Ik had natuurlijk de hele dag keurig de workshops kunnen volgen bij het congres van de Vereniging Hogescholen in het WTC Rotterdam maar daar was het die donderdag in april veel te mooi weer voor. En toen ik ontdekte dat de Centrale Bibliotheek Rotterdam op loopafstand ligt van het WTC gebouw moest ik wel van de gelegenheid gebruik maken om tussendoor een bezoek te brengen aan de op een na grootste openbare bibliotheek van Nederland.
Ik wil nog wel eens verdwalen maar daar kreeg ik deze keer niet de kans voor. Keurig een bordje met de bevestiging dat ik op de goede weg ben. Voor zowel het maken van foto’s als een bezoekje aan het toilet. Komt dat even goed uit.
En daar is de Centrale Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat 110. Het valt behoorlijk op door het terras dat boven de ingang ligt en de gigantische buizen aan de zij- en bovenkant. Vanaf de zijkant lijkt het een kubus waarvan een hoek diagonaal afgesneden is. Of zoals een architectuursite het beschrijft:
Het gebouw bestaat uit zes trapsgewijs oplopende, kleiner wordende etages. Een glazen cascadevormige glazen gevel omhult het (rol)trappenhuis. In de kern van het gebouw bevinden zich de liften, daar achter de magazijnen in een gesloten bouwvolume. De andere gevels zijn van witte platen en glasstroken. Opvallend zijn de gele ventilatiekanalen aan de buitenkant van het gebouw. (bron)
Even kijken aan de achterkant van het gebouw …. yup, het is echt de bibliotheek.
De ingang zit echter aan de voorkant (natuurlijk). Iets verderop zit nog het Bibliotheektheater – dat ongetwijfeld ook door de bibliotheek gebruikt wordt voor evenementen – maar ik kom voor de bibliotheek zelf vandaag. De binnenkant wel te verstaan.
En Muziekwebplein. Want de voormalige Centrale Discotheek Rotterdam is ook in de bibliotheek gevestigd.
De kleine draaideur bij de ingang voelt wat claustrofobisch aan maar zodra je daar doorheen bent kom je meteen in een grote open ruimte terecht. Voor de beveiligingspoortjes loop je eerst door een brede entree waar aan weerszijden aan de raamkant rijen met rode bakken staan. Hier staan tientallen folders voor o.a. cursussen.
En natuurlijk mag de prullenbak niet ontbreken. Die overigens niet gevuld is met verfrommelde folders dus dat valt alleszins mee.
Tijd om echt naar binnen te gaan. Langs de (nog) onbemande balie die me desondanks welkom heet.
Aan de linkerkant van de begane grond zit, naast het grote schaakspel op de vloer, Bistro Bar Binnenrotte. Daar zit ook de trap die naar het dakterras gaat dat je van buitenaf ziet liggen en kun je doorlopen naar het Bibliotheektheater. Maar zoals gezegd kom ik daar allemaal niet voor en loop ik verder.
Om vervolgens de toiletten te vinden die volgens de bordjes in het centrum de moeite van een bezoekje waard zouden moeten zijn. En ik moet zeggen, de Bibliotheek Rotterdam heeft werk gemaakt van hun toiletten. Twee dames die net van de wc afkwamen konden het overigens niet waarderen dat ik aandachtig probeerde te lezen wat er op de glazen wand staat. Ahum. Snel verder dan maar.
De “toiletruit” gaat namelijk verder en maakt een scherpe bocht naar links. Daar blijkt het de achtergrond te worden voor de (selfservice) uitleenbalies.
Inclusief (piepkleine) uitleg over hoe je een dvdbox moet ontgrendelen om je geleende dvd er uit te halen.
Aan de andere kant van de begane grond is de plek om je geleende materialen weer in te leveren.
Openstaande boetes of andere schulden bij de Bibliotheek Rotterdam? Dan moet je eerst betalen voordat je weer kunt lenen. Met een muziekje erbij om het betalingsleed te verzachten want er vlak naast staat een luisterpaal van Muziekweb.
Die luisterpaal markeert ook de ingang van het Muziekwebplein erachter.
Ik geef toe dat ik verwachtte tientallen bakken vol met cd’s, dvd’s en lp’s te zien vanaf de ingang maar dat valt mee. Of tegen?
OK, dus de honderdduizenden cd’s en lp’s staan overduidelijk niet hier. In deze ruimte is alles digitaal met twee mooie kabines voor het luisteren naar het aanbod en speciale aandacht voor de nieuwe muziek.
Zo’n ruimte zou eigenlijk ook niet misstaan voor de ebooks van de Bibliotheek bedenk ik me hoewel ik zeker weet dat ik die hier in elk geval niet ga aantreffen. Of in welke bibliotheek dan ook jammer genoeg.
Bij de roltrap naar boven tref ik de ‘inhoudsopgave’ aan zodat je meteen kunt zien wat er op de begane grond en de zes verdiepingen te vinden is.
De begane grond heb ik net bekeken. Op naar de eerste verdieping!
Rolling rolling rolling ….
Op de eerste verdieping is o.a. het Nieuwscentrum te vinden en een uitgebreide collectie met reisboeken. De Rotterdam collectie is spoorloos maar blijkt (achteraf) op de derde verdieping te staan.
Het Nieuwscentrum blijkt een uitgebreide en grote krantenzaal te zijn. Eén krant per klant, beste mensen, je kunt er geen twee tegelijk lezen natuurlijk!
Mensen willen echt nog wel kranten op papier lezen kennelijk.
Behalve de klassieke krantenzaal is de eerste verdieping ook de praktijk van de digidokter die elke dinsdagmiddag alle knagende digitale vragen beantwoordt. Geweldig :)
In een hoekje van het Nieuwscentrum – uit het oog van de digidokter – staan de microfiche-lezers een beetje verdekt opgesteld. Met grote archiefkasten vol met kranten-op-microfiche om door te spitten.
Nederlands leren spreken en schrijven? Dat kan in het Taalhuis.
Snel door de naar de tweede verdieping! Ik zie dat het al bijna 12 uur is en ik wil straks weer onopvallend terug naar het congres kunnen gaan tijdens de lunch.
Voor de jeugdboeken en de romans moet je dus op de tweede verdieping zijn.
Een prachtig ingerichte plek voor de prenten- en kinderboeken.
Met zelfs een activiteitenruimte speciaal voor kinderen.
En natuurlijk vind je er Heel Veel Boeken. De rondingen in de boekenkasten geven je het gevoel alsof je door een buis loopt.
En dat zijn nog lang niet alle romans.
Ook de kast met SF ziet er prima gevuld uit.
En nog veel meer aan de andere kant. Zoek je de thrillers en detectives? Goed kijken want boven die kast(en) hangt een revolver aan de lamp.
Romans zo ver het oog reikt. Nou ja, op deze verdieping dan.
Vanaf de derde verdieping vind je de studieboeken. Godsdienst, filosofie, geschiedenis, genealogie en taalkunde. Plus de buitenlandse romans en ….
… jawel, daar is de Rotterdam collectie.
Geschiedenis moet je rustig tot je nemen.
Lees je je boeken het liefst in het Engels, Duits of Frans? Dan moet je dus op de derde verdieping zijn.
Voor de collectie studieboeken over fotografie, architectuur, kunst en mode moet je daarentegen op de vierde verdieping zijn. Dat geldt ook voor de bladmuziek en de dvd’s.
Het is één van de grootste collecties bladmuziek die ik ooit heb gezien. Ruim de helft van de vierde verdieping is er mee gevuld.
Het is zo veel dat het zelfs zijn eigen ontsluitings-/plaatsingsschema kent zodat je makkelijk de goede bladmuziek kunt terugvinden voor (o.a.) de specifieke instrumenten. Kom je er niet uit? Dan is er een speciale informatiebalie voor (blad)muziekvragen.
Het blijft niet bij de theorie want er is ook een klein zaaltje ingericht aan de achterkant van deze verdieping voor een uitvoering. Wel je eigen instrument(en) meenemen!
Ook dvd’s zijn er volop te vinden.
En oh ja, ook nog de boeken over architectuur, fotografie, kunst en mode.
Nog niet genoeg studieboeken gezien? De vijfde verdieping herbergt de collectie voor gezondheid, sport, natuur & techniek, economie en informatica. Maar ook voor krijgswetenschappen, onderwijs en opvoeding.
Dan is er nog maar één verdieping over en ik neem de laatste roltrap naar boven.
De zesde verdieping is ook de kleinste van alle verdiepingen maar is volledig ingericht als stille studieruimte. Er zijn enkele tientallen werkplekken en die zijn voor het grootste deel bezet. Ik besluit om geen foto’s te maken en loop terug naar de roltrap.
Voordat ik weer terug naar beneden ga maak ik nog een foto van de verdiepingen onder me. Door de trapsgewijze structuur kun je prachtig naar beneden kijken als een soort dwarsdoorsnede.
Eenmaal beneden aangekomen zie ik dat het hoog tijd is om terug te lopen naar het WTC gebouw. Ik heb niets om te lenen, hoef niet naar de WC en neem geen folders mee.
Maar die buitenkant blijft bijzonder en dus maak ik er snel nog één laatste foto van. Die Rotterdammers hebben gewoon een hartstikke mooie bibliotheek.
De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 21 april 2016. De volledige set is te bekijken op Flickr
#
[Vakblog] Boekenplog: Centrale Bibliotheek Rotterdam https://t.co/Xhe2gNlXdZ
“Die Rotterdammers hebben gewoon een hartstikke mooie bibliotheek.” Leuk blog en mooie foto’s. https://t.co/DtikFI58hc
Schitterende architectuur en inrichting. Die lampen op veel verdiepingen lijken me heel prettig licht te geven.
En dat er nog microfiches zijn, dat doet me deugd.
Boekenplog: Centrale Bibliotheek Rotterdam https://t.co/fmycAGYpVY via @rsnijders
Ruim 30 jaar geleden begon ik hier mijn carrière als informatieprofessional :) er is in de loop van de tijd wel wat veranderd! Ik herken het allemaal nog wel hoor! Mooie foto’s. Dank voor het inkijkje.
En volgende week zijn wij er weer. Boekenplog: Centrale Bibliotheek Rotterdam https://t.co/FpNCNCYGPz via @rsnijders
Rianne Vermeulen liked this on Facebook.
Wat Raymond Snijders vindt van de Centrale Bibliotheek? Lees het in zijn boekenplog. https://t.co/edhz678aD8
Boekenplog: Centrale Bibliotheek Rotterdam https://t.co/lqiZ9nZhwz via @rsnijders
Bedankt voor deze ‘rondleiding’, Raymond. Wat een ongelooflijke bibliotheek! Jammer dat het niet in Haarlem gevestigd is!
Toen ik nog in Barendrecht woonde, 26 jaar en langer geleden, was ik elke week te vinden in die bieb. Geweldig gewoon, een paradijs op aarde voor biebliefhebbers. Van die stilte poster heb ik trouwens een variant gezien in Berlijn.