Metadata als een inlegvel toevoegen aan ebooks in Calibre

In Calibre kun je metadata aan ebooks toevoegen zodat je in je bibliotheek beter kunt zien waar een boek over gaat. Zo kun je informatie over de serie toevoegen, wie de uitgever is van de titel, welk jaar het uitgegeven is, tags en – nog handiger – een beschrijving toevoegen waar het boek over gaat. In veel gevallen kun je die zelfs al kant en klaar downloaden. Dat werkt prima in Calibre maar deze metadata wordt niet getoond in ereading apps of op ereaders omdat ze niet in het ebook zelf (kunnen) worden opgenomen. 

Calibre heeft echter een – beetje verstopte – mogelijkheid om deze informatie alsnog als inlegvel op een nieuwe pagina *in het ebook* op te nemen. Hierdoor krijg je een nieuw titelblad in het ebook met daarop de bovengenoemde metadata vermeldt.

Boeken bijschaven in Calibre

Vanzelfsprekend heeft het toevoegen van metadata als inlegvel aan ebooks alleen maar zin als de ebooks in je Calibre bibliotheek ook daadwerkelijk voorzien zijn van (goede) metadata. Ik vermoed dat maar weinig gebruikers dit doen en misschien is de reden dat de ontwikkelaar van Calibre er voor gekozen heeft om de geavanceerde opties voor het aanpassen van ebooks standaard niet zichtbaar te maken in de menubalk.

De menu-optie Boeken bijschaven (Polish books) kun je echter eenvoudig zelf toevoegen aan de menubalk. Ga naar Voorkeuren en Werkbalk, en kies dan voor de De hoofdwerkbalk om nieuwe knoppen toe te kunnen voegen.

calibre boek bijschaven inlegvel

Voeg de knop voor Boeken bijschaven toe door ze van de linkerkolom naar de rechterkolom te klikken

calibre boek bijschaven inlegvel
De knop verschijnt helemaal onderaan in de rechterkolom en dat betekent dat de knop helemaal rechts te zien zal zijn in het hoofdmenu van Calibre. Dit kun je zo laten maar je kunt het in dit scherm ook naar een andere (hogere) plek slepen mocht je dat prettiger vinden. Klik op Toepassen om de nieuwe knop Boeken bijschaven definitief toe te voegen.

calibre boeken bijschaven inlegvel

Metadata als inlegvel toevoegen

Selecteer één of meerdere titels in de Calibre bibliotheek – waarvoor de titel, naam van de auteur, evt serie-informatie, naam van de uitgever, jaar van uitgave, evt tags en een omschrijving ingevuld zijn bij de metadata – en klik dan op de knop Boeken bijschaven.

calibre boeken bijschaven inlegvel
Je krijgt dan een negental taken te zien die Calibre kan uitvoeren om de ebooks bij te schaven/op te poetsen. Eén ervan is bijvoorbeeld het ‘uitdunnen’ (verwijderen) van alle ingesloten lettertypes zodat je gegarandeerd het lettertype van een ebook kunt aanpassen op een ereader.

In een eerder artikel beschreef ik hoe je de ingesloten lettertypes kon verwijderen met behulp van de Modify Epub plugin in Calibre. Deze plugin biedt ook de mogelijkheid om de metadata als inlegvel toe te voegen aan ebooks maar biedt daarnaast nog vele andere opties die verder gaan dan de Boeken bijschaven functionaliteit.

Om de metadata in het ebook toe te voegen moeten de volgende twee opties aangevinkt worden:

 • Metadata in boekbestand bijwerken
 • Metadata als een “inlegvel” toevoegen/vervangen

Klik op OK en Calibre zal nu de metadata bij alle geselecteerde ebooks toevoegen als (nieuw) titelblad in het epub bestand zelf. Na afloop heb je per titel een nieuw EPUB bestand terwijl een kopie van het oorspronkelijke bestand (zonder inlegvel) als ORIGINAL_EPUB bewaard is. Je kunt bij het versturen naar een ereader dan alsnog kiezen welke versie je wilt lezen.

En het eindresultaat ziet er dan zo uit:

calibre inlegvel
Welke metadatavelden getoond worden op dit inlegvel (en hoe), wordt bepaald door een template die terug te vinden is in de resources\jacket map binnen de Calibre installatiemap. Dit templates.xhtml bestand met bijbehorend stylesheet.css moet je echter handmatig bewerken in een webeditor en dat laat ik hier buiten beschouwing.

@foto in headerafbeelding via Pixabay met CC0-verklaring

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (16) Write a comment

 1. Interessant..Dank daarvoor. Wat ik me afvraag of ik op die informatie dan ook zou kunnen sorteren in mijn e-reader, een Sony TRS2. Wat ik namelijk graag zou willen kunnen is ook sorteren op basis van serienaam en volgnummer…
  Vriendelijke groet,

  Wim Kreuger

  Reply

 2. Deze mogelijkheid kan ook worden geactiveerd door onder Voorkeuren -> Algemene opties: Structuurdetectie de optie ‘Voeg metadata toe als eerste pagina in het boek’ aan te vinken. Na het runnen van ‘Modify ePub’ wordt deze jacket dan in het e-book toegevoegd.

  Reply

  • @Emmy Klopt! Je kunt het aanzetten bij Voorkeuren-> Algemene opties bij de Structuurdetectie maar wat dat feitelijk doet is de standaardwaarde voor Structuurdetectie aanpassen. Het wordt pas ‘geactiveerd’ op het moment dat je een taak uitvoert in Calibre waarbij de Structuurdetectie-opties worden meegenomen zoals bij een conversie tussen formaten. Je zou dan ook een ePub kunnen converteren naar ePub waarbij er ook een inlegvel met metadata wordt toegevoegd. En eigenlijk is dat precies wat er gebeurt bij zowel Boeken bijschaven en Modify ePub.

   Het voordeel van de optie alleen aanvinken bij Boeken bijschaven of Modify ePub is dat het met twee klikken gereed is en je zeker weet dat er ook alleen maar een inlegvel wordt gemaakt voor de boeken waar je ook de metadata van ingevuld hebt.

   Reply

 3. Dag Raymond,
  alweer een vraag waar ik niet uit kom:
  in mijn calibre heb ik volgens de bloginfo metadata aanpassingen gedaan: ‘modify’- en ‘metadata inlegvel’ ‘boeken bijschaven’ icoon toevoegen. Beide iconen staan nu in mijn werkbalk die daardoor nogal veranderd is…en de boeken bijschaaf icoon verdwijnt ook steeds en moet ik dan opnieuw opdiepen.

  ook ben ik nu eerdere iconen die er altijd waren kwijt…o.a. om ook een serie boeken met de juiste nummers netjes op rij te maken is het ‘plugin board’ dat aanwezig was…nu weg…(ik had geen IDEE wat ik DAARMEE kon doen en is w.s. opgeruimd…)
  ik ontdek dus wel heel veel dingen waarmee ik in calibre invloed kan uitoefenen…echt geweldig…maar er gebeuren ook dingen waar ik dan later niet meer bij kan komen…

  Het lijkt erop of de calibre werkbalk en/of het preference aanpas scherm dan te vol wordt? en kan ik nadat ik ook een de iconen (nieuws en w.s. ook plugin board en dat rode hart e.d. met gebruik van de de pijl verplaatst heb) kon ik wel een tweede balk maken die dan onderin het scherm komt te staan met het bijschaaf icoon…dat verkleind mn scherm nogal!

  dan zie ik boven in de balk ook het bijschaaf icoon maar als ik dat dan onderin de tweede balk wegklik is het icoon boven in ook weg…ra ra…ik heb ook geprobeerd om in de preference op de scheiding streep te letten voor de verdeling…hielp w.s. ook niet…hoe krijg ik dat icoon dat ik nu mis weer terug om ook de reeksen te laten kloppen?

  Tips of een oplossing is zeer welkom, Bvd.
  Groet van Tini

  Reply

  • Dag Tini,
   Plugins kunnen inderdaad iconen toevoegen aan de menubalken en het is gemakkelijk om er meer te hebben dan er in beeld past. Die iconen “schuiven” dan door naar een tweede rij waar je op komt door helemaal rechts op het >> teken te klikken dat te voorschijn komt als er een tweede rij met iconen is.

   Je kunt echter zelf bepalen welke iconen je te zien krijgt en in welke volgorde. Op die manier kun je ofwel het aantal iconen beperkt houden of bijvoorbeeld de minst gebruikte iconen naar de tweede rij verplaatsen.

   Je komt daar door naar Voorkeuren te gaan, vervolgens in de bovenste rij voor Werkbalken te kiezen en dan de werkbalk die je wilt aanpassen in het pull down menu. De hoofdwerkbalk is degene die je normaliter te zien krijgt in het hoofdmenu en als je die selecteert kun je simpelweg iconen naar links verplaatsen om ze weg te halen (en naar rechts als je ze daar juist nieuwe functies wilt hebben).

   Reply

 4. Dag Raymond,
  Fijn dat je reageert
  Wat je schrijft is inderdaad wat ik vorige week allemaal ervaren heb…maar hetblauwe icoon metadata plugboard is echt niet meer te vinden ook niet in het voorkeurenkeuze menu…en niet in de tweede rij onder de balk …ik hoor graag of er tips zijn die dit icoon weer terug brengen…??? of kan dat niet?

  en b.v. het nieuws icoon wil echt helemaal niet verplaatsen en neemt steeds weer zn plaats bovenin de werkbalk in…
  hoe kan dat toch vraag ik mij af.

  het boeken bijschaven icoon werkt alleen als er ook een optionele balk is geplaatst die dan onderin het scherm komt te staan en als daar het icoon in gezet wordt dit vervolgens ook bovenaan in de werkbalk verschijnt…maar haal ik het onderin weg…verdwijnt het ook uit de werkbalk boven in…twee keer of geen keer dus.
  heb jij een idee wat hier mis gaat?

  dan nog: ik heb het wel voor elkaar dat metadata inlegvel in mn boek komt (…geweldig!!…) dit doe ik handmatig per boek bij gebrek aan beter…ideetje??) maar het blad komt soms bovenop een boek als eerste in mn leesscherm en als ik dan doorblader verschijnt pas de cover van het boek…ook zoiets dat mij niet lukt om het om te draaien…tips?

  wat er allemaal gebeurd krijg ik de vinger niet helemaal onder…een idee of tip wat er niet goed gaat?
  ik gebruik: kobo extended, en in de werkbalk staan kobo utilities, en modyfy
  daarmee hoopte ik dat ik snel en goed een metadata blad op de goede manier in het boek op de reader kreeg…maar eigenlijk…nee…niet echt. soms denk ik ik gebruik ik teveel…het kan vast wel handiger?? of…??
  Series lukt soms wel en soms niet…terwijl ik dan niet snap waarom niet omdat ik doe wat ik hier op de blogs
  ‘geleerd’ heb. tips?

  ik heb b.v. ook ingesteld om Amazon de metadata te laten zoeken (vlgs blog info) maar ik krijg vaak een schermpje dat het fout is gegaan en dat er geen zoekresultaten zijn gevonden: Failed to find any books that match your search.
  Try making the search less specific For example, use only the author’s last name and a single distinctive word from the title…Maar als ik op bol.com zoek (en dan maar plak) zoals ik hiervoor altijd deed komt er wel een boekbeschrijving. hoe kan dit dan? het lijkt me reuze handig als dit in calibre ook goed werkend wordt.

  Dan nog: er staan heel veel div. blog keuzes over allerlei onderwerpen wat betreft readers op deze site.
  Ik zag dat een aantal al b.v. 2 jaar geleden het laatste bericht van lezers hebben…maar ik ben nu pas met die dingen bezig en plaats dan toch maar een paar vragen eronder om bij dat onderwerp te blijven…maar zie jij dat nog of moet ik dat anders aanpakken, want bij deze blog krijg ik gelukkig wel reactie, maar bij de anderen (nog) niet…
  wel veel vragen he?

  maar ik ben zo blij met alles wat helpt om met alle info hier mn reader tot een prettig ‘boeken lees’ apparaatje te maken. ik vorder wel maar ben een beetje bang dat ik mijn calibre begrip omzeep help en dat wat ik wel al kon ook niet meer gaat door al die vinkjes die gezet zijn om de nieuwe dingen te laten werken en begrijpen…t is heel wat, maar wel leuk om met de info te leren wat wel en niet werkt.
  ik hoop op weer een reactie en dat ik je niet een week werk geef…in elk geval:
  Bedankt voor alle info tot nu toe en je geduld.
  Groet van Tini

  Reply

  • Hoi Tini,

   Het is een beetje lastig – nee, onmogelijk :P – om te achterhalen wat er wel of niet gaande is bij de werkbalken nu. Het enige dat ik kan adviseren om bij de Voorkeuren -> Werkbalken op het icoontje linksonder te klikken zodat alle werkbalken worden teruggezet naar hun standaardinstellingen. Op die manier kun je opnieuw proberen om alles op de goede plek te krijgen. Overigens is het icoontje van het metadata plugboard daar sowieso niet te vinden want het heeft zijn eigen plek onder Voorkeuren en kan niet in een werkbalk geplaatst worden. Dat is dus zoals het hoort :)

   Mbt het metadata inlegvel is het puur een kwestie van die ene Modify epub knop en het aanvinken van de goede optie. Je hebt er geen andere plugins voor nodig en ik zou je niet kunnen vertellen waarom het niet werkt zoals je dat verwacht. Het is letterlijk alleen die optie die je kunt aanvinken en voor de rest kun je er niets aan aanpassen.

   Het klinkt alsof je probeert om bij Amazon.com de gegevens van Nederlandse boeken te zoeken en dat lukt dus niet. Je kunt wel Amazon.nl daar aan toevoegen zodat het wel lukt en dat heb ik hier beschreven: https://rsnijders.info/vakblog/2015/08/10/metadata-nederlandse-ebooks-calibre/ Overigens kun je bij Voorkeuren -> Plug-ins ook zoeken naar een BOL plugin voor de metadata (en natuurlijk installeren). Die werkt ook uitstekend.

   Ik zie alle nieuwe reacties en vragen gewoon binnenkomen, ongeacht hoe oud de blogpost is waar je op reageert. I.v.m. vakantie en andere bezigheden reageer ik niet altijd even vlot. Besef ook alsjeblieft dat als het om onderwerpen gaat waar ik jaren geleden iets over schreef, ik niet alle mogelijke variaties en vragen ter plekke kan ophoesten. In veel gevallen is het iets dat ik destijds uitgezocht heb en waar ik sindsdien niets meer mee gedaan heb. Natuurlijk probeer ik nog steeds te helpen maar soms heb ik de antwoorden ook simpelweg niet.

   Reply

 5. Hallo Raymond,
  Dank voor je snelle antwoord!
  natuurlijk is niet alles te beantwoorden…snap ik…de tip hoe ik alles in calibre terug zet naar beginwaarden en hoe dat moet ga ik samen met de andere genoemde tips eerst maar eens doen. Voor mij is het een ontdekkingstocht door calibre en de Kobo. zonder de blogs en mn fouten was k geen steek verder gekomen. Dat heet toch leren he? :-)
  dankjewel, en tot de volgende vraag.
  Groet van Tini

  Reply

 6. Ik weet niet of dit de juiste plaats is voor mijn vraag.
  Ik gebruik Calibre tot volle tevredenheid voor mijn ebooks, maar wil al mijn digitale stripboeken er ook graag in zetten.
  Het probleem wat ik tegen kom is dat calibre ze per titel wegschrijft oftewel geen overzicht.
  Ze staan bij mij op schijf in de indeling: Serie – nummer – Titel
  Is er een mogelijkheid om ze per serie in Calibre te krijgen?
  Bij voorbaat dank

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top