In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In dit tweetweekoverzicht gaat het over webarchivering en open access, over illegaal downloadende jongeren, over muziekpiraterij, over meer kranten in Delpher en kondigt Amazon de dure Kindle Oasis aan.
In het nieuws de afgelopen week:
Open Archives Initiative en open access
Longread voor 't weekend: @fhuysmans interviewt @hvdsomp https://t.co/f27X7clHtS #wetenschappelijkecommunicatie #webarchiving #mustread
— Informatieprofession (@IPnieuws) April 8, 2016
Ik moet toegeven dat ik niet wist wie Herbert Van de Sompel was maar het interview dat Frank Huysmans met hem had over het Open Archives Initiative, Open Access en webarchivering was zeer interessant en vanaf nu weet ik het wel. Normaliter alleen in het vakblad IP te lezen maar deze keer ook (open access) op de site als bijdrage geplaatst.
Onderzoek over (illegaal) downloadgedrag van jongeren
'Twee derde Nederlandse jongeren downloadt weleens illegaal' https://t.co/tui6PlhJbh via @NUnl
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 10, 2016
Dat 66% van de jongeren in Nederland weleens een illegaal een film, serie, muzieknummer of game heeft gedownload in de afgelopen 12 maanden kwam niet echt als een verrassing. Wat ik wel een positieve verrassing vond was dat NU.nl ook doorverwijst naar het volledige onderzoek dat door de European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights is uitgevoerd. In het 246 pagina’s tellende rapport (PDF) wordt uitgebreid (en een stuk genuanceerder) ingegaan op alle vormen van bewust en onbewust schenden van intellectuele eigendomsrechten van zowel fysieke als digitale goederen.
Exclusiviteit bij muziekdiensten leidt tot meer piraterij?
How music streaming service exclusives make pirating tempting again (via The Verge) https://t.co/TfbdhI9YNA
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 10, 2016
Er zijn zo veel muziekdiensten tegenwoordig dat ze flink hun best doen om zich te onderscheiden. Niet alleen met handige ‘features’ als Discover Weekly (van Spotify) maar ook steeds vaker door als enige bepaalde nummers van populaire artiesten aan te bieden. Het recente album van Kanye West is alleen op (zijn eigen) muziekdienst Tidal beschikbaar terwijl Taylor Swift haar muziek van diverse diensten verwijderde (maar nog wel op Google Play Music geluisterd kan worden). Ook Neil Young haalde zijn muziek weg bij meerdere diensten en is ook met een eigen muziekverkoopdienst begonnen.
Wil je er dus zeker van zijn dat je alles kunt beluisteren? Dan moet je al bijna meerdere abonnementen gaan afsluiten en in een artikel op The Verge voert de auteur aan dat dit ipv extra abonnees alleen maar gaat leiden tot hernieuwd illegaal downloaden van muziek. Zo ver is het bij mij nog niet maar ik hoop dat het niet alsnog escaleert in een situatie waarbij je echt een verdeling van het aanbod over meerdere diensten gaat krijgen.
Meer (NRC) kranten in Delpher
Meer kranten (NRC tot 1995, meerdere regionale kranten) in Delpher! https://t.co/B3sCi9OScI
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 13, 2016
Maar liefst drie miljoen krantenpagina’s heeft de site voor gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften Delpher erbij gekregen. Eén van de voorlopers van NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad, is nu compleet (1828-1970) opgenomen terwijl ook het archief van NRC Handelsblad zelf uit de periode 1970-1995 beschikbaar is. Daarnaast zijn er ook (jaargangen van) 70 regionale kranten bijgekomen waaronder kranten uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen.
Jammer genoeg ontbreken de landelijke kranten van de Persgroep in Delpher maar desondanks is met deze grote uitbreiding een fantastische bron nog beter en vollediger geworden. Ik kan nu maar liefst 11 kranten doorbladeren die op mijn geboortedag uitkwamen. Over historisch onderzoek gesproken ….
Kindle Oasis
Amazon just announced the Kindle Oasis, its nicest, most expensive Kindle yet: https://t.co/dAWZ6giHXj pic.twitter.com/fmxHj5lqrw
— Lifehacker (@lifehacker) April 13, 2016
Pf, 294,87 euro voor een ereader. Dat wordt voorlopig geen review op mijn blog in elk geval. https://t.co/riPZ2T4eR6
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 13, 2016
Geen kleuren e-ink scherm, wel bladerknoppen en een nieuw design dat, in combinatie met een speciale hoes waar een extra accu ingebouwd zit, moet zorgen voor maanden leestijd ipv weken. Of 20 maanden standby-tijd als je de nieuwe Kindle ereader laat verstoffen in een kast. Want een normale uit-knop is er eveneens nog steeds niet te vinden. Dat is ongeveer de samenvatting van de uiteindelijke aankondiging van de Kindle Oasis.
Tenminste, qua specificaties want de grootste verrassing is zonder enige twijfel de idioot hoge prijs van €294,87 in Nederland. Of €289,99 als je dan doorklikt naar Amazon.de waar je hem kunt bestellen.
En tja, hoewel de (miniem) betere schermverlichting me aanspreekt, ik heel blij zou zijn met fysieke bladerknoppen en ik zeer zeker geïnteresseerd ben in een veel langere accuduur (ik gebruik mijn Kindle Voyage dagelijks en dan valt het nog best tegen hoe vaak je hem moet opladen), is bijna 300 euro simpelweg te duur. Helemaal als je al een Kindle Voyage hebt en de uitmuntende Kindle Paperwhite (v3) met hetzelfde scherm 120 euro kost.
Maar die bordeauxrode versie is wel prachtig ….
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 15: Webarchivering, illegaal downloaden, muziekpiraterij, Delpher en Kindle Oasis https://t.co/UR1BLsCi60
Mooi, dat open access artikel. Het zou mooi zijn als héél de IP open access zou zijn….
Nou heb ik er wel begrip voor dat het niet zo is – je houdt niet veel abonnees meer over natuurlijk – maar het zou wel fijn zijn inderdaad als alle artikelen na drie maanden of zo alsnog op de site kwamen. Hoe krijg je anders een dialoog op gang met/tussen IP-ers over de onderwerpen die er toe doen in ons vakgebied?
Precies! En moeten we als bibliotheekorganisaties niet het voorbeeld geven als het om Open Access gaat? Het huidige beleid van IP levert (tenminste bij onze collega’s en ik kan me voorstellen bij meer collega’s) behoorlijk veel chagrijn op!
Monique Hooiveld Vd Heuvel liked this on Facebook.