Sites met gratis (en vrij te gebruiken) lettertypes

Als je zelf logo’s en afbeeldingen maakt dan is een niet alledaags en onderscheidend lettertype een mooie toevoeging. Tenminste, als je wel rekening houdt met het feit dat ook lettertypes auteursrechtelijk beschermd (kunnen) zijn en je dus niet zo maar alle lettertypes van internet kunt gaan plukken. Gelukkig zijn er vele sites te vinden waar je duizenden gratis lettertypes kunt downloaden die je meestal voor zowel commercieel als niet-commerciële doelen vrij mag gebruiken.

Even kort over auteursrecht en licenties

Lettertypes zijn werken van ontwerpers en die worden, net als alle overige creatieve werken, beschermd door de Auteurswet. Dit soort ontwerpen kunnen ook nog beschermd worden door andere intellectuele eigendomsrechten zoals het merkenrecht (als het lettertype bijv. deel uitmaakt van een logo, zoals Coca Cola), octrooirecht of modellenrecht (als het als tekening wordt geregistreerd). In het Amerikaans auteursrecht ligt dat net weer wat anders: daar worden lettertypes als zodanig expliciet uitgesloten van auteursrechtelijke bescherming maar kunnen ze nog steeds wel door andere eigendomsrechten beschermd worden.

In de praktijk heb je dus ook ook voor lettertypes die je via internet kunt vinden toestemming nodig. Die toestemming vind je altijd terug in licentievorm: een vooraf gegeven toestemming voor bepaalde vormen van gebruik, al dan niet onder specifieke voorwaarden. Bij alle onderstaande sites gaat het om licenties die ofwel persoonlijk / niet commercieel gebruik toestaan danwel zelfs commercieel gebruikt mogen worden. Controleer voordat je een lettertype gaat gebruiken altijd welke licentie erbij hoort.

Fontsquirrel

gratis lettertypes fontsquirrel
Fontsquirrel is – mijns inziens – de beste site voor lettertypes. Op de voorpagina vind je een selectie van de favoriete en meest gedownloade lettertypes en het aanbod van de ca. 2000 verschillende lettertypes is netjes in duidelijke categorieën ondergebracht. Er komen bijna dagelijks nieuwe bij en elk lettertype heeft een uitgebreide informatiepagina met veel tekstvoorbeelden. Op het tabblad Testdrive kun je je eigen tekst invullen zodat je precies ziet hoe jouw tekst er in dat lettertype uitziet.

Alle lettertypes zijn vrijgegeven voor zowel niet-commercieel als commercieel gebruik en dus 100% gratis & vrij te gebruiken. Op de informatiepagina vind je ook een tabblad License terug waar je kunt zien welke voorwaarden van toepassing zijn. Dit is meestal een Creative Commons-licentie met Naamsvermelding, Naamsvermelding plus Gelijk Delen of de Open Font License.

Fontyo!

gratis lettertypes fontyo
Fontyo! pakt het wat eenvoudiger aan. De voorpagina toont alleen de recent toegevoegde lettertypes en met de menu-opties Font categories en browse kun je door de meer dan 10.000 lettertypes bladeren. Wat Fontyo! echter de moeite waard maakt is dat je onder de settings in het menu je eigen previewtekst kunt invullen. Hierna wordt die tekst als voorbeeldtekst bij alle lettertypes getoond waardoor je tijdens het bladeren al meteen ziet of het passend is voor bijvoorbeeld je logo.

fontyo_vakblog
De lettertypes zijn, voor zover ik het gezien heb, alle voorzien van een licentie voor persoonlijk gebruik. Daar wordt geen enkele toelichting op gegeven maar je mag aannemen dat het hier om alle vormen van niet-commercieel gebruik gaat. Wil je het dus gebruiken voor een commerciële site met advertenties of een gedrukte publicatie die verkocht wordt, dan zul je contact moeten opnemen met de maker van dat lettertype voor expliciete toestemming.

Dafont

gratis lettertypes dafont

Dafont is eigenlijk een uitgebreidere versie van zowel Fontsquirrel als Fontyo! De site is in meerdere talen beschikbaar en bevat maar liefst (bijna) 30.000 lettertypes. Dat zijn er zo veel dat de categorieën meteen op de voorpagina getoond worden. Ook op Dafont worden bijna dagelijks meerdere nieuwe lettertypes toegevoegd die in veel gevallen alleen voor persoonlijk en niet-commercieel gebruik zijn vrijgegeven.

Net als bij Fontyo kun je je eigen preview tekst invullen zodat je tijdens het bladeren meteen ziet hoe jouw tekst er uit ziet.

gratis lettertypes dafont vakblog
Elk lettertype heeft zijn eigen informatiepagina en de meesten bevatten een link naar de site van de maker waar je meer informatie kunt vinden over de licentie. De licentie-informatie op Dafont zelf moet je altijd controleren op de site van de maker voordat je overweegt een bepaald lettertype te gaan gebruiken.

De reden dat er 30.000 lettertypes te vinden zijn, is dat veel (commerciële) ontwerpers hun lettertypes op Dafont plaatsen en wel degelijk onderscheid maken tussen persoonlijk gebruik – bijvoorbeeld voor een trouwkaartje – en niet-commercieel gebruik op een website. Zorg dat je zeker weet of het toegestaan is om dat lettertype (gratis) te gebruiken voor jouw doeleinden.

Heb jij nog een site met gratis lettertypes die beter is of iets toevoegt aan de bovenstaande drie? Laat het me weten!

@headerfoto via Pixabay/Unsplash met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (19) Write a comment

 1. Hoi Raymond, dank voor de tip. Ik kom zelf nogal eens langs bij 1001 Fonts, Open Font library, Free Font Manifesto en Smashing magazine. (zie ’36 free fonts resources’ bij creativebloq.com).

  Reply

 2. heyyyy yoww mwanewijfiessss
  Wensen jullie mij succes want ik heb morge m’n examen van Latijn Grieksssssskksksksk

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top