Tweetweekoverzicht week 7 2016: Pictoright vs Blendle, Scribd abonnementsmodel, Femke Dekker, leenrecht voor ebooks en Geef Mij Maar Een Boek

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht wil Pictoright nog steeds geld zien van Blendle, past Scribd hun onbeperkte abonnementsmodel aan, publiceert Femke Dekker gratis een onbetaalbaar verhaal, bepleit de VOB nogmaals voor leenrecht voor ebooks en komen boekhandels vanaf nu elk jaar met een klassiek jeugdboek voor 1 euro.

Pictoright vs Blendle

Maakt Blendle inbreuk op de auteursrechten van beeldmakers door het publiceren van kranten- en tijdschriftartikelen waar die beelden in staan? Pictoright, de collectieve beheersorganisatie van beeldmakers, vindt van wel. Blendle vindt van niet aangezien ze alleen als verkoopkanaal van de uitgevers fungeren en het auteursrecht in de overeenkomst tussen uitgever en beeldmaker geregeld zou moeten zijn.

Pictoright stapte eerder deze maand naar de rechter om een verbod op het gebruik van beeldwerken af te dwingen bij Blendle maar de rechter weigerde de spoedeisende zaak te behandelen omdat hij vond dat Pictoright rijkelijk laat met de haastige spoed kwam, bijna twee jaar nadat Pictoright voor het eerst contact opnam met Blendle hierover (uitspraak). Pictoright overweegt nu een bodemprocedure aan te spannen om een uitspraak te krijgen over of Blendle wel of niet inbreuk maakt op de auteursrechten van beeldmakers.

Scribd vervangt model van onbeperkt lezen door model van beperkt lezen

De eerste keer dat ik overwoog om een abonnement te nemen op een ‘all you can read’ ebookdienst was toen ik Scribd uittestte. Het was ook meteen de eerste keer dat ik me echt afvroeg wie er nou zit te wachten op een onbeperkt lezen abonnement en vooral hoe een partij als Scribd dat in hemelsnaam zou kunnen aanbieden. Als je er over gaat nadenken is het één en al tegenstrijdigheden: wie leest er nou meer dan 2 of 3 boeken per maand? Maar wat is de kans dat de 2 of 3 boeken die je *zou willen* lezen, ook in het aanbod van een dergelijke dienst zitten? Dat leidt tot de conclusie dat je als dienst eigenlijk alle boeken zou moeten aanbieden (zodat je gebruikers er misschien twee of drie gaan lezen) terwijl je slechts 9 dollar per maand van die gebruiker krijgt. Dat zou onbetaalbaar voor Scribd moeten zijn, toch? Het werkt alleen als er honderdduizenden gebruikers zijn die eigenlijk nauwelijks of nooit een boek lezen. Van die slapende gebruikers zeg maar.

En dat klopte kennelijk. Vorig jaar schoonde Scribd hun aanbod van romantische/erotische titels op omdat ze zo veel gelezen werden dat ze kapitalen kwijt raakten aan de uitgevers en afgelopen week veranderde Scribd dus zelfs hun hele abonnementsmodel. Vanaf maart 2016 is het geen onbeperkt lezen meer als Scribd abonnee maar kun je nog drie ebooks plus 1 leesboek tot je nemen uit het aanbod. De marketingafdeling probeert de aandacht wat af te leiden door additioneel met Scribd Selects te komen: een wisselende selectie van titels door de redactie van Scribd die wel onbeperkt gelezen kunnen worden. Een soort Elly’s Choice binnen Scribd. Je hoeft niet heel cynisch te zijn om te vermoeden dat Scribd Selects vooral zal bestaan uit titels waarvan Scribd het zich kan veroorloven dat ze ook onbeperkt gelezen gaan worden.

Daar ben ik overigens niet negatief over. Ik ben er al sinds de eerste editie van de VakantieBieb in Nederland van overtuigd dat een boekendienst waarbij er op een brede, representatieve en vooral kwalitatieve selectie wordt gestuurd, veel meer kans van slagen heeft dan een ‘all you can read’ model waarin abonnees alleen maar kijken naar de titels die er niet in zitten ipv wat er wel in zit.

Ik denk alleen dat het niet uit te leggen is aan je abonnees. Ook al claimt Scribd dat slechts 3% van hun abonnees meer dan 3 boeken per maand lezen (en dat geloof ik onmiddellijk), gevoelsmatig worden 100% van hun abonnees nu beperkt in hun mogelijkheden. Bij een onbeperkt lezen abonnement ging het al nooit om het daadwerkelijk onbeperkt lezen maar juist om het idee dat je die optie hebt. En die optie is er zometeen niet meer.

Het zal, denk ik, vooral afhangen van de kwaliteit van de Scribd Selects titels of abonnees deze verandering zullen accepteren. En ook of het juist daardoor nieuwe abonnees weet aan te trekken want er valt veel te zeggen om elke maand een aantal goede leestips te krijgen die je dan ook nog meteen kunt lezen.

Een onbetaalbaar verhaal van Femke Dekker

Femke Dekker is een echte schrijver van fantasy voor kinderen. Met de pech dat in Nederland uitgevers niet zitten te wachten op fantasyverhalen voor kinderen. Ze beschrijft hoe ze van uitgevers enthousiaste reacties krijgt op haar fantasyboek maar dat ze niet van plan zijn het uit te gaan geven. En dat ze daarom haar onbetaalbaar verhaal – De legende van de Vuurvogel – gratis weggeeft op haar website. Dat heeft ze zelfs nog voorzien van een Creative Commons Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal-licentie zodat het ook nog (niet-commercieel) verspreid mag worden als haar naam er maar bij vermeld wordt.

VOB verzoekt Tweede Kamer om leenrecht voor ebooks in Europa onder de aandacht te brengen

Ook de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) wacht op een hervorming van het auteursrecht door de Europese Commissie. Hoewel het leenrecht voor ebooks onvermeld bleef in december van vorig jaar, heeft de VOB haar standpunt hierover opnieuw onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht met een brief. Nederland is tot 1 juli voorzitter van de Raad van Ministers van de Europese Unie en de VOB hoopt ongetwijfeld dat dit ook een kans voor het leenrecht voor ebooks kan opleveren.

Wat ik zelf nog wel sterk zou vinden van de VOB is als ook een conceptvoorstel gemaakt zou worden hoe dat leenrecht voor ebooks er in de praktijk uit zou moeten zien. Ook het huidige leenrecht voor papieren boeken is niet onomstreden en alle ervaringen met zowel dit model als alle ervaringen met het uitlenen van (en betalen voor) ebooks zouden mijns inziens gebruikt kunnen worden om een leenrechtconstructie voor ebooks te bedenken waar uitgevers en auteurs zelf ook achter zouden kunnen staan. Als je dat hebt, kun je ook nog eens de ECL (extended collective licensing) route bewandelen mocht Europa niet genegen zijn de Europese auteursrechtrichtlijn aan te passen. En dat laatste lijkt me zeer waarschijnlijk helaas.

Geef mij maar een boek voor 1 euro

De landelijke boekhandels hebben op 20 februari de aftrap gegeven voor een nieuwe jaarlijkse boekencampagne: Geef Mij Maar Een Boek. Elk jaar wordt er een ‘kroonjuweel’ van de Nederlandse jeugdliteratuur gekozen die in een nieuwe uitgave dan voor slechts 1 euro te koop is. De eerste editie begint gelijk goed met Oorlogswinter van Jan Terlouw.

Het boek is in een oplage van 260.000 bij alle boekhandels te koop en ik zou maar snel zijn want ik denk dat het over een weekje lastig wordt om nog gemakkelijk exemplaren te vinden. Mijn exemplaar heb ik iig al binnen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top