De top vijf bestseller ebooks voor de laagste prijs en alle ebookacties : de februari 2016 editie

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 5 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er regelmatig acties waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Ook deze breng ik in kaart!

De huidige top 5 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, bevat per definitie geen ebooks omdat die nou eenmaal niet door boekwinkels verkocht worden. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Vanaf deze editie neem ik alleen de – op dat moment actuele – top 5 op in mijn lijst. Ook als er titels tussenzitten die geen ebookversie hebben.

Deze keer duiken beide titels van Hendrik Groen op boven in de Bestseller 60 dankzij de media-aandacht die deze titels gekregen hebben. De nummer 4 is ook een bijzondere want het is een (kleinere) paperbackuitgave van het prentenboek We hebben er een geitje bij inclusief de app. Deze specifieke versie is gemaakt ten behoeve van de Nationale Voorleesdagen en heeft geen ebookversie. De oorspronkelijke versie van het prentenboek is echter als ebook verkrijgbaar hoewel je die lang niet overal meer kunt krijgen.

 1. Zolang er leven is door Hendrik Groen;
 2. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen;
 3. De Amerikaanse prinses door Annejet van der Zijl;
 4. We hebben er een geitje bij door Marjet Huiberts & Iris Deppe;
 5. Neem een geit door Claudia de Breij.

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (17 februari 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

bestseller ebooks
Zolang er leven is is de nieuwe titel van Hendrik Groen die deze week doorstoomt naar de nummer 1 plek op de Bestseller 60 lijst. Alle media-aandacht heeft er ook voor gezorgd dat de vorige titel, Pogingen iets van het leven te maken, opnieuw flink in de belangstelling staat. Beide titels worden op de meeste plekken voor 12,99 euro verkocht maar de digitale lezers kunnen een flink voordeel behalen als ze bij Amazon.nl of Google Play Books de beide titels kopen. Daar kosten ze namelijk ruim 30% minder met 8,83 euro.

Wacht je nog op een aanbieding voor De Amerikaanse prinses dan heb je deze keer ook geen geluk. Deze blijft onveranderd overal te koop voor 16,99 euro.

Bij We hebben er een geitje bij loont het totaal niet om de ebookversie aan te schaffen. De speciale uitgave die hier op nummer 4 staat is alleen beschikbaar als paperback inclusief app voor een lage prijs van 4,95 euro. Hoewel er een ebookversie van de oorspronkelijke uitgave te koop is bij Bol en Ebook.nl zul je die niet vinden bij de overige ebookwinkels. Ebook.nl waarschuwt als enige wel heel netjes dat het bij dit digitale prentenboek om een ePub3 versie gaat die je niet op een ereader kunt lezen. Maar aangezien de papieren versie zelfs een paar cent goedkoper is dan die ebookversie zou ik in dit geval absoluut de paperback versie kopen met app. Bij Libris/Blz staat dat trouwens als enige duidelijk vermeld.

Over Neem een geit valt niets te melden behalve dat deze overal nog steeds voor 9,99 euro te koop is. Overal? Nou ja, ik kon hem deze keer niet bij Bruna terugvinden. En ook niet bij Tom Kabinet maar dat geldt voor de gehele top 5 daar.

Conclusies?

De koopjes tref je deze keer alleen aan bij Amazon.nl (handig als je een Kindle hebt) en Google Play Books (als je een andere ereader hebt). Beide titels van Hendrik Groen zijn daar met een hele stevige korting te koop en dat mag ook best wel als je bedenkt dat bij beide ebookwinkels de ebooks voorzien zijn van DRM.

Waar ben je het goedkoopst uit als je ze allemaal digitaal wilt aanschaffen? Dan moet je het prentenboek weglaten natuurlijk maar ben je vervolgens dankzij de actie met de titels van Groen het goedkoopste uit bij zowel Amazon als Google Play Books. Daar betaal je in totaal €44,64 voor de vier ebooks in plaats van de totale papieren prijs van €81,43. De overige ebookwinkels volgen met €52,96.

Je bespaart deze maand dus bij Amazon en Google Play Books bijna 37 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 55% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was vorige maand 52%.

Andere acties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Hou je van spannende ebooks? Dan heeft Bol 123 titels voor je in de aanbieding met minimaal 35% korting. Er staat niet bij hoe lang deze actie nog loopt maar bij Kobo is de 35% actie ook terug te vinden en zie je dat die tot 10 maart duurt.
 • Bol heeft ook nog een 1+1 actie lopen met een onbekende einddatum. Daar zitten 79 titels in;
 • Kobo geeft ook voordeel als je meerdere titels koopt: drie voor de prijs van twee. Die actie loopt tot 10 maart 2016. Drie voor de prijs van twee geldt ook voor de (Nederlandse) titels van fantasy auteur Morgan Rice;
 • Privé-domein (een Nederlandse autobiografische reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers) bestaat 50 jaar en daarom zijn tot en met 30 april 2016 negentien titels voor €9,99 te koop;
 • De ebooks van Patricia Cornwell, met in de hoofdrol Kay Scarpetta, zijn tot 1 maart 2016 met 50% korting te koop. De link gaat naar ebook.nl maar de titels zijn ook bij andere ebookwinkels te koop;
 • Ook de titels van thriller auteur Sharon Bolton zijn voor (ongeveer) de helft van de prijs te koop. Je hebt echter maar tot 19 februari de tijd om je slag te slaan;
Update 19 februari 2016: Neem een geit blijkt gewoon leverbaar te zijn via Bruna.nl en enkele ebookacties van Bruna zijn toegevoegd aan het lijstje.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

 1. Goedenavond Raymond,
  ‘Neem een geit’ van Claudia de Breij is bij ons gewoon als eBook verkrijgbaar hoor! https://www.bruna.nl/ebook/neem-een-geit-9789048826216 Verder voor de volledigheid: wij hebben standaard een eTopper van de week met korting en een hele bups eBooks die in prijs zijn verlaagd. De eerste vind je altijd op de homepage, de laatsten staan onder ‘acties’ op bruna.nl.
  Vriendelijke groet,
  Linda van Bruna

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top