netflix account op laptop

Hoe controleer je de toegang tot je Netflix-account?

Eerder deze maand maakte het beveiligingsbedrijf Symantec bekend dat er een levendige zwarte handel is ontstaan in inloggegevens voor Netflix. Deze gegevens worden de onwetende abonnees ontfutseld via malware of andere phishingtechnieken waarna wellicht ook jouw Netflix-account voor 25 cent verkocht wordt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen maar je kunt gelukkig ook eenvoudig controleren wie (en welke apparaten) er allemaal via jouw Netflix-account zitten te kijken.

Afhankelijk van je abonnement kun je op 1 (basic), 2 (standaard) of 4 (premium) schermen tegelijk kijken. De meerderheid van de abonnees beschikt over een standaard abonnement maar kijkt meestal maar op 1 scherm tegelijk naar Netflix. Dat betekent dat het heel goed mogelijk is om je Netflix-account te delen met een ander, bijvoorbeeld om op die manier kosten te besparen. Een onderzoek vorig jaar toonde aan dat 42 procent van de Nederlanders dat ook doet en ook al is het expliciet niet toegestaan in de voorwaarden, zelfs de grote baas van Netflix heeft er geen problemen mee.

Dat je wellicht je Netflix-account deelt met wildvreemden valt daardoor echter ook minder op. De kans dat er daadwerkelijk drie mensen tegelijkertijd kijken op 1 account is niet zo groot en kan ook verklaard worden omdat er meerdere mensen van je eigen familie proberen te kijken. Dat er ineens onbekende films en tv series opduiken in je kijklijst en overzichten is ook te verklaren als je je account deelt met bekenden. Via de Netflix-website kun je echter controleren vanaf welk apparaat (en IP-adres) er ingelogd wordt op je Netflix-account. Het is een goed idee om periodiek te controleren of je daar geen rare dingen ziet en je wachtwoord te veranderen zodra je twijfelt.

Naar de Netflix-website

De meeste mensen zullen nauwelijks of nooit Netflix via de browser bekijken. Toch is dat de (enige) plek waar je alle account- en betaalgegevens kunt bekijken en kunt zien wat er allemaal bekeken is op jouw account via welke apparaten.

 1. Ga naar Netflix.nl, log in en ga dan – vanaf je hoofdprofiel als je er meerdere hebt – naar de optie Mijn account. Die vind je als je op de naam van je profiel klikt rechtsbovenaan.
  
  netflix-account toegangcheck1
 2. Je vindt daar je lidmaatschap- en factureringsgegevens terug, het soort abonnement wat je hebt en diverse instellingen, zoals het handige Afmelden op alle apparaten mocht je straks iets verdachts zien en je wachtwoord willen veranderen. Die optie dwingt alle gebruikers opnieuw in te loggen met het nieuwe wachtwoord.Het gaat nu echter om de optie Kijkactiviteit die je onder Mijn profiel ziet staan.
  
  netflix-account toegangcheck2
 3. Bij Kijkactiviteit zie je welke programma’s je op dat profiel allemaal bekeken hebt. Dat kan ook al inzicht geven in wie er eventueel nog meer gebruik maakt van jouw account maar bovenaan vind je hier ook de optie Recente toegang tot account bekijken. Dit laat zien vanaf waar je accountgegevens zijn gebruikt om in te loggen op Netflix, ongeacht het profiel en of er iets gekeken is.
  
  netflix-account toegangcheck3
 4. Bij de recente toegang tot account worden de laatste vijf succesvolle accountlogins getoond. Je ziet op welke datum en tijdstip dit heeft plaatsgevonden, het IP-adres (in onderstaand voorbeeld weggehaald) inclusief het land waar dat IP-adres behoort te zijn en het gebruikte apparaat.Zie je daar ineens een ander land in opduiken of een apparaat dat je niet/nooit gebruikt hebt, dan is het een prima idee om uit voorzorg je wachtwoord te veranderen. Deel je je account? Dan is het verstandig om even te controleren of die persoon wellicht in dat land zit en/of dat apparaat gebruikt heeft voordat je je wachtwoord verandert.
  
  netflix-account toegangcheck4
  Overigens, de inlog vanuit de VS is er wel degelijk eentje van mezelf omdat ik testte of Netflix VPN-diensten blokkeerde :)

Wachtwoord wijzigen

Het is hoe dan ook verstandig om eens in de zoveel tijd je Netflix-wachtwoord te veranderen, al zul je dit waarschijnlijk minder snel doen als je je Netflix-account deelt met anderen. Denk er echter aan dat als jij jouw inloggegevens deelt met een ander, de kans aanwezig is dat die ander die gegevens ook deelt met bijv. familieleden. Voordat je het weet zijn er vier of vijf mensen die allemaal dat wachtwoord weten en die dankzij een malware of phishing aanval het verder verspreiden op de zwarte markt.

Controleer daarom af en toe wie (en wat) er toegang heeft tot jouw account en verander je wachtwoord als je iets vreemds ziet.

@header is een bewerkte foto van Unsplash via Pixabay met een CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Beste Raymond, dankjewel voor je informatie. Nog wel een vraag: hoe kan ik op de apparaten van mijn kinderen alleen hun eigen profiel krijgen ipv allee profielen?

  Reply

  • @Niels Helaas is dat niet mogelijk. Er is één account en de profielen zijn daar aan gekoppeld – niet aan een specifiek apparaat. Je kunt dus niet voor een apparaat instellen om bepaalde profielen wel of niet te laten zien. De enige optie die je hebt om het een en ander af te schermen is om met de menu-optie Ouderlijk toezicht in je accountinstellingen een PIN code te zetten op bepaalde categorieën content. Tijdens het afspelen kun je dan bijv. een PIN code laten vragen als iemand een film of serie wil kijken die niet voor alle leeftijden is maar dat is profiel-onafhankelijk. Oftewel, jij moet ook de PIN code invullen als je iets wilt kijken.

   Wil je echt per se dat zij alleen hun eigen profielen te zien krijgen dan zul je een apart Netflix abonnement voor ze moeten afsluiten (zonder hun het wachtwoord te geven) en daar de profielen aanmaken. Dat gaat wellicht wel wat te ver :)

   Reply

 2. Kun je een email ontvangen als iemand anders inlogt op jou account vanuit een andere provincie?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top