Amazon Ember (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

Vorig jaar kwam Amazon met een eigen lettertype, Bookerly, dat speciaal ontworpen is voor de Kindle ereaders en het lezen vanaf een scherm. Ook voor de Kindle Oasis ereader liet Amazon een nieuw lettertype ontwerpen dat speciaal bedoeld is voor verlichte e-ink schermen: Amazon Ember.

Niet iedereen was blij met de introductie van Bookerly vorig jaar omdat velen hoopten op een wat meer ‘vetgedrukt’ lettertype. Met Ember lijken die mensen alsnog te krijgen wat ze wilden. Tenminste, als ze de (hele dure) Kindle Oasis gaan aanschaffen want Amazon lijkt het nieuwe lettertype exclusief en alleen hiervoor te willen gaan gebruiken.

Tenzij je een ereader hebt waarbij je zelf ook lettertypes kunt toevoegen, zoals o.a. de Kobo ereaders, en een exemplaar van de Amazon Ember lettertypebestanden (dankzij Nate Hoffelder van The Digital Reader). In het onderstaande stappenplan zal ik het Amazon Ember lettertype toevoegen aan een Kobo Glo HD maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie) en alle Kobo ereaders.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype en een lettertypefamilie. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Amazon Ember hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Amazon Ember is een lettertypebestand maar vetgedrukt Amazon Ember is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Amazon Ember. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook deze vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf
<lettertypenaam>-RegularItalic.ttf
<lettertypenaam>-Bold.ttf
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf

Stappenplan

  • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn;
  • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van Amazon Ember de vier lettertypebestanden Amazon-Ember-Regular.ttf, Amazon-Ember-RegularItalic.ttf, Amazon-Ember-Bold.ttf en Amazon-Ember-BoldItalic.ttf. Ik heb de vier bestanden in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
  • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren.

Op deze manier kun je dus de meegeleverde lettertypes van Kobo uitbreiden met je eigen favoriete lettertype(s). Via sites als Fontsquirrel (en anderen) kun je eenvoudig gratis (en vrij te gebruiken) lettertypefamilies vinden als je op zoek bent naar nieuwe lettertypes op je ereader. Hou er wel rekening mee dat de ereader trager kan worden als je heel veel extra lettertypes installeert – ze moeten allemaal geladen worden – dus hou het beperkt tot degene die je ook wilt gaan gebruiken.

Overigens kan het voorkomen dat het lettertype van een ebook niet veranderd kan worden op een Kobo ereader. Dit komt omdat uitgevers regelmatig lettertypes ‘inbakken’ in een ebook en daarmee de functionaliteit van ereaders blokkeren om dat lettertype te wijzigen. In dit artikel beschrijf ik hoe je die ebooks alsnog geschikt kunt maken om het lettertype te veranderen (naar bijv. Amazon Ember).

Amazon Ember ziet er wel erg ‘vet’ uit op een Kobo ereader en ik vermoed dat het toch iets minder het geval zal zijn op de Kindle Oasis. Ik zal het zelf niet snel gaan gebruiken op mijn Kobo denk ik maar het is mooi om die optie wel te hebben.

Getipt door een artikel op The Digital Reader incl. de lettertypebestanden

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comment (1) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top