Doorzoek je eigen blog in Google vanuit de adresbalk van je browser

Als je wel eens artikelen op je eigen blog terug wilt zoeken (of op die van een ander natuurlijk) dan weet je dat de zoekfunctie van blogs meestal niet heel erg goed is. Aangezien Google beter is in het doorzoeken van blogs dan de blogs zelf, kun je ook Googelen op je eigen blogposts. Maar als je regelmatig je eigen blog doorzoekt kun je dat ook instellen zodat je dit meteen vanuit de adresbalk van je browser kunt doen.

Zoekmachines in Chrome

De adresbalk in een browser is al lang niet meer alleen de plek waar je de URL intikt. Chrome noemt het ook wel de omnibox en je kunt het, zeker in die browser, bijna vergelijken met de zoekbalk van Google. Als je een zoekterm invoert in de adresbalk van Chrome dan zal er bijvoorbeeld in Google gezocht worden omdat deze als standaard zoekmachine is ingesteld in deze browser.

In zowel Chrome als Firefox kun je echter ook andere kant-en-klaar zoekmachines instellen, zoals die van Bing of Wikipedia. In Chrome kun je echter ook zelf je eigen zoekmachines toevoegen zodat je bijna elke site naar keuze kunt doorzoeken vanuit de adresbalk.

Om naar de lijst van zoekmachines in Chrome te gaan en je eigen toe te voegen, rechtsklik je in de adresbalk en klik je op Zoekmachines bewerken (of Edit search engines…). Of je tikt chrome://settings/searchEngines in de adresbalk.

adresbalk zoekmachinesJe krijgt dan een overzicht van geïnstalleerde en beschikbare zoekmachines. Je ziet daar Google als standaard staan in dat lijstje maar je kunt ook andere zoekmachines gebruiken en als standaard instellen. Nu gaat het echter om de Andere zoekmachines die in een tabel daaronder weergegeven worden. In dat overzicht houdt Chrome zelf bij welke zoekfuncties je kunt gebruiken op sites waar je met enige regelmaat kom. Je kunt ze allemaal laten staan of weghalen door op het kruisje te klikken dat je ziet als je er met de muis overheen gaat.

zoekmachines

Een zoekmachine is in dit geval niets meer dan een URL van de zoekfunctie van een site. Hierbij wordt er een gestandaardiseerde URL gebruikt waarbij je de zoekterm kunt vervangen door een variabele, in dit geval %s. De zoekterm (of termen) die je in de adresbalk invoert komen op de plek van de %s in de URL terecht waardoor de zoekfunctie uitgevoerd wordt.

Die URL van de zoekfunctie van een site kun je bijna altijd makkelijk achterhalen door eerst een zoekactie te doen op die site en dan te kijken naar de URL van de zoekresultaten. Vervang dan je zoekterm door %s om het vervolgens in Chrome te gebruiken.

Door een trefwoord toe te voegen aan de instellingen voor de zoekmachine wordt die specifieke zoekmachine geactiveerd in de adresbalk. Anders wordt er alleen maar gezocht in de standaardzoekmachine. In het bovenstaande voorbeeld heb ik al de imdb zoekfunctie toegevoegd die geactiveerd wordt als ik imdb in de adresbalk tik (gevolgd door een spatie).

Een Google zoekmachine toevoegen die jouw eigen blog doorzoekt

De URL voor een Google zoekactie is eenvoudig: https://www.google.nl/search?q=%s. Maar dat is niet voldoende want als je deze gebruikt dan worden alle sites doorzocht en je wilt alleen maar je eigen site of blog doorzoeken.

Dat kun je doen door achter de URL van de Google zoekactie, de URL van je eigen site toe te voegen op de volgende manier: https://www.google.nl/search?q=%s%20site:jouwwebsite.nl

Dat ziet er wat rommelig uit omdat je geen spaties mag gebruiken in een URL en daar de code %20 voor in de plaats komt maar werkt verder perfect.

adresbalk blog doorzoeken

Voor Vakblog heb ik https://www.google.nl/search?q=%s%20site:rsnijders.info toegevoegd met ‘vbl’ als trefwoord. Zodra ik ‘vbl’ (en een spatie) intik in de adresbalk kan ik meteen mijn eigen blog doorzoeken:

adresbalk blog doorzoeken

En dat levert meteen een lange lijst van pagina’s en artikelen op die op mijn blog staan over auteursrecht:

adresbalk blog doorzoeken

Zoekmachines in Firefox

Ook in Firefox kun je meerdere zoekmachines instellen. De mogelijkheid om je eigen aangepaste zoekmachine toe te voegen is echter enige jaren geleden verdwenen. Gelukkig is deze mogelijkheid weer te herstellen door de Search Engine Creator extensie voor Firefox te installeren. Als je die add-on toevoegt aan Firefox kun je alsnog je eigen aangepaste zoekmachines toevoegen, vergelijkbaar met hoe dat in Chrome werkt.

Klik op Tools -> Search Engine Creator om nieuwe zoekmachine toe te voegen. Je krijgt dan een scherm waar je een naam, trefwoord en zoekURL moet ingeven. Het verschil met Chrome is dat Search Engine Creator in plaats van %s de zoektermen als {searchTerms} in de URL wil hebben.

adresbalk blog doorzoeken
De URL is dan https://www.google.nl/search?q={searchTerms}%20site:jouwwebsite.nl of https://www.google.nl/search?q={searchTerms}%20site:rsnijders.info in mijn geval.

Ook in Firefox kun je dan het trefwoord (en een spatie) in de adresbalk tikken om rechtstreeks je eigen site of blog te doorzoeken.

blog doorzoeken

adresbalk blog doorzoeken
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

 1. “de zoekfunctie van blogs is meestal niet heel erg goed” zeg je.
  Ik neem aan dat je het dan over WordPress hebt?
  Want Blogger gebruikt volgens mij al native Google want ik vind met de zoekfunctie op mijn weblog echt alles wat ik probeer te vinden…

  Reply

  • Klopt. Blogger gebruikt zelf al Google inderdaad en hoewel het ongetwijfeld niet eerlijk is naar iedereen die via Blogger een blog heeft, ga ik standaard uit van WordPress blogs als ik het over blogs heb :)

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top