Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in mei 2016 (plus de ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er permanent ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 20 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Jij zegt het door Connie Palmen (Winnaar Libris Literatuur Prijs 2016)
 2. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 3. Moedervlekken door Arnon Grunberg
 4. Hittegolf door Suzanne Vermeer
 5. De laatste mijl door David Baldacci
 6. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
 7. Een klein leven door Hanya Yanagihara (DWDD boek van de maand april 2016)
 8. Als het zaterdag wordt door Nicci French
 9. Litmanen 10 door Jari Litmanen
 10. 10 jaar Nick & Simon door Klaas Bond (ebookversie verschijnt 26 mei 2016)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt. Ook kijk ik – deze maand voor de laatste keer – bij het aanbod van de leesclub van Tom Kabinet aangezien je daar eventueel ook de ebooks tweedehands kunt kopen..

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (18 mei 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de beschikbaarheid van titels bij Tom Kabinet.

In tabelvorm

bestseller ebooks

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]


De “buitenlandse” ebookwinkels mogen ook deze keer weer stunten met relatief nieuwe titels en zelfs de nummer één (Jij zegt het) is met een fors voordeel te koop: bij Amazon.nl en Google Play Books betaal je slechts €8,15 ipv €11,99 elders. Ook Hittegolf is bij beide ebookwinkels het goedkoopst (€7,99 tegenover €9,99) en datzelfde geldt ook voor De laatste mijl. Voor die laatste betaal je slechts €10,99 ipv €14,99 en dat is een groot verschil, zeker als je naar de papieren prijs kijkt.

Een nog groter verschil echter zie je bij Een klein leven. Die is bij Google Play Books voor €10,19 verkrijgbaar en hoewel je dezelfde prijs zou verwachten bij Amazon.nl blijkt dit ebook hier (tijdelijk?) niet te vinden te zijn.

Dat is echter niet de enige titel die niet overal verkrijgbaar is. Moedervlekken was niet te vinden bij Google Play Books terwijl ik zonder resultaten zocht naar de ebookversie van De verwarde cavia bij zowel Google Play Books als Bruna. Voor de prijs maakt het weinig uit want die lijkt overal (waar ik het wel kon vinden) €9,99 te zijn.

Had vorige maand Bruna nog als enige de laagste prijs (€9,99) voor Als het zaterdag wordt, deze maand duiken zowel Amazon.nl als Bol daar onder. Tijdelijk (?) koop je het nieuwe deel van Nicci French voor €7,99 bij deze ebookwinkels (bij Kobo is die €8,99!). Ben je benieuwd naar het boek van Jari Litmanen? Dan maakt het niet uit waar je het koopt want het ligt overal voor €13,99 in de virtuele schappen. Voor 10 jaar Nick & Simon moet je overal €9,99 betalen, tenminste als je de titel kunt voorbestellen: de ebookversie komt op 26 mei beschikbaar.

Bij Boogsy is het even opletten. Zowel de prijzen van Amazon.nl als die van Google Play Books zijn hier niet in opgenomen en dat zorgt ervoor dat je bij sommige titels dus een hogere prijs bij Boogsy aantreft dan bij één van die eerdergenoemde ebookwinkels. Zoeken bij Tom Kabinet naar een bestseller ebook levert je deze maand ook weinig op: geen van de top 10 titels is er te vinden.

Conclusies?

Het is duidelijk dat je deze maand vooral (weer) bij de “buitenlandse” ebookwinkels moet zijn voor koopjes. Bij Amazon.nl en Google Play Books zijn vier van de acht leverbare titels goedkoper te vinden. Bij Bol.com en Kobo ben je ook goedkoop uit als je de nieuwe titel van Nicci French wilt halen maar het zijn de Kindle bezitters die deze maand het meest besparen als je alle titels op de kop wilt tikken.

Als je dan kijkt naar de prijzen van de titels die bij elke ebookwinkel verkrijgbaar zijn (en er vanuit gaat dat ook Een klein leven voor €10,19 te koop zal zijn) dan ben je €59,30 kwijt voor zes bestseller ebooks bij Amazon.nl in plaats van de papieren prijs van €119,87. Bij Google Play Books is dat €66,30, bij Bol/Kobo €73,84 terwijl je bij de overige ebookwinkels €80,94 betaalt.

Uitgaande van de prijzen bij Amazon betaal je daarmee gemiddeld 49,5% van de prijs van de papieren versie. Dat was vorige maand nog 74%(!).

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Bol doet aan stapelkorting voor ruim 70 ebooks (waaronder diverse voormalige top 10 bestsellers). Twintig procent korting als je één van de titels koopt, 30% als je er twee koopt en 40% bij aankoop van drie titels;
 • Liever literaire titels in de aanbieding? Dat komt goed uit want Bol heeft ook een actie voor ruim 60 literaire ebooktitels die tijdelijk voor €7,99 per stuk verkrijgbaar zijn. Deze actie vind je ook terug bij Kobo;
 • Kobo heeft een “Drie halen, twee betalen” actie waar je kunt kiezen uit 35 ebooks;
 • Liever 30% korting op ebooks over lichaam en geest? Dat komt goed uit want die actie is er ook bij Kobo;
 • Ebook.nl promoot de eerdere titels van Suzanne Vermeer die alle voor €4,99 te koop zijn tot 1 juni a.s.;
 • Tot 3 juni kun je bij Ebook.nl de titels van Jill Mansell voor €4,99 per stuk kopen. Ook bij Libris worden deze gepromoot.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top