Tweetweekoverzicht week 19 2016: DOAJ, tweets in Bing, Opera VPN en het VPN-beleid van Netflix

vakblog tweetweekoverzichtIn het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.

Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.

In dit tweetweekoverzicht verwijdert DOAJ bijna 3000 inactieve OA journals, komen er binnenkort ook tweets in de zoekresultaten van Bing, komt Opera met een gratis VPN-app voor iOS en vragen 45.000 mensen aan Netflix om te stoppen met blokkeren van VPN

DOAJ verwijdert bijna 3000 Open Access tijdschriften uit hun index

De Directory of Open Access Journals (DOAJ) is een site die open access & peer-reviewed tijdschriften indexeert en toegankelijk maakt. De afgelopen jaren is dat een enorm grote lijst geworden en de DOAJ besloot afgelopen week om alle titels te verwijderen die zich de afgelopen periode niet opnieuw hadden aangemeld voor opname in de lijsten (en waarschijnlijk dus niet meer actief zijn). Uiteindelijk gaat het om 2861 tijdschriften die verwijderd zijn (zie derde tabblad) maar gelukkig blijven er nog vele duizenden over. Opgeruimd staat weer netjes, nietwaar?

Tweets in Bing zoekresultaten?

Google doet het al een tijdje maar ook Bing is van plan om tweets te tonen als onderdeel van zoekresultaten in de zoekmachine. Of dat heel veel mensen gaat opvallen in Nederland is discutabel – Google blijft de onbetwiste nummer 1 – maar het is goed om te zien dat Microsoft’s zoekmachine aan de weg blijft timmeren. Ik ben wel gecharmeerd van het zoeken naar afbeeldingen en video’s mbv Bing en wil Microsoft’s zoekmachine best meer gaan gebruiken.

Opera komt met een gratis iOS VPN-app

Ik ben groot voorstander van het gebruik van een VPN dienst op, met name, onbeveiligde wifinetwerken om er zeker van te zijn dat niemand aan de haal gaat met jouw gegevens. Het nadeel is dat ze bijna allemaal geld kosten en de paar gratis varianten meestal ook meteen flink wat restricties kennen.

Des te interessanter is het dat het Noorse bedrijf Opera – dat achter de gelijknamige browser zit – vorige week een gratis Opera VPN-app en dienst introduceerde voor iOS. Dat doet Opera vooral om zich te onderscheiden op het gebied van privacy (ook in de browser kwam er vorige maand een proxy dienst bij die hetzelfde moet bewerkstelligen) en met de gratis dienst hoopt men ook meer gebruikers te krijgen die wellicht de overige diensten gaan afnemen. PCM is wat skeptisch maar kon geen addertje onder het gratis gras vinden.

Of OperaVPN een lang leven beschoren is kun je je afvragen maar het lijkt voor nu inderdaad een kwalitatieve gratis & onbeperkte VPN-dienst te zijn. Als je wel eens via openbare wifi op je iPhone of iPad internet, dan zou ik het zeker uitproberen en gebruiken.

Netflix maakt 45.000 mensen boos met VPN-beleid

Veel indruk zal het niet maken bij Netflix – de CEO gaf vorige maand tijdens een aandeelhoudersvergadering al aan dat ze zich er weinig van aantrokken – maar een petitie, om te stoppen met het blokkeren van alle toegang tot Netflix als je gebruik maakt van een VPN, werd desalniettemin aangeboden. Ondertekend door 45.000 mensen die vinden dat ze wel via een beveiligde verbinding moeten kunnen Netflixen en die Netflix oproepen om een andere manier te vinden om de geografische blokkades te handhaven tot de content op de videodienst.

Hoewel die petitie vermoedelijk dus weinig impact zal hebben, zou het zo maar eens kunnen zijn dat Netflix alsnog aan de slag moet om anders met die blokkades om te gaan.

Het Europese Parlement behandelt eind deze maand een voorstel die video- en muziekdiensten moet gaan dwingen mogelijk te maken dat Europese burgers binnen Europa de toegang tot hun content meenemen. Zodat je ook in Frankrijk naar de Nederlandstalige content op Netflix kunt kijken. Wordt vervolgd dus …

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (2) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top