Alle ebookacties en waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in maart 2016

bestseller ebooks prijsvergelijkIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er permanent ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Vanaf deze editie neem ik alleen de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst. Ook als er titels tussenzitten die geen ebookversie hebben.

Deze keer staat het Boekenweekessay bovenaan, zijn er maar liefst twee titels niet als ebook verkrijgbaar en is er wederom een (EPUB 3) prentenboek in de top 10 te vinden.

 1. Zink door David van Reybrouck
 2. As in tas door Jelle Brandt Corstius (geen ebook)
 3. De Amerikaanse prinses door Annejet van der Zijl
 4. Pluche door Femke Halsema
 5. Gij nu door Greet op de Beeck
 6. De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 7. Hoe ik talent voor het leven kreeg door Rodaan Al Galidi (geen ebook)
 8. Ik reis alleen door Samuel Bjørk
 9. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 10. De doodsvogel door Samuel Bjørk

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (16 maart 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

ebookacties en bestseller ebooks maart 2016

[Titels die niet als ebook verkrijgbaar zijn, zijn roze weergegeven. De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]


Zink is het Boekenweekessay van de 81ste Boekenweek die van 12 t/m 20 maart duurt. Zowel het papieren exemplaar als de ebookversie kosten 2,50 euro hoewel je tevergeefs zoekt in de buitenlandse ebookwinkels of bij Tom Kabinet naar een exemplaar.

Voor het eerst is de Amerikaanse prinses (eindelijk) ergens in de aanbieding. In plaats van 16,99 betaal je bij Ebook.nl slechts 12,75 voor een digitaal exemplaar. Dat is volgens mij ook de eerste keer dat een titel bij ebook.nl goedkoper is dan bij Bol of Amazon!

Pluche is de recente biografie van Femke Halsema en die is overal voor dezelfde prijs te vinden als ebookversie. Je bespaart er overigens al 50% mee ten opzichte van de papieren versie dus het is sowieso een koopje :) De 9,99 euro is overigens een actieprijs die na 21 maart weer vervalt. Daarna kost het ebook 12,99 euro!

Met Gij nu valt er nog meer te besparen als je even rondkijkt. Zowel bij Amazon, Bol als Google Play Books kun je deze titel voor 8,15 euro terugvinden en dat is bijna 4 euro minder dan bij de overige ebookwinkels.

De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen is het vijfde deel van de kinderboekenreeks (bij elk deel komen er 13 verdiepingen bij). Het is een prentenboek en dat betekent dat je het ebook niet op een ereader kunt lezen maar in een leesapp van de ebookwinkel of Readium als je het bestand downloadt bij Bol of Ebook.nl. De eerste vier delen zijn wel bij Amazon verkrijgbaar voor een lage prijs maar het nieuwe deel dus niet. Bij Bol en Ebook.nl is het nieuwe deel wel verkrijgbaar voor 9,99 maar zijn niet alle voorgaande delen te koop. Bij Google Play Books echter ben je het beste uit: zowel de oude delen als het nieuwe deel zijn daar te koop voor de laagste prijs van 6,79 euro.

Voordeel valt er niet te behalen met Ik reis alleen. Het kost overal 7,99, behalve dat het tweedehands ook te koop is bij Tom Kabinet. Voor 2 euro en 100 credits heb je een exemplaar te pakken. De 100 credits kun je verdienen door een ander ebook te verkopen maar je kunt het ook met geld betalen waarbij 100 credits je dan 5 euro kost. Met, in totaal, 7 euro ben je dus bij Tom Kabinet het goedkoopst uit.

Vorige maand stond Hendrik Groen nog bovenaan de bestsellerlijst maar hoewel Pogingen om iets van het leven te maken nu wat lager staat, is het nu wel voor een zacht prijsje te vinden op sommige plekken. Bij Bol en Amazon betaal je slechts 6,99 euro in plaats van 12,99. Bij Google Play Books kost de titel 8,83 euro.

Amazon en Bol zijn ook de plekken waar je De doodsvogel goedkoop kunt kopen: 6,49 euro in plaats van 12,99 hoewel je deze titel bij Ebook.nl ook voor een zeer acceptabele 7,99 euro kunt vinden.

Conclusies?

De meeste (en beste) koopjes zijn, zoals altijd, bij Amazon en Bol te vinden. Gij nu, Pogingen iets van het leven te maken en De doodsvogel zijn daar met fikse korting verkrijgbaar. Was je echter aan het wachten totdat De Amerikaanse prinses goedkoper zou worden? Dan moet je bij Ebook.nl zijn.

Bij Google Play Books ben je ook goedkoop uit voor twee titels waarbij het de enige plek is waar je alle delen van De waanzinnige boomhut kunt kopen voor de laagste prijs.

Waar ben je het goedkoopst uit als je ze allemaal digitaal wilt aanschaffen? Voor een goede vergelijking laat ik zowel het Boekenweekessay als het prentenboek weg en dan ben je vervolgens het goedkoopste uit bij zowel Amazon als Bol. Daar betaal je in totaal €56,60 voor de zes ebooks in plaats van de totale papieren prijs van €109,29. Ebook.nl volgt met €63,70, Google Play Books met €64,94 en Bruna & Libris/Blz met €72,94.

Je bespaart deze maand dus bij Amazon en Bol bijna 53 euro als je digitaal leest en daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 52% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was vorige maand 55%.

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Libris legt de nadruk op de Wallander ebooks van Henning Mankell. Van 1 maart t/m 16 mei zijn de 10 titels te koop voor €3,99 per stuk;
 • Bij Ebook.nl zijn er 10 (bestseller) titels in de aanbieding tot 21 maart. Daar zit dus ook De Amerikaanse prinses tussen;
 • Libris heeft “de mooiste historische romans” in prijs verlaagd tot en met 31 maart;
 • [Boekenweek actie] Bij Libris zijn een aantal Nederlandse titels (over Duitsland) in prijs verlaagd tot en met 31 maart;
 • [Boekenweek actie] Bol heeft meer dan 75 titels in de aanbieding van Nederlandse auteurs voor 6,99 en natuurlijk krijg je bij besteding van 12,50 euro het digitale boekenweekgeschenk erbij. De actie loopt tot en met 20 maart. Dezelfde actie loopt ook bij Kobo.
 • [Boekenweek actie] Bol heeft gedurende de Boekenweek ook elke dag een dagdeal Tot en met 20 maart kun je diverse bestsellers met 50% korting kopen. Diezelfde daily deal vind je ook terug op de voorpagina van Kobo ;
 • Lees je graag biografieën? Die ebooks zijn (waarschijnlijk eveneens tot en met 20 maart) met 30% korting te koop bij Bol.
 • Op zoek naar een drie halen, twee betalen actie? Bij Bol zijn er 48 titels te vinden in de 2+1 actie en dat lijken dezelfde titels te zijn als bij Kobo;
 • Privé-domein (een Nederlandse autobiografische reeks van Uitgeverij De Arbeiderspers) bestaat 50 jaar en daarom zijn tot en met 30 april 2016 negentien titels voor €9,99 te koop.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top