Tweetweekoverzicht week 13 2016: Open Science, Instagram, Google Hangouts, terugblik op Boekenweek 2016 en World Backup Day

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over open science, is er paniek bij Instagramgebruikers, wordt Instagram aangeklaagd vanwege het niet verwijderen van een foto, kijk ik nog eens naar Google Hangouts, blijkt de 81ste Boekenweek succesvol te zijn geweest en heb ik backups gemaakt op World Backup Day.

Open science

Meer transparantie in onderzoek, onderzoeksresultaten en onderzoeksdata. Dat is – heel summier – waar Open Science om draait.

Open Science involves transitioning from a system in which it is difficult to access and locate the results of scientific research to one that openly distributes results to all kinds of end users, such as researchers, knowledge institutions, companies, patient organisations, teachers, students, farmers and members of the public. (bron)

Dat is wat er op Europees niveau nagestreefd wordt maar ook wat Nederland wil benadrukken tijdens het half jaar dat ze voorzitter is van de EU. Om de ontwikkelingen rondom open access tot onderzoeksresultaten en onderzoeksdata te versnellen wordt er 4 en 5 april 2016 een conferentie georganiseerd over Open Science. Het was al volgeboekt voordat ik me als geïnteresseerde vanuit een hbo instelling aanmeldde dus dat wordt de livestream kijken morgenmiddag voor mij.

Instagram verandert je tijdlijn …. straks

Enkele weken kondigde Instagram aan dat ze wijzigingen zouden gaan aanbrengen aan hun tijdlijn zodat je niet meer alle foto’s van je vrienden in chronologische volgorde zou krijgen maar op basis van relevantie, interactie enz. Dat leek vorige week te gaan gebeuren en honderden, zo niet duizenden, Instagramgebruikers besloten dat de beste tactiek was om hun volgers lastig te gaan vallen met foto’s die er ze tot toe zou moeten verleiden om de notificaties aan te zetten op hun foto’s. Zodat je een melding krijgt als zij een nieuwe foto zouden plaatsen.

Hoewel ik zelf denk dat dit een nutteloos iets is (wie gaat er nu notificaties aanzetten voor de tientallen of honderden personen die ze op Instagram volgen?) leek het ook met een sisser af te lopen toen Instagram meldde dat er (voorlopig) geen wijzigingen zouden komen.

Je kunt er op wachten dat over een paar weken of maanden Instagram het alsnog gaat invoeren natuurlijk. Misschien met een optie om je tijdlijn ook nog steeds in chronologische volgorde te kunnen bekijken. Misschien ook niet. En anders vast met dezelfde vervelende neiging om iedere keer automatisch terug te gaan naar die ‘top items’ weergave net zoals moederbedrijf Facebook dat doet.

Zullen die miljoenen Instagrammers toch beter hun best moeten gaan doen om topfoto’s te maken die mensen ook echt willen zien?

Instagram aangeklaagd voor niet verwijderen van een foto

Over Instagram gesproken. Fotografe Jennifer Rondinelli Reilly maakte een paar jaar geleden een foto, registreerde die bij de US Copyright Office in 2013 – wat niet nodig is om het auteursrecht te claimen maar wat het wel glashelder maakt voor iedereen dat ze het heeft – en zag die foto begin dit jaar opduiken op Instagram. Zonder dat ze toestemming daarvoor had gegeven.

De foto wordt als profielfoto gebruikt door sommigen en bewerkingen ervan zijn ook al opgedoken. Ze diende een DMCA verwijderverzoek in bij Instagram en nadat die geen actie ondernam, klaagde ze het bedrijf aan. Nu maar afwachten of het ook tot een rechtszaak komt of dat Instagram eieren voor zijn geld kiest.

Er is sowieso veel te doen rondom DMCA en notice and take down procedures de afgelopen week. De Amerikanen hadden de gelegenheid om feedback te geven over de DMCA wet en hoe die in de praktijk functioneert voor rechthebbenden, providers en consumenten. Het zal niemand verbazen dat rechthebbenden – die de wet notabene in het leven geroepen hebben – een strenger regime willen, providers worstelen met duizenden of zelfs miljoenen verwijderverzoeken en consumenten vinden dat de voorgestelde draconische maatregelen voor handhaving van auteursrecht veel te ver gaan.

Google Hangouts

Een artikel over de vele mogelijkheden van Google Hangouts deed me er aan denken dat ik binnenkort echt eens een keer weer moet gaan kijken naar deze videochatdienst van Google. Skype is erg handig voor (tekst)chat en bellen maar ik heb er altijd ruzie mee als ik een videochat wil doen. En die webversie van Hangouts ziet er gewoon een stuk handiger uit.

Het succes van de Boekenweek

In een artikel op inct (met de wat saaie titel dat deze een succes was en dat er 1% meer omzet was dan in 2015) werden de resultaten van de afgelopen Boekenweek beschreven. Los van de 3% stijging in verkoop en dat ene procentje omzet blijken zowel het Boekenweekgeschenk van Esther Gerrritsen en het Boekenweekessay van David Van Reybrouck het heel goed gedaan te hebben. Het Boekenweekgeschenk was ook nog nooit eerder zo populair als treinkaartje op zondag 20 maart: een kwart miljoen reizigers trokken er op uit met het geschenk als vervoerbewijs.

World Backup Day, oftwel, maak jij wel regelmatig backups?

Op 31 maart was het World Backup Day. De ene dag (voor 1 april) waarbij stil gestaan wordt bij de noodzaak om backups te maken van je bestanden. Je zal de eerste niet zijn die foto’s, belangrijke documenten en ebooks kwijtraakt omdat je niet meer bij een harde schijf, mobieltje of clouddienst kunt komen. En ja, ook het bewaren van al je belangrijke zaken in een clouddienst is geen garantie dat je er altijd bij kunt komen. Pas als je een bestand, foto of document OP TWEE VERSCHILLENDE PLEKKEN HEBT STAAN ben je een beetje veilig(er).

Maak dus backups van je foto’s en andere bestanden naar een clouddienst. En maak daar af en toe ook weer een backup van naar een externe harde schijf. Met enige regelmaat en niet alleen op World Backup Day natuurlijk.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Ik zit me wel af te vragen hoe ze hebben gecontroleerd hoeveel mensen met dat boekenweekgeschenk hebben gereisd. ik ben van Leeuwarden naar Den Haag gereisd en heb geen conducteur gezien. Bovendien waren het beiden open stations en heb ik dus niet hoeven in- of uitchecken

  Reply

  • Me dunkt dat het ook de enige punten zijn waarbij dat gecontroleerd kan worden (in de trein, bij het begin- of bij het eindstation) en dan vermoed ik dat het aantal geregistreerde reizigers in elk geval met 1 opgehoogd kan worden nu.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top