Tweetweekoverzicht week 15 2016: Webarchivering, illegaal downloaden, muziekpiraterij, Delpher en de Kindle Oasis

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht gaat het over webarchivering en open access, over illegaal downloadende jongeren, over muziekpiraterij, over meer kranten in Delpher en kondigt Amazon de dure Kindle Oasis aan.

Open Archives Initiative en open access

Ik moet toegeven dat ik niet wist wie Herbert Van de Sompel was maar het interview dat Frank Huysmans met hem had over het Open Archives Initiative, Open Access en webarchivering was zeer interessant en vanaf nu weet ik het wel. Normaliter alleen in het vakblad IP te lezen maar deze keer ook (open access) op de site als bijdrage geplaatst.

Onderzoek over (illegaal) downloadgedrag van jongeren

Dat 66% van de jongeren in Nederland weleens een illegaal een film, serie, muzieknummer of game heeft gedownload in de afgelopen 12 maanden kwam niet echt als een verrassing. Wat ik wel een positieve verrassing vond was dat NU.nl ook doorverwijst naar het volledige onderzoek dat door de European Observatory on Infringements of Intellectual Property Rights is uitgevoerd. In het 246 pagina’s tellende rapport (PDF) wordt uitgebreid (en een stuk genuanceerder) ingegaan op alle vormen van bewust en onbewust schenden van intellectuele eigendomsrechten van zowel fysieke als digitale goederen.

Exclusiviteit bij muziekdiensten leidt tot meer piraterij?

Er zijn zo veel muziekdiensten tegenwoordig dat ze flink hun best doen om zich te onderscheiden. Niet alleen met handige ‘features’ als Discover Weekly (van Spotify) maar ook steeds vaker door als enige bepaalde nummers van populaire artiesten aan te bieden. Het recente album van Kanye West is alleen op (zijn eigen) muziekdienst Tidal beschikbaar terwijl Taylor Swift haar muziek van diverse diensten verwijderde (maar nog wel op Google Play Music geluisterd kan worden). Ook Neil Young haalde zijn muziek weg bij meerdere diensten en is ook met een eigen muziekverkoopdienst begonnen.

Wil je er dus zeker van zijn dat je alles kunt beluisteren? Dan moet je al bijna meerdere abonnementen gaan afsluiten en in een artikel op The Verge voert de auteur aan dat dit ipv extra abonnees alleen maar gaat leiden tot hernieuwd illegaal downloaden van muziek. Zo ver is het bij mij nog niet maar ik hoop dat het niet alsnog escaleert in een situatie waarbij je echt een verdeling van het aanbod over meerdere diensten gaat krijgen.

Meer (NRC) kranten in Delpher

Maar liefst drie miljoen krantenpagina’s heeft de site voor gedigitaliseerde boeken, kranten en tijdschriften Delpher erbij gekregen. Eén van de voorlopers van NRC Handelsblad, het Algemeen Dagblad, is nu compleet (1828-1970) opgenomen terwijl ook het archief van NRC Handelsblad zelf uit de periode 1970-1995 beschikbaar is. Daarnaast zijn er ook (jaargangen van) 70 regionale kranten bijgekomen waaronder kranten uit Twente, Brabant, Limburg en Groningen.

Jammer genoeg ontbreken de landelijke kranten van de Persgroep in Delpher maar desondanks is met deze grote uitbreiding een fantastische bron nog beter en vollediger geworden. Ik kan nu maar liefst 11 kranten doorbladeren die op mijn geboortedag uitkwamen. Over historisch onderzoek gesproken ….

Kindle Oasis

Geen kleuren e-ink scherm, wel bladerknoppen en een nieuw design dat, in combinatie met een speciale hoes waar een extra accu ingebouwd zit, moet zorgen voor maanden leestijd ipv weken. Of 20 maanden standby-tijd als je de nieuwe Kindle ereader laat verstoffen in een kast. Want een normale uit-knop is er eveneens nog steeds niet te vinden. Dat is ongeveer de samenvatting van de uiteindelijke aankondiging van de Kindle Oasis.

Tenminste, qua specificaties want de grootste verrassing is zonder enige twijfel de idioot hoge prijs van €294,87 in Nederland. Of €289,99 als je dan doorklikt naar Amazon.de waar je hem kunt bestellen.

En tja, hoewel de (miniem) betere schermverlichting me aanspreekt, ik heel blij zou zijn met fysieke bladerknoppen en ik zeer zeker geïnteresseerd ben in een veel langere accuduur (ik gebruik mijn Kindle Voyage dagelijks en dan valt het nog best tegen hoe vaak je hem moet opladen), is bijna 300 euro simpelweg te duur. Helemaal als je al een Kindle Voyage hebt en de uitmuntende Kindle Paperwhite (v3) met hetzelfde scherm 120 euro kost.

oasis tweetweekoverzicht
Maar die bordeauxrode versie is wel prachtig ….

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (5) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top