Lees, download en doorzoek alle nummers van If Magazine op Internet Archive

If Magazine (later Worlds of If) was een SF-tijdschrift waarin vele Amerikaanse auteurs hun korte verhalen publiceerden in de periode 1952-1974. Hoewel het nooit het meest succesvolle SF-tijdschrift was (er waren veel concurrenten in die jaren), hebben veel bekende schrijvers daar hun eerste verhalen in geschreven. Alle 176 nummers van If Magazine zijn nu gedigitaliseerd en online te lezen op The Internet Archive.

Auteursrecht?

Als je bedenkt dat het (Amerikaans) auteursrecht zo’n beetje eeuwigdurend lijkt te zijn (Amerika heeft geen publiek domein om van te spreken) zou je je kunnen afvragen waarom If Magazine nu vrijelijk te lezen is via internet.

De verklaring is enerzijds dat veel van deze pulptijdschriften – die op goedkoop papier gedrukt werden om de prijs zo laag mogelijk te houden – maar weinig geld en moeite besteedden aan het verlengen en handhaven van het auteursrecht van de verhalen. De achterliggende gedachte hiervan was dat de kans bijzonder groot was dat het tijdschrift niet lang genoeg zou bestaan om dat de moeite waard te laten zijn. Het betekent echter niet automatisch dat alle nummers (en de verhalen erin) vrij van auteursrecht zijn.

Anderzijds wordt The Internet Archive echter als een bibliotheek beschouwd en kan het gebruik maken van de uitzondering die voor bibliotheken is opgenomen in paragraaf 108 van de Copyright Act. Deze rol heeft The Internet Archive in het verleden al eerder succesvol verdedigd bij de Amerikaanse rechter. Zolang If Magazine nergens anders (commercieel) nog beschikbaar is, kan een bibliotheek onder bepaalde voorwaarden het tijdschrift digitaliseren en publiekelijk beschikbaar maken. Ongeacht de precieze auteursrechtelijke status van alle verhalen.

Lezen en downloaden

if magazineAlle nummers zijn online te lezen in een uitstekende viewer in je browser. Hierbij blader je door de gescande pagina’s zelf die verder niet gecorrigeerd zijn. Alle oorspronkelijke zet- en drukfoutjes zitten er nog gewoon in en dat geldt dus ook voor de originele layout. Inclusief de fantastische coverafbeeldingen en advertenties die een prachtig tijdsbeeld geven van SF in de jaren 50, 60 en 70.

Bij elk nummer heb je de optie om het te downloaden in een groot aantal formaten. Om precies te zijn: ABBYY GZ, Daisy, ePub, tekstbestand, Kindle formaat, PDF en losse afbeeldingen (JP2).

Wil je het echter downloaden en lezen op een ereader? Dan heb je – voor nu tenminste – pech gehad. Hoewel de gescande versies prima zijn, zijn ze kennelijk snel door een standaard OCR programma gegooid om er tekst-, ePub en Kindle bestanden van te maken. Er heeft geen enkele kwaliteitscontrole plaatsgevonden en deze ebookbestanden zijn daardoor volledig onleesbaar en onbruikbaar.

De PDF bestanden die je kunt downloaden werken daarentegen uitstekend. Logisch want het zijn alleen maar de gescande pagina’s waar geen OCR overheen gegaan is. Zoeken naar namen of auteurs binnen een PDF-bestand werkt slecht of niet, afhankelijk van de PDF-software die je gebruikt.

Je kunt alle nummers van If Magazine één voor één downloaden natuurlijk maar als je gebruik maakt van een downloadmanager (zoals bijv. Chrono Download Manager kun je hier een tekstbestand vinden waar ik de rechtstreekse links naar de 176 nummers in PDF formaat in opgenomen heb, en ze allemaal makkelijker downloaden.

exclamation uitroeptekenProbeer alsjeblieft niet de PDF’s op een ereader te laden want ook al ondersteunen sommige ereaders dit formaat, ze hebben extreem veel moeite met deze scans. Zowel de Kobo Glo HD als Aura H2O liepen helemaal vast toen ik het probeerde. Lees ze dus op een tablet met één van de vele beschikbare ereading apps.

De inhoudsopgaven en index per auteur

Tenzij je alle nummers van voor naar achteren wilt gaan lezen, is het handig om de inhoudsopgaven te doorzoeken zodat je weet in welk nummer welk verhaal te vinden is. Die zijn gelukkig allemaal terug te vinden op de Internet Speculative Fiction Database (ISFDB) waar If Magazine een eigen overzichtspagina heeft per jaar en zelfs per nummer.

Helaas is het bijna onmogelijk om op ISFDB naar auteurs te zoeken en vervolgens te zien of ze in If Magazine hebben gestaan. Een fan heeft echter met behulp van de ISFDB gegevens zelf een site gemaakt waar je per auteur kunt zien of, en met welke verhalen, ze in If Magazine gepubliceerd hebben. De site linkt zelfs door naar het correcte nummer bij the Internet Archive.

Het is een mooi voorbeeld van hoe mensen zelf waarde toevoegen aan dit soort digitaliseringstrajecten zodat tijdschriften niet alleen beschikbaar maar ook terugvindbaar worden gemaakt voor een nieuwe generatie lezers.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

  1. Mooi gedaan – boeiend. Ben benieuwd of er ook een creative commons licentie op hergebruik van de afbeeldingen zit.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top