Waarom je een VPN nodig hebt (en welke VPN-dienst geschikt voor jou is)

vpn wifi afbeelding met open en gesloten slotjeHackers die op zoek zijn naar gegevens van gebruikers van openbare wifinetwerken, organisaties die IP-adressen (mogen) verzamelen van internetters maar ook bibliotheken die mensen willen helpen bij de digitale overheidsinformatie. Je ontkomt er tegenwoordig niet aan om na te denken over hoe veilig je persoonsgegevens zijn als je online gaat. Maar hoe zorg je er voor dat anderen niet kunnen zien wat jij aan het doen bent?

VPN – je eigen veilig privénetwerk

Een VPN (een Virtual Private Network of Virtueel Particulier Netwerk) is een privénetwerk dat via internet twee netwerken (of een netwerk en een individuele pc) met elkaar verbindt op een manier dat beide ook gesloten zijn voor het internet zelf. Het is ooit bedacht om thuispc’s van werknemers te koppelen aan de eigen bedrijfsnetwerken of om bijvoorbeeld de bedrijfsnetwerken van vestigingen aan elkaar te knopen tot één gesloten netwerk. Een VPN-server versleutelt en beveiligt ook nog eens al het dataverkeer waardoor het bijzonder lastig wordt voor derden om de gegevens te achterhalen die verstuurd worden over dat netwerk.

Als je met behulp van een VPN-server je laptop, telefoon of tablet verbindt met een betrouwbaar netwerk dat zelf ook internettoegang heeft, dan wordt je apparaat dus feitelijk onderdeel van dat betrouwbare netwerk en is al het internetverkeer vanaf dat apparaat ook versleuteld. Dat kun je bijvoorbeeld doen door zelf een VPN-server in je thuisnetwerk te plaatsen en daar gebruik van te maken als je via een openbare internetverbinding online gaat. Je hebt dan een beveiligde verbinding naar je eigen thuisnetwerk en via dat netwerk ga je vervolgens het internet op. Zowel een hacker als de eigenaar van de openbare internetverbinding kan dan niet zien welke sites je bezoekt of welke gegevens je verstuurt. Je bent ook nog eens anoniem(er) want omdat je een ander IP-adres krijgt – van het netwerk waar je mee verbonden bent – kunnen sites niet zien waar je zit. Ook een IP-adres laat namelijk zien welke provider er gebruikt wordt en waar je je (ongeveer) bevindt.

Heb ik een VPN nodig?

Als je alleen maar thuis online gaat of buiten de deur alleen maar van je mobiele internet gebruik maakt dan hoef je je niet echt zorgen te maken en heb je niet per se een VPN nodig. Tenzij je je zorgen maakt over je privacy geldt dat ook voor de internetverbinding op je school of werk. Normaliter zorgen deze zelf voor een goede beveiliging.

Maak je echter (regelmatig) gebruik van openbare wifi-netwerken in horecagelegenheden, openbaar vervoer of publieke instellingen? In dat geval kun je er niet van uitgaan dat die toegang 100% veilig is. Als jij makkelijk toegang kunt krijgen tot dat netwerk, dan kunnen kwaadwillenden dat ook. En wil je er echt op vertrouwen dat het personeel van die horecagelegenheid niet meegluurt op hun eigen netwerk?

Zoek je naar een veilige manier om online te gaan zonder dat anderen kunnen zien welke sites je bezoekt en welke gegevens je allemaal achterlaat? Wil je een zekere mate van anonimiteit omdat je vindt dat sites niet hoeven te zien dat jij er geweest bent? Een VPN-verbinding gebruiken is dan eigenlijk essentieel.

Welke VPN-dienst is voor jou een goede en betaalbare keuze?

Natuurlijk kun je je eigen VPN-server bouwen maar dat zal niet voor iedereen een optie zijn. Er zijn echter ook tientallen commerciële aanbieders van VPN-diensten waar je een abonnement op kunt nemen. Via software en/of apps wordt er een beveiligde verbinding gelegd met hun netwerk en ga je zelf het internet op via één van hun servers.

Al die aanbieders onderscheiden zich van elkaar op tientallen punten. In welk land zijn ze gevestigd (en onder welke wetgeving vallen ze daarmee?), houden ze zelf logbestanden bij van jouw activiteiten op hun netwerk, met hoeveel apparaten kun je gelijktijdig gebruik maken van hun dienst en in welke landen hebben ze een server staan? Hoe snel zijn die verbindingen want je bent bij het internetten afhankelijk van hun internetsnelheden en niet je eigen? En natuurlijk de prijs.

Je kunt dan uitgebreid al die aspecten met elkaar gaan vergelijken in bijvoorbeeld het overzicht dat iemand bijhoudt van maar liefst 130 aanbieders maar dat is bijna niet te doen door de grote hoeveelheid informatie. Gelukkig is er ook een Nederlandstalige vergelijkingssite waar je een selectie van deze aanbieders terug kunt vinden die je kunt filteren op een paar praktische criteria. Er is ook een site – vpnify.me – waar je van een klein aantal aanbieders kunt kijken hoe snel de verbindingen in Nederland daadwerkelijk zijn.

Mijn eigen selectie

Afhankelijk van welke criteria jij belangrijk vindt is de ene aanbieder natuurlijk beter dan de andere. Als je je focust op (alleen) maar veilig en anoniem internetten als je gebruik maakt van een openbaar netwerk, dan maakt het minder uit met hoeveel apparaten je gelijktijdig online kunt gaan en is het veel belangrijker:

 • dat de VPN-dienst een Nederlandse server heeft (hoe dichterbij de server staat, hoe sneller de verbinding);
 • dat de verbinding snel genoeg is om bijvoorbeeld een video te kunnen streamen of bestanden te kunnen downloaden;
 • dat de aanbieder geen logbestanden bewaart en je privacy hoog in het vaandel heeft staan;
 • dat als de verbinding verbroken wordt in de apps of desktopsoftware, er automatisch opnieuw verbonden wordt met de VPN-server (reconnect);
 • dat de apps en desktopsoftware van de aanbieder er voor zorgt dat je na het verbreken van de beveiligde verbinding niet alsnog per ongeluk via het openbare netwerk online gaat (killswitch);
 • dat de apps en desktopsoftware eenvoudig en gebruiksvriendelijk zijn. Je wilt immers makkelijk en snel beveiligd online gaan;

Natuurlijk is de prijs ook een belangrijke overweging maar in het algemeen geldt wel dat je meer krijgt als je er meer voor betaalt. Dat kunnen hogere snelheden, betere service, betrouwbaarheid en een betere kwaliteit van de apps zijn en het is maar net wat je daar zelf voor over hebt natuurlijk.

Met enige regelmaat kun je via techsites als The Next Web, Boing Boing of gHacks aanbiedingen vinden voor abonnementen op één van de VPN-diensten. Via dit soort aanbiedingen heb ik al jarenlang een betaalbaar abonnement en het loont om dit in de gaten te houden.

Natuurlijk heb ik niet alle 130 aanbieders bekeken en/of uitgeprobeerd maar een handjevol aanbieders springen er wel positief uit voor mij:

 • IPVanish (affiliate link): Goed, het is de duurste optie met 78 dollar per jaar maar je krijgt er hele snelle (Nederlandse) servers voor terug, een uitstekende support en gebruiksvriendelijke apps voor bijna elk denkbaar platform. Een killswitch is alleen aanwezig in de Mac desktopversie maar het automatisch opnieuw verbinden werkt in alle software. IPVanish vindt privacy belangrijk en bewaart geen logbestanden. Streamen van video gaat bijzonder vlot en IPVanish staat ook toe dat je bittorrent gebruikt via hun netwerk. De enige nadelen zijn de hoge prijs en dat je met slechts twee apparaten gelijktijdig hun netwerk kunt gebruiken.
 • Tunnelbear richt zich vooral op het gebruiksgemak. De dienst is alleen maar via apps en desktopsoftware te gebruiken en deze is eenvoudig te begrijpen. Geen technische termen, geen ingewikkeld gedoe. Als één van de weinige diensten die een gratis versie aanbiedt – tot 500MB per maand kun je er gratis gebruik van maken – is het daarmee perfect voor iedereen die slechts af en toe eens een VPN nodig denkt te hebben. Wil je er vaker en meer gebruik van maken, dan heb je een jaarabonnement voor $49,99. Tunnelbear bewaart ook geen enkele gegevens maar de keerzijde daarvan is dat ze gebruik van bittorrent daarom niet toestaan. De desktopversie van de software ondersteunt zowel reconnect als een killswitch maar dat is nog niet in alle apps doorgevoerd.
 • Private Internet Access richt zich vooral op -jawel – privacy. De aanbieder logt namelijk helemaal niets en dat is precies zoals het hoort als je het mij vraagt. De snelheden van de (Nederlandse) servers zijn uitstekend hoewel ze iets minder snel lijken te zijn dan die van IPVanish maar ook hier kun je probleemloos video streamen en bestanden downloaden. Bittorrent gebruiken kan slechts op enkele servers maar daar horen de Nederlandse wel bij. De apps zijn prima hoewel die naar mijn smaak ook iets minder gebruiksvriendelijk zijn dan die van IPVanish. Je moet handmatig verbinding maken en een killswitch ontbreekt. Wat echter ook een *stuk* minder is bij PIA dan bij IPVanish is de prijs: voor een jaarabonnement betaal je 39,95 dollar.
 • NordVPN is in Panama gevestigd en doet ook niet aan het opslaan van gebruikersdata. Er zijn meerdere Nederlandse servers die niet allemaal even snel zijn maar met wat wisselen vind je meestal wel een geschikte server. Hierbij helpt het dat in de app en software aangegeven wordt hoe druk het is op de verschillende servers. De apps en de software van NordVPN ondersteunen zowel het automatisch verbinden als de mogelijkheid van een killswitch en bieden dus optimale privacy als je een openbaar wifinetwerk gebruikt. De prijs valt ook mee want die bedraagt $48 dollar per jaar maar er is al enige tijd een actie gaande waarbij je op jaarbasis $36 dollar betaalt. Daarmee is NordVPN één van de goedkopere aanbieders.
 • Zenmate Premium is de betaalde en volwaardige VPN tegenhanger van de gratis Zenmate browserextensies. De in Duitsland gevestigde aanbieder bewaart ook geen logbestanden, heeft servers die redelijk snel zijn en waarvan je in de apps en software, net als bij NordVPN, kunt zien hoe druk het daar is. Ook de apps en de software van Zenmate Premium ondersteunen allemaal het automatisch verbinden en hebben een killswitch optie om te voorkomen dat je per ongeluk automatisch verbindt met een openbaar netwerk. Het enige nadeel is de prijs die neerkomt op €78 per jaar. Eerder dit jaar kon je echter een levenslang abonnement afsluiten op Zenmate Premium voor $49 en voor die prijs is de Duitse aanbieder wel degelijk de moeite waard.
 • VPN Unlimited is een beetje de prijsvechter onder de VPN aanbieders. Er zijn zes verschillende abonnementsvormen die variëren van een vakantie-abonnement ($3 voor 10 dagen) tot een levenslang abonnement van $500. Dat levenslange abonnement is regelmatig in de aanbieding – op dit moment $129,99 via de eigen site en slechts $39 via sommige techsites – en het is een goed idee om zo’n aanbieding af te wachten. Het reguliere jaarabonnement is met $24,99 echter sowieso al de goedkoopste optie van alle hier besproken aanbieders. Dat merk je gelukkig maar nauwelijks terug in wat je er voor krijgt: sommige servers zijn weliswaar iets langzamer maar de meeste zijn prima te gebruiken. Ik vind de apps iets minder gebruiksvriendelijk maar dat is grotendeels een kwestie van smaak. Hoewel je automatisch kunt verbinden met servers, moet je dit (in iOS tenminste) handmatig regelen via de iOS instellingen.

Als het per se gratis moet …

Je bent zonder enige twijfel het beste (en veiligste) af met één van de betaalde VPN-diensten. Die kunnen ook investeren in betere servers, goede snelheden en de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke apps en software. De kosten van een abonnement variëren weliswaar van ca. 25 euro per jaar tot 78 euro per jaar maar daar krijg je wel privacy en veiligheid voor terug als je regelmatig gebruik maakt van een (potentieel) onveilige verbinding.

Heb je het geld er niet voor over dan kun je ook gebruik maken van de gratis producten van VPN-aanbieders. Dat zijn beperkte varianten van de volledige versies die er op gericht zijn om je (uiteindelijk) als klant binnen te halen voor het volledige product. Dat geldt voor Tunnelbear – waar je met een gratis account maximaal 500MB dataverkeer kunt hebben elke maand – en Cyberghost waar je een langzame snelheid krijgt en elke paar uur opnieuw moet verbinden.

Welke VPN-dienst voor jou geschikt is, dat bepaal je natuurlijk zelf. Zolang je maar eentje gebruikt op openbare wifinetwerken!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Als je kiest voor een VPN service en je maakt veel gebruik van het downloaden van bestanden of bekijken van filmpjes, dan is mijn ervaring bij gratis aanbieders dat het verkeer wat je maximaal mag hebben zo bereikt is. Er zijn wel veel (betaalde) alternatieven, maar welke je moet kiezen is nog niet zo eenvoudig. Ik heb zelf veel gehad aan sites zoals deze, maar ook zoals http://www.debestevpn.nl/, die artikelen, reviews en suggesties aandragen. Uiteindelijk heb ik zelf sinds kort definitief voor AirVPN (http://www.airvpn.nl) gekozen. Dat werkt voor mij uitstekend (op al mijn devices). Het is prima qua snelheid en het komt op alle gebieden als één van de beste VPN’s uit de bus. En als je het vergelijkt met de concurrentie is het (met 5 euro per maand) ook helemaal niet duur. Mijn tip zou zijn om er gewoon eens eentje uit te proberen en als je tevreden bent, dan blijf je daar hangen. Zo niet, noteer dan waar je niet tevreden mee was, zoek een partij die daar beter in is en probeer die. En uiteindelijk vind je dan vast de beste VPN voor je eigen situatie.

  Reply

  • Hoe gaaf. Zie net dat AirVPN een limited offer heeft, 3 dagen voor 0,65 euro (kun je het mooi voor proberen) en nu maar 35 euro voor een heel jaar. Wilde ik toch even gemeld hebben. :-)

   Reply

 2. VPN Unlimited is inderdaad een lekker goedkope en biedt toch tot 5 apparaten tegelijkertijd aan! Ik ben wel fan van VPN unlimited, soms wil ik niet dat mensen de informatie van mijn IP weten (zoals https://vpnunlimited.nl/ip-informatie/ ), andere keren wil ik niet onbeveiligd internetten. Deze maand heeft VPNUnlimited 30 dollar korting op het lifetime abonnement.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top