Lees je ebooks op al je iOS apparaten met iCloud voor iBooks

Met de recente iOS 9.3 update introduceert Apple ook (eindelijk) iCloud voor iBooks waarmee je nu ook alle ebooks en pdf documenten, die je zelf geladen hebt in je bibliotheek op je ene iOS apparaat, kunt synchroniseren en lezen op je andere iOS apparaten. 

iBooks

Als ebookwinkel moet iBooks concurreren met o.a. Amazon en Kobo. Bij iBooks gekochte ebooks kun je – dankzij de strenge DRM – alleen maar op iOS apparaten lezen en dat betekent dat veel mensen liever niet hun ebooks via Apple kopen. Als je een ebook koopt wil je die waarschijnlijk ook kunnen lezen op een ander apparaat, nietwaar? Of tenminste de keuze hebben om dat te doen.

De iBooks leesapp daarentegen is standaard aanwezig in iOS en is een prima app om al je (elders gekochte) ePub ebooks en/of pdf documenten te lezen. Je kon altijd al vanuit andere apps – zoals Dropbox of OneDrive – de ebooks en documenten in iBooks laten openen. Daarmee kwamen de ebooks en documenten weliswaar in de bibliotheek terecht van iBooks op het apparaat dat je gebruikte maar zag je die niet op je andere iOS apparaten. Hoewel iBooks wel gekochte ebooks synchroniseerde tussen alle apparaten die je Apple ID gebruiken, deed het dat niet met degene die je er zelf op had gezet.

iCloud voor iBooks

iCloud werd eind 2011 door Apple geïntroduceerd als de eigen clouddienst waarmee gebruikers o.a. backups van hun apparaten en hun foto’s konden opslaan in de cloud. Met iOS 9 kwam daar ook een bredere ondersteuning bij in de vorm van iCloud Drive waardoor gebruikers ook makkelijker zelf hun eigen bestanden in iCloud kunnen zetten. Daarnaast werd het ook mogelijk voor niet-Apple apps om iCloud kunnen gebruiken voor het opslaan en synchroniseren van gegevens.

In iOS 9 (en hoger) kun je bij Instellingen -> iCloud aangeven of je iCloud Drive wilt gebruiken en welke apps gebruik mogen maken van je iCloud om gegevens in op te slaan.

Sinds de update naar iOS 9.3 is nu eindelijk ook iBooks toegevoegd aan de lijst van apps die iCloud Drive ondersteunen.

Zodra je je Apple apparaten bijwerkt naar iOS 9.3 krijg je een melding van iCloud voor iBooks met de optie om iCloud in te schakelen voor iBooks. Als je dat doet ben je meteen klaar en worden vanaf dat moment alle eigen ebooks en documenten in de iBooks app geüpload naar iCloud. Krijg je die melding niet of wil je het later alsnog instellen? Dan kun je dit aanzetten voor iBooks bij de iCloud Drive opties in de Instellingen.

Ebooks of pdf documenten opslaan en lezen in iBooks

Je eigen ebooks of pdf’s openen en lezen in iBooks is eenvoudig. Zorg dat je het in een iOS app beschikbaar hebt, zoals Dropbox, Google Drive of OneDrive en selecteer het ebook of document. Deel het vervolgens via het standaard iOS menu voor delen (of de optie om het in een andere app te openen) en kies dan Kopieer naar iBooks.

Hierna wordt iBooks geopend en zal na enkele seconden het ebook of pdf document zichtbaar worden in de bibliotheek van de app.

icloud voor ibooks
Heb je meer dan één iOS apparaat? Dan is het zaak om er voor te zorgen dat ook op dat apparaat iCloud voor iBooks ingesteld is. De ebooks en documenten die je op het ene apparaat hebt geopend in iBooks worden dan ook zichtbaar op je andere apparaat met een iCloud icoontje in de rechterbovenhoek om aan te geven dat je het kunt downloaden.

Verwijder je – na het lezen – een ebook of pdf? Dan vraagt iBooks of je het alleen op dat apparaat wilt verwijderen of dat je het ook uit iCloud wilt verwijderen. In dat geval kun je het natuurlijk niet opnieuw downloaden op een ander apparaat.

En wat is nou het grote voordeel van iCloud voor iBooks? Behalve dat het wel handig is dat je ebooks die je bijv. op je iPhone hebt toegevoegd aan iBooks ook makkelijk kunt lezen op je iPad, is het grote voordeel dat iBooks ook de leesvoortgang van alle ebooks en pdf’s synchroniseert. Je kunt dus op één apparaat beginnen met lezen en dan naadloos verder lezen op een ander apparaat.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (7) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top