Boekenplog: Zwolse Boekenmarkt 2016

Vandaag, 5 juni 2016, vond in Zwolle de 25ste editie plaats van de Zwolse Boekenmarkt als onderdeel van het festival Zwolle Unlimited. De boekenmarkt wordt ieder jaar op de eerste zondag in juni georganiseerd en dit jaar was de Thorbeckegracht de locatie waar het zich allemaal afspeelde.

zwolse boekenmarkt 2016

(bron: Zwolle Unlimited)

Ondanks het feit dat ik sinds 2002 (bijna) dagelijks in Zwolle kom voor mijn werk, heb ik nog nooit een bezoekje gebracht aan de Zwolse Boekenmarkt. De jubileumeditie wilde ik echter niet missen en dus reisde ik deze zondagochtend met de trein op mijn oude vertrouwde traject richting Zwolle.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Het weer gaat vandaag geen roet in het eten gooien want het is zelfs om half 11 al zonnig en warm. Geen enkele reden dus om een bus te pakken en ik loop daarom dan ook op mijn gemak naar het centrum.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Het is geen straf om hier te wandelen. In het centrum loop ik eerst naar Waanders in de Broeren want daar ben ik al eerder geweest.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Op het Broerenplein zijn ze al druk bezig met het opbouwen van podium, kramen en wat er als een braderie uitziet. Ik heb het festival Zwolle Unlimited alvast gevonden kennelijk.

Zwolse Boekenmarkt 2016

De Thorbeckegracht blijkt meteen achter het Broerenplein te liggen en vanaf de Vispoortenbrug kun je de Zwolse Boekenmarkt zonder problemen zien liggen.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Een paar honderd meter aan boekenkramen staan (een beetje verdekt opgesteld) achter de bomen. Inzoomen met de camera van mijn telefoon is helaas geen goed idee maar dat hoeft ook niet. Ik loop gewoon die kant op ;)

Zwolse Boekenmarkt 2016

Qua route is de Zwolse Boekenmarkt niet heel complex. Het is één recht stuk van enkele honderden meters met aan weerszijden de verschillende kramen. Tijd om te gaan snuffelen!

Zwolse Boekenmarkt 2016

Eerst links …

Zwolse Boekenmarkt 2016

… en dan rechts. Waar ik een gebundelde uitgave vind van Tschai, mijn favoriete boek van Jack Vance. Ik heb al een mooiere uitgave in de kast thuis staan maar ik had deze versie bijna alsnog gekocht.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Oeh, nog een twijfelgeval! Tien pockets van Henning Mankell in een kartonnen box voor slechts 20 euro. Die zou mooi in de boekenkast beneden staan maar ja, die zit al propvol. En het is wel flink sjouwen terug naar huis met dat ding. Ik sta er 5 minuten over te twijfelen, maak er nog een foto van maar loop uiteindelijk toch maar door.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Het valt – zoals altijd wel bij een boekenmarkt – op dat er behoorlijke prijsverschillen zijn tussen de verschillende kramen. Dezelfde titels zijn soms meerdere euro’s goedkoper iets verderop dus zelfs op een relatief kleine boekenmarkt loont het om goed rond te kijken. Wat ook opvalt is dat er steeds meer kramen zijn waar je kunt pinnen!

Zwolse Boekenmarkt 2016

De stripboeken blijven onverminderd populair.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Ongeveer halverwege schrijven twee personen een verhaal op twee ramen. Midden op het kleine bruggetje. Ik ben wel nieuwsgierig maar loop toch verder.

Zwolse Boekenmarkt 2016

“Roep me even als u kinderboeken of Engelstalige boeken ziet alsjeblieft”

Zwolse Boekenmarkt 2016

Daar is het eindpunt al weer. Jammer want het had van mij nog vele kilometers door mogen gaan!

Zwolse Boekenmarkt 2016

Dan zit er weinig anders op en loop ik dezelfde route weer terug. 

Zwolse Boekenmarkt 2016

Het ziet er toch anders uit als je van de andere kant komt en heeft het voordeel dat de Zwolse Boekenmarkt twee keer zo groot aanvoelt.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Er is meer te zien dan alleen boeken. Er staat een wijnverkoper verstopt tussen de kramen en twee dames proberen ook kunst aan de man vrouw te brengen.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Het wordt geleidelijk een beetje drukker en dat is goede timing want ik ben alweer bijna aan het einde gekomen van mijn bezoek.

Zwolse Boekenmarkt 2016

En dan ben ik weer terug op de Vispoortenbrug en doe ik nog een poging om de hele Zwolse Boekenmarkt op de foto te krijgen. Nou ja, vooral de gracht eigenlijk. Met een man die aan het kanoën is.

Zwolse Boekenmarkt 2016

Eenmaal terug op het station bewonder ik nog even mijn boekenbuit. Hopelijk zijn de kinderen er blij mee. En volgend jaar? Dan ga ik gewoon weer!

De bovenstaande foto’s heb ik gemaakt op 5 juni 2016. De volledige set is te bekijken op Flickr
#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (9) Write a comment

 1. Wat leuk Raymond dit verslag …. Ben er ook geweest. De boekenmarkt was voorheen in de winkelstraat maar zo aan de gracht stukken leuker!

  Reply

 2. Mooi verslag, hele mooie foto’s!
  Je hebt je nog wel redelijk ingehouden qua aankopen zo te zien. Leuk trouwens dat je de markt in Zwolle uitlicht, ik wist zelf helemaal niet van het bestaan af.
  Mr. Mercedes heb ik ook liggen op mijn ‘must read’ stapeltje. Hopelijk morgen een begin mee maken. :)

  Reply

  • De Deventer Boekenmarkt is met ruim 6 kilometer aan kramen de grootste van Europa dus dat is niet echt een eerlijk vergelijking :) Maar ja, de Zwolse Boekenmarkt is veel, veel, veel kleiner. Een paar honderd meter maar dat betekent wel dat je er wat vlotter overheen kunt lopen. Daar ben je in Deventer namelijk zo een hele dag mee zoet.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top