Tweetweekoverzicht week 6 2016: PayPal speelt auteursrechtenpolitie, leenrechtvergoedingen, Twitter tijdlijn, Google vergeet wereldwijd, Windows 3.x archief en het einde van Picasa

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat blokkeert PayPal nu ook andere VPN/DNS providers, maken auteurs zich zorgen over dalende leenrechtvergoedingen, voert Twitter alsnog wijzigingen in de tijdlijnweergave door, vergeet Google nu ook zoekresultaten op Google.com, voegt The Internet Archive nu ook Windows 3.11 applicaties toe aan hun archief en stopt Google met Picasa op 1 mei 2016.

PayPal blokkeert nu meerdere VPN/DNS providers

PayPal lijkt overstag te zijn gegaan na druk van de Amerikaanse entertainmentindustrie om actief hun betaaldienst op te schonen van alle sites die potentieel gebruikt zouden kunnen worden om regionale restricties te omzeilen. Vorige week werd UnoTelly de wacht aangezegd maar ik had het nog niet geschreven of ik kreeg een mail dat mijn maandelijkse betaling aan Unblock.us niet afgehandeld kon worden. En inderdaad, PayPal heeft ook het betalingsverkeer naar dit bedrijf geblokkeerd.

Hoewel het bedrijven vrij staat hun diensten wel of niet te leveren – de voorwaarden van PayPal voorzien hier in en noemen een aantal categorieën die ze buitensluiten – vind ik het wel zorgwekkend dat PayPal in staat is om dit soort bedrijven schade te berokkenen. Helemaal aangezien VPN en SmartDNS diensten tot nu toe geen enkel probleem hadden met PayPal omdat ze juridisch gezien helemaal niet illegaal zijn. Als je bedenkt dat nog geen jaar geleden PayPal een miljoenenboete aan de broek kreeg voor het leveren van betalingsdiensten aan schimmige bedrijven en enkele maanden later nog eens een gigantische boete kreeg voor een eigen schimmige praktijk, komt dit voorval met VPN en SmartDNS diensten wel heel verdacht over.

PayPal lijkt zich te focussen op de VPN en DNS diensten die zich ook profileren met de mogelijkheid om o.a. wereldwijd Netflix uit elke regio te kijken (zoals o.a. UnoTelly en Unblock.us). Alle grotere commerciële VPN aanbieders bieden nog steeds PayPal als betaaloptie aan.

Kinderboekenauteurs maken zich zorgen over de leenrechtvergoedingen

Het leenrecht maakt onderdeel uit van de Auteurswet en voorziet in een billijke (leenrecht)vergoeding voor auteurs als hun werken worden uitgeleend door openbare bibliotheken. Ter compensatie voor het feit dat mensen minder snel genegen zullen zijn een boek te kopen als ze het kunnen lenen.

Het is een stelsel dat al 25 jaar bestaat in Nederland – en er mede voor gezorgd heeft dat boekenverkoop en boekenuitleningen elkaar wederzijds versterken – maar wat door allerlei ontwikkelingen nu in onbalans is geraakt. Dat is de conclusie van de Stichting Leenrecht die een marktverkenning (PDF) heeft laten uitvoeren en wat ook qua boodschap ondersteund werd tijdens een bijeenkomst van de Vereniging van Letterkundigen. Hier luidden met name de auteurs van kinderboeken de noodklok aangezien met programma’s als De Bibliotheek op School een groot deel van hun leenrechtvergoedingen verdampt zijn. Schoolbibliotheken zijn namelijk vrijgesteld van leenrechtvergoedingen en hoewel de ene openbare bibliotheek de eigen mini-schoolvestigingen wel meetelt, doen anderen dat weer niet.

Het probleem staat uitstekend beschreven in een lang artikel op Bibliotheekblad en is de moeite van het lezen waard voor zowel bibliotheken als auteurs. Alle partijen lijken een gemeenschappelijk doel voor ogen te hebben maar er worden vele problemen in de route er naar toe gesignaleerd die niet alle even realistisch op te lossen zijn. Eén van de voor de hand liggende problemen wordt hier overigens maar één keer genoemd: de hoogte van de leenrechtvergoeding die in de 25 jaar maar nauwelijks gestegen is (0,25 gulden toen naar 13,16 eurocent nu). En dat terwijl er toch maar weinig discussie zal zijn over de constatering dat 13,16 eurocent per uitlening niet echt meer als billijk gezien kan worden.

Het wordt hoog tijd dat de minister in samenwerking met bibliotheken, auteurs en de Stichting Leenrecht komt tot een nieuwe set afspraken over de (eenduidige) registratie van uitleningen en een aanpassing van de leenrechtvergoeding naar de normen van deze tijd.

Twitter voert Terwijl je weg was 2.0 in

Toen twee weken geleden het gerucht rondging dat Twitter de chronologische weergegeven tijdlijn zou loslaten en zou gaan overstappen op een weergave die op relevantie gebaseerd zou zijn, was het internet te klein. Nou ja, er werd flink gemopperd op Twitter in elk geval. De eindbaas van Twitter bezwoer dat het onzin was en dat Twitter altijd de chronologische tijdlijn als basis zou hebben.

Wat ik al een beetje rare opmerking vond want ik nam aan dat ik niet de enige was die sinds een half jaar of zo iedere keer een blokje met relevante tweets op de Twitter site zag staan ‘Terwijl je weg was’. Die kon je wegklikken en dan was het weer business as usual (op dat irritante dialoogvenstertje na die telkens vroeg of ik dat nuttig vond). En ja, dat vond ik best wel nuttig want ik zit niet de hele dag mijn Twitter tijdlijn te bestuderen en dan vind ik het prima dat Twitter poogt me het beste voor te schotelen van wat ik niet gezien heb.

Het grote nadeel is echter wel dat die functie belabberd werkt als je op veel verschillende apparaten met veel verschillende twitterclients je tweets leest. Twitter.com ziet niet dat ik overdag regelmatig tweets lees in Tweetium op mijn telefoon en laat me relevante tweets zien die ik gemist heb toen ik weg was … die ik helemaal niet gemist heb. Maar enfin.

De eindbaas van Twitter had het nog niet gemeld of Twitter kondigde aan dat je nu een vernieuwde versie kon gaan gebruiken van ‘Terwijl je weg was’. Die optie om boven in je tijdlijn eerst ‘de beste tweets’ te tonen vind je terug in de instellingen en functioneert precies zoals eerst ‘Terwijl je weg was’. Inclusief de mogelijkheid om met een F5 actie je tijdlijn te verversen zonder die tweets maar dan optioneel en zonder dat irritante vragen of je het nuttig vindt.

Ik denk nog steeds dat je meer hebt aan een Twitter lijst waar je alleen de selectie van twitteraccounts in opneemt die je absoluut wilt lezen – die lees je ook gemakkelijk terug – maar ik vind het prima dat Twitter zijn best doet om relevante tweets te selecteren die ik wellicht over het hoofd zie.

Google vergeet ook Europese zoekresultaten op google.com

Op 13 mei 2014 besloot het Europese Hof van Justitie dat elke Europese burger het recht heeft om vergeten te worden door zoekmachines. En dan vooral door Google natuurlijk. Ruim een jaar later waren er al maar liefst een kwart miljoen verzoeken geregistreerd door Google en van die bijna 1 miljoen links verwijderde Google zo’n 40%.

Tot nu toe verwijderde Google die zoekresultaten echter alleen maar van de Europese versies van de zoekmachine en kon je via Google.com die zoekresultaten nog steeds terugvinden. In The Financial Times laat Google weten deze resultaten nu ook daar te verwijderen. Of beter gezegd, Google gaat die zoekresultaten filteren zodat bezoekers uit Europa ze simpelweg niet meer zien.

Internet Archive voegt Windows 3.x Showcase toe aan hun archief

Wellicht herinner je ze nog van vroeger? Die spelletjes voor Windows 3.1 en 3.11? The Internet Archive heeft ze nu toegevoegd aan hun software archief waarmee de software via een emulator in de browser te gebruiken is. De Windows 3.x Showcase bevat niet de 1500 apps waar Ars Technica over sprak maar je vindt er wel ongeveer 50 terug, inclusief een volledig werkende Windows 3.11 standaardinstallatie waarmee je Mijnenveger kunt spelen zoals in het begin van de jaren 90 :)

Google stopt met Picasa en migreert gebruikers naar Google Photos

Je kon er op wachten natuurlijk toen Google met Google Photos kwam: de aankondiging dat hun andere foto(album)dienst Picasa op zou gaan in de nieuwere Photos. En inderdaad, in een blogpost kondigde Google afgelopen week aan dat Picasa met pensioen gaat de komende maanden.

Het goede nieuws voor de gebruikers is wel dat de stekker er niet resoluut uit gaat. De desktopapplicatie wordt niet meer verder ontwikkeld (vanaf 15 maart) maar blijft vooralsnog functioneren. Alle bestaande webalbums gaan een nieuwe read-only plek krijgen zodat ze nog steeds te raadplegen zijn en de foto’s zijn al geïntegreerd in Google Photos. Nieuwe albums kun je vanaf 1 mei 2016 niet meer aanmaken in Picasa maar alle bestaande blijven beschikbaar. Wil je nieuwe albums maken, dan moet je toch echt richting Google Photos.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top