hun zoekmachine zo aan te passen dat *zij* bepalen wat je gaat vinden en niet jij met je slimme zoekacties. Hieronder vind je echter nog vier Google zoektips die ik met enige regelmaat gebruik en volgens mij prima te onthouden zijn. Maak er gebruik van zolang Google dat nog toestaat ….

1. Zoekresultaten op tijd afbakenen

De tijd dat in zoekmachines altijd de recentste zoekresultaten bovenaan stonden is al heel lang voorbij. Of zelfs maar dat de optie goed werkt om, in plaats van op relevantie, de zoekresultaten enigszins betrouwbaar op datum te sorteren. Google gebruikt een complex systeem van factoren om de relevantie van zoekresultaten te bepalen zodat deze zo optimaal mogelijk afgestemd worden op jouw zoekgedrag, profiel en zoekgeschiedenis. En daar wordt maar heel beperkt gekeken naar hoe actueel het zoekresultaat is.

Het kan vaak handig zijn dat Google met je ‘meedenkt’ maar niet als je expliciet naar informatie zoekt die relatief recent moet zijn. Bijvoorbeeld omdat je naar zoektips wilt zoeken maar geen zin hebt om die oude tips te vinden die waarschijnlijk niet (goed) meer werken.

google zoektips
Gelukkig is de mogelijkheid om je zoekresultaten af te bakenen op een bepaalde periode nog steeds standaard aanwezig in de Zoekhulpmiddelen van Google. Kies daar voor het tabblad Elke periode en vervolgens kun je kiezen uit welke periode de getoonde zoekresultaten moeten komen.

Let wel: dit betekent niet dat de zoekresultaten op chronologische volgorde gesorteerd worden. Google past nog steeds hun eigen relevantiebepaling toe en presenteert de zoekresultaten in die volgorde. Het verschil is dat door het afbakenen op periode, alle zoekresultaten die buiten die periode vallen eruit gefilterd worden.

Google toont je bijna standaard altijd miljoenen zoekresultaten en hoewel ze vaak ook echt wel de beste resultaten op de eerste pagina weten te zetten, kun je door het afbakenen op een periode regelmatig zorgen voor betere resultaten. Eigenlijk gaat het bij Google ook niet zo zeer om zoektips maar vooral om tips om de zoekresultaten te filteren zodat je beter kaf van koren kunt scheiden.

2. Individuele (eigen) sites doorzoeken met Google

Dat Google erg goed is in het indexeren van zo’n beetje alle sites die niet achter een inlogscherm zitten is voor meer dingen handig dan de gigantische database die Google opbouwt voor hun zoekmachine. Google is namelijk ook beter in het doorzoeken van jouw eigen site dan de zoekfunctie die je zelf hebt. En die van een ander natuurlijk.

Ik gebruik daarom regelmatig Google om snel artikelen terug te vinden van mijn eigen blog. Of juist een artikel waarvan ik weet dat die op een bepaalde blog of site heeft gestaan. In Google kun je met een zoekcommando site:url aangeven dat er alleen maar gezocht moet worden in een specifieke site.

google zoektips
Wil ik bijvoorbeeld alles terugvinden wat ik zelf over Calibre geschreven heb, dan is calibre site:rsnijders.info voldoende om dit supersnel terug te vinden.

Je ziet dat Google zijn best blijft doen om zoveel mogelijk resultaten te tonen en er zelfs meer vindt dan dat er in totaal aan artikelen op dit blog staat. Maar natuurlijk kun je dit makkelijk combineren met de eerste zoektip om oudere zoekresultaten eruit te filteren:

google zoektips
Bij het filteren op periode laat Google niet meer zien hoeveel resultaten je gevonden hebt maar in het bovenstaande geval hield ik er nog 22 over. Aangezien je in WordPress niet kunt filteren of zoekresultaten kunt sorteren is Google gebruiken een efficiënte manier om individuele sites te doorzoeken!

3. Alleen een woordstam gebruiken om rekening te houden met verbuigingen (schrijfvarianten)

Heeft iemand het nou over de prijs van een ebook of over prijsbeleid van ebooks geschreven? Of toch over een ebookplatform? Je kunt alle varianten van een term waar je op wilt zoeken in een zoekactie opnemen door ze allemaal te scheiden met een OR – ebook OR ebooks OR ebookplatform – maar als alle zoektermen met dezelfde letters (stam) beginnen dan kun je daar ook mee volstaan.

Een woordstam in deze context bestaat uit de letters waarmee alle varianten van een term beginnen. Zo vind je met boeken* dus behalve boeken ook termen die daarmee beginnen, zoals boekenkast, boekenplog of boekenbeurs. Zelf zet ik altijd een asterisk of sterretje achter de woordstam omdat ik dat gewend ben van andere zoeksystemen maar dat blijkt Google niet als een wildcard te beschouwen. Desalniettemin worden bij het niet gebruiken van een asterisk alleen maar de spelvarianten/meervoudsvormen gevonden en niet de termen die met de woordstam beginnen dus het blijft nog beetje een mysterie. Ik gebruik dus nog wel de asterisk achter de woordstam in het onderstaande voorbeeld. (met dank aan Eric Sieverts voor de aanvulling)

google zoektips
Ook dit is goed te combineren met de overige zoektips hierboven. In het voorbeeld (gele markeringen heb ik aangebracht, niet Google) zocht ik alle ebookgerelateerde artikelen van mijn eigen blog van de afgelopen maand. Je ziet dat er artikelen gevonden worden waarin zowel de term ebook als ebooks in voorkomen maar ook het artikel over het ebookalarm en het maken van je eigen ebookplatform. Zou je op andere (Nederlandse) sites zoeken dan is ebook* OR e-book* overigens een betere zoekterm aangezien beide varianten online gebruikt worden maar dit werkt natuurlijk ook prima als je artikelen over andere onderwerpen op andere sites zoekt.

Het correcte gebruik van de asterisk of sterretje in Google (Search) blijkt te zijn als plaatsvervanging van 1 of meerdere termen tussen twee woorden. Bijv. eigen * is * waard levert op “eigen haard is goud waard” maar ook “je eigen boodschappentas is geld waard” en “kapitaalverzekering eigen woning is veel geld waard”

4. Uitsluiten van zoektermen of individuele websites

Het uitsluiten van ongewenste (specifieke) zoekresultaten is ook een krachtige manier van filteren (en niet zo zeer van zoeken). Vooraf weet je namelijk vaak niet wat je gaat vinden maar zie je pas in de zoekresultaten een (groot) aantal treffers terugkomen die je eigenlijk helemaal niet wilde vinden.

Natuurlijk kun je dan een andere zoekterm proberen maar als ik denk dat het wel de goede zoekterm was om mee te beginnen, dan kies ik er meestal voor om die ongewenste zoekresultaten eruit te filteren. De truc is om te achterhalen wat alle ongewenste zoekresultaten met elkaar gemeen hebben qua zoekterm of site waar ze van afkomstig zijn, en dan die zoekterm of site uit te sluiten in een nieuwe zoekactie.

Dat uitsluiten ging vroeger in zoeksystemen, en ook in Google, met de Boleaanse operator NOT. Tegenwoordig werken ze bijna allemaal met een verbindingsstreepje/min-teken. Dat is ook lekker makkelijk te onthouden want je zet gewoon een min-teken voor een term om ervoor te zorgen dat zoekresultaten met die term eruit gefilterd worden. Bijvoorbeeld boeken -nederlandstalige om alleen zoekresultaten over boeken te krijgen maar degene die specifiek over nederlandstalige boeken gaan uit te sluiten.

google zoektips exclude
Een eenvoudig voorbeeld vind je hierboven. Daar zoek ik op ebookplatform maar ben ik niet geïnteresseerd in de Engelstalige site van Adobe. Met ebookplatform -site:adobe.com filter ik er meteen uit. Het handige van uitsluiten is dat je de zoekopdracht (bijna) oneindig kunt uitbreiden met andere uitgesloten zoektermen waardoor je telkens de relevantie vergroot van de zoekresultaten. ebookplatform -site:adobe.com -kobo -proquest -begell -overdrive -site:thenextweb.com enz… :)

Er zijn vast nog meer handige Google zoektips te bedenken maar dit zijn degene die ik ook echt regelmatig gebruik. Heb je andere tips die gemakkelijk te onthouden zijn? Laat het weten!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (22) Write a comment

 1. Goed om dit allemaal weer even te memoreren, Raymond (ha in een keer je naam goed ;-)
  Deze vind ik zelf ook altijd wel handig. Op Google Afbeeldingen slechts site:url Bijvoorbeeld: https://goo.gl/QYRmSM

  Reply

 2. Ook handig: ‘filetype’ toevoegen na je zoekterm(en). Bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een specifieke pdf, een txt- of een csv-bestand. Hiermee vind ik regelmatig snel een pdf terug die ik nodig heb. Bijvoorbeeld die van het boek ‘Open access’ door Peter Suber:
  suber open access filetype:pdf

  Reply

 3. In tegenstelling tot wat jij schrijft kent Google de * NIET als wildcard in een woord. Dat teken als onderdeel vaneen woord wordt genegeerd. Je krijgt hetzelfde resultaat als je het sterretje gewoon weglaat. En het is (ook dan) zeker nog geen truncatie omdat lang niet alle woorden gevonden worden die met het ingetikte stukje woordstam beginnen. Toevallig had Karen Blakeman hier gisteren nog over geblogd http://www.rba.co.uk/wordpress/2016/02/09/google-advanced-search-get-it-right/

  Reply

  • Zucht, wat is Google irritant. Ik had het notabene nog even geverifieerd vooraf zodat ik niet per ongeluk onzin aan het opschrijven was en dan gaat het nog steeds fout.

   “the wildcard operator (*). Use an asterisk at the end of a search term as a placeholder for unknown or wildcard terms. The wildcard operator is only supported at the end of a search term. For example, invit* returns both invitation and invite.”

   Maar dat blijkt nog alleen maar voor Google Apps Vault te gelden zie ik nu; ik heb dus verkeerd gekeken. Het is er langs geglipt omdat zoals ik het gebruik, het dus kennelijk niet uitmaakt of je wel of niet een asterisk gebruikt. Overigens vind ik bij de zoekactie “ebook site:rsnijders.info” niet de blogposts over ebookalarm en het ebookplatform terug dus Google negeert de asterisk niet volledig.

   Dank echter voor de aanvulling, Eric!

   Reply

 4. Je kunt woordvarianten in een zin met quotes plaatsen met een OR (zelf gebruik ik altijd de |)
  Zoek ik iets medisch bijvoorbeeld lung disorder of pulmonary disease of juist lung disease etc, gebruik ik
  “Lung|pulmonary disorder|disease”

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top