Als je het station van Apeldoorn uitkomt – of in de binnenstad loopt – dan wordt je middels bordjes netjes verwezen naar CODA. CODA – Cultuur Onder Dak Apeldoorn – is een cultuurhuis waarin archief, museum *en* de openbare bibliotheek van Apeldoorn gebroederlijk samenkomen.
Afgelopen jaar werd de CODA Bibliotheek nog genomineerd voor Beste Bibliotheek van Nederland en hoewel die titel uiteindelijk ging naar de bibliotheek Chocoladefabriek Gouda, werd ik wel nieuwsgierig naar deze bijzondere boekenplek en nam ik de trein naar Apeldoorn.
Na een kwartiertje lopen brengen de bordjes me rechtstreeks naar de goede plek!
Het is een behoorlijk groot gebouw dat (aan de linkerkant) nog tientallen meters doorloopt naar – volgens mij – het archiefdeel van CODA maar de ingang van de bibliotheek valt in elk geval niet te missen.Tientallen fietsen staan netjes in fietsenrekken voor de deur.
Eenmaal binnen kijk je meteen tegen een bijzondere muur aan waar de inleverbalie ingebouwd is.
Rechts van de muur is al meteen een expositie over de geschiedenis van Apeldoorn.
Het voelt ook aan als een museum moet ik zeggen. Ik loop daarom terug naar de ingang en ga nu naar links, de bibliotheek in.
Ja, dat ziet er uit als een drukke balie in een bibliotheek.
De CODA Bibliotheek blijkt uit lange (diepe?) verdiepingen te bestaan die via een open trappenhuis met elkaar verbonden zijn. Tenminste, je kunt vanaf de ingang naar het souterrain en de eerste verdieping lopen zo te zien maar ik begin gewoon op de begane grond.
Sprinten naar de sprinters want die populaire boeken zijn anders zo weer uitgeleend natuurlijk.
Het is wel een bijzonder gebouw eigenlijk. Het zijn twee lange/diepe gangen aan weerszijden van een half open gedeelte waar ook nog verschillende ruimtes in gemaakt zijn. Het lijkt allemaal laag en krap te zijn maar dat valt ontzettend mee. Zo’n enorme lange rij met boekenkasten is precies waar ik van hou!
Vier halen, drie betaaaaaale! Tenzij je een groot abonnement hebt natuurlijk, dan is het inbegrepen.
Volg het alfabet naar achteren toe …
Helemaal achterin gekomen kun je gewoon verder lopen maar verlaat je de bibliotheek. Dat doe ik maar niet en ik loop terug naar het begin om de andere kant van de begane grond te bekijken.
Daar is gelukkig ook genoeg te vinden zo te zien.
Zoals de uitleenbare tijdschriften in één van de aparte ruimtes. Bijna overal in de bibliotheek staan stoelen, tafels of bankjes weggewerkt waar je kunt zitten om te lezen.
Ook het Taalpunt zit in deze ruimte met een aparte kast met boeken die geschikt zijn om te oefenen met lezen. Hier kun je ook begeleiding krijgen als je een leesprobleem hebt of de taal nog niet helemaal machtig bent. Een mooi initiatief!
Ook de stripboeken hebben een eigen plek op de begane grond.
Net als de buitenlandse romans.
Tijd om de trap te bestijgen naar de eerste verdieping!
Op de eerste verdieping vind je alle informatieve/studieboeken terug. Er lopen zo te zien nog twee plaatsingssystemen door elkaar maar SISO heeft de overhand.
De informatiebalie hier is niet bemand, in tegenstelling tot de grote balie op de begane grond. Maar het is hier sowieso een stuk rustiger.
Mooi en overzichtelijk. Zoals het hoort.
“Vanaf 2013 maakt CODA onderdeel uit van het Europe Direct Informatienetwerk (EDIC’s). Dit netwerk, verspreid over de hele Europese Unie, biedt de burger informatie over de instellingen, de wetgeving, het beleid en de programma’s van de Europese Unie.” (bron). En dat informatiepunt zit hier op de eerste verdieping.
Er is ook nog een tweede expositie te vinden in de CODA Bibliotheek.
Maar vooral nog meer studieboeken. Het blijft een bibliotheek natuurlijk.
En daar hoort een (kleurrijke) leestafel bij.
In het midden vind je ook de trap naar de tweede verdieping. Je ziet echter niets bovenaan de trap en ik ben benieuwd waar je uitkomt.
Bovenaan de trap, rechts de bocht om en dan een smalle gang. Ik passeer een paar werkruimtes tot ik halverwege een klein zwart bordje zie …
… en ik eenzaam in een ruimte sta met bladmuziek en de taal- en letterkundeboeken :)
Dan maar eens in het souterrain. Eerst een paar trappen af terug naar de begane grond.
En dan het souterrain in waar CODA Junior zit, de jeugdafdeling.
Het souterrain is een hele grote open ruimte waar de boekenkasten aan de rand staan. De rest van de ruimte is gevuld met banken, prentenboekenkasten in de vorm van huisjes en allerlei klimtoestellen. Ideaal om je kinderen rond te laten rennen!
En kijk daar eens. Zelfs een glijbaan die uit het plafond komt? Maar waar is de ingang van die glijbaan dan? Ik loop terug de trap op en ga kijken op de begane grond.
Ja hoor, die had ik over het hoofd gezien. Vlak bij de romans staat een kast die helemaal niet gevuld is met boeken maar de ingang van de glijbaan herbergt. De BoekenBuis brengt je nog sneller naar de jeugdafdeling toe dan de trap. Leuk!
Het lijkt me zeer onverstandig om de BoekenBuis uit te proberen en dus maak ik nog even een foto van de kast met reserveringen.
En kan ik de roze gekleurde uitleenbalie natuurlijk niet vergeten.
Dan is het weer tijd om te gaan en wandel ik terug naar het station van Apeldoorn.
De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 5 maart 2016. De volledige set is te bekijken op Flickr
#
[Vakblog] Boekenplog: CODA Bibliotheek Apeldoorn https://t.co/hCS2iLUVtq
Jouke de Vries liked this on Facebook.
Die boekenbuis! Die wil ik ook voor volwassenen!
Wat een verschil met vroeger!!!!
RT @rsnijders: [Vakblog] Boekenplog: CODA Bibliotheek Apeldoorn https://t.co/hCS2iLUVtq
RT @rsnijders: [Vakblog] Boekenplog: CODA Bibliotheek Apeldoorn https://t.co/hCS2iLUVtq