Inoreader: een RSS feedreader voor power users

Sinds het verdwijnen van Google Reader, nu bijna drie jaar geleden, heb ik met veel plezier gebruik gemaakt van Feedly. Ik nam het Pro abonnement om ook de zoekfunctie te kunnen gebruiken en ben er van overtuigd dat het één van de beste feedreaders is die ooit gemaakt is. Beter dan Google Reader zelfs. Maar dat betekent niet dat het perfect is.

Zo is het nog steeds niet mogelijk om je feeds te kunnen filteren in Feedly (Pro). Als je dagelijks duizend nieuwe items in je feedreader krijgt dan wil je wel de mogelijkheid hebben om feeditems over onderwerpen die je niet interessant vindt, uit het zicht te laten verdwijnen. Of juist de feeditems over je favoriete onderwerpen extra prioriteit te geven zodat je ze niet per ongeluk over het hoofd ziet. En hoe lastig is het nou voor een feedreader om leesstatistieken te tonen van je feeds zodat je kunt bepalen of een feed nog steeds wel de moeite waard is om te blijven volgen? Inoreader blijkt echter het antwoord te zijn op de vraag welke feedreader over meer mogelijkheden beschikt dan Feedly.

Inoreader

Toen Google aankondigde te gaan stoppen met Reader was ook Inoreader één van de partijen die een alternatief hiervoor wilde bieden. Hoewel Inoreader ook min of meer tegelijk startte met de ontwikkeling van hun feedreader kon het in 2013 absoluut nog niet opboksen tegen Feedly. Ik heb geloof ik nog wel gekeken naar Inoreader maar zowel qua functionaliteiten als apps was Feedly voor mij simpelweg de betere keuze.

Met name in 2014 en 2015 blijkt Inoreader echter flink aan de weg getimmerd te hebben en heeft het vele functies toegevoegd die tot de dag van vandaag niet bij Feedly te vinden zijn. Sterker nog, Inoreader heeft een groot deel van de betaalde functionaliteiten van Feedly Pro in het gratis abonnement zitten en voegt daar een aantal nieuwe en unieke functionaliteiten aan toe voor hun eigen betaalde abonnement. De betaalde functionaliteiten bij Inoreader zijn stuk voor stuk bedoeld voor power users, grootgebruikers die veel meer met RSS-feeds willen doen dan alleen maar de nieuwe items lezen.

inoreader abonnementen
Afhankelijk van de extra functionaliteiten die je wilt gebruiken zijn er, naast het gratis abonnement, drie betaalde abonnementen die variëren van $14,99 tot $49,99 per jaar. Het bijzondere is dat je geen (dollar)cent hoeft te betalen als je simpelweg een goede feedreader zoekt. Met het gratis abonnement worden je weliswaar advertenties voorgeschoteld maar kun je onbeperkt feeds toevoegen, alle feeds waar je op geabonneerd bent doorzoeken en kun je RSS-feeds aanmaken op mapjes en tags zodat je (de inhoud van) die feeds kunt delen met anderen. Het zoeken en delen van verzamelingen van feeds zijn betaalde functionaliteiten bij Feedly.

Waarom zou je dan nog betalen voor Inoreader? Misschien omdat je de Saved web pages handig vindt waarmee je meteen een alternatief hebt voor Pocket. Of omdat je Google+, Twitter en/of Facebook feeds wilt kunnen volgen in een feedreader. Of het dashboard (startpagina) zelf kunnen inrichten met handige widgets.

De beste reden voor een betaald abonnement zijn – mijns inziens – echter de diverse filterfuncties. Hoe ‘hoger’ het abonnement, hoe meer je namelijk gebruik kunt maken van active searches, rules, filtered feeds en highlighters. Ik ga hieronder uitgebreider in op deze functionaliteiten van Inoreader.

Natuurlijk heeft Inoreader veel (veel!) meer opties. Op het blog van Inoreader vind je een handig overzicht naar diverse blogposts die de basisfuncties uitleggen en naar blogposts die de geavanceerde functies toelichten. Marjolein Hoekstra maakte een uitgebreide (Engelstalige) handleiding in OneNote waar je alles in kunt vinden wat er te weten valt over Inoreader.

Active Searches

inoreader searchEen Active Search is niets meer en minder dan een zoekopdracht die automatisch uitgevoerd wordt op alle nieuwe content. Om een Active search in te stellen zul je eerst de zoekfunctie zelf moeten gebruiken van Inoreader.

Abonnees met een Professional-abonnement kunnen ook alle publieke feeds doorzoeken die bekend zijn bij Inoreader – waarmee de zoekfunctie van Inoreader een krachtige zoekmachine voor nieuws wordt – maar ook de gratis, Starter en Plus abonnees kunnen nog steeds hun eigen geabonneerde feeds doorzoeken.

Nadat je een bepaalde zoekactie hebt uitgevoerd krijg je in het scherm met de zoekresultaten ook een groene knop te zien. Door op Create Active Search te klikken wordt die zoekactie toegevoegd aan het rijtje Active Searches in je menu.

inoreader search
Heb je een gratis of Starter abonnement? Dan kun je maar één Active Search aanmaken. Bij het Plus-abonnement zijn dat er twintig en je kunt ze onbeperkt aanmaken bij een Professional-abonnement.

Rules

Bij Rules kun je denken aan de regels zoals je ze ook kunt instellen in mailcliënts als bijvoorbeeld Outlook om mailtjes automatisch te verplaatsen, te verwijderen of door te sturen. In Inoreader bepaal je voor elke regel eerst de trigger: waarop moet de regel toegepast worden?

inoreader
Zoals je hierboven kunt zien kun je kiezen uit een grote lijst met triggers die bijna alle handelingen afdekken die je kunt doen in Inoreader. Vervolgens dien je de voorwaarden in te vullen: wanneer wordt de regel toegepast?

inoreader

Ik heb bijvoorbeeld ingesteld dat Title or content ‘copyright’ moet bevatten. Zodra dit woord voorkomt in een feeditem wordt de regel geactiveerd. Je kunt dit combineren met andere voorwaarden om bijv. verder te filteren. Ik heb er aan toegevoegd dat Title or content in dat geval niet ‘SF Signal’ mag zijn omdat alle items in die specifieke feed standaard het woordje copyright bevatten en dat de resultaten vervuilde met items die ik niet zocht.

inoreader
Tot slot moet je natuurlijk aangeven wat er met die items moet gaan gebeuren die aan de voorwaarden voldoen:

inoreader
Je kunt de items automatisch als gelezen markeren, meteen een vooraf gedefinieerde tag laten toekennen, laten broadcasten (dan zien andere Inoreader gebruikers het item als ze zich geabonneerd hebben op jouw kanaal), laten emailen of naar één van de diverse gekoppelde applicaties laten sturen. Zelfs een notificatie naar je telefoon is mogelijk als je daar tenminste de Android of iOS app van Inoreader op geïnstalleerd hebt.

Je kunt het net zo simpel of complex maken als je wilt – helemaal als je het ook nog combineert met IFTTT die tientallen andere webdiensten kan koppelen aan Inoreader – om de meest uiteenlopende filters en combinaties te maken. Een paar voorbeelden:

  • Al het nieuws over Johan Cruijff (of welke persoon dan ook) automatisch als gelezen te markeren in Inoreader;
  • Je eigen blogposts automatisch verzenden naar OneNote of Evernote als backup;
  • Alle items over auteursrecht (of welk onderwerp dan ook) meteen een ster meegeven zodat je die zowel in de browser als in de app apart ziet van de rest. Waarom 1000 items doorbladeren als je Inoreader voor je kunt laten werken? Of stuur ze door naar je eigen mailadres als je het zsm wilt lezen.

Heb je een gratis of Starter abonnement? Dan kun je maar één rule aanmaken. Bij het Plus-abonnement zijn dat er twintig en je kunt ze onbeperkt aanmaken bij een Professional-abonnement.

Filtered feeds

Hoewel rules ontzettend handig zijn om orde aan te brengen in de chaos van soms duizenden items, zorgen ze er niet voor dat je ongewenste items niet te zien krijgt. Je kunt met rules wel zorgen dat bijvoorbeeld al het nieuws over het overlijden van Johan Cruijff als gelezen wordt gemarkeerd maar het staat nog steeds in je feedreader. Met filtered feeds echter ga je een niveau hoger zitten en kun je per feed aangeven welke items verwijderd moeten worden voordat het zichtbaar wordt in Inoreader.

Vooraf filteren is vooral nuttig bij feeds van blogs of nieuwssites die zeer veel content genereren en/of die over zeer uiteenlopende onderwerpen schrijven. Je kunt dan specifieke onderwerpen, auteurs of onderwerpen eruit filteren zodat je alleen de nieuwe artikelen ziet die jij wel interessant vindt. Op die manier kun je bijvoorbeeld de feed van Vakblog filteren zodat je alleen maar de artikelen over auteursrecht te zien krijgt.

Je kunt rechtsklikken op een willekeurige feed in het menu en kiezen voor Filter feed. Je krijgt dan hetzelfde schermpje te zien als bij de rules met voorwaarden waar op gefilterd wordt. De trigger en de uit te voeren actie ontbreken hier (want dat is het filteren van die specifieke feed).

inoreader filtered feeds
Heb je even genoeg van tientallen berichten per dag over Apple in een feed? Hiermee zet je dat (al dan niet tijdelijk) gewoon uit. En door Title or content | doesn’t contain | Apple in te vullen kun je juist het tegenovergestelde bereiken: je ziet dan alleen nog maar artikelen waarin over Apple geschreven wordt. Verander Apple in auteursrecht om bij de feed van Vakblog dus alleen nog maar de artikelen over auteursrecht te krijgen.

Inoreader laat vervolgens bij gefilterde feeds permanent een blauwe balk zien zodat je niet vergeet dat er een filter op zit. Het is een goed idee om periodiek te controleren of dat filter nog steeds relevant is en goed werkt of dat het aangepast/verwijderd moet worden.

Heb je een gratis abonnement? Dan kun je maar één feed filteren. Bij een Starter-abonnement zijn dat er tien, bij het Plus-abonnement dertig en je kunt onbeperkt feeds filteren bij een Professional-abonnement.

Highlighters

Highlighters zijn de markeerstiften van Inoreader. Je kent het wel, je bent een lange tekst aan het lezen en je wilt je focussen op bepaalde trefwoorden. Bijvoorbeeld omdat het ook het trefwoord is waar je een rule voor ingesteld hebt. Of een bepaalde term die meerdere keren voorkomt in een (hele) lange tekst.

Highlighters kun je op twee manieren instellen. Als je vooraf al weet wat de woorden zijn die er voor jou altijd uit mogen springen, dan kun je ze instellen bij de Preferences. Onder het kopje Highlighters kun je het trefwoord invullen en er een kleur aan toekennen.

inoreader highlighter
Ook tijdens het lezen kun je ter plekke woorden markeren. Selecteer het woord, rechtsklik er op en je ziet in het menu de optie staan om een highlighter te maken. In dat speciale menu zie je overigens meer interessante opties staan. Zo kun je ook een selectie van tekst twitteren (incl. link naar het artikel) maar ook meteen vanuit dat artikel de zoekfunctie gebruiken om te kijken waar het trefwoord nog meer in voorkomt. Handig!

inoreader highlighter
Je kunt vijf highlighters instellen bij een gratis abonnement. Bij een Starter-abonnement zijn dat er vijftien en bij zowel het Plus-abonnement als het Professional-abonnement kun je dat onbeperkt doen.

Voor wie is Inoreader nou? En is het beter dan Feedly?

Misschien dat je nu denkt dat ik iedereen aan de Inoreader wil krijgen maar dat is niet zo. Ja, Inoreader beschikt over flink wat meer mogelijkheden dan Feedly, ongeacht of je nou de gratis of betaalde versies met elkaar vergelijkt. Maar de vraag is natuurlijk of je ook zit te wachten op al die functionaliteiten en er gebruik van gaat maken.

Wil je een gebruiksvriendelijke gratis feedreader waar je alleen feeds van blogs en nieuwssites in wilt lezen omdat het gemakkelijker is dan al die sites af te gaan? Dan is Feedly de betere keuze. Het heeft fantastische apps voor iOS en Android en wordt ook nog eens ondersteund door tientallen andere nieuwsapps op alle denkbare platformen. Feedly is gemakkelijk en zeer gebruiksvriendelijk en je kunt het gebruiken zonder ooit bij de instellingen hoeven te kijken.

Zie je feeds als informatiebronnen die je wilt kunnen doorzoeken en die je naar je eigen hand wilt zetten om de informatie te gebruiken op andere plekken? Dan is Inoreader absoluut de betere keuze. De gratis versie beschikt al over meer mogelijkheden dan de betaalde versie van Feedly en je krijgt er nog veel meer bij als je ook gaat betalen voor Inoreader Professional. Als jij iemand bent die zich ooit afgevraagd heeft of je tien feeds kunt combineren tot één nieuwe feed waarbij alleen maar de items worden doorgegeven die over één specifiek onderwerp gaan, dan is Inoreader voor jou. Inoreader is bedoeld voor al die mensen die zich afvragen wat je nog meer kunt doen met feeds behalve het lezen ervan.

Al die mogelijkheden hebben wel als consequentie dat Inoreader een stuk minder gebruiksvriendelijk is. Er zijn vele menuutjes, honderden opties die je aan of uit kunt vinken en je zult je echt moeten verdiepen in al die opties om er achter te komen wat er allemaal mogelijk is. Ik ontdekte tijdens het maken van dit artikel weer een paar dingen die ik nog niet wist en ik heb nog steeds niet het idee dat ik alles weet over Inoreader. Inoreader heeft apps voor iOS, Android en Windows Phone/Windows 10 Mobile en hoewel die zeker niet slecht zijn, zijn ze een minder fijn in het gebruik dan de apps van Feedly. Als één van de weinigen met een Windows telefoon hoop ik dan ook dat vooral die app wat meer liefde krijgt in de toekomst.

Zelf ben ik overtuigd en zal ik Inoreader (Professional) blijven gebruiken nu de gratis proefmaand voorbij is. Laat vooral weten als je het ook gaat gebruiken en wellicht kunnen we nog van elkaar leren!

@Met dank aan Marjolein die me opnieuw wees op de voordelen van Inoreader

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

  1. Toevallig heb ik me vorige week geregistreerd bij Inoreader. Ik was nog bezig de verschillende functies te ontdekken dus deze review is zeer welkom.

    Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top