Breakout spelen in je browser met Google Afbeeldingen

Het zal 1987 of 1988 zijn geweest toen ik een Nintendo Entertainment System (NES) leende van de videotheek – die had je toen nog – met een paar spellen erbij. Ik besteedde vervolgens dagen aan een spelletje waarbij je gekleurde blokjes moest wegschieten door een balletje er tegenaan te ‘tennissen’. Dat spel heette Arkanoid en wat ik toen niet wist was dat het afgeleid was van een spelletje dat tien jaar daarvoor was uitgekomen.

Atari legde in de jaren 70 de basis voor de gehele game-industrie dankzij (o.a.) de Atari 2600 spelcomputer en één van de spellen die het mede tot een groot succes maakte was Breakout. Een eenvoudig spel dat gebruik maakte van hetzelfde idee als Pong – waarbij je een balkje bestuurt om een balletje heen en weer te kaatsen – om een rij met blokjes weg te spelen. Zodra je dat gelukt was kreeg je een nieuwe rij met blokjes en kon je verder gaan met punten verzamelen.

Er zijn tientallen varianten van Breakout en Arkanoid uitgekomen in de jaren erna. Voor pc, Mac en zo’n beetje alle spelcomputers zijn er versies te vinden en ook op Android en iOS ontbreekt het klassieke spel niet. Peggle speel ik tot de dag van vandaag zelfs nog.

Breakout in je browser

Maar iedereen kan een simpele versie van het oorspronkelijke Breakout spelen in de browser. Google heeft het namelijk enkele jaren geleden als easter egg toegevoegd aan Google Afbeeldingen.

Als je op ‘Atari Breakout’ zoekt in Google Afbeeldingen dan veranderen de gevonden zoekresultaten automatisch in vijf gekleurde rijen met blokken en kun je door het balletje te kaatsen met het balkje gaan proberen om alle blokken weg te spelen. Je bedient het balkje met je muis.

google afbeeldingen atari breakout
Lukt het je om alle blokken weg te spelen? Dan wordt er achter de schermen een willekeurige nieuwe zoekactie uitgevoerd in Google Afbeeldingen en kun je verder spelen met die zoekresultaten!

Meer lezen over de geschiedenis van Atari, de ontwikkeling van Breakout en wat Steve Jobs bij Atari deed? Dan is Atari Inc. Business is Fun een aanrader. // @headerafbeelding via Pixabay (bewerkt) met een CC0 -verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top