Ebooks via mail versturen naar je Kindle ereader of app met behulp van Calibre

Vorige week vroeg een lezer of je ebooks uit je Calibre bibliotheek in een Kindle app kunt krijgen om ze daar dan in te lezen. Dat is inderdaad mogelijk want je kunt ebooks via mail versturen dankzij de Send to Kindle dienst van Amazon (en daar schreef ik twee jaar geleden al over). Het is echter wel een omslachtige route aangezien je telkens de ebooks handmatig moet mailen en ze zelf moet converteren naar Mobi formaat als je ePubs in je bibliotheek hebt staan.

Gelukkig kun je Send to Kindle ook rechtstreeks in je Calibre bibliotheek gebruiken om de ebooks via email te versturen naar de Kindle ereader of app naar keuze. Waarbij Calibre er voor zorgt dat ebooks automatisch geconverteerd worden naar het goede formaat. Ik leg hieronder uit hoe je dat kunt instellen.

Send to Kindle

Amazon heeft de Send to Kindle dienst bedacht om het mogelijk te maken om ook je eigen documenten en webcontent te kunnen lezen op je Kindle ereader of in een Kindle app. Dat kan iedereen met een Amazon account doen door hun Word documenten, html pagina’s of andere documenten te mailen naar het mailadres dat Amazon aan *elke* ereader en *elke* geïnstalleerde Kindle app toekent.

Het handige is dat je ook ebooks kunt versturen naar je Kindle ereader of app. Ze moeten dan wel per se in MOBI of AZW formaat zijn (en vrij van DRM) maar je kunt ze dan wel versturen naar je Amazon account waar normaliter alleen maar de bij Amazon gekochte Kindle ebooks in staan.

Waarom is dat handiger dan simpelweg je Kindle ereader met een kabeltje aan je pc te verbinden en de ebooks met behulp van Calibre erop te zetten?  In mijn geval heb ik niet altijd tijd en zin om het kabeltje erbij te pakken en – belangrijker – werkt die aanpak niet voor de Kindle apps die ik op mijn iPad en Windows telefoon heb staan.

Welke mailadressen horen bij de Kindle ereader(s) en app(s)?

Zodra je een Kindle ereader of een geïnstalleerde Kindle app activeert met je Amazon account wordt er automatisch een naam en mailadres aan toegekend. Een overzicht van al je apparaten (en apps) vind je terug bij je accountinstellingen op Amazon.nl. Log daar in en ga dan in het menu onder je accountnaam naar Je content en apparaten beheren. Je krijgt dan een lijst te zien van alle gekochte Kindle ebooks maar op het derde tabblad Instellingen vind je halverwege het overzicht onder het kopje Instellingen voor persoonlijke documenten.

ebooks via mail versturen kindle
Ik heb mijn lijst van dertien apparaten even wat ingekort maar je ziet een naam staan voor elk apparaat en een bijbehorend mailadres. Die krijgen standaard geen hele handige namen mee maar door op het linkje ‘bewerken’ te klikken dat achter elke regel staat kun je zowel een makkelijker te onthouden naam als mailadres instellen.

Als mailadres gebruikt Amazon het eerste deel van het mailadres van je Amazon account, gevolgd door een underscore en getal. Zoals gezegd kun je dat veranderen maar aangezien we dat mailadres straks in Calibre gaan invoeren hoef je het zelf niet te onthouden.

Wie mag er mailen naar je Kindle ereaders en apps?

Om spam te voorkomen heeft Amazon een ‘whitelist’ ingesteld. Onder de instellingen voor persoonlijke documenten staat een kopje Goedgekeurde e-maillijst voor persoonlijke documenten waar je de mailadressen kunt (moet) invullen die je gebruikt om de ebooks te mailen.

ebooks via mail versturen

Dat kan elk mailadres zijn maar zoals we straks zullen zien werkt dat binnen Calibre het gemakkelijkste als je beschikt over een GMX of Hotmail mailadres. Heb je die toevallig, voeg dan in elk geval die mailadressen toe zodat je ze kunt gebruiken om ebooks via mail te versturen.

Je kunt het vervolgens meteen uitproberen door een Word document of een ebook in Mobipocket formaat te mailen naar één van de Kindle mailadressen vanaf het account dat je ingesteld hebt. Je kunt het bestand als bijlage toevoegen en het is niet nodig om een onderwerp in te vullen. Het document of ebook wordt dan automatisch zichtbaar op je ereader of in de app(s).

Ebooks via mail versturen in Calibre

Ook in Calibre is het mogelijk om ebooks te delen via email. Door gebruik te maken van één of meerdere Kindle mailadressen kun je daarmee ook Send to Kindle rechtstreeks gebruiken in je Calibre bibliotheek.

Dit kun je instellen door bij de Voorkeuren naar de menu-optie van Deel boeken via e-mail te gaan.

ebooks via mail versturen
Vervolgens dien je daar het mailadres (net zo veel als je wilt) toe te voegen waar de ebooks naar toegemaild moeten worden maar ook de serverinstellingen van het mailaccount dat gebruikt moet worden.

ebooks via mail versturen
De eerste stap is het toevoegen van één van de Kindle mailadressen waar je de ebooks naar toe wilt laten mailen. Klik op de knop met het groene plus-teken [1] om een mailadres toe te voegen en vul het @kindle.com adres in. Calibre herkent dat het om een Kindle mailadres gaat en verandert zelf al de formaten naar AZW, MOBI, TPZ, PRC, AZW1. Dit zijn de door Send to Kindle toegestane formaten voor ebooks.

Je kunt optioneel nog een standaard onderwerp invullen. Dit is niet nodig voor Send to Kindle maar sommige mailservers weigeren een mail te versturen zonder onderwerp. Zorg dat Automatisch versturen aangevinkt blijft staan en daarnaast is het handig om een Alias in te vullen. De naam van het apparaat is hierbij handig, vooral als je meerdere mailadressen hier gaat instellen, zodat je niet het mailadres zelf hoeft te onthouden. Deze naam is straks ook zichtbaar in het menu om de ebooks te versturen.

Mailserver instellen in Calibre

Calibre bevat zelf geen mailserver en moet dus gebruik maken van jouw eigen mailserverinstellingen [3]. De instellingen van je (uitgaande) mailserver kun je vinden op de hulppagina’s van Gmail of die van je provider als je die gebruikt.

Beschik je over een GMX of Hotmail adres? Dan kun je één (of beide) knoppen [2] aanklikken en hoef je alleen maar je mailadres, inlognaam en wachtwoord in te typen en worden de serverinstellingen automatisch ingevuld. Gemak dient de mens, nietwaar? Zorg er wel voor dat het mailadres op de goedgekeurde lijst staat bij Amazon!

Je kunt het nog even testen door een mailtje te laten versturen door Calibre (wat je een standaardmailtje terug oplevert van Amazon omdat er nog geen bijlage aan zit) maar dan ben je helemaal klaar en is alles ingesteld!

En hoe werkt dat nou in de Calibre bibliotheek?

Heb je een titel in de Calibre bibliotheek staan die je wilt emailen naar je Kindle ereader of app? Selecteer dan die titel en klik dan op het icoontje met de drie blauwe bolletjes (Verbinden/delen). Of rechtsklik op de titel en kies dan eveneens voor Verbinden/delen.

ebooks via mail versturen
Bij E-mail naar… kun je kiezen naar welk mailadres het ebook gestuurd moet worden. Daaronder wordt het eerste mailadres (alias) getoond dat in je lijst met mailadressen staat. Als je meerdere mailadressen hebt ingevuld, zorg er dan voor dat je de meestgebruikte bovenaan zet.

Als je een ebook probeert te mailen dat in ePub formaat is dan converteert Calibre het ebook automatisch naar het goede formaat en mailt dat exemplaar vervolgens naar je Kindle mailadres.

Enkele minuten later wordt het ebook via Amazon gesynchroniseerd naar je Kindle ereader of in één van de Kindle apps.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

 1. Geweldig! Heb het volgens de handleiding ingesteld en het werkt prima. Heel wat minder omslachtig dan de methode die je eerder beschreef. Dank voor deze en andere nuttige en interessante blogs.

  Reply

 2. Ik heb alles gedaan zoals beschreven …
  Het verzenden vanuit Calibre gaf steeds een foutmelding dus heb ik de email vanuit mijn emailprogramma gestuurd. Deze is inderdaad verzonden, maar … in mijn ereader is er niets te zien !
  ik heb het bijbehorende kindle adres geconroleerd en dat is nochtans juist.
  Wat nu ?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top