Boekenplog: Boekhandel Het Colofon (Arnhem)

Wat doe je als liefhebber van boekenplekken als je twee uurtjes te vroeg bent in Arnhem voor een afspraak? Dan ga je op zoek naar een leuke bibliotheek of boekwinkel om daar een bezoekje aan te brengen. Ik was al in de prachtige bibliotheek geweest in het centrum, bekeek al eerder de juridische bibliotheek van Dirkzwager en de mooie Arnhemse Kinderboekwinkel maar had nog geen gewone boekwinkel bezocht. Ik werd getipt door een collega dat Het Colofon wel eens de trip waard zou kunnen zijn en dus liep ik door de regen richting de Bakkerstraat 56.

Een blikje vooraf op de website doet echter al vermoeden dat het helemaal geen ‘normale’ boekwinkel is.

Het Colofon is in de eerste plaats een boekhandel. Maar wij zijn ook podium voor kunst en cultuur, een plaats voor pop-up shops en wij bieden ruimte aan een winkel voor streekproducten met een horeca-afdeling. Het assortiment van de boekhandel bestaat uit nieuwe boeken, tweede hands, ramsj- en voordeelboeken. Daarnaast is al het meubilair te koop: vintage, design en basic. Alles is te koop behalve onze medewerkers.

Boekhandel Het Colofon

Gevonden! Het Colofon : boekhandel in oprichting, gevestigd in een behoorlijk groot pand waar ooit de Palace-bioscoop in zat.

Boekhandel Het Colofon

Een snelle blik in de etalage laat echter een lunchroom zien waar enkele mensen koffie aan het drinken zijn. Onder de naam Dichtbij blijkt dat een heuse koffie- en lunchroom te zijn in combinatie met de winkel voor streekproducten waar op de website aan gerefereerd werd.

Boekhandel Het Colofon

De etalage aan de andere kant van de ingang laat echter zien dat het toch vooral om de boeken gaat bij Het Colofon. Nou ja, nu even met alle aandacht voor Oorlogswinter in het kader van de Geef Mij Maar Een Boek campagne.

Boekhandel Het Colofon

Voordat je goed en wel binnen bent – in de deuropening zeg maar – staat een absolute publiekstrekker. Ik moet enkele minuten wachten namelijk voordat ik zelfs maar dichtbij genoeg kan komen om een foto te maken zonder dat je alleen maar mensen ziet ipv de boeken. Het is de grootste witte boekenbak van Nederland en bevat vele honderden boeken die je gratis mee mag nemen. Zoveel als je dragen kan. Hoewel ze bij Het Colofon een kleine tegenprestatie ook niet verkeerd vinden.

Boekhandel Het Colofon

Maar goed, ik bespeur een Yellow Brick Road (geel klinkerpad?) die vast de looproute aangeeft. Ik loop verder langs de grote tijdschriftenkast – en de ingang van de koffie- en lunchroom – en zie dan pas hoe groot de winkelruimte is.

Boekhandel Het Colofon

De mooie trap nodigt uit om meteen naar boven te lopen maar ik wil toch echt eerst de benedenverdieping zien.

Boekhandel Het Colofon

Aan de linkerkant beneden, gelijk achter de kassa, staat een kast die niet gevuld is met boeken maar met, ja met wat precies eigenlijk? Het (retro-ogende) bordje met de test Het is in dit lokaal verboden selfies te maken zou wel erg leuk zijn voor in het instructielokaal naast mijn werkplek, bedenk ik me achteraf.

Boekhandel Het Colofon

Er staat een houten tafel voor die kast waar kennelijk nog ter plekke aan gebouwd wordt. De onderdelen en het gereedschap liggen klaar. Tenzij het kunst is dat symboliseert dat de boekhandel nog under construction is?. Ik durf het niet na te vragen uit angst een kunstenaar te beledigen ;)

Boekhandel Het Colofon

Het klinkerpad brengt je vervolgens langs een opstelling met recente boeken, enkele lage goedgevulde boekenkasten en rekken vol met ansichtkaarten. Wat ook opvalt is dat alle muren voorzien zijn van kunstwerken.

Boekhandel Het Colofon

Mijn aandacht wordt getrokken door een aantal planken vol met puzzels, kaart- en bordspellen. Die had ik er eigenlijk ook niet verwacht, leuk!

Boekhandel Het Colofon
Boekhandel Het Colofon

De ruimte achter de trap blijkt vol te staan met (o.a.) allerlei verschillende soorten tafels en kasten vol met boeken. Een grote ronde kast die bestaat uit allemaal losse kratjes – en waar je helemaal omheen kunt lopen – vormt het hart van de ruimte en het is bijna overweldigend hoeveel er te vinden is. Heerlijk!

Boekhandel Het Colofon

Op verschillende plekken staan bankjes, stoelen en andere meubels waar je in kunt lezen. Als ze bevallen dan zijn die vervolgens ook nog eens te koop volgens mij.

Boekhandel Het Colofon

En als er dan toch tafels staan, dan kun je die ook gebruiken om stapels met Bosatlassen te etaleren.

Boekhandel Het Colofon

In de verre hoek links staat nog een enkele stoel met bijzettafeltje die de enige afscheiding vormen tussen de boeken over spiritualiteit en de management-/economieboeken.

Boekhandel Het Colofon

Ook muziek mag niet ontbreken en er is een bescheiden voorraad met cd’s. Iets minder bescheiden als je fan bent van de Beatles. De beste muziek speel je echter live, moet de gedachte zijn, want bij de achterwand staat ook nog een piano opgesteld.

Boekhandel Het Colofon

Aan de andere zijde vind je o.a. de kookboeken en een expositie van foto’s boven de kasten.

Boekhandel Het Colofon

Met een uitgebreide jeugdafdeling ernaast.

Boekhandel Het Colofon
Boekhandel Het Colofon

De klassiekers staan er!

Boekhandel Het Colofon

Met eigen poef, zitzak en bankje.

Boekhandel Het Colofon

Ah en wat zie ik achter me? Daar staan de SF & fantasyboeken onder dat verkreukelde bordje.

Boekhandel Het Colofon

Als je op zoek bent naar Nederlandse en Vlaamse literatuur, dan vind je die dus naast de kinderboeken, rechts van de trap. De wandkast aan de rechterkant is zo hoog dat ik maar net bij de bovenste plank kan. That’s the way i like it.

Boekhandel Het Colofon

Het einde van het gele klinkerpad beneden brengt je naar de piano toe. Spelen maar!

Boekhandel Het Colofon

All you need is love. Een lamp vol liefde die op de piano schijnt.

Boekhandel Het Colofon

Tijd om terug naar de trap te lopen en te gaan kijken wat er boven te vinden is.

Boekhandel Het Colofon

Linksaf of rechtsaf? 

Boekhandel Het Colofon

Kunst aan de muur aan de linkerkant …..

Boekhandel Het Colofon

Kunst aan de muur aan de rechterkant.

Boekhandel Het Colofon

Maar ook als je in het midden naar achteren kijkt. Boven het entreegedeelte hangen 15 portretten. De meesten houden je goed in de gaten om te kijken of je wel een leuk boek koopt.

Boekhandel Het Colofon

Nou vooruit, dan ga ik gewoon zowel rechts de trap op om te kijken hoe de bovenverdieping eruit ziet … 

Boekhandel Het Colofon

… als links de trap op. Ook deze ruimte is groot met een hoog plafond, vol met houten kasten en meubels. Het creëert wederom een prettig (licht)rommelig en warm sfeertje. Op deze verdieping vind je vooral de tweedehands boeken.

Boekhandel Het Colofon

Hee, daar is het klinkerpad weer. Deze keer brengt het je niet naar een piano maar een tafel vol met boeken en een paar oude (type)machines(?)  Aan weerszijden van het pad staan lage tafels (en een enkel kastje) opgesteld.

Boekhandel Het Colofon

Je voelt de geschiedenis helemaal achterin. Niet alleen door de kasten vol met geschiedenisboeken maar ook nog het logo van HoutBrox, het modewarenhuis dat eerst in dit pand zat.

Boekhandel Het Colofon

Een kleurrijk overzicht vanaf de achterkant. De portretten houden me nog steeds in de gaten.

Boekhandel Het Colofon

Ik moet toegeven, die paarse bank ziet er uit alsof je er heerlijk op kunt hangen met een goed boek.

Boekhandel Het Colofon

De tweedehands buitenlandse titels staan in een hoog metalen rek tegen de linkerwand. Iets minder handig als je bij de bovenste plank moet want daar kom ik zelfs met mijn twee meter niet bij. Gelukkig staat er een ladder om de hoogstaande boeken te pakken. Zou de dame links aan het nadenken zijn of ze het aandurft?

Boekhandel Het Colofon

Maakt niet uit want ik heb de ladder zelf nodig om te kijken hoe duur het boek van Clive Barker is dat bij de SF & fantasy staat. Op het laatste moment bedenk ik me want ik ben geen held op (wankele) trappen. Sorry mensen, geen luchtfoto van de bovenverdieping van Het Colofon.

Boekhandel Het Colofon

Zo’n trap geeft wel weer extra invulling aan dat hele “In oprichting /  under construction” concept :)

Boekhandel Het Colofon

Mag het nog een bankje meer zijn? Niet helemaal mijn kleuren vrees ik.

Boekhandel Het Colofon

Vlak naast de trap staat nog een extra display. Met o.a. een aantal titels van Umberto Eco die afgelopen week overleed. Ik moest De naam van de roos lezen voor een vak aan de bibliotheekopleiding en kan me alleen maar herinneren dat ik bijna niet door die eerste 100 pagina’s kwam. Helaas, portretten, ik koop ook al geen boek van Eco.

Boekhandel Het Colofon

Dan zet ik de afdaling weer in.

Boekhandel Het Colofon

En verder omlaag, terug naar het gele klinkerpad.

Boekhandel Het Colofon

Met een laatste blik op Dichtbij …..

Boekhandel Het Colofon

…. en de grootste witte boekenbak van Nederland…

Boekhandel Het Colofon

… verlaat ik Het Colofon en loop ik terug naar het station voor mijn afspraak.

Ben je nou ook eens in Arnhem en wil je een bijzondere boekenplek zien? Loop dan vooral eens verder de binnenstad in en breng een bezoekje aan Het Colofon. Behalve heel veel boeken kun je dus ook naar kunst kijken, banken en stoelen uitproberen (en kopen) of een kop koffie met wat lekkers erbij nuttigen. Hopelijk heb je er wel beter weer bij dan ik en denk je er aan om een tasje mee te nemen voor al die leuke gratis boeken in de witte boekenbak. Hoewel je ook die andere leuke boeken mag kopen natuurlijk.

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 24 februari 2016. De volledige set is te bekijken op Flickr

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

  1. Wat was ik blij toen er een nieuwe goede boekenwinkel terugkwam nadat Polare in Arnhem verdwenen was. Je hebt de winkel prachtig in beeld gebracht. Bedankt!

    Reply

  2. Mooi verhaal . Erg goede reclame en pr voor deze mooie en goede boekhandel! terecht!!

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top