Tweets cureren (en delen) met Twitter Collections

In 2013 werd Twitter Collections al geïntroduceerd als een soort variant op Storify om een selectie van tweets in een speciale tijdlijn op te nemen. Met Collections kun je dus je eigen verzameling van (publieke) tweets samenstellen om die vervolgens te delen via Twitter.com of als embedded tijdlijn op een website of blog. Om onbekende redenen besloot Twitter echter om Collections alleen maar beschikbaar te maken via TweetDeck en is het via andere apps of Twitter.com nergens te vinden.

Een recente update van de Tweetbot app voor iOS voegde vorige week echter Collections toe aan de profielinformatie van Twitteraars – je kunt in Tweetbot nu zien of en welke Collections ze hebben – en dat herinnerde me weer aan het bestaan ervan. Hoog tijd om te beschrijven hoe je tweets kunt selecteren, ze in een Collection kunt doen en hoe je die vervolgens kunt delen met anderen.

Twitter Collections in TweetDeck

Zelfs in TweetDeck zijn de Collections goed verstopt want ze staan in het lijstje met kolommen die je toe kunt voegen in TweetDeck. Klik op het + teken in het linkermenu om een kolom toe te voegen:

twitter collections tweetdeck
Rechtsonderaan zie je de Collections en nadat je hier op geklikt hebt kun je vervolgens een bestaande Collection kiezen of een nieuwe lege aanmaken. Hoe dan ook, die verschijnt dan meteen rechts als nieuwe kolom in je TweetDeck.

twitter collections
Je kunt een naam geven aan je Collection en optioneel een beschrijving. Vervolgens is het een kwestie van het slepen van tweets uit andere kolommen in TweetDeck naar de nieuwe Collection-kolom.

Tenzij je (zeer) actuele tweets in een Collection wilt slepen is het handig om een aparte zoekkolom aan te maken voor de tweets die je zoekt. Dat kunnen tweets van een bepaalde gebruiker zijn of met een specifieke zoekterm/hashtag. Kun je de goede tweets niet vinden in TweetDeck? Dan kun je ook de zoekfunctie op Twitter.com gebruiken om ze te vinden en dien je de URL’s van de gevonden tweets één voor één toe te voegen in de balk onderin de Collection-kolom.

In mijn geval heb ik een Collection aangemaakt over auteursrecht en sleep ik tweets over auteursrecht (uit een zoekkolom) naar de nieuwe Collection door ze ‘vast te pakken’ bij het icoontje dat rechtsonderaan elke tweet te vinden is.

twitter collections
Ben je (voorlopig) klaar met tweets toevoegen? Dan kun je in de kolom op het icoontje naast je profielfoto klikken en kiezen voor Share.

twitter collections
Je hebt dan de keuze om een embedcode te krijgen voor je Collection, de tweets als tijdlijn te bekijken op Twitter.com of om de URL van je Collection/tijdlijn te twitteren.

En dat ziet er als volgt uit:

Of als je liever een tijdlijn-weergave wilt embedden :


Twitter Collections met Curator

Twitter heeft echter ook een aparte tool/site ontwikkeld voor het cureren van tweets: Curator. Deze is vooral (en eigenlijk alleen) geschikt als je actuele tweets in een Collection wilt plaatsen want ook al is het veel eenvoudiger om tweets toe te voegen, de kolom (stream) is beperkt tot het tonen van maximaal 50 tweets.

twitter collections
In Curator werk je met verschillende projecten die driekwart van het scherm in beslag nemen. Bij elk project hoort een stream met tweets. Bij het aanmaken van een nieuwe stream kun je een zoekterm of hashtag invullen en worden de tweets getoond die aan die zoekactie voldoen, net als bij een zoekkolom in TweetDeck. Het grote verschil t.o.v. TweetDeck is dat er dus maar maximaal 50 tweets getoond worden en je dus moet opletten dat je geen zoekterm of hashtag gebruikt die veel tweets in een (hele) korte periode oplevert.

Maandagavond tussen 20.00 en 21.00 op #blogpraat zoeken leverde inderdaad al te veel tweets op en kon ik na vijf minuten een aantal tweets niet meer toevoegen aan het verslag omdat ze alweer buiten de stream waren gevallen.

In het rechterdeel van het scherm in Curator kies je de Collection waar de tweets aan toegevoegd worden en kun je ook een nieuwe Collection aanmaken door simpelweg een nog niet bestaande naam in te vullen. Het voordeel van deze werkwijze in Curator is dat, in tegenstelling tot TweetDeck, je hier de tweets kunt ordenen zoals je wilt. Je kunt ze slepen binnen de Collection in elke gewenste volgorde terwijl bij TweetDeck altijd de nieuwe tweets bovenaan gezet worden. Daar staat wel weer tegenover dat je in Curator niet handmatig URL’s van tweets kunt toevoegen aan een Collection.

Waarvoor zijn Twitter Collections handig?

Heel erg gebruiksvriendelijk is het eigenlijk niet om met Collections aan de slag te gaan. De optie is goed verstopt in TweetDeck en in alle andere Twitter apps kun je het uberhaupt niet gebruiken. Ook Curator is verre van intuïtief en je zult waarschijnlijk even flink moeten oefenen voordat je het helemaal doorhebt.

Toch zijn Collections de enige manier om een eigen selectie van (meerdere) tweets te maken. Om te bewaren, te delen of te embedden op je site of blog. Handig om bijvoorbeeld een verslag te maken met tweets van een congres of evenement die een eigen hashtag heeft. Of om bepaalde tweets te bewaren en te ordenen die je al eerder geliked hebt (je kunt in TweetDeck die tweets uit een kolom met likes slepen naar nieuwe Collections).

@headerafbeelding via Pixabay met een CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top