Importeren van Evernote notities in OneNote

Ik ben een groot fan van Evernote als centrale opslagplek voor interessante websites, gescande documenten en mailtjes of tweets die ik via IFTTT daar laat binnenkomen. Maar de liefde is wel enigszins bekoeld sinds de wijzigingen die Evernote aanbracht in hun abonnementsmodellen en ze jaarlijks 40 euro begonnen af te schrijven zonder enige waarschuwing. Het was één van de redenen om OneNote te gaan gebruiken voor het bewaren en terugzoeken van gescande documenten, lijstjes en aantekeningen.

Maar geheel overstappen van Evernote naar OneNote doe je niet snel als je al vele notitieboeken met duizenden notities hebt staan in Evernote. Microsoft hoopt Evernote gebruikers nu alsnog over te halen om OneNote (en OneDrive) te gaan gebruiken door met een importtool te komen waarmee je bestaande Evernote notitieboeken en losse notities kunt importeren in OneNote.

Waarom OneNote?

Microsoft begon met de ontwikkeling van OneNote in 2001 en lanceerde Microsoft Office OneNote 2003 als een los product naast Office 2003. Later werd dit deels geïntegreerd in Office 2007 en volledig in Office 2010. In de eerste versies kon je gemaakte notities niet synchroniseren tussen verschillende apparaten en dat was één van de redenen waarom het de concurrentie met o.a. Evernote niet aan kon. Dat veranderde echter toen Microsoft een webversie van OneNote introduceerde als onderdeel van Office 365, OneNote koppelde aan OneDrive om de synchronisatie te regelen en het als standaard notitie-app presenteerde voor de eigen Surface tablets. Als klap op de vuurpijl besloot Microsoft in 2014 om OneNote gratis te maken voor alle platformen.

Exporteren uit Evernote en importeren in OneNote

De importeertool kun je vinden op de site waar Microsoft natuurlijk ook even benadrukt wat OneNote allemaal beter doet dan Evernote. Verder wordt er met geen woord gerept over Evernote of de werking van de tool en dat is jammer want voordat je kunt beginnen met het importeren van notities uit Evernote, zul je die notities wel op je pc moeten hebben staan natuurlijk. Daarom hierbij een paar tips vooraf die eigenlijk op de site hadden mogen staan:

 • De importeertool werkt alleen op een Windows 7 pc of hoger en dat betekent dat de Mac gebruikers van Evernote achter het net vissen en op zoek moeten naar iemand met een Windows pc;
 • De importeertool gaat er van uit dat je Evernote geïnstalleerd hebt staan op je Windows pc en dat alles recentelijk gesynchroniseerd en actueel is;
 • Standaard worden alleen notitieboeken (met alle inhoud) geïmporteerd. Je kunt weliswaar een selectie van losse notities importeren maar die moet je vooraf dan eerst selecteren in Evernote en exporteren naar een .enex bestand;
 • Trek er flink wat tijd voor uit als je veel notitieboeken met veel notities hebt. Importeren ging bij mij met een snelheid van ca. 300 notities per uur en ik was uiteindelijk een middag kwijt aan drie grote notitieboeken;
 • De geïmporteerde notitieboeken worden individueel geupload naar en opgeslagen in je OneDrive account als OneNote notitieboeken. Als je veel (grote) bijlagen hebt in Evernote – en een gratis OneDrive account hebt – check dan vooraf of je voldoende ruimte vrij hebt in je OneDrive account.

Importeren maar!

De importeertool kun je starten door te dubbelklikken op het gedownloade bestand. Apart installeren is niet nodig in dit geval. Allereerst word je gevraagd om akkoord te gaan met de voorwaarden (het blijft een Microsoft tooltje natuurlijk) en vervolgens kom je meteen in het scherm om te kiezen welke Evernote notitieboeken je wilt importeren in OneNote.

onenote evernote import
De tool herkent dus de notitieboeken die je in Evernote hebt staan (en die op je pc staan omdat je Evernote geïnstalleerd hebt staan) en je kunt hier alle notitieboeken selecteren die je wilt importeren.

Hier is niet te zien hoeveel notities er in de verschillende notitieboeken staan of hoe groot de bestanden zijn. Controleer dit dus in Evernote zelf voordat je alles aanvinkt en de tool straks dagen bezig is met importeren van tienduizenden notities!

Zelf koos ik er voor om eerst maar eens één (goedgevuld) notitieboek te importeren en is dat de enige die ik aangevinkt heb. Je ziet overigens onder de lijst met notitieboeken de optie staan om een bestand te importeren. Die krijg je meteen te zien als Evernote niet geïnstalleerd staat en vereist dus dat je een exportbestand hebt gemaakt in Evernote van je losse notities of selectie van notitieboeken. Ik heb die optie getest en ook die werkt goed maar voor de rest van de uitleg ga ik er ook van uit dat Evernote zelf geïnstalleerd is.

Na het selecteren van de notitieboeken word gevraagd om in te loggen op je Microsoft account. De OneNote notitieboeken worden namelijk opgeslagen in je OneDrive account. Je hebt de keuze tussen een persoonlijk Microsoft account of een werk/school account als je die hebt.

onenote evernote importeren
Bij de vierde stap wordt (pas) uitgelegd hoe de Evernote notitieboeken geïmporteerd gaan worden. Elk Evernote notitieboek wordt omgezet naar een los OneNote notitieboek waarbij de noties als pagina’s (pages) in de notitieboeken komen. De enige optie die je hierbij hebt is om toegekende tags in Evernote te gebruiken voor het organiseren van de notitieboeken. Als je deze aanvinkt dan worden de Evernote notities met dezelfde tag als pagina’s gegroepeerd in secties in het OneNote notitieboek.

Als je geen structuur in je tags hebt zitten in Evernote dan is deze optie een goede manier om een grote zooi te veroorzaken in je nieuwe OneNote notitieboeken. Secties zijn de tabbladen in de OneNote notitieboeken en honderden tags leveren dus honderden tabbladen op. Ook iets om vooraf te controleren dus!

onenote evernote importeren
Goed nagedacht over welke notitieboeken je wilt importeren en of de tags omgezet moeten worden naar secties? Dan kun je op de Import knop drukken en gaan kijken naar de voortgang. Het duurde bij mij 2 uur om de 646 notities uit mijn @Archief notitieboek te importeren maar dat kan en zal verschillen, afhankelijk van de grootte van die notities en eventuele bijlages.

onenote evernote resultaat
Als de tool klaar is krijg je een melding daarvan. Als er notities zijn die niet geïmporteerd konden worden dan krijg je dat ook te zien met de suggestie erbij om die handmatig (met kopiëren en plakken) over te nemen. Hoe dan ook, klik op View notes in OneNote om OneNote te openen en te kijken hoe het er allemaal uitziet.

In de desktopversie van OneNote kun je – in tegenstelling tot de webversie – meerdere notitieboeken tegelijk openen. Je kunt dan ook pagina’s en complete secties verplaatsen tussen al je verschillende notitieboeken en op die manier de boel wat beter organiseren. Als je IFTTT gebruikte om automatisch notities aan te laten maken in Evernote, denk er dan aan om dit aan te passen als je overstapt naar OneNote.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. […] OneNote van Microsoft Office een goed alternatief. Hiervoor is een importeertool beschikbaar. Lees eerst deze tips alvorens over te stappen van Evernote naar […]

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top