In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
In dit tweetweekoverzicht is er nu een Europese privacyverordening, blijft Google Books fair use in Amerika, gaat het goed met Netflix, blijkt de Kobo Instant Reader verdwenen te zijn en leidt de dood van Prince ironischerwijs tot veel illegale downloads.
In het nieuws de afgelopen week:
Europese privacyverordening
Wbp move over: de Europese Privacyverordening is hier! (via Arnoud Engelfriet) https://t.co/WolLZG6UUe
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 18, 2016
Gelukkig? Of helaas? Het zal allemaal nog gaan blijken de komende jaren maar na enorm veel discussie is er nu eindelijk een Europese Privacyverordening (Regulation of the protection of natural persons with regard to the processing of personal data and on the free movement of such data, om precies te zijn). Deze verordening (PDF) zal de privacywetten, zoals ze nu bestaan in de Europese lidstaten, gaan vervangen/aanvullen en op die manier een eenduidige set aan afspraken over privacy moeten creëren voor Europese burgers.
Arnoud Engelfriet gaat op zijn blog kort in op de (meest zichtbare) veranderingen t.o.v. wat we nu kennen aan wetgeving in Nederland maar concludeert ook al dat het lijvige document wel eens onwerkbare situaties kan gaan opleveren. We zullen het ongetwijfeld gaan zien de komende jaren maar zowel in de dagelijkse praktijk als online lijkt het me gemakkelijker gezegd dan gedaan om dit soort regels na te *kunnen* leven.
Google Books blijft toegestaan fair use
Supreme Court affirms Google Books scans of copyrighted works are fair use https://t.co/mk0WRlqWvl
— TechCrunch (@TechCrunch) April 18, 2016
Supreme Court declines to hear Authors Guild appeal; Google Books remains legal fair use https://t.co/Jn0uR6eZVy
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 18, 2016
Afgelopen week liep het (zeer) lang durende geschil tussen de Authors Guild en Google (Books) dan uiteindelijk toch met een sisser af. Het hoogste gerechthof in Amerika, de Supreme Court, weigerde het hoger beroep te behandelen nadat in 2013 de rechter oordeelde dat Google Books een voorbeeld van fair use was. Een oordeel dat vorig jaar gehandhaafd werd toen de Authors Guild bij de 2nd U.S. Circuit Court of Appeals in hoger beroep ging. Hoewel de Authors Guild probeerde om een uitspraak van de Supreme Court te krijgen, weigert die nu de zaak in behandeling te nemen waardoor het oordeel definitief geveld is: het digitaliseren van boeken door (en aanbieden via) Google Books is fair use.
Meer lezen over de hele achtergrond van de zaak tussen de auteurs en Google? Ik schreef vorig jaar een samenvatting van de jarenlange rechtszaak.
Overigens betekent dit niet dat bibliotheken in Nederland (Europa) hierdoor met hun eigen variant van Google Books kunnen komen. In Europese wetgeving ontbreekt het fair use principe. Maar dat er nu enige rek en flexibiliteit ontstaan is, is wel zeker. Hoe en of dat ook effect heeft op digitaliseringsprojecten aan deze kant van de oceaan valt nog te bezien.
Even Netflixen
Bijna een vijfde Nederlandse huishoudens heeft Netflix-abonnement https://t.co/ZEQGIlUfPe
— Redactie Emerce (@Emerce) April 20, 2016
Het is erg snel gegaan met Netflix in Nederland. De videodienst is nu bijna drie jaar in Nederland beschikbaar (sinds 10 september 2013 om precies te zijn) en “een avondje Netflixen” is al doodgewoon geworden. Telecompaper meldt dat uit hun recente panelonderzoek blijkt dat bijna 1,47 miljoen huishoudens een abonnement hebben (bijna 1 op de 5 Nederlanders).
Hoe het eind volgende maand zal zijn, daar ben ik eigenlijk heel benieuwd naar. Twee jaar geleden voerde Netflix een prijsstijging door waarbij bestaande abonnees gedurende twee jaar hun oude prijzen behielden. Oftewel, een groot deel van de abonnees zal komende maand één euro (als je in 2014 een abonnement genomen hebt) of zelfs twee euro per maand (als je in 2013 al een abonnement had) meer moeten gaan betalen.
Ik ga zelf van 7,99 naar 9,99 euro per maand en hoewel dat geen reden zal zijn om mijn abonnement op te zeggen, is dit in combinatie met hun ‘VPN-beleid’ – waardoor ik op mijn laptop meer moeite moet doen om Netflix te kijken – in elk geval geen pluspunt. Maar goed, dat wordt pas een issue als er concurrerende videodiensten opstaan in Nederland. En sorry Videoland maar qua aanbod is het nog geen concurrentie.
Geen ebooks lezen meer in je browser bij Kobo
Kobo Cloud Reader is foetsie (via Good Ereader) https://t.co/T8I62DklrW
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 21, 2016
Ook al las ik zelf nooit ebooks in een browser, ik was best onder de indruk van de Instant Reader die door Kobo in 2012 geïntroduceerd werd. Een uitstekend werkende online reader die ontwikkeld was om de restricties te omzeilen die Apple besloot op te leggen toen deze in 2012 besloot om het niet meer toe te staan dat ebooks gekocht konden worden via de iOS apps van concurrenten als Amazon, Kobo en Nook. Met de online reading app konden klanten dan vanuit Safari ebooks blijven aanschaffen.
Heel veel gebruik zal er niet van gemaakt zijn denk ik. Kobo promootte het nergens en hoewel ik het een enkele keer gebruikt heb om wat screenshots te maken van mijn Kobo bibliotheek, had ik het ook niet in de gaten dat Kobo hun reader stilletjes afgevoerd heeft. Heb jij het wel gemerkt?
Illegaal downloaden van muziek van Prince
Prince’s Death Prompts ‘Awkward’ Piracy Surge https://t.co/Ig0hFV7FHA via @Inoreader
— Raymond Snijders (@rsnijders) April 22, 2016
De wereld stond stil bij het nieuws van het overlijden van Prince op 21 april. En zoals dat gaat als een artiest overlijdt willen mensen graag naar de muziek luisteren (en kijken) om hem te gedenken. Qua hoeveelheid muziek is dat gemakkelijk want Prince bracht tientallen albums uit de afgelopen decennia maar het bleek een stuk lastiger te zijn om er online van te genieten. Prince hield zich altijd erg bezig met zijn rechten en wilde controle over zoveel mogelijk aspecten ervan. Het is de reden waarom zijn muziek niet of nauwelijks te vinden is op YouTube en de diverse streamingdiensten.
Dat zijn muziek de laatste dagen door honderdduizenden mensen illegaal is gedownload vanaf de torrentsites is ongetwijfeld niet het eerbetoon dat His Royal Badness zelf zou hebben gewaardeerd maar is absoluut wel een Sign o’ the times, nietwaar?
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 16: Europese privacyregels, Google Books, Netflix, Kobo Instant Reader en Prince https://t.co/alfL9gUTk2
[…] een artikel op Teleread wordt stil gestaan bij het besluit van de Supreme Court om Google Books als fair use te blijven beschouwen en de mogelijke gevolgen die het zou kunnen hebben op bijv. andere initiatieven om […]
[…] Daar moet je met je accountgegevens inloggen en kun je inderdaad je gekochte ebooks in de browser lezen, net zoals je dat bijvoorbeeld kan met de Kindle Cloud Reader of zoals je dat ooit kon met de inmiddels verdwenen Kobo Instant Reader. […]