Kopiëren van (niet-selecteerbare) tekst in Windows met Textify

In de meeste gevallen is het niet heel lastig om een tekst uit een Windowsvenster te kopiëren en te plakken in bijvoorbeeld een document. Je kunt op veel plekken gewoon de tekst uit een scherm selecteren en dan met Control-C kopiëren. Windows heeft echter ook nog steeds veel dialoogvensters met o.a. (lange) foutmeldingen die je niet kunt selecteren en dus ook niet kunt kopiëren. Met het gratis programmaatje Textify kun je eenvoudig alsnog die tekst selecteren en kopiëren.

Textify

textify interfaceDe maker van Textify moet ook regelmatig foutmeldingen gekregen hebben in Windows die hij in een mailtje wilde doorsturen naar een helpdesk vermoed ik. Tenminste, dat is waar ik soms tegenaan loop en waarbij ik me dan telkens weer verbaas over het feit dat je nou net die lange ingewikkelde teksten niet kunt selecteren om te kopiëren.

Hoe dan ook, Textify lost precies dit probleem op door alsnog die tekst selecteerbaar en kopieerbaar te maken.

Het programmaatje is te downloaden van de website als een piepklein zip-bestand dat je kunt uitpakken in een map naar je keuze. Door te dubbelklikken op Textify.exe start je het programmaatje meteen op en krijg je een simpel schermpje waarin je de toetsen-en-muisknopcombinatie kunt kiezen die Textify daadwerkelijk activeert. Standaard is Shift-Middelste muisknop gekozen maar als je bijvoorbeeld op een laptop werkt kun je ook de linker- of rechtermuisknop van de mousepad gebruiken in combinatie met Control, Alt of Shift.

Selecteren en kopiëren maar …

Zodra je Textify activeert probeert het programmatje de tekst te lezen in het scherm of venster waar de muis staat. Je ziet dan een nieuw tekstvakje te voorschijn komen waar – als het goed gaat – de tekst in staat en die alvast in zijn geheel geselecteerd is. Door te rechtsklikken en te kiezen voor Kopiëren (of Control-C natuurlijk) kun je die tekst kopiëren.

Dat werkt prima in alle Windows dialoogvensters die ik heb geprobeerd (joepie, nooit meer verplicht screenshots maken van foutmeldingen of nog erger, ze overtypen). Maar werkt ook in diverse andere vensters in Windows, zoals de lijst met geïnstalleerde software als je de naam van een bepaald programma wilt kopiëren.

textify
Het werkt ook in sommige Windows programma’s. In Chrome kun je op die manier heel snel de namen van bookmarks kopiëren of de titels van de (sites in) tabs die je open hebt staan.

Het is toegegeven niet iets dat je dagelijks zult doen maar als je ooit nog eens niet-selecteerbare teksten tegenkomt in (alle versies van) Windows, dan heb je met Textify in elk geval nu de mogelijkheid om ze alsnog te kunnen selecteren en kopiëren.

@getipt door Makeuseof

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top