Afbeeldingen zoeken: Negative Space

death to the stock photo

Het valt nog niet mee om geschikte afbeeldingen of foto’s te vinden op internet voor je blog, website of presentatie. Er is veel te doen over auteursrechten op foto’s en je kunt problemen krijgen als je niet goed oplet en de verkeerde foto op je site gebruikt. Toch zijn er veel fotosites waar je goede foto’s kunt vinden die je ook daadwerkelijk mag gebruiken omdat rechthebbenden vooraf toestemming gegeven hebben. Dat kunnen betaalde stockfotosites zijn die je een gebruiksrecht voor een foto verkopen maar ook gratis fotosites die je middels een licentie toestemming geven voor (commercieel) hergebruik van foto’s.

Op dit blog vind je een overzicht van fotosites die ik besproken heb omdat ze alle goede foto’s bevatten zonder verstopte reclames en pogingen om je zo snel mogelijk naar de dure foto’s te verwijzen. Het zijn wat mij betreft dus aanraders. Net als deze:

Negative Space

negative space gratis afbeeldingen zoeken
Negative Space houdt het bijzonder eenvoudig en overzichtelijk. Met enige regelmaat – de claim is elke week maar er gaat ook wel eens een maandje voorbij zonder nieuwe foto’s – worden er nieuwe stockfoto’s op de site geplaatst. Dat zijn allemaal foto’s die door de eigenaar (eigenaren?) van Negative Space zelf gemaakt zijn en speciaal geselecteerd zijn voor de site. Het is dus niet mogelijk om zelf foto’s aan te leveren als amateurfotograaf en gezien de grote hoeveelheid stockfotosites die zich inmiddels richten op “gratis en vrij te gebruiken foto’s” lijkt me dat een hele verstandige aanpak. De kans is groot dat mensen elders gevonden foto’s gaan uploaden en dan ben je slechts één van de vele sites met dezelfde foto’s.

De consequentie hiervan is dat je geen (tien)duizenden foto’s gaat vinden bij Negative Space. Als je bladert langs alle foto’s zie je dat er op moment van schrijven enkele honderden foto’s op de site staan.

Dat betekent dat het minder geschikt is als je wekelijks nieuwe foto’s voor een blogpost zoekt maar wat Negative Space goed doet is het vindbaar maken van de foto’s die er wel staan. Zodat je snel precies datgene vindt dat je zoekt. Of snel ziet dat er niets voor jou tussenzit.

Zoeken en filteren

Alle foto’s zijn in één of meerdere categorieën geplaatst en voorzien van meerdere tags. Soms twee of drie, soms echter ook meer dan tien. De zoekfunctie doorzoekt ze allemaal en neemt het daarbij zo ruim mogelijk: zoeken op bijv. ebook levert alle foto’s op met de tag ‘notebook’. Dat is handig omdat je dan meestal wel zoekresultaten krijgt hoewel het natuurlijk geen wonderen doet voor de relevantie.

negative space filtersDit wordt weer enigszins goedgemaakt door de uitstekende mogelijkheid om je zoekresultaten te filteren. Of je nou bladert of op een trefwoord gezocht hebt, je hebt telkens de mogelijkheid om te filteren op categorie, kopij ruimte en kleur. De zoekresultaten worden dynamisch aangepast en je ziet in de filterbox ook meteen hoeveel foto’s er overblijven na het filteren.

Kopij ruimte (copy space) verdient wel een toelichting want het is de eerste fotosite waar ik dat ooit gezien heb. Behalve tags en categorieën wordt ook per foto aangegeven waar plek is om je eigen tekst erbij te kunnen plaatsen: alleen aan de rechterzijde, alleen aan de linkerzijde of aan beide zijden van het object in de foto. Of jouw tekst er in past is natuurlijk afhankelijk van de lengte van de tekst en hoe het object op de foto staat maar het is een bijzonder handig hulpmiddel als je bijvoorbeeld foto’s zoekt om als kop boven je artikel of blogpost te gebruiken.

Wil je op de hoogte blijven van (wanneer er) nieuwe foto’s (geplaatst worden)? Dan kun je de site volgen op Twitter, Facebook of Instagram en een seintje krijgen als er een update wordt gedaan.

Wat mag je met de foto’s?

Alle foto’s zijn in het publiek domein geplaatst middels een Creative Commons Zero (CC0) verklaring. Dat wil zeggen dat de fotograaf zijn of haar rechten opgeeft, voor zover mogelijk, en deze dus niet meer zal handhaven. Het betekent ook dat je alle foto’s van Negative Space mag downloaden, bewerken, hergebruiken en verspreiden voor zowel commercieel als niet-commercieel gebruik.

Er is zelfs geen naamsvermelding nodig hoewel ik het een goede gewoonte vind om dit, waar mogelijk natuurlijk, wel degelijk te doen. Al was het maar om een ander netjes te bedanken voor de gratis foto die jij gebruiken mocht.

Conclusie

Negative Space is niet die ene site waar je alle gratis en vrij te gebruiken foto’s gaat vinden die je zoekt. Het focust zich op het aanbieden van een beperkt aantal kwalitatief uitstekende foto’s en doet dat op een hele eenvoudige en effectieve manier: door alle foto’s handmatig te voorzien van metadata om ze terug te kunnen vinden. Dat je de foto’s ook nog eens zonder restricties kunt downloaden en mag gebruiken, maakt het natuurlijk perfect voor iedereen die wel eens een mooie foto zoekt voor op een blog of site.

Niet alle zoekacties naar een geschikte foto zullen eindigen op Negative Space maar het is een prima plek om je zoektocht te beginnen.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top