Instagram RSS feeds maken (om Instagram gebruikers te volgen in je feedreader)

Of je nou op zoek bent naar een andere manier om de foto’s van je favoriete Instagrammers te volgen nu Instagram de niet-chronologische tijdlijn geïntroduceerd heeft of omdat je sowieso al een selectie wilde maken omdat je Instagram tijdlijn te druk was, door de feeds van individuele gebruikers als RSS feed toe te voegen aan je feedreader kun je zelf bepalen wat je aan foto’s te zien krijgt. En wat je er vervolgens mee kunt doen.

Instagram RSS feeds

instagram rss feedsIn het verleden ondersteunde Instagram zelf RSS feeds voor zowel hashtags als gebruikers. Op die manier kon je ook buiten de Instagram site en apps eenvoudig updates krijgen of – en welke – nieuwe foto’s er werden toegevoegd. In 2014 besloot Instagram echter dat ze het niet wenselijk vonden dat mensen (anoniem) op deze manier Instagram konden volgen en werden de RSS feeds afgeschaft.

Gelukkig bestonden (en bestaan) er enkele webdiensten die het nog mogelijk maken om Instagram te volgen via het web. En die ook enkele functionaliteiten toevoegen waar Instagram zelf niet (meer) in voorziet.

Eén daarvan is WEBSTA (voorheen Webstagram), de Instagram Web Viewer, waarbij je een uitgebreidere – en instelbare – tijdlijn krijgt dan op de site van Instagram zelf en waar je ook widgets kunt maken. Het biedt ook voor elk gebruikersprofiel de mogelijkheid om updates te volgen via RSS.

WEBSTA negeert, net zoals de meeste andere third-party sites en apps, voorlopig de niet-chronologische tijdlijn van Instagram en kan dus gebruikt worden om alsnog je Instagram feed in chronologische volgorde te bekijken. Maar ook als je niet van plan bent om WEBSTA te gaan gebruiken, kun je de RSS feeds van WEBSTA gebruiken om alle/je favoriete Instagrammers toe te voegen aan je feedreader.

Dat kan zelfs zonder dat je een Instagram account hebt waarmee je normaliter moet inloggen in WEBSTA. Alle RSS feeds hebben namelijk dezelfde opbouw:

http://websta.me/rss/n/GEBRUIKERSNAAM

Vervang GEBRUIKERSNAAM door de Instagram accountnaam wiens foto’s je als RSS feed wilt volgen en je hebt de feed URL om aan je feedreader naar keuze toe te voegen. Bijvoorbeeld http://websta.me/rss/n/nrcinbeeld om alle foto’s van NRC in Beeld automatisch in je feedreader te krijgen. Of http://websta.me/rss/n/raysnijders voor die van mij.

Wat zie je dan?

In je feedreader krijg je natuurlijk de foto’s te zien waarbij de tekst, die bij de foto is gezet, als titel getoond wordt ongeacht hoe lang die is.

Instagram RSS feed in Feedly

Instagram RSS feed in Feedly

Je kunt eventueel doorklikken op de titel en je komt dan uit op de WEBSTA pagina van de foto – niet op de Instagrampagina. Daar zie je ook wie er de foto geliked heeft, welke comments er zijn en je kunt er zelf ook reageren mits je met een Instagramaccount ingelogd bent.

instagram rss feeds

Voordelen van Instagram foto’s in je feedreader

De nadelen van Instagram RSS feeds liggen voor de hand natuurlijk. Je zult iedereen die je volgt handmatig moeten toevoegen aan je feedreader door hun gebruikersnamen in de feed URL te kopiëren. Daarnaast gaan alle vormen van interactie – zoals het liken en het reageren – verloren in de RSS feeds. Daarvoor moet je doorklikken naar WEBSTA of alsnog één van de Instagram apps gebruiken.

Gaat het je echter alleen om de foto’s en wil je daar juist meer mee doen dan alleen maar op hartvormige knopjes drukken? Dan zijn er ook enkele extra voordelen bij het gebruiken van RSS feeds. De meeste feedreaders zijn in staat om de foto’s op te slaan in andere webdiensten zoals Pocket, Evernote en OneNote en kunnen een link naar de WEBSTA pagina ook doorplaatsen op social media kanalen zodat je de foto’s kunt delen.

In Inoreader kun je dankzij filtered feeds en rules nog veel meer doen met Instagram RSS feeds. Zo kun je foto’s van individuele Instagrammers bijvoorbeeld filteren op (het ontbreken van) specifieke tags en die automatisch laten versturen naar je mail of andere webdienst.

Ook het terugvinden van oudere foto’s van Instagrammers is gemakkelijker in een feedreader. Je kunt na verloop van tijd terugscrollen in de feed en natuurlijk is de zoekfunctie van een feedreader prima te gebruiken om oudere foto’s terug te vinden op de woorden (en tags) die in de titel staan.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top