Je Kobo ereader resetten (naar fabrieksinstellingen)

Ereaders zijn relatief eenvoudige apparaten maar dat wil niet zeggen dat je er geen problemen mee kunt krijgen. Integendeel, door de combinatie van minder krachtige (goedkopere) hardware, complexe software en soms problematische (hoeveelheden) ebooks is het heel gemakkelijk om een ereader vast te laten lopen of problemen te krijgen met bepaalde ebooks.

Gelukkig kun je meestal je ereader resetten om deze problemen te verhelpen of zelfs terugzetten naar de fabrieksinstellingen als een simpele reset niet helpt. Hieronder leg ik uit hoe je de verschillende modellen van Kobo ereaders kunt resetten en zowel softwarematig als hardwarematig terug kunt naar de fabrieksinstellingen.

Kobo ereaders

Misschien dat het komt omdat de meerderheid van alle ereaders in Nederland van Kobo afkomstig zijn maar er lijken relatief vaak problemen voor te komen met Kobo ereaders. Ik heb zelf slechts enkele keren een vastgelopen ereader gehad maar ik heb vele malen via mail of Twitter uitleg gegeven aan anderen hoe ze hun volledig vastgelopen Kobo ereader konden herstellen naar de fabrieksinstellingen.

Het zou nog beter zijn als Kobo ereaders robuuster zouden zijn op dit gebied maar in elk geval zijn ze door Kobo voorzien van meerdere mogelijkheden om ze te resetten. Alle ereaders (tot de Aura ONE uitkwam!) kunnen een basisreset uitvoeren met behulp van een verstopt knopje (met behoud van instellingen en ebooks) en softwarematig een reset uitvoeren naar fabrieksinstellingen waarbij alle ebooks en instellingen gewist worden. Vanaf de Aura ONE heb je alleen nog maar de aan/uitknop en gebruik je die dus voor een basisreset.

Is je Kobo ereader helemaal vastgelopen en helpt een basisreset niet? Dan kun je ook nog een handmatige reset doen naar fabrieksinstellingen door een combinatie van fysieke knoppen te gebruiken die verschilt per model ereader.

Basisreset voor de Kobo ereaders met resetknop

Een basisreset gebruik je als je Kobo ereader vastgelopen is. Het is feitelijk niet meer dan geforceerd herstarten waarbij de ereader tijdens het opstarten een aantal zaken controleert.

 • Zet indien mogelijk de ereader uit;
 • Zoek het (hele) kleine gaatje in de onderkant van de ereader. Als je de Kobo Mini hebt zit dat gaatje niet aan de onderkant maar moet je de (verwisselbare) achterkant verwijderen. Heb je een Kobo Aura ONE dan heb je deze optie niet want hier ontbreekt deze resetmogelijkheid;
 • Vouw een paperclip open en schuif het uiteinde in het gaatje. Je kunt ook een stevige naald of een prikbordprikker gebruiken maar een opengevouwen paperclip is de klassieke manier;
 • Duw voorzichtig tot je een klik voelt van het knopje in het gaatje. De ereader start vervolgens opnieuw op (en hopelijk zijn de problemen verholpen).

Softwarematige reset naar fabrieksinstellingen voor alle Kobo ereaders

Helpt een basisreset niet en houd je problemen met je ereader? Dan is het handig om alles op te schonen en opnieuw te beginnen met een lege ereader. Dat doe je door de fabrieksinstellingen te herstellen en daarmee verwijder je dus alle ebooks en (account) instellingen in de hoop dat daarmee ook je problemen verdwijnen.

Zorg ervoor dat je een backup gemaakt hebt van alle ebooks die je niet bij Kobo (of Bol als je dat account gekoppeld hebt met je Kobo account) gekocht hebt. De bij Kobo gekochte ebooks kun je later weer terugsynchroniseren maar de overige ebooks zul je handmatig terug moeten zetten. Let ook op het backuppen van eventuele extra geïnstalleerde lettertypebestanden en zorg dat je je Kobo accountgegevens bij de hand hebt zodat je de ereader weer opnieuw kunt installeren na de reset.

 • Tik op het startschem op de menuknop (de drie streepjes onder elkaar) en vervolgens op Instellingen;
 • Tik vervolgens op Informatie over het apparaat;
 • Tik op Fabrieksinstellingen onder het kopje Geavanceerd onderaan die pagina;
 • Tik op Nu resetten waarna je ereader aan de slag gaat en minimaal 1 keer herstart. Let op dat dit soms vele minuten kan duren dus wees niet te ongeduldig;
 • Na afloop krijg je de vraag om de ereader aan te sluiten op de pc of aan een wifinetwerk te koppelen en kun je deze weer opnieuw instellen.

Een handmatige reset naar fabrieksinstellingen

Is je Kobo ereader vastgelopen en geeft die geen enkele sjoege meer? Ook al weet je zeker dat de accu vol (genoeg) is? Werkt ook een basisreset niet en kun je niet eens in het menu komen om de ereader te resetten naar fabrieksinstellingen?

Dan kun je als laatste redmiddel ook handmatig een Kobo ereader resetten naar fabrieksinstellingen. Niet elke Kobo ereader heeft dezelfde fysieke knoppen en dus verschilt de werkwijze per type ereader.

Als je de vastgelopen ereader een tijd lang niet gebruikt hebt, hang deze dan enkele uren aan de oplader voordat je de onderstaande stappen uitvoert.

Kobo Touch

 • Hou de Home knop aan de voorkant ingedrukt en schuif een paar keer tegelijkertijd de aan/uitknop naar rechts;
 • Blijf de Home knop indrukken tot je het lampje bij de aan/uitknop snel ziet knipperen. En laat dan pas los;
 • Daarna komt de melding dat je Kobo Touch zich opnieuw aan het instellen is.

Kobo Glo, Aura en Aura HD

 • Hou het knopje voor het licht aan de bovenkant ingedrukt en schuif een paar keer tegelijkertijd de aan/uitknop naar rechts;
 • Blijf het lichtknopje indrukken tot je het lampje bij de aan/uitknop snel ziet knipperen. En laat dan pas los;
 • Daarna komt de melding dat je Kobo Glo, Aura of Aura HD zich opnieuw aan het instellen is.

Kobo Glo HD en Aura H2O

De recente modellen van Kobo hebben de basisreset procedure uitgebreid om een reset naar fabrieksinstellingen uit te voeren:

 • Zoek het (hele) kleine gaatje in de onderkant van de ereader naast de micro-USB aansluiting;
 • Vouw een paperclip open en schuif het uiteinde in het gaatje. Duw zachtjes tot je een klik voelt en de Glo HD of Aura H2O opnieuw opstart;
 • Wanneer je vierkante pictogrammen op het scherm ziet, plaats dan de paperclip opnieuw in het kleine gaatje naast de micro-USB-sleuf en ‘klik’ drie keer achter elkaar;
 • Het scherm van de Glo HD of Aura H2O wordt zwart en toont een melding Kritieke fout. Geen zorgen, dit hoort zo;
 • Tik op het vinkje onderaan het scherm om de ereader opnieuw in te stellen naar fabrieksinstellingen.

Kobo Aura ONE,  Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2

De Kobo Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition hebben slechts één fysieke knop en dat is de aan/uitknop.

 • Zorg er voor dat de vastgelopen Aura ONE, Aura Edition 2 of Aura H2O Edition 2 (bij voorkeur al enkele uren) aan de oplader hangt;
 • Druk de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze ingedrukt tot het lichtje rechtsbovenaan uitgaat;
 • Laat dan de aan/uitknop los;
 • Druk nogmaals de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze (ca. 30 seconden) ingedrukt zodra je het herstellen/restore scherm ziet. De ereader gaat nu op zwart en zal zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen waarna je alles weer opnieuw kunt (moet) gaan instellen.

Kobo Clara HD

Ook de Clara HD heeft alleen een aan/uitknop helaas.

 • Zorg er voor dat de Clara HD (bij voorkeur al enkele uren) aan de oplader heeft gelegen;
 • Druk de aan/uitknop aan de onderkant van de ereader in en hou deze ingedrukt tot je de tekst ziet staan dat de ereader is uitgeschakeld;
 • Laat dan de aan/uitknop los;
 • Druk nogmaals de aan/uitknop aan de onderkant van de ereader in en hou deze (ca. 30 seconden) ingedrukt zodra je het herstellen/restore scherm ziet. De ereader gaat nu op zwart en zal zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen waarna je alles weer opnieuw kunt (moet) gaan instellen.

Kobo Forma

De Forma heeft bladerknoppen en die worden ook voor het resetten gebruikt!

 • Hou één van de twee bladerknoppen ingedrukt;
 • Terwijl je die bladerknop ingedrukt houd, druk ook de aan/uit-knop ingedrukt (en hou die ingedrukt!);
 • Wacht ca. 30 seconden tot het scherm knippert en het resetten naar de fabrieksinstellingen begint.
Meer lezen? Je Kobo Touch resetten (via Kobo) / Je Kobo Mini resetten (via Kobo) / Resetten van je Kobo Glo, Aura en Aura HD (via Kobo) / Resetten van de Kobo Glo HD en Aura H2O (via Kobo) / Resetting your Kobo Aura ONE (via Kobo) / Factory resetting your Clara HD (via Kobo)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (114) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top