LEGO bouwinstructies (en meer) online zoeken en downloaden

Wie kan er nou genoeg krijgen van LEGO? Heb jij ook inmiddels vele LEGO sets met honderden onderdelen ergens liggen? Klaar om opnieuw opgebouwd te worden of om er iets compleet nieuws van te maken? Na alle moeite om de sets in elkaar te zetten lijkt het een goed idee om de bouwinstructies / handleidingen te bewaren maar voordat je het weet heb je een rommelige doos vol met (deels kapot gescheurde) bouwinstructies en blijkt het onmogelijk te zijn om het goede boekje terug te vinden.

Gelukkig kun je via verschillende websites gemakkelijk de bouwinstructies in digitale vorm terugvinden en zelfs controleren welke onderdelen je nodig hebt om een specifieke set weer in elkaar te zetten.

Via de LEGO site

De eerste plek waar je aan zou denken is natuurlijk de site van LEGO zelf. En inderdaad vind je daar een tabblad Building Instructions waar je op zoek kunt gaan naar PDF’s van de bouwinstructies. Dit deel van de site is Engelstalig, ook al kom je van de Nederlandstalige startpagina af.

lego bouwinstructies handleidingen
Wil je een specifieke bouwinstructie terugvinden, dan moet je wel iets specifieks weten over de set die je zoekt. Idealiter weet je het nummer van de set of kun je dat ergens terugvinden. Ik maak zelf meestal een foto van de doos en daarmee kan ik jaren later op nakijken welke set het ook al weer precies was.

Weet je niet het nummer van de set? Dan kun je met trefwoorden proberen alsnog de goede set te vinden. In de database zit in elk geval de titel en soms een korte omschrijving die hiervoor doorzocht worden. In het voorbeeld dat ik voor deze blogpost gebruik – Lego City set 60067 – is die behalve op setnummer terug te vinden op de titel “Helicopter Pursuit”.

Geen nummer en kun je het ook niet op trefwoord terugvinden? Dan kun je bladeren door alle beschikbare bouwinstructies per thema (o.a. diverse City thema’s, LEGO Ideas, Duplo enz) maar moet je in sommige gevallen – zeker bij de LEGO City – sets wel geluk hebben dat je de goede tegenkomt. Zo blijkt set 60067 onder City Police te vallen en zou ik het daar zelf niet gezocht hebben.

Weet nog wel in welk jaar je de set gekocht of gekregen hebt? Dan kun je door alle sets bladeren die dat jaar zijn uitgebracht.

lego bouwinstructies handleidingen
Hoe dan ook, als je de set gevonden hebt krijg je de doos (of dozen als een set uit meer dan 1 doos bestaat) te zien en kun je de goede bouwinstructie downloaden als PDF. Kies hier altijd voor de V29 versie als je van plan bent het boekje uit te printen aangezien die opgemaakt is in A4 formaat.

Via Brick Instructions

Er zijn diverse sites die gebruik maken van die database van LEGO en daar zelf een eigen zoekschil omheen gebouwd hebben. Dat doet Brick Instructions ook met een simpele (zeg maar kale) site die echter daardoor lekker snel zoekt. Wat Brick Instructions echter handiger doet is het bladeren door de verschillende categorieën van LEGO sets – wat op de LEGO site thema’s heten – omdat ze o.a. alle LEGO City sets bij elkaar gezet hebben.

lego bouwinstructies handleidingen brickinstructions
Ook de zoekfunctie ziet er iets anders uit hoewel er in dezelfde officiële database van LEGO zelf gezocht wordt.

lego bouwinstructies handleidingen brickinstructions_full
Brick Instructions onderscheidt zich echter t.o.v. de officiële site door niet alleen downloadlinks aan te bieden naar de bouwinstructies in PDF formaat. De individuele pagina’s van de bouwinstructie(s) worden namelijk ook getoond en je kunt dus meteen gaan bouwen met de goede pagina voor je neus. Alle pagina’s zijn klikbaar en worden dan vergroot (en beter leesbaar) weergegeven.

De link View which pieces you need to build this set valt bijna niet op maar als je hier op klikt krijg je alle losse onderdelen te zien die je nodig hebt om de set te bouwen. Deze informatie is afkomstig van Rebrickable, een site die zich richt op het maken van nieuwe sets met je oude LEGO. Zo’n checklist is erg handig als je een kist vol met losse LEGO stukjes hebt.

Via Brickset

Brickset gaat nog een stap verder en combineert de database van LEGO met o.a. eigen nieuwsartikelen, een prijsvergelijker en de mogelijkheid voor gebruikers om lijsten met hun eigen sets bij te houden.

LEGO bouwinstructies handleidingen brickset
Brickset geeft dan ook bijzonder veel informatie over een set. Zoals over 60067:

LEGO bouwinstructies handleidingen brickset
Behalve de bouwinstructies (in de tab onder de afbeelding van de set) vind je rechts alle details over de set maar ook prijsinformatie, welke Ebay(.nl) aanbieders op dit moment de set aanbieden maar ook een link naar eventuele andere sets die je kunt bouwen. Die laatste verwijst ook weer naar Rebrickable.

Boven de afbeelding kun je ook bij Brickset doorklikken naar een lijst met onderdelen waar de set uit bestaat.

LEGO bouwinstructies handleidingen brickset
Dit is behalve een checklist – die je ook fullscreen kunt bekijken en als CSV bestand kunt downloaden – ook een index waar je kunt kijken in welke sets een specifiek onderdeel nog meer te vinden is. Onder elk onderdeel staat vermeld in hoeveel sets het te vinden is en je kunt doorklikken om alle sets met naam en nummer te vinden. Handig als je toevallig nog meer LEGO sets hebt waar dat ene onderdeeltje in zit.

Kun je het onderdeeltje toch niet vinden? Dan kun je ook doorklikken naar BrickLink, een marktplaats voor LEGO waar je met wat geluk het ontbrekende onderdeel voor een zacht prijsje kan kopen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top