facebook header

Nieuwe lezers vinden via Facebook Ads? (een zeer bescheiden testje)

Tegenwoordig ontkom je er als schrijver van blogteksten niet meer aan om je blog ook via sociale media voor het voetlicht te brengen. En dus Twitter ik gezellig over nieuwe blogposts, plaats de linkjes trouw op Google+ en heb ik een Facebookpagina aangemaakt voor Vakblog. Die pagina is niet drukbezocht en zal geen enkele marketeer imponeren maar het afgelopen jaar merkte ik in de statistieken wel dat mijn artikelen wat vaker gelezen werden via Facebook.

Het leukste – vind ik – is dat sommige stukjes door voor mij volledig onbekenden geliked worden en er soms ook op gereageerd wordt op Facebook zelf. Ik heb geen idee hoe of waarom Facebook mijn Vakblog-links aan die lezers laat zien maar kennelijk doet Facebook toch hun best om lezers te vinden die geïnteresseerd zijn in de onderwerpen waar ik over schrijf. En onder de 1,4 miljard Facebookgebruikers zijn er toch mensen te vinden die over auteursrecht of ebooks willen lezen. Joepie!

Facebook Ads

Als je iets op een Facebookpagina plaatst krijg je vervolgens een knop Boost post onderaan dat bericht te zien waarmee je je bericht een ‘zetje’ kunt geven om meer mensen te bereiken. Net als de Promote Page en Promote Website knoppen maakt dat onderdeel uit van het Facebook Ads programma waarbij je tegen betaling jouw bericht, pagina of site kunt promoten als gesponsorde content.

Dat is niet nieuw maar nadat ik het jaren volledig genegeerd had leek het me afgelopen week wel interessant om eens te kijken hoe dat werkt en, nog belangrijker, wellicht ook meer/nieuwe lezers zou gaan opleveren voor een blogpost. En het liefst natuurlijk lezers die ook geïnteresseerd in het onderwerp van die blogpost zijn.

Maar goed, daar kom je maar op één manier achter en dus drukte ik op de ‘Boost post’ knop nadat ik de blogpost over de statistieken van ebooks bij de bibliotheek had gedeeld op Facebook.

Het vervolgscherm was kort en bondig: welk publiek moet je bericht zien (mensen die je pagina al geliked hebben, diezelfde mensen inclusief al *hun* vrienden of een specifiek publiek gebaseerd op locatie, leeftijd en interesses), hoeveel budget wil je er aan besteden en hoe lang moet de campagne lopen?

Hoeveel mensen je bereikt is natuurlijk vooral afhankelijk van de grootte van je gekozen publiek en het geld dat je er in wilt steken maar ik pakte het bescheiden aan: ik koos voor een specifiek publiek van mensen in Nederland die library, libraries, e-book of ebooks als interesses in hun profiel hadden staan. Geen idee of het effectiever zou zijn om mijn Facebook instellingen te wisselen van Engels naar het Nederlands maar ik liet het op Engels staan. En mijn budget? Het laagst mogelijke bedrag bleek 4 euro te zijn.

facebook ads boost post

Volgens Facebook Ads zou ik tussen de 360-940 mensen kunnen bereiken (van de 710.000 die in het publiek zitten van ebooks of bibliotheekminnend Nederland?). Voor 4 euro lijkt me dat nog wel een koopje.

facebook ads boost post
Het voelde wat raar om de samenvatting van de bestelling te zien moet ik toegeven. Normaliter schrijf ik mijn stukken, plaats een paar linkjes op de socialmedianetwerken en besteed mijn tijd en energie dan aan het stuk dat ik morgen (of overmorgen) wil gaan schrijven. Om dan te lezen dat ik nu met een blogpost mannen en vrouwen tussen de 18-65 aan het targeten ben die in Nederland wonen en volgens Facebook geïnteresseerd zijn in bibliotheken of ebooks, voelde een beetje aan alsof je de dark side hoort fluisteren.

Maar enfin, het was uit mijn handen en toen na een kwartiertje de bevestiging kwam kon ik ook weinig meer doen dan rustig afwachten op de komst van al die onschuldige Nederlanders die door Facebook naar mijn blog gelokt zouden worden.

Het resultaat (telt)

facebook ads results
Het eindresultaat na twee dagen? 18 klikjes/likes op de blogpost ;)

Hoewel dat niet erg indrukwekkend is (noch verbazingwekkend gezien het lage budget en de erg specifieke interesses), bleek Facebook wel druk bezig te zijn geweest in het promoten van mijn blogpost. Maar liefst 828 mensen kregen hem voorgeschoteld en Facebook Ads geeft een berg cijfers en grafieken waarbij dat per leeftijdscategorie, geslacht en platform nog uitgesplitst wordt ook. Zo kreeg 93% mijn blogpost via de mobiele apps in beeld tegenover slechts 7% via de desktop.

facebook ads demographics
Ik weet nu ook dat er meer vrouwen dan mannen geïnteresseerd zijn in blogposts over bibliotheken en ebooks en dat mijn publiek daarvoor vooral te vinden is in de 55+ leeftijdscategorie. Wederom geen verrassende uitkomst maar wel interessant om het op zo’n manier terug te zien in een grafiek.

Merkte ik het ook in mijn bezoekersaantallen? Nauwelijks eigenlijk. Hoewel er een kleine stijging op 17 en 18 april te zien is in Google Analytics, wijkt dat niet af van andere kleine pieken eerder deze maand. Als ik echter naar de statistieken van alleen 16 t/m 19 april kijk dan is de blogpost wel de meestgelezen pagina op mijn blog geweest. Ook dat is niet uitzonderlijk – nieuwe blogposts doen het vaker goed gedurende de eerste dagen na publicatie – maar het waren meer views dan de eerdere blogposts over de ebookstatistieken van de bibliotheek kregen.

Conclusies?

Heb je als blogger ook baat bij Facebook Ads? Misschien. Eenduidige conclusies kan ik natuurlijk niet trekken aan de hand van dit zeer kleinschalig experimentje maar je moet volgens mij wel heel commercieel en grootschalig aan de slag met Facebook Ads wil je je uitgegeven geld omzetten naar (hogere) inkomsten of een ander commercieel doel.

Aan de andere kant kan Facebook Ads wel heel interessant zijn om een beter beeld te krijgen van wie je lezers zijn. Ik zou er niet te veel geld in steken – omdat je er absoluut geen honderden nieuwe lezers aan gaat overhouden – maar zo’n enorm Facebookpubliek is wel heel geschikt om af en toe te attenderen op een blogpost waar je zelf tevreden over bent. En wellicht kun je inderdaad nieuwe lezers vinden die van het bestaan van je blog nog niet afwisten.

Als je nieuwsgierig bent naar wie er interesse in je blog(posts) heeft en je vindt het niet erg om een paar euro’s te investeren in een boosted post, dan zou ik het vooral eens een keer proberen. Niet getarged is altijd mis, moet je maar denken.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (6) Write a comment

 1. Wat ik heb gehoord, is dat er wel gevaren schuilen met Facebook Ads. Dezelfde Facebook gaat je namelijk later benadelen als slechts een klein percentage van je likers ook daadwerkelijk iets doet met je posts. Dus stel: jij krijgt 100% extra likes. En een nieuwe post wordt daardoor 50% minder gelezen, omdat al die nieuwe mensen je pagina wel geliked hebben, maar eigenlijk zijn ze er niet echt geïnteresseerd in (of zijn de mensen die het op een natuurlijke manier geliked hebben, er meer geïnteresseerd in, bijvoorbeeld omdat het je familie is o.i.d.)… dus de nieuwe post wordt een stuk minder gelezen/geliked/op gereageerd, dan komt hij ook bij minder mensen terecht. Oftewel: vicieuze cirkel. Dat vind ik wel gevaarlijk aan dit soort dingen. Het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan, en dat je juist met Facebook Ads mensen bereikt die juist méér reageren en liken. Maar het eerste is wel een gevaar. Ik ken iemand die dat heeft gehad en daardoor op de lange termijn gewoon veel minder reacties e.d. krijgt. Al weet ik niet of diegene zijn pagina heeft geboost, een post, of dat diegene betaald heeft voor likes. Dat laatste is voor dit natuurlijk sowieso slecht.

  Wel interessant verder. Weet je toevallig ook of er nog iemand is geweest die je pagina heeft geliked? Want dat is natuurlijk de langetermijn winst uiteindelijk (als diegene gemiddeld even veel interactie heeft met je huidige likers).

  Reply

  • Ik denk dat als je serieus werk maakt van Facebook Ads (of Google Ads of wat voor dienst dan ook), dat de spelregels sowieso anders zijn. Al die diensten willen natuurlijk geld verdienen maar ze doen ook hun uiterste best om er voor te zorgen dat het geen kwestie wordt van ‘met slimme ads en veel geld haal je al je doelen’. Het is ook hun belang dat mensen advertenties zien voor dingen waar ze op zitten te wachten en die aansluiten op hun echte interesses. Dan pas klik je echt en dan pas ben je waardevol voor de Googles en Facebooks van deze wereld. Ik geloof onmiddellijk dat Facebook je “straft” als maar een klein percentage van je likers ook klikt op je artikelen want dat betekent dat ze er dus minder in geïnteresseerd zijn.

   Ik zie dat zelf niet als een gevaar overigens maar meer een wat realistischere verwachting scheppen. Al begrijp ik ook dat anderen dat niet zo zien, helemaal als je er behoorlijk veel geld in steekt.

   En ja, er zijn toch een stuk of 10 mensen die mijn pagina geliked hebben de afgelopen week. Dat is aanzienlijk meer dan normaal (normaal 1x in de 2 weken of zo) dus mijn eigen eindconclusie van dit experimentje is toch dat zowel de pagina als de post eventjes extra zichtbaar zijn geweest. Niet gek voor die 4 euro dacht ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top