Je Kobo ereader resetten (naar fabrieksinstellingen)

Ereaders zijn relatief eenvoudige apparaten maar dat wil niet zeggen dat je er geen problemen mee kunt krijgen. Integendeel, door de combinatie van minder krachtige (goedkopere) hardware, complexe software en soms problematische (hoeveelheden) ebooks is het heel gemakkelijk om een ereader vast te laten lopen of problemen te krijgen met bepaalde ebooks.

Gelukkig kun je meestal je ereader resetten om deze problemen te verhelpen of zelfs terugzetten naar de fabrieksinstellingen als een simpele reset niet helpt. Hieronder leg ik uit hoe je de verschillende modellen van Kobo ereaders kunt resetten en zowel softwarematig als hardwarematig terug kunt naar de fabrieksinstellingen.

Kobo ereaders

Misschien dat het komt omdat de meerderheid van alle ereaders in Nederland van Kobo afkomstig zijn maar er lijken relatief vaak problemen voor te komen met Kobo ereaders. Ik heb zelf slechts enkele keren een vastgelopen ereader gehad maar ik heb vele malen via mail of Twitter uitleg gegeven aan anderen hoe ze hun volledig vastgelopen Kobo ereader konden herstellen naar de fabrieksinstellingen.

Het zou nog beter zijn als Kobo ereaders robuuster zouden zijn op dit gebied maar in elk geval zijn ze door Kobo voorzien van meerdere mogelijkheden om ze te resetten. Alle ereaders (tot de Aura ONE uitkwam!) kunnen een basisreset uitvoeren met behulp van een verstopt knopje (met behoud van instellingen en ebooks) en softwarematig een reset uitvoeren naar fabrieksinstellingen waarbij alle ebooks en instellingen gewist worden. Vanaf de Aura ONE heb je alleen nog maar de aan/uitknop en gebruik je die dus voor een basisreset.

Is je Kobo ereader helemaal vastgelopen en helpt een basisreset niet? Dan kun je ook nog een handmatige reset doen naar fabrieksinstellingen door een combinatie van fysieke knoppen te gebruiken die verschilt per model ereader.

Basisreset voor de Kobo ereaders met resetknop

Een basisreset gebruik je als je Kobo ereader vastgelopen is. Het is feitelijk niet meer dan geforceerd herstarten waarbij de ereader tijdens het opstarten een aantal zaken controleert.

 • Zet indien mogelijk de ereader uit;
 • Zoek het (hele) kleine gaatje in de onderkant van de ereader. Als je de Kobo Mini hebt zit dat gaatje niet aan de onderkant maar moet je de (verwisselbare) achterkant verwijderen. Heb je een Kobo Aura ONE dan heb je deze optie niet want hier ontbreekt deze resetmogelijkheid;
 • Vouw een paperclip open en schuif het uiteinde in het gaatje. Je kunt ook een stevige naald of een prikbordprikker gebruiken maar een opengevouwen paperclip is de klassieke manier;
 • Duw voorzichtig tot je een klik voelt van het knopje in het gaatje. De ereader start vervolgens opnieuw op (en hopelijk zijn de problemen verholpen).

Softwarematige reset naar fabrieksinstellingen voor alle Kobo ereaders

Helpt een basisreset niet en houd je problemen met je ereader? Dan is het handig om alles op te schonen en opnieuw te beginnen met een lege ereader. Dat doe je door de fabrieksinstellingen te herstellen en daarmee verwijder je dus alle ebooks en (account) instellingen in de hoop dat daarmee ook je problemen verdwijnen.

Zorg ervoor dat je een backup gemaakt hebt van alle ebooks die je niet bij Kobo (of Bol als je dat account gekoppeld hebt met je Kobo account) gekocht hebt. De bij Kobo gekochte ebooks kun je later weer terugsynchroniseren maar de overige ebooks zul je handmatig terug moeten zetten. Let ook op het backuppen van eventuele extra geïnstalleerde lettertypebestanden en zorg dat je je Kobo accountgegevens bij de hand hebt zodat je de ereader weer opnieuw kunt installeren na de reset.

 • Tik op het startschem op de menuknop (de drie streepjes onder elkaar) en vervolgens op Instellingen;
 • Tik vervolgens op Informatie over het apparaat;
 • Tik op Fabrieksinstellingen onder het kopje Geavanceerd onderaan die pagina;
 • Tik op Nu resetten waarna je ereader aan de slag gaat en minimaal 1 keer herstart. Let op dat dit soms vele minuten kan duren dus wees niet te ongeduldig;
 • Na afloop krijg je de vraag om de ereader aan te sluiten op de pc of aan een wifinetwerk te koppelen en kun je deze weer opnieuw instellen.

Een handmatige reset naar fabrieksinstellingen

Is je Kobo ereader vastgelopen en geeft die geen enkele sjoege meer? Ook al weet je zeker dat de accu vol (genoeg) is? Werkt ook een basisreset niet en kun je niet eens in het menu komen om de ereader te resetten naar fabrieksinstellingen?

Dan kun je als laatste redmiddel ook handmatig een Kobo ereader resetten naar fabrieksinstellingen. Niet elke Kobo ereader heeft dezelfde fysieke knoppen en dus verschilt de werkwijze per type ereader.

Als je de vastgelopen ereader een tijd lang niet gebruikt hebt, hang deze dan enkele uren aan de oplader voordat je de onderstaande stappen uitvoert.

Kobo Touch

 • Hou de Home knop aan de voorkant ingedrukt en schuif een paar keer tegelijkertijd de aan/uitknop naar rechts;
 • Blijf de Home knop indrukken tot je het lampje bij de aan/uitknop snel ziet knipperen. En laat dan pas los;
 • Daarna komt de melding dat je Kobo Touch zich opnieuw aan het instellen is.

Kobo Glo, Aura en Aura HD

 • Hou het knopje voor het licht aan de bovenkant ingedrukt en schuif een paar keer tegelijkertijd de aan/uitknop naar rechts;
 • Blijf het lichtknopje indrukken tot je het lampje bij de aan/uitknop snel ziet knipperen. En laat dan pas los;
 • Daarna komt de melding dat je Kobo Glo, Aura of Aura HD zich opnieuw aan het instellen is.

Kobo Glo HD en Aura H2O

De recente modellen van Kobo hebben de basisreset procedure uitgebreid om een reset naar fabrieksinstellingen uit te voeren:

 • Zoek het (hele) kleine gaatje in de onderkant van de ereader naast de micro-USB aansluiting;
 • Vouw een paperclip open en schuif het uiteinde in het gaatje. Duw zachtjes tot je een klik voelt en de Glo HD of Aura H2O opnieuw opstart;
 • Wanneer je vierkante pictogrammen op het scherm ziet, plaats dan de paperclip opnieuw in het kleine gaatje naast de micro-USB-sleuf en ‘klik’ drie keer achter elkaar;
 • Het scherm van de Glo HD of Aura H2O wordt zwart en toont een melding Kritieke fout. Geen zorgen, dit hoort zo;
 • Tik op het vinkje onderaan het scherm om de ereader opnieuw in te stellen naar fabrieksinstellingen.

Kobo Aura ONE,  Aura Edition 2 en Aura H2O Edition 2

De Kobo Aura ONE, Aura Edition 2 en Aura H2O Edition hebben slechts één fysieke knop en dat is de aan/uitknop.

 • Zorg er voor dat de vastgelopen Aura ONE, Aura Edition 2 of Aura H2O Edition 2 (bij voorkeur al enkele uren) aan de oplader hangt;
 • Druk de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze ingedrukt tot het lichtje rechtsbovenaan uitgaat;
 • Laat dan de aan/uitknop los;
 • Druk nogmaals de aan/uitknop op de achterkant van de ereader in en hou deze (ca. 30 seconden) ingedrukt zodra je het herstellen/restore scherm ziet. De ereader gaat nu op zwart en zal zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen waarna je alles weer opnieuw kunt (moet) gaan instellen.

Kobo Clara HD

Ook de Clara HD heeft alleen een aan/uitknop helaas.

 • Zorg er voor dat de Clara HD (bij voorkeur al enkele uren) aan de oplader heeft gelegen;
 • Druk de aan/uitknop aan de onderkant van de ereader in en hou deze ingedrukt tot je de tekst ziet staan dat de ereader is uitgeschakeld;
 • Laat dan de aan/uitknop los;
 • Druk nogmaals de aan/uitknop aan de onderkant van de ereader in en hou deze (ca. 30 seconden) ingedrukt zodra je het herstellen/restore scherm ziet. De ereader gaat nu op zwart en zal zichzelf terugzetten naar de fabrieksinstellingen waarna je alles weer opnieuw kunt (moet) gaan instellen.

Kobo Forma

De Forma heeft bladerknoppen en die worden ook voor het resetten gebruikt!

 • Hou één van de twee bladerknoppen ingedrukt;
 • Terwijl je die bladerknop ingedrukt houd, druk ook de aan/uit-knop ingedrukt (en hou die ingedrukt!);
 • Wacht ca. 30 seconden tot het scherm knippert en het resetten naar de fabrieksinstellingen begint.
Meer lezen? Je Kobo Touch resetten (via Kobo) / Je Kobo Mini resetten (via Kobo) / Resetten van je Kobo Glo, Aura en Aura HD (via Kobo) / Resetten van de Kobo Glo HD en Aura H2O (via Kobo) / Resetting your Kobo Aura ONE (via Kobo) / Factory resetting your Clara HD (via Kobo)

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (119) Write a comment

 1. Geweldig, alles bij elkaar!
  Je hebt mij al een paar keer geholpen met de tips die nu keurig in een blik staan. Ga het goed bewaren.
  Dank je wel!

  Reply

 2. Hallo, ik heb een Kobo Glo HD en die zit muurvast. Een basisreset wil niet lukken en een reset naar de fabrieksinstellingen ook niet. Het scherm is vast gelopen op Welkom bij Kobo! (Dit scherm heb ik bereikt nadat ik een fabrieksinstellingen wilde doen, vanwege het continu vastlopen) Hier stopte het apparaat en er is geen leven meer in te krijgen. Wie kan mij hierin helpen????

  Reply

  • @Rinus Ik kan alleen nog maar aanraden om je Glo HD minstens een halve dag (of nacht) aan de oplader te leggen en dan nog eens een basisreset te proberen (met een naald of paperclip) danwel de aan/uitknop langere tijd ingedrukt te houden. Lukt dat beide nog niet dan zit er weinig anders op dan contact op te nemen met de winkel waar je hem gekocht hebt en/of te proberen om de hulp van Kobo in te roepen. De Glo HD is nog geen twee jaar oud en valt nog onder de wettelijke garantie!

   Reply

   • Ik heb precies hetzelfde met mijn Kobo glo HD, in de kerst vakantie werkte hij nog prima. Maar door een verhuizing 3 maanden niet gebruikt. En niks meer, 2.5 jaar oud en alles geprobeerd maar blijft muurvast met de titel van het laatste boek zichtbaar.
    Kobo helpdesk geraadpleegd, de conclusie was kort en bondig, als geen enkele reset meer werkt is de e-reader overleden en zit er niks anders op dan hem te vervangen, ik kan u wel een korting geven op de aanschaf van een nieuwe!!!
    Ik heb vriendelijk bedankt. Wat een waanzin dat iets na 2.5 jaar gewoon stopt, ik heb smartphones van 10 jaar oud die ik voor de lol eens in de zoveel jaar aan de stroom gooi en die gewoon opstarten.

    Reply

 3. Hallo , ik heb het zelfde probleem . Al tig x terug gestuurd naar de winkel . Soms lukt het weer om hem tot leven te wekken tot dat ik een spannend boek aan het lezen ben en floep weg. Ik denk dat hij wel minimaal twee jaar oud is maar gekke werk om elke twee jaar een nieuwe te kopen .

  Reply

 4. Hoi,
  Een van onze kobo-glo’s leek muurvast te zitten, met geen enkele mogelijkheid vooruit te branden, ook na uren opladen, elke knoppen-combinatie of koppelen aan de Mac niet. In feite had ik de reader al afgeschreven. Totdat ik de Mac een dag later weer aanzette met de dode glo er nog aangekoppeld en voila, ineens kwam het ding weer tot leven….
  Misschien dat dit ook werkt bij anderen.
  Douwe

  Reply

 5. Heel erg bedankt. Heb ook de Kobo Helpdesk gemaild, maar dit hielp al voldoende. Ik had al een een tijdje een heel trage eReader, vooral bij het wisselen tussen boeken.

  Reply

 6. Mijn kobo e reader lijkt op hol geslagen. Hij slaat pagina’s om terwijl ik dat niet wil. Ik kan ook niet terug want dan gaat hij nog sneller vooruit met pagina’s omslaan.

  Ik heb alles geprobeerd, resetten door het kleine gaatje, uitzetten en weer aan, opladen aan de computer. Weet iemand nog een mogelijkheid?

  Reply

  • @Maaike Ik heb dat 1 keer gehad en toen bleek er wat vocht en vuil op het scherm te zitten dat kennelijk uit zichzelf reageerde met het scherm. Het scherm goed schoonmaken met een microvezeldoekje hielp in mijn geval en eens in de zoveel tijd maak ik het scherm ook nog eens schoon met die kleine doekjes die bedoeld zijn om brilleglazen mee schoon te maken.

   Helpt dat allemaal niet, dan zou ik nog proberen om de recentste versie van de software te installeren. Afhankelijk van je model ereader zou dat wellicht ook nog een oplossing kunnen bieden.

   Reply

   • Raymond, schoonmaken lijkt te helpen, bedankt voor de tip. Als hij weer gek gaat doen laat ik van me horen.

    Reply

 7. Hallo Raymond,

  Als ik naar Kobo-plus wil op mijn Kobo Aura HD, dan krijg ik steeds dezelfde foutmelding: Netwerkfout. Oeps, er is iets misgegaan met je internetverbinding. Controleer de verbinding en probeer het opnieuw. Kan het zijn dat de wifi-ontvanger kapot is? Ik heb wel verbinding, maar geen dataverkeer. Ook via een hotspot krijg ik het niet voor elkaar.

  Dank! Erica.

  Reply

  • Dag Erica, gaat het synchroniseren van je Kobo wel goed? Als je wel verbinding hebt maar geen dataverkeer dan lijkt me de kans bijna nul dat het aan de wifi-ontvanger ligt. Het gaat fout met het herkennen van je Kobo door je wifi-router (en die van de hotspot). Die mag wel verbinden maar wordt niet herkend en krijgt geen IP-adres (en dus geen dataverkeer).

   Je zou kunnen proberen om bij de internetinstellingen je wifi netwerk te verwijderen zodat die opnieuw herkend moet worden door je wifi-router maar als hetzelfde probleem optreedt bij een hotspot, dan denk ik dat er iets met een instelling in de software van je Kobo corrupt is geraakt.

   Het goede nieuws is dat je dat makkelijk kunt verhelpen door je ereader in de instellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Het slechte nieuws is natuurlijk dat je dan werkelijk alles opnieuw moet instellen en synchroniseren maar zonder internet heb je nu ook niets aan Kobo Plus dus het is de moeite van het proberen waard denk ik.

   Reply

 8. Goed schoonmaken,

  Hoi allemaal, Echt alles geprobeerd, ook oppervlakkig schoonmaken.
  En toen echt niks meer hielp en ik ten einde raad was heb ik de compressor en het
  luchtpistool er maar eens bijgepakt en goed in de randen gespoten (met niet te veel druk he) En wat blijkt, als een tierelier na maanden van problemen.

  Hoe debiel kan het zijn. Je denkt vaak te moeilijk bij dit soort apparaten

  Reply

 9. Net voor de vakantie begeeft mijn Kobo touch het! Tijdens update wit scherm. Ik heb allerlei tips in de praktijk gebracht die ik op internet heb gevonden (paperclip, bewegen van de aan en uit schuif). Uiteindelijk kreeg ik het restore scherm. Zandlopertje die aan het lopen is met daaronder in verschillende talen restoring, herstellen etc…..alleen….hij is nu al ruim 6 uur bezig! Lijkt met niet goed maar weet even niet wat nu verder. Kan hier ook niets over vinden. Is er nog een mogelijkheid om hem aan de praat te krijgen of wordt het een nieuwe?

  Reply

  • Hallo Inge,
   Ik heb exact hetzelfde probleem als jij zojuist beschreven hebt. En ook hetzelfde uitgevoerd als jou met exact dezelfde resultaten.
   En jawel ook tijdens een update ontstaan, en je raad het al, ook net voor de vakantie.
   Heb jij al een oplossing gekregen van iemand?

   Reply

 10. Ik heb hetzelfde probleem als Inge zojuist beschreven heeft.
  Ontstaan tijdens de update. Een licht wit, grijs scherm met de vermelding installatie voorbereiding…… En toen muurvast. Alle tips van Kobo uitgeprobeerd. En heel even kwam er weer leven in. Jawel hoor, ook naar het restore scherm. Maar daarna helemaal niets meer. Ook na een dag aan de lader geen enkel teken van leven meer.
  HELP…… hoe nu verder?

  Reply

 11. Ik heb de Kobo H2O 2e Edition. Hierop zitten geen spelletjes zoals de Sudoku.
  Hoe kan ik die daarop krijgen?
  Pieter Paul

  Reply

  • Kobo moet die beta-functies – de spelletjes – expliciet ondersteunen in de firmware en voor zover ik het weet is er geen manier om ze handmatig erop te zetten.

   Reply

 12. Hallo, ik heb een hagelnieuwe kobo auro h2o edition 2. Gekocht mede omdat de batterij zo lang mee zou gaan van een kobo. Alle instellingen staan op zuinig en wifi staat uit maar de batterij vliegt leeg. iemand een idee? kobo is nergens en op geen enkele manier te bereiken. Of weten jullie toch een manier hoe ik kobo te pakken kan krijgen?

  Reply

  • Dag Monika, dat probleem met de snel leeg lopende accu wordt veroorzaakt door een fout in de software van (alle) Kobo ereaders waar heel veel mensen last van hadden. Het is inmiddels verholpen – ik had het probleem zelf ook met mijn Aura ONE – maar de nieuwe versie van de software is nog niet overal verspreid kennelijk.

   Je kunt regelmatig controleren of de nieuwe versie er is door de wifi aan te zetten en te synchroniseren maar ook handmatig installeren als je er zo snel mogelijk van af wil. Ik heb hier beschreven hoe je dat kunt doen: https://rsnijders.info/vakblog/2017/07/19/software-update-4-5-kobo/

   En contact krijgen met de Kobo helpdesk is helaas zo goed als onmogelijk, behalve via het webformulier. Tenminste, ik heb nooit een directe conversatie gehad met ze.

   Reply

   • Hoi all,
    Ik heb via chat functie direct contact met Kobo gehad, ene Anita. Die mag niet verder dan, ow dan is je Kobo stuk (ik krijg alleen de laatste boek te zien en het woord SLAAPSTAND) reset, fabrieks instelling handmatig, niets werkt, opladen (24 uur ook niet), toch wel zeer jammer!

    Reply

    • Ik heb hetzelfde issue hier. Zit helemaal vast op slaapstand. Retour Kobo dan maar en aanspraak maken op de garantie? Heb het ding net een half jaar denk ik

     Reply

     • Als resetten niet (meer) lukt en de ereader na een nachtje aan de oplader niet meer reageert, dan zit er weinig anders op dan kijken of je nog garantie hebt om het apparaat te retourneren.

    • Ook ik heb een SLAAPSTAND scherm met veel vertikale strepen erbij. Rechts is ongeveer een kwart normaal scherm nog zichtbaar maar dit is niet werkbaar uiteraard. Alles geprobeerd zoals hier beschreven maar helaas. De strepen blijven en het driekwart van de laatste boekomslag met slaapstand blijft.
     Ik ga voor mijn volgende vakantie maar een nieuwe e-reader kopen maar of dit nog een KOBO wordt betwijfel ik…

     Reply

 13. Beste Raymond,

  Bedankt voor je vele tips en artikelen. Om je site nog professioneler te maken zou je nog op je taal kunnen letten.
  “Nooit geen” kan namelijk echt niet. Zie je eerste regel over het resetten van de readers.
  Verder ben ik geen zeurpiet hoor :))). Nogmaals bedankt voor al de informatie.

  Reply

 14. Dag, mijn kobo glo is “dood gegaan” net op het moment dat ik Auschwitz aanduidde uit een boek. Scherm blijft staan met vierkantje “markering, Notitie toevoegen”. Ik probeerde de reset met paperclip, opladen een hele dag… maar Kobo blijft dood. Kan je raad geven?

  Reply

  • @Sonja Ik vrees dat als je alles hebt geprobeerd wat ik hierboven heb geschreven, ik het dan ook niet meer weet. Je hebt ook geprobeerd om de aan/uit knop langere tijd ingedrukt te houden terwijl die aan de oplader ligt? Als dit allemaal niet meer helpt vrees ik dat die toch definitief het loodje gelegd heeft …

   Reply

 15. Beste,

  Eind mei kocht ik een Kobo Aura als ontspanning voor een trip van 6 maand in Congo. Na 2 weken liep het ding vast, onmogelijk om via de blauwe knop (aan-uit) een fabriek reset uit te voeren. Via enkele vrienden kon ik de E-Reader terug in Belgie krijgen alwaar FNAC hem netjes heeft omgeruild. Hoera nieuwe E-Reader ontvangen twee weken geleden en ja u raad het al, idem het zelfde probleem met mijn Kobo Aura. Ook nu echt onmogelijk om een fabriek reset ut te voeren via de aan -uit knop.
  Alle advies en tips zijn welkom
  Groeten Peter RDCongo

  Reply

  • Je hebt de hierboven – voor de Aura Edition 2 – beschreven stappen geprobeerd? Het werkt(e) voor mij destijd wel voor de Aura die ik te leen had. Bij gebrek aan een resetknop heb ik ook geen andere suggesties voor je vrees ik.

   Reply

   • Tx Raymond,

    Er zal niks anders opzitten dan ook deze E Reader terug naar de winkel te zenden pffff

    Grtz Peter

    Reply

 16. Beste Raymond,
  mijn e-reader is vastgelopen tijdens het lezen van een boek en het scherm blijft ‘aan’ staan op die specifieke bladzijde. ik heb geprobeerd via de aan/uitknop het ongedaan te maken, ik heb de reset knop (dat kleine gaatje onderin) ook al diverse malen geprobeerd, aansluiten op het lichtnet, aansluiten op het pc (maar de pc herkent de ereader ook niet).
  ik heb geen idee meer wat ik kan doen. heb jij nog suggesties?
  alvast bedankt

  Reply

 17. Goedemiddag,

  Door in de problemen te komen met mijn kobo aura h20 heb ik jullie site ontdekt. Mijn toestel was bevroren in de slaapstand, alles wat jullie site( en ook ander sites) voorstellen geprobeerd, maar niks hielp. Ondertussen heb ik een nieuwe aura h2o besteld en in gebruik. De oude lag daar maar en deze morgen heb ik hem (relatief) gemakkelijk open gekregen. (Waterdicht zal hij wel niet meer zijn). Het eerste wat opviel was een SD kaartje dat niet meer op zijn plaats zat. Dit zal waarschijnlijk komen door een val denk ik. Ik schuif het kaartje terug op zijn plaats en mijn toestel start zonder probleem weer op, met alle boeken en gegevens nog aanwezig.
  Hopelijk is dit nuttig voor andere mensen die hun toestel hebben laten vallen.

  Mvg

  Luc

  Reply

  • Dankzij dit bericht doet mijn kobo touch het weer. Al een heel aantal jaar oud, en na een jaar vastgelopen in de kast gelegen te hebben, heb ik hem opengebroken. Het enige teken van leven was een blauw lampje, als ik de aanknop uit schoof. Harde, handmatige resets hielpen niet. Het sd kaartje zat gewoon vast, maar ik heb het eruit gehaald en teruggeplaatst. En jawel, de ereader ontwaakte, ging aan het updaten en ik kan weer lezen!
   Thanks! En het proberen waard als laatste redmiddel.

   Reply

   • Graag gedaan, heb ondertussen het scherm moeten vervangen, en van de gelegenheid gebruik gemaakt om het SD kaartje vast te tapen.

    Reply

 18. Ik heb sinds twee maanden een kobo aura h2o versie 2. Op de eerste vakantiedag liep deze vast. Een soft reset werkte even, maar de ereader liep al snel weer vast waarbij een soft reset niet meer werkte. Ik heb geprobeerd om hem terug te zetten naar de fabrieksinstelligen via de harde reset, ereader heeft ook meer dan 8 uur aan de stroom gelegen, maar ook dit loopt vast. Meerdere keren geprobeerd. Heb jij welicht nog suggesties?

  Reply

  • Dag Lonneke, terugzetten naar de fabrieksinstellingen lijkt de enige overgebleven actie te zijn en dat is een stuk lastiger geworden bij de recentere modellen. Als dit ook mislukt omdat de ereader bij het herstellen vast loopt dan zit er weinig anders op dan de ereader te retourneren naar de winkel waar je het gekocht hebt vrees ik.

   Reply

 19. Hoi!
  Hier een vast gelopen Aura met enkel aan en uit knop. Het scherm is vastgelopen op de melding: Laad je ereader op
  Er brand geen lichtje meer en ook geen reactie op aan en uit knop na een hele nacht aan de lader te hebben gelegen.

  Nog andere tips toevallig of prullenbak waardig ?
  Alvast bedankt!

  Reply

  • Hoi Anouk, de Aura (Edition 2) met de blauwe knop op de achterkant bedoel je? Heb je het bovenstaande geprobeerd? Dus de aan/uitknop op de achterkant van de ereader langdurig ingedrukt laten?

   Als er geen lichtje brandt dan zou je ook nog even een ander kabeltje kunnen proberen (want als die helemaal leeg is met een kaduuk kabeltje houdt het ook snel op natuurlijk).

   En een prullenbak? Niet doen he? Ga eerst de Kobo helpdesk (of de winkel waar je hem gekocht hebt) flink lastigvallen want de Aura zou nog onder garantie moeten vallen!

   Reply

 20. Hallo
  Sinds september eigenaar van een Kobo aura one. Tot op heden is het me nog niet gelukt om het aangekochte boek op de e-reader te kunnen lezen. Na herhaaldelijk mailcontact met Kobo en van hun kant adviezen nog steeds niks. Ook al naar de winkel geweest waar de aankoop gedaan is en die zeggen gewoon dat ze niet weten hoe het moet. Nu, na de zoveelste poging geeft hij weer aan dat er een serverfout is terwijl de wifi verbinding gewoon goed is.
  Heeft u misschien enig idee wat ik fout doe?
  Groeten Carla

  Reply

  • Dag Carla,
   Ik heb je een mail gestuurd aangezien je vraag weinig te maken heeft met het resetten van je Kobo ereader. Ik wil je echter wel verder helpen buiten mijn blog om.

   Reply

 21. Beste Raymond,

  Ik ben bang dat mijn Kobo Aura H2O (van 2015) definitief overleden is. Maar misschien heb jij nog een idee?

  Op mijn scherm zie ik de voorkant van een boek en “slaapstand” staan. Ook zie ik een streep met een soort pixel storing, alsof m’n scherm al te lang op 1 beeld staat en de helft is “ingebrand”.

  Basis reset geprobeerd, maar helaas geen reactie.
  Terug naar fabrieksinstellingen d.m.v. instellingen niet mogelijk aangezien er geen reactie komt.
  Basis reset + 3 klikjes geprobeerd maar weer geen reactie. (Ik zag ook geen vierkante pictogrammen.)

  Nog enige tips die ik kan proberen of kan ik mijn e-reader maar beter vervangen?

  Alvast dank!

  Reply

  • Hoi Cindy,

   Die streep met pixels doet ook mij vermoeden dat er meer aan de hand is dan alleen een eenvoudige vastloper :( En helaas zijn je opties voor het resetten van een ereader ook beperkt tot wat hier boven staat. Je kunt hoogstens nog een paar keer extra proberen voordat je tot vervanging over gaat.

   Leg hem een paar uur (of een nachtje) aan de oplader voordat je hem met de paperclip probeert te resetten. Probeer ook nog of het helpt als je de powerknop langere tijd (10 tot 30 seconden) ingedrukt houdt.

   Werkt dat allemaal niet, neem dan ook contact op met de winkel en/of Kobo klantenservice. De winkelgarantie is waarschijnlijk wel verlopen maar je hebt gewoon recht op een deugdelijk product en de Aura H2O uit 2015 is nog gewoon een recent product die niet op deze manier kapot zou moeten gaan. Dat gaat ongetwijfeld een vervelende discussie worden maar ik zou het zelf wel doen voordat ik weer rond de 200 euro ga betalen voor een ereader die het nauwelijks 2 jaar volhoudt.

   Reply

 22. Een goede tip van de Kobo helpdesk.
  Mijn Kobo touch was kompleet vastgelopen. Bij elke update gebeurde dit weer.
  De oplossing was, alle folders en bestanden verwijderen van de e-reader.
  Dus echt alles, inclusief systeembestanden. Daarna zoals hierboven beschreven resetten naar fabrieksinstellingen. Dus het pinnetje aan de achterkant indrukken.
  Als het apparaat begint op te starten, de home knop ingedrukt houden en tegelijkertijd met de aan/uit schakelaar een paar keer snel heen en weer.
  Hierna kun je weer beginnen het hele apparaat aan te melden en te installeren.

  Nu lukt het als het goed is wel

  suc6

  Reply

 23. Hallo,
  Ik heb een kobo aura plus en hij doet het prima. Is helemaal opgeladen, maar zodra ik hem met usb kabel aan de pc aansluit en melding op ereader krijg of ik verbinding wil maken met de pc, doet die niks kan niet op x drukken, annuleren of verbinden. Zodra ik de stekker er weer uit trek doet hij het gewoon, dus het ligt ook niet aan het scherm. Heb al een simpele reset gedaan en naar fabrieks instellingen en alle updates zijn uitgevoerd. Snap er niks van?
  Heb al vaker namelijk boeken er op gezet, dat is het rare. Wel een tijdje niet gebruikt, wel opgeladen, batterij is vol. Erg frustrerend.

  Reply

  • hallo Raymond
   mijn kobo e-reader word niet meer herkend door mijn computer. de E-reader staat vast met de mededeling : verbonden en opladen.
   weet niet meer wat te doen

   Reply

   • Dag Wilbert,

    Ik neem aan dat je de bovenstaande stappen geprobeerd hebt voor jouw model ereader? Zo niet, dan is dat wat ik je te adviseren heb :)
    Mocht een nachtje opladen en een reset-procedure niks opleveren dan wordt het hopen dat die nog onder garantie valt vrees ik.

    Reply

 24. Sinds enige dagen zit er onderop het scherm van mijn Kobo Glo een donkere vlek, alsof daar geen of niet genoeg licht komt. Kan ik daar zelf wat aan doen of moet ik terug naar de winkel?

  Reply

  • Je zou nog kunnen proberen om het scherm met een microvezel doekje en wat beeldschermschoonmaakmiddel schoon te maken maar het is aannemelijker dat het scherm beschadigd is danwel dat er één van de lampjes stuk is gegaan.

   Dat laatste kun je controleren door te kijken of je overdag, zonder verlichting, wel de tekst scherp kunt zien op de plek waar een donkere vlek zit maar in beide gevallen vrees ik dat je er helemaal niets aan kunt doen. En als het een Kobo Glo is, dan zal die inmiddels ook buiten de garantie zijn, al kan het zijn dat de winkel waar je hem gehaald hebt hier soepel mee om gaat.

   Reply

 25. Mijn e-reader staat nog op een oud emailadres waarvan ik helaas het wachtwoord niet meer weet.
  Ik heb nu nieuwe e-books gekocht op Bol.com die ik niet kan downloaden omdat het met mijn nieuw emailadres is.
  Als ik uitlog met het oude, en inlog met het nieuwe, ben ik al mijn e-books kwijt.
  Weet je soms hoe ik dit kan oplossen om toch mijn e-books te behouden en mijn account aan te passen?
  alvast bedankt,

  Reply

  • Je hebt zeker geen computer (of ander apparaat) dat nog kan inloggen op je oude mailadres? Want dan kun je natuurlijk simpelweg het wachtwoord van je Bol account resetten via https://www.bol.com/nl/rnwy/account/forgotpassword

   Ik weet eerlijk gezegd niet zeker of je ook je gedownloade ebooks van je oude account verliest zodra je uitlogt want dat heb ik simpelweg nooit geprobeerd maar hoe dan ook wil je voorkomen dat je geen toegang meer hebt tot de titels uit je oude account.

   Ik heb ook iets vergelijkbaars gehad met mijn Kobo account (daar ging iets fout dankzij een verkeerde koppeling met mijn Bol account) en toen zag ik mijn titels niet meer. Dat was geen ramp omdat ik dus altijd een backup maak van gekochte ebooks en ik dus niks ernstigs verloor. Maar ja, daar heb je nu ook niets aan natuurlijk want als je niet kunt inloggen met je account op de website kun je ook geen backup exemplaren downloaden.

   Als er echt geen manier is om je wachtwoord te resetten – omdat je geen toegang meer hebt tot je oude mailaccount – zou ik zelf proberen om het de klantenservice van Bol uit te leggen en te kijken wat zij kunnen doen. Via betaalgegevens en naam/adres/woonplaats kun je nog steeds aantonen dat jij de eigenaar bent van jouw account. Als je door een verouderd mailadres geen toegang meer hebt moet dat niet betekenen dat je alle aankopen kwijt bent. Ik mag toch echt aannemen dat je niet de eerste noch de laatste bent wie dit overkomt.

   Reply

 26. Hallo Raymond, ik heb een Kobo Aura H20 met ook een resetknopje. Hij was vastgelopen en resetten heeft niet geholpen. Het beeld viel ook weg en niets helpt, geen beeld meer.
  Na het aan/uitzetten of resetten licht het scherm 2x even op en verder niets meer.
  De accu is vol maar ook dat kan ik niet zien, want geen beeld. Heb jij nog een suggestie?

  Reply

  • @Hans Het zou nog interessant kunnen zijn om na het aanzetten de Aura met de computer te verbinden en te kijken of je wel het apparaat via de Verkenner kunt zien. Want dan weet je dat de ereader wel werkt maar dat het scherm hoogstwaarschijnlijk stuk is. Het is wel een theoretisch puntje vrees ik want het brengt je geen steek dichterbij een oplossing want hoe dan ook kun je niets zien op het scherm.

   Als je het wel via de Verkenner kunt zien, zou je evt nog kunnen proberen om een oudere versie van de software terug te zetten (zie o.a. https://rsnijders.info/vakblog/2017/10/04/software-update-4-6-kobo/) in de hoop dat het installeren van nieuwe software een oplossing biedt maar verder dan dat weet ik het helaas ook niet.

   Reply

 27. Beste Raymond,
  De kobo aura van onze dochter is vastgelopen in de slaapstand
  er staan strepen p het scherm en een kwart van het scherm is helemaal wit.
  ik heb geprobeerd om de ereader handmatig terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. ik laat de lichtknop pas los al het lampje snel gaat knipperen. maar er verandert daarna niets. Heb jij nog een goede tip?

  Of de ereader goed is opgeladen weet ik niet omdat de laptop hem niet herkent. hij heeft er wel een paar uur aangelegen terwijl de laptop ook aan de stroom lag.

  ik hoop dat je ons kunt helpen.

  Reply

  • Hoi Brigit,

   Ik wou dat ik nog wat extra tips had maar wat er hierboven staat beschreven is het enige wat ik er over kan zeggen. Wel komt het wat nauwkeurig aan op dat hele ‘loslaten van de knop na het knipperen’ dus ik zou vooral dat nog een paar keer proberen (en nog wat langer vasthouden vooral). Het opladen zou goed moeten gaan want anders zou het lampje ook niet gaan knipperen dus dat lijkt het probleem niet te zijn. Hoewel het ook hier geen kwaad kan om hem een hele nacht te laten laden bijv.

   Reply

 28. Wat mij beangstigt is het idee dat een ereader in de vakantie vastloopt en ik dan niets meer kan omdat ik dan geen laptop bij me heb. Zelfs bij een Kobo met een resetknop kan het dan voorkomen dat je naar de fabrieksinstellingen terug gaat en je niets meer kunt… Is dat met een Tolino Vision 4 HD ook zo? Want dat zou ook een optie zijn om die aan te schaffen?

  Of is dan toch beter de oude Kobo Aura H2O aan te raden omdat die zowel een resetknop maar ook een micro sd card heeft zodat al je boeken daar nog op gezet kunnen worden als reserve?

  Ik had heel graag edition 2 van die ereader willen kopen maar de angst voor een vastloper in de vakantie houdt me tegen eerlijk gezegd. Of is die vrees onterecht omdat dit maar zelden of nooit voorkomt??
  Want hoe vaak komt dit tegenwoordig voor bij bv Kobo Aura H2O edition 1 of edition 2 of Tolino vision 4 HD? Zit er nog verschil in stabiliteit tussen deze 3 ereaders?
  Bij mij oude Bebook Neo (die het nog steeds doet!) had ik namelijk standaard een paperclip erbij omdat dit best wel regelmatig voorkwam.

  Reply

  • Het vervelende van een ereader die vastloopt is dat het per definitie niet te voorspellen is maar dat geldt ook voor alle andere dingen die er mis kunnen gaan. Hij kan ook in een pan met soep vallen, gestolen worden of kapot gaan omdat je er vol op gaat zitten. Allemaal scenario’s die wat mij betreft net zo (on)waarschijnlijk zijn als een ereader die vastloopt.

   Laat ik het zo zeggen, ik heb nog nooit een vastloper gehad op geen enkele van mijn ereaders. Ik heb genoeg verhalen gehoord van anderen maar heb het zelf nooit meegemaakt. Dat wil niet zeggen dat het me niet kan overkomen maar het heeft geen enkele zin om je er vooraf zorgen over te gaan maken. Ik zou persoonlijk, als ik langere tijd weg zou zijn van een computer, twee ereaders meenemen (ik heb er genoeg dus ach) maar dan nog heb je geen garantie.

   Of er ereaders zijn die er meer gevoelig voor zijn? Dat denk ik niet. Ik denk dat je de verhalen eerder hoort van ereaders die het meest verkocht worden – puur statistiek – en dat betekent dus Kobo maar andere merken zijn er vast niet immuun voor …

   Reply

 29. Bedankt, je hebt me gerustgesteld! Ik las zoveel over vastlopers dat het leek alsof dit echt vaak voortkomt…
  Ik heb inmiddels de Kobo H2O edition 2 gekocht en neem inderdaad voor de zekerheid ook mijn oude Bebook Neo mee als reserve (die het nog steeds doet! ? ).

  Reply

 30. Hallo,

  Ik heb een Kobo Touch die niet meer herkend wordt door de computer.
  Alles geprobeerd, verschillende kabeltjes, verschillende USB poorten, andere computer maar niets helpt. Alles geupdate (4.8)
  Hij laadt wel op maar wordt niet herkend in Windows 10 en Calibre.
  Op aanraden van Kobo teruggezet naar fabrieksinstellingen, maar dat is ook geen oplossing.
  Verder werkt hij goed, dus een nieuwe kopen vindt ik nog geen optie.
  Wie weet een oplossing ?

  Reply

  • Dag Lucia,

   Sorry voor het late antwoord maar je vraag had ik gemist vorige maand. De beste oplossing is om naar Apparaatbeheer in Windows 10 te gaan (naast de startknop kun je bij het vergrootglas zoeken naar apps). Klap de categorie USB apparaten open en als je de Kobo Touch aangesloten hebt zul je daar waarschijnlijk een niet werkend USB apparaat zien met een vraagteken erbij.

   Rechtsklik op dat apparaat in die lijst, verwijder het apparaat en start je computer opnieuw op. Je computer en Windows doen na het opstarten een nieuwe poging om je Kobo weer te herkennen en dat zou het probleem moeten oplossen.

   Reply

 31. Hallo,

  Ik heb een Kobo arc 7 hd, is 5 jaar? oud. Ik heb de fabrieksinstellingen gereset. Bij het invullen van mijn wachtwoord lukt het niet de q te gebruiken en de a wordt door de s weergegeven. Enig idee wat ik hier aan kan doen?

  Reply

  • Dag Gatse, het klinkt alsof er een verkeerde toetsenbordindeling wordt gebruikt door je Kobo Arc. Dat moet je ergens bij de instellingen ongetwijfeld moeten kunnen aanpassen (in Nederland gebruiken we het US ANSI/QWERTY toetsenbord en dat heb je nu iig niet als je de verkeerde letters te zien krijgt.

   Ik dacht even dat die nu op het Franse AZERTY toetsenbord staat waar de q dus eentje lager (op de plek van de a) staat maar je geeft aan dat de a wordt weergeven door de s toets en die s toets is hetzelfde bij AZERTY.

   Als je wel bij de instellingen nu kunt dan zou ik op zoek gaan naar de toetsenbordindelingen (die vaak aan de taal gekoppeld zijn). Kun je niet inloggen dan wordt het helaas even flink puzzelen waar de letters van je wachtwoord nu gebleven zijn op je huidige toetsenbordindeling. Mijn eigen Arc 7HD heeft jaren geleden het loodje gelegd vrees ik dus ik kan ook niet even met je meepuzzelen.

   Reply

 32. Mijn kobo aura was aan het synchroniseren en daarna zaten er strepen op het scherm aan de bovenkant ongeveer 8 cm en aan de onderkant ongeveer 3 cm over de gehele breedte van het scherm. Ik heb geprobeerd om te resetten en dit is niet gelukt. Ook niet door het knopje aan de onderkant in te drukken. Is er nog een optie…
  Heb hem een nacht aan de stroom gehad en weer geprobeerd te synchroniseren maar dit lukt ook niet. Hierna zijn de strepen verplaast op het scherm en breder geworden.

  Reply

  • @Gree Misschien dat proberen om terug naar de fabrieksinstellingen te gaan nog helpt maar het klinkt alsof er iets echt kapot is gegaan. Ik vrees dat de opties wel uitgeput zijn want een reset is alles wat je kunt proberen.

   Reply

   • Dag, van mijn Kobo Aura (5 jaar oud) doet het licht het niet meer. Lastig, omdat Ik juist altijd tijdens slapeloze nachten lees. Kan ik zelf hem open maken en een lampje vernieuwen, of verniel ik hem dan helemaal?

    Reply

    • De schermverlichting in een ereader bestaat uit meerdere lampjes (afhankelijk van het model) dus de kans lijkt me klein dat de lampjes zelf het probleem zijn. Je zou het ook volledig uit elkaar moeten halen volgens mij om bij die lampjes te komen en ik beschik iig niet over die skills maar als die nu onbruikbaar is, dan kan het het proberen waard zijn? Al denk ik, nogmaals niet, dat dit het probleem is en ben ik bang dat er wat anders stuk is gegaan in de ereader :(

     Reply

 33. Goedemiddag,
  We hebben hier thuis een Kobo Glo en Kobo Aura. We lezen veel boeken via Kobo Plus van Bol en synchroniseren de apparaten via wifi. Nu wil de Kobo Glo opeens geen verbinding meer maken met wifi. Ik heb het apparaat al uit en weer aangezet, de Wifi ‘verwijderen’ zodat ik deze opnieuw kan instellen, maar tot nu toe werkt niets. Helaas kunnen er dus nu ook geen boeken meer op het apparaat worden gezet vanuit het Kobo Plus abonnement, aangezien deze alleen werkt met synchroniseren… Ben een beetje bang om de fabrieksinstellingen terug te zetten, want als er dan nog steeds geen verbinding kan worden gemaakt, dan kunnen we het helemaal niet meer gebruiken. We hebben deze op 11 september 2016 gekocht, dus helaas net geen garantie meer… Weet jij misschien een oplossing?

  Reply

 34. Wij hebben een kobo aura en is ook vastgelopen, hebben gereset naar fabrieksinstellingen en dan opnieuw opstarten. Nu wordt gevraagd naar de wifi instellingen en dan gebeurt het, we kunnen de buitenste toetsen niet gebruiken van het toetsenbord, de q-a-hoofdlettertoets. Nu kunnen we dus de wifi instelling niet activeren. Hoe nu verder, de reader is over de garantietermijn. Graag een reactie hierop

  Reply

  • Sorry Jos maar ik ben zelf nog niet eerder tegen zoiets aangelopen. Het lijkt me ofwel een hardwareprobleem met het scherm danwel een probleem in de calibratie van het scherm waardoor het dus simpelweg op de plek van die toetsen geen input registreert.

   Er zijn maar twee dingen die je kunt doen. Het eerste is het scherm even goed schoonmaken met een schoonmaakdoekje en een beeldschermreiniger. De meest voorkomende reden dat het scherm op een plek geen input registreert is door het verzamelde vuil dat nu eenmaal van vingers afkomt na jarenlang gebruik. En dan helpt even goed schoonmaken meestal.

   Helpt dat niet? Dan resteert je om de Aura nog een keer te resetten en dan te hopen dat het dan wel werkt vrees ik.

   Reply

 35. Lichte druk op de randen zou misschien ook kunnen helpen. Zaterdag heb ik het scherm van mijn Kobo aura vervangen. Zonder de bovenste kunststof afdekking werkte het scherm niet bij aanraking, na de plaatsing wel. Deze afscherming wordt er gewoon opgeslokt.

  Reply

 36. Mijn Kobo Glo HD doet helemaal niks meer. Het scherm is bevroren. De aan/uit knop doet het niet en het kleine resetknopje onderin reageert ook niet. Ook ziet hij de stekker voor het opladen niet. Ik krijg dus op geen enkele manier contact met de ereader. Mijn vorige ereader had ook problemen. Kobo heeft mij deze refurbished vervanger gestuurd. Maar daar zit maar 3 maanden garantie op en die is inmiddels verlopen. Wat kan ik nog doen? Ik vind het wel idioot dat die dingen zo snel zonder aanleiding en met alleen ‘vakantie-gebruik’ kapot gaan …

  Reply

 37. Hallo,

  Vanmorgen wilde ik verder lezen op mijn Kobo e-reader. Bij het opstarten kreeg ik bericht dat ik eerst moest configureren. Hierna kreeg ik een welkomsbericht en lijken al mijn boeken verdwenen te zijn. Ik weet het niet want ik kom niet verder dan Welkom bij Kobo! en dat ik moet figureren. Volg ik dan de instructies dan kom ik op hun website waar ik boeken kan kopen maar ik kom met geen mogelijkheid bij de boeken die ik er al op had staan. Heel vervelend en ik zie ook nergens een mogelijkheid om contact op te nemen. Heel graag zou ik wetne hoe ik dit op kan lossen.
  Bij voorbaat hartelijk dank,

  Julia van Weijen

  Reply

 38. Mijn kobo glo was afgeschreven. Alle omschreven opties geprobeerd en garantie was al verlopen. Ik heb hem aan de achterkant los gemaakt en heel even de accu los gekoppeld van de printplaat. Daarna weer er in gedaan en voila… Hij deed het weer. Ik zou het wel als echt laatste optie proberen gezien de printplaat zeer gevoelig is.

  Reply

 39. Mijn kobo arc 7, 4x een aantal weken op vakantie gebruikt, feitelijk nog nieuw dus, nu binnenkort weer mee op vakantie dacht ik, helaas, beeldscherm laat een lege batterij zien die opgeladen moet worden, (deze door laten meten en is vol) paperclip werkt niet, met aan en uit knop gespeeld, springt scherm zo maar op KOBO ARC 7 aanmeld scherm, maar doet verder niets, dood dus, daarna met volume knoppen en aan en uit knop gespeeld, schiet het scherm op zwart met tekst: Re-boot mode kiezen met volume knoppen: optie 1)recovery mode,2) fastboot mode en 3) normal boot, alleen kan ik deze opties niet benaderen en opdrachten of bevestiging geven.
  Kobo benadert, die zegt dat ik voor 28/2/2019 een update had moeten doorvoeren, welke ik dan nog even moet doen, zie bijgaande update welke ik van hen kreeg:
  https://help.kobo.com/hc/en-us/articles/360019865014-Manually-update-your-Kobo-Arc-software
  Maar ze begrijpen mijn uitleg van een dood apparaat niet.
  Heeft U nog Ideeën?? Met dank.

  Reply

  • Ik kan alleen bedenken om je Arc 7 een nachtje aan de oplader te hangen in de hoop dat de accu nog enig teken van leven gaat geven. Maar ik heb er een hard hoofd in, ook omdat mijn eigen Arc 7 ook volledig kaput is qua batterij en ik hem nooit meer aan de praat heb kunnen krijgen. Ik vrees dus het ergste …

   Reply

 40. Hoi,

  We hebben een Kobo GLO en de verlichting is niet meer regelbaar. Het zonnetje zien we dus niet meer. Opnieuw opstarten, dan doet de verlichting het wel maar zonnetje om licht te regelen aan de bovenzijde van het scherm is niet te zien. Ook regelen gaat dan natuurlijk niet. Als de GLO in slaapstand staat en gewekt wordt gaat de verlichting niet aan en moeten we opnieuw opstarten. Fysiek is het lampje dus niet defect. Wat is hier het probleem?

  We hebben btw 2 GLO’s en de instellingen staan op allebei gelijk dus daar zit het probleem ook niet.

  Iemand tips?

  Reply

  • Het lijkt een software probleem te zijn (in tegenstelling tot een hardware probleem) en het enige wat je daar mee kunt doen is het terugzetten van je Glo naar de fabrieksinstellingen. Hoe je dat doet staat hierboven beschreven.

   Reply

 41. Hoi Raymond, ik heb een Kobo Glo HD. Ik kan geen nieuwe boeken openen, hij opent wel geopende boeken. Enig idee wat er aan de hand is?

  Reply

 42. Beste Raymond,

  Je bent mijn laatste hoop. Een paar jaar geleden kregen wij een Kobo Arc 7 HD bij een abonnement op een krant. We hebben hem destijds ingesteld en daar bleef het bij.
  Nu vonden we hem dit weekend terug en wilden hem gaan gebruiken.
  De account was nog op naam van een oud e-mailadres, dus besloot ik hem te resetten naar de fabrieksinstellingen.
  Zo gezegd, zo gedaan.
  Nu ben ik niet verder gekomen dan mijn taal te selecteren en naar het volgende scherm, waar ik met geen mogelijkheid verbinding met mijn wifi-netwerk kan maken.
  Alle andere apparaten werken wel, maar de Kobo wil geen verbinding maken.
  Dus, ik kom ook geen scherm verder.
  Ik besloot om Kobo om hulp te vragen, maar daar had ik het idee dat iemand met Google Translate mijn vragen vertaalde en ze vervolgens ook via dezelfde weg retourneerde, met meestal een lap tekst die uit de gebruiksaanwijzing was gehaald. Het laatste bericht was, dat ze me niet verder konden helpen.
  Aangezien ik er nu toch graag mee aan de slag zou willen gaan, zou ik je willen of jij misschien nog een oplossing hebt voor dit probleem.
  Alvast bedankt voor het lezen van mijn vraag en voor je antwoord.

  Met vriendelijke groeten.

  Lammert Kloosterman

  Reply

  • Ik ben al jaloers dat jouw Arc 7 nog werkt want de mijne weigerde van de 1 op de andere dag dienst en ik heb hem nooit meer aan de praat gekregen. Als je Arc 7 geen verbinding kan maken met je wifi netwerk dan zou mijn gok zijn dat je ofwel verbinding probeert te maken met een wifi netwerk dat (gemengd of alleen) 5Ghz gebruikt danwel dat er een software-update geinstalleerd moet worden die precies dat probleem kan fixen. Ik heb het met een paar apparaten namelijk ook dat ik niet kan verbinden met wifi omdat het een oude wifichip bevat die alleen overweg kan met de 2,4Ghz band en alle routers van de afgelopen jaren standaard de wifi op 5Ghz uitzenden.

   In mijn Ziggo router is het mogelijk om het zo in te stellen dat die twee wifi netwerken uitzendt: eentje op 2,4Ghz en eentje op 5. Je zou, om te testen, kunnen kijken of dat bij ook zo is en om (tijdelijk) je wifi netwerk te splitsen in twee netwerken. Met wat geluk kan je Arc 7 wel verbinden met het 2,4Ghz netwerk dat je daar instelt.

   Reply

 43. Beste Raymond, hartelijk dank voor je antwoord, dit had ik al geprobeerd, want ik heb inderdaad een Ziggo router en daar heb ik twee mogelijkheden voor een netwerk, eentje ook met 2,4Ghz, dat lukt niet, soms zie ik op de achtergrond dat ik verbonden ben, maar op de voorgrond staat dat ik het opnieuw moet proberen. Ik kom gewoon niet verder dan dit wifi-verbindingsscherm. Heb je eventueel nog een idee?
  Alvast bedankt.

  Reply

 44. Beste Raymond .. ik heb in aug 2018 een kobo Auro H2O edition 2 gekocht. Tot nu toe 1-2 keer dat ereader op slaapstand ging maar met opladen of aan/uit knop kort indrukken was hij weer okay. Deze week 2 keer op de slaapstand en krijg hem er niet meer uit. Heb aan/uit knop 30 sec ingehouden en moest toen alles weer instellen op ereader en was Mn boeken kwijt. Maar hij keek het weer te doen. Na 1 dag weer hetzelfde probleem. Slaapstand waar hij niet uit wil. Wat te doen?

  Reply

  • Bij de instellingen kun je aangeven hoe je ereader met de slaapstand moet omgaan (bij het kopje Energie) want het is een standaardfunctionaliteit dat je ereader na zoveel minuten naar de slaapstand gaat om te voorkomen dat de batterij te snel leeg raakt. De knop kort indrukken is precies wat je moet doen om hem daar uit te halen om verder te lezen. Ik denk dat je door de aan/uit knop 30 seconden lang ingedrukt te houden, je de ereader gereset hebt naar de fabrieksinstellingen en tja, dan ben je dus idd de boeken kwijt die je er op had gezet.

   Wat even raar is dat je hem niet uit de slaapstand meer krijgt want even kort op de knop drukken zou dat toch echt moeten doen. Loop in elk geval even de instellingen na en zorg ervoor dat je de optie uit hebt staan voor een ‘sleepcover’ die de ereader automatisch naar de slaapstand brengt en verruim de tijd die het je ereader kost voordat die de slaapstand activeert. Je kunt de slaapstand ook uitzetten zodat je zelf, door de knop kort in te drukken, handmatig de ereader in en uit de slaapstand haalt.

   Reply

 45. Mijn kobo Clara HD is een kwartslag gedraaid en ik weet niet hoe ik dat weer naar de normale stand krijg.

  Reply

 46. Beste Raymond,
  Ik heb een Kobo Aura die slechts 1 fysieke knop heeft, en de reset zoals je hierboven vermeldt is niet gelukt. Ik kan de eerste operatie uitvoeren, maar nadien krijg ik geen restore scherm of wordt die niet zwart, hij blijft gewoon op zn (powered off) startpagina.
  Sinds ik die operatie uitvoerde, blijft hij ook steeds powered off, gaat hij dus zelfs niet meer aan. Het initiële probleem was dat (uit het niets, ik gebruik de ereader elke dag), na het aanzetten van de ereader, ik niet op het scherm mijn boek kon aanklikken. Het scherm werkte dus precies niet meer… Wat raadt u mij aan nu te doen? Hartelijk bedankt!

  Reply

  • Vervolg; hij kwam op het zwarte “powered off” scherm. Heb hem paar uur in die staat gelaten. Nu weer aangedaan, en ik krijg het scherm met de lijst van mogelijke talen. Maar ik kan nog steeds niets aanklikken, het scherm werkt niet…
   Bedankt alvast voor uw advies!
   Suzanne

   Reply

   • Het enige wat ik kan bedenken is dat het scherm de afgelopen jaren wat te veel vuil verzameld heeft bij (veel) gebruik. Ik had het zelf ook een keer namelijk en toen hielp het om met een vochtig microvezeldoekje het scherm even goed schoon te maken. Stof enz kan er voor zorgen dat het scherm simpelweg niet meer goed de aanraking registreert dus hopelijk helpt dit.

    Reply

 47. Beste Raymond,

  Mijn batterij is ineens na 1 dag leeg, terwijl ik hem altijd wel weken kon gebruiken,
  waar kan ik andere kopen, heb een clara hd?

  Reply

 48. Beste Raymond, Ik heb een Kobo touch die bij het inloggen op het vaste Wifi netwerk thuis steeds opnieuw om de inlog code vraagt. Dat is erg lastig. Is dit te verhelpen?

  Reply

 49. Hi Raymond,
  Even een vraagje aan de expert. Ik heb een Kobo Clara die steeds vastloopt in de slaapstand. Ik mag ‘m terugsturen en ik overweeg nu een ander model te nemen. Welke Kobo vind jij het beste? Ik twijfel tussen de H2O edition 2 of de Kobo Libra H2O. Ik vindt de Clara heel fijn qua gewicht en leeservaring, maar dat vastlopen is heel vervelend (en deed mijn vorige Clara ook. Ik ben benieuwd naar je advies

  Reply

 50. Mijn Kobo Aura staat in slaapstand.Het is volledig opgeladen.Ik heb met een paperclip in het gaatje proberen te resetten.De aan/uit knop heen en weer geschoven terwijl home knop ingedrukt was.Lampje gaat branden maar op het scherm gebeurd niets.Nu dus radeloos!!!

  Reply

 51. Beste Raymond,
  Wat een hoop tips. Toch ben ik er nog niet uit.
  Ik volgde jouw en KOBO’s instructies voor het handmatig omzetten naar de fabrieksinstellingen. Er verscheen een blauw lampje dat groen werd en soms rood, maar er gebeurde niks, op één keer na, toen gaf het scherm aan dat de fabrieksinstellingen werden hersteld en liep vervolgens weer vast. Heeft de kleur van het lampje nog een betekenis? Cool Blue, waar ik de e-reader kocht, bood geen garantie meer na 2 jaar en kon me niet aan contactgegevens van Kobo helpen. Zelf vond ik ook niks.

  Reply

 52. Mijn Kobo forma loopt ook de hele tijd vast, en ik denk dat ik nu weet waarom. Tot voor kort had ik wifi aan, en de vastlopers ontstonden altijd als ik in de tuin zat. Misschien dat het wifisignaal soms net niet voldoende was. Wifi staat nu uit, hopelijk nu geen vastlopers meer.

  Tot nu toe heb ik de de reader altijd weer aan de praat kunnen krijgen. Behalve de hier eerder beschreven oplossingen werkte deze voor mij: als resetten middels aan/uit niet meer werkt hang dan de reader middels een usb kabel aan je computer. Al twee keer gehad dat hij dan “magisch” weer tot leven komt.

  Reply

  • Nou, dat was het dus niet. Het ding staat nu vast in slaapstand en alle trucjes zijn gebruikt. Einde verhaal vrees ik.

   Reply

 53. Hallo,

  Ik heb per ongeluk met het verwijderen van de boeken ook de software verwijderd. Als ik de ereader aan de laptop hang dan vraagt hij om te configureren, datum/tijd instellen en krijg je de vraag of je met WiFi wil verbinden. Op het moment dat je dit hebt gedaan gaat er een cirkel draaien en na een tijdje krijg je een foutmelding. Als je dan weer verder klikt kom je weer bij het begin punt uit. Zo gaat dat maar door. Het gaat om het Type Kobo Glo N613
  Ik hoop dat iemand mij kan helpen met dit probleem.

  Reply

  • Als het goed is – en dat heb ik nooit durven testen – zou de software zichzelf moeten kunnen herstellen als je de Glo terugzet naar de fabrieksinstellingen. Je hebt er letterlijk niets mee te verliezen dus dat gaat voor de Glo als volgt:

   1) Hou het knopje voor het licht aan de bovenkant ingedrukt en schuif een paar keer tegelijkertijd de aan/uitknop naar rechts;
   2) Blijf het lichtknopje indrukken tot je het lampje bij de aan/uitknop snel ziet knipperen. En laat dan pas los;
   3) Daarna komt de melding dat je Kobo Glo zich opnieuw aan het instellen is.

   De software staat ook op een verborgen partitie dacht ik en door het terugzetten naar de fabrieksinstellingen wordt deze versie ook terug gezet. Ik hoor heel graag of het je gelukt is!

   Reply

 54. Bedankt voor je reactie.
  De eerste 2 stappen gaan goed, maar daarna helaas moet je weer configureren en lopen we weer tegen hetzelfde probleem aan wat we al hadden.

  Reply

 55. Hi medelezers,
  ik ben niet zo slim geweest en heb mijn kobo glo per abuis bitlocker op de ereader gezet. De e- reader wordt nu als usb opslag device herkent :-( en kan dus geen boeken meer lezen
  Hoe kan ik dit oplossen, hij weigert terug te gaan naar fabriek reset. kan ik bitlocker verwijderen, ik ben niet super handig met pc.
  Wie heeft een advies voor mij, alvast hartelijk dank.

  Reply

  • Ik heb dus een Windows 10 laptop van mijn werk die vereist dat alle aangesloten usb apparaten met bitlocker beveiligd zijn voordat die er data naar toe kan schrijven. Ik heb vorig jaar letterlijk overwogen om mijn ereader te bitlockeren om te kijken hoe ik dat dan ongedaan zou kunnen maken (omdat ik als de dood was dat ik het per ongeluk zou aanklikken bij de vraag die elke keer kwam als ik de ereader aansloot op de laptop).

   Maar ik durfde dat niet aan.

   Nu heb jij dat alsnog wel gedaan en heb ik dus zelf helaas niet een oplossing. Wat ik wel als eerste zou proberen is om de ereader aan te sluiten op de computer in kwestie, dan te rechtsklikken op de drive letter en bij de bitlocker optie te kiezen voor het decrypten/ongedaan maken van de bitlocker beveiliging. Ik weet dat dit een optie is omdat ik een USB drive ook weer “ontbitlockered” heb.

   Hopelijk werkt dat ook voor een ereader?

   Reply

 56. Voor de Kobo Glo HD klopt bovenstaand niet.

  Aanvulling:
  – Met een paperclip naast de USB poort de reset induwen waardoor de Kobo op nieuw opstart. Deze stap dien je 3x te herhalen. Dat is dus iets anders dan 3x snel achter elkaar op de reset klikken.

  Reply

 57. Hi, ik heb een KOBO Libra, maar daar kan ik helemaal geen reset gaatje vinden. Mijn tekst stond ook helemaal vast, niet voor-of achteruit, niet linksom of rechtsom, dus de deze site opgezocht en maar wat geprobeerd. De bladerknop ingedrukt en de aan/uitknop vastgehouden, toen begon er weer een boek te verschijnen. Dus opgelost. Maar geen resetgaatje te vinden of het moet zo klein zijn, dat ik het met mijn haiksogen het niet kon zien.

  Reply

  • Dat klopt, de Libra staat ook niet in het lijstje hierboven en heeft geen resetknop/gaatje. Het gaat via het langdurig ingedrukt houden van de aan/uit knop.

   Reply

 58. YESSSSSS gister deed me.forma ineens.niks meer gaan slspen en vanmorgen deze tips.geproberd EN HIJ LEEFT WEER IK BEN ZO BLIJ……

  Reply

 59. ik heb inmiddels 2x een kobo glo hd. Deze blijven op scherm batterij leeg staan en doen verder niks. Accu al 24 uur opgeladen. Apparaten open gemaakt accu’s zijn 3.3 en 3.6 volt. Resetten werkt niet. Zijn er nog andere tips?

  Reply

 60. Ik heb onlangs een kobo forma gekocht, maar als ik in boeken blader of terugga naar home met de toetsen of op de touchscreen, dan wordt mijn blz heel even ( een seconde maar) zwart met witte letters voor het zijn normale kleur aanneemt . Dat is niet altijd. Dus soms wel en dan weer niet. Ik kan er niet direct iets over vinden op internet. Is dit normaal? Mijn man zegt dat het misschien iets te maken heeft met het verversen van de blz. Het is mijn eerste e-reader en bij het lezen van al die berichten met problemen bij kobo slaat de schrik,om mijn hart!

  Reply

  • Dit hoort zo. De schermkleuren worden heel even omgedraaid, en zorgen er voor dat het witte wit wordt, en het zwarte zwart. Je kan in de leesinstellingen aangeven hoe vaak je wilt verversen.

   Reply

 61. Ik heb een Kobo GLO waarvan ik de accu had laten leeglopen. Na het laden moest ik opnieuw configureren. Dat wil ik via wifi. Alle stappen doorlopen en na ingave selectie netwerk en wachtqoord (beide zeker weten goed ingevuld) krijg ik de melding dat de connectie Geslaagd is. Daarna zoekt het systeem naar nieuwe updates en na een paar seconden krijg ik de melding Oeps, netwerkfout. Dat herhaalt zich keer op keer. Ook de genoemde tips m.b.t. resetten fabrieksinstellingen bieden geen soelaas. Ik nader het einde van de mogelijkheden. Iemand nog een tip?

  Reply

 62. Wij zijn helaas genoodzaakt om op een ander merk e-reader over te gaan. We hebben twee maal een Kobo glo gehad en die kregen we niet meer uit de slaapstand. Ook niet met alle trukjes die bekend zijn.

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top