Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in april 2016 (plus de ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er permanent ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst. Ook als er titels tussenzitten die geen ebookversie hebben.

 1. Als het zaterdag wordt door Nicci French
 2. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
 3. As in tas door Jelle Brandt Corstius
 4. Als de rododendron bloeit door Sante Montefiore
 5. De vrijheid van de grens door Paul Scheffer
 6. De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen door Andy Griffiths en Terry Denton
 7. Nooit meer te druk door Tony Crabbe
 8. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 9. De Amerikaanse prinses door Annejet van der Zijl
 10. De val van mijn moeder door Ernst Timmer

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (13 april 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

Wat er precies aan de hand is bij Google Play Books is onduidelijk. Zes van de tien titels zijn echter niet te vinden (en dus niet te koop) bij de ebookwinkel van Google.

Als het zaterdag wordt is de allernieuwste titel (vertaling) van Nicci French. Desondanks heeft Bruna de ebookeditie als enige in de aanbieding en kun je voor 9,99 euro gaan lezen.

De ebookeditie van De verwarde cavia, het self-published nieuwe boek van Paulien Cornelisse, is ook (nog) niet overal verkrijgbaar. Bij Bol, Bruna en Ebook.nl is die keurig te vinden maar je zoekt het tevergeefs bij Amazon, Google Play en Libris/Blz.

De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen is het vijfde deel van de kinderboekenreeks (bij elk deel komen er 13 verdiepingen bij). Het is een prentenboek en dat betekent dat je het ebook niet op een ereader kunt lezen maar in een leesapp van de ebookwinkel of Readium als je het bestand downloadt bij Bol of Ebook.nl. Inmiddels is de ebookeditie ook bij Amazon verkrijgbaar maar vis je bij de overige ebookwinkels achter het net.

Hendrik Groen daalt iets verder op de bestsellerlijst maar Pogingen om iets van het leven te maken is nog steeds bij sommige winkels in de aanbieding. Bij Amazon en Google Play Books kost de titel 8,83 euro en is de actieprijs van 6,99 bij Bol inmidels vervangen door de volle mep (12,99 euro). Het is ook de enige titel van de top 10 die je bij Tom Kabinet tweedehands kunt kopen: voor 2 euro en 100 credits heb je een exemplaar te pakken. De 100 credits kun je verdienen door een ander ebook te verkopen maar je kunt het ook met geld betalen waarbij 100 credits je dan 5 euro kost. Met, in totaal, 7 euro ben je dus bij Tom Kabinet het goedkoopst uit.

Ook de aanbieding van De Amerikaanse prinses bij Ebook.nl is niet meer geldig en je betaalt overal wederom €16,99.

De val van mijn moeder staat voor de tweede week in de Bestseller 60 maar ondanks de vele afwezige titels in Google Play Books kun je nou net deze titel wel als goedkoopste hier terugvinden. Bij Google betaal je 7,47 euro ipv 10,99 euro.

Conclusies?

Heel veel koopjes zijn er deze keer niet te halen. Bij Bruna kun je de nieuwe titel van Nicci French het goedkoopst halen en bij zowel Amazon als Google Play Books ben je goedkoper uit voor Hendrik Groen. Google Play Books is ook de plek waar je het goedkoopst De val van mijn moeder kunt halen maar met maar liefst zes ontbrekende titels kun je moeilijk stellen dat Google Play Books de beste plek is om al je ebooks te kopen.

Dat maakt het ook zinloos om de ebookwinkels onderling te vergelijken deze keer. Ebook.nl en Bol zijn de enige twee ebookwinkels waar je daadwerkelijk alle titels kunt kopen. Bij beide betaal je precies hetzelfde: in totaal €121,90 in plaats van de totale papieren prijs van €165,76. Daarmee betaal je voor een ebook gemiddeld 74% van de prijs van de papieren versie. Ter vergelijking: dat was vorige maand 52%.(!)

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top