De Tolino Vision 3 HD in de praktijk

tolino logoDe kans is groot dat je nog nooit van het merk Tolino gehoord hebt in Nederland. Dat is niet vreemd want Tolino (Media) is een ebookplatform dat in 2013 gelanceerd werd door het Duitse mediaconcern Bertelsmann samen met Deutsche Telekom en drie grote Duitse retailers Thalia, WeltBild en Hugendubel. Twee grote Duitse ebookwinkels, Libri en Ebook.de, hebben zich ook aangesloten en inmiddels heeft het Tolino platform zijn eigen mobiele apps, tablet en ereaders met als doel de hegemonie van Amazon in Duitsland te doorbreken.

De eerste ereader die verscheen was de Tolino Shine, een generieke ereader (met schermverlichting) die wat verouderd leek in vergelijking met de overige ereaders die in 2013 uitkwamen. In april 2014 kwam daar de Tolino Vision bij die gepromoot werd als de “Kindle killer” voor lezers van Duitstalige ebooks – maar dat overduidelijk nog niet was – en de waterbestendige Tolino Vision 2 werd daarom een half jaar later al aangekondigd. Deze verscheen begin 2015 maar met een E-ink (Carta) scherm met 758×1024 pixels bleef het achterlopen op de Kobo Glo HD en de derde generatie Kindle Paperwhite ereaders.

Eind oktober 2015 werd alweer de volgende generatie aangekondigd: de Tolino Vision 3 HD die qua hardware bijna identiek is aan zijn voorganger maar nu wel over het scherpste E-ink scherm beschikt van 1072×1448 pixels, net als de concurrenten van Kobo en Amazon. En daarmee is deze ereader nu dus eindelijk goed te vergelijken met de andere premium ereaders op de markt.

In Nederland

Tot medio 2014 waren de Tolino ereaders niet leverbaar in Nederland. Dat veranderde toen Bol een samenwerking aanging met Kobo voor hun ebookwinkel en de ereaders. Tot dat moment werden de ereaders van Kobo via de Libris (en Blz) boekwinkels geleverd en moest Libris dus op zoek naar een nieuwe partner voor de ereaders. Dat werden de Tolino ereaders en vanaf eind 2014 werden de Tolino Shine en de Tolino Vision 2 verkocht via de Libris site en een aantal Libris en Blz boekwinkels. Iets wat ik wel grappig vond aangezien één van de grootste partijen in Tolino, Bertelsmann, tot 2002 de eigenaar was van Bol.com.

In Nederland is de Libris/Blz ebookwinkel geïntegreerd in de Tolino ereaders, is er een eenvoudige site ter promotie (bonuspuntje als je de grote vertaalfout binnen 60 seconden ontdekt) en duurde het tot 1 juni 2016 voordat eindelijk de Tolino Vision 3 HD ereader besteld kon worden. Maar is de Tolino Vision 3 HD de €159 waard? Is het een goed alternatief voor de Kobo Glo HD en de Kindle Paperwhite 3? En hoe onderscheidt zich deze ereader ten opzichte van alle anderen?

De Tolino Vision 3 HD samengevat

tolino vision 3 hd

Specificaties:

 • Een uitstekend 6 inch scherm (Carta E-ink) met een HD resolutie van 1448×1072 pixels en 300 pixels per inch (vergelijkbaar met dat van de Kobo Glo HD en de Kindle Paperwhite 3);
 • 2 GB interne opslag zonder mogelijkheid deze uit te breiden middels een micro-sd kaartje. Je krijgt echter 25 GB extra opslag via de Tolino Cloud);
 • lengte/breedte/dikte: 163 mm x 114 mm x 8,1 mm met een gewicht van 174 gram;
 • waterbestendig (zonder dat er klepjes bij de knoppen of usb aansluiting zitten);
 • Tap2flip: bladeren door te tikken op de achterkant van de ereader;
 • Frontale schermverlichting die met een eigen knopje aan- en uitgezet kan worden;
 • Verkoopprijs van €159 bij Libris/Blz en een aantal geselecteerde Libris/Blz boekwinkels.

Pluspunten:

 • Eindelijk hetzelfde hoge resolutie scherm als dat van de overige premium ereaders met een uitstekend contrast en prima leesbaarheid, juist in combinatie met de schermverlichting;
 • Waterbestendig en dus hoef je geen doodsangsten meer uit te staan in de regen buiten of als je in bad leest. De enige andere water-resistente ereader is de Kobo Aura H2O die weliswaar iets groter is maar ook meteen €180 kost. Overigens betekent waterbestendig niet dat de ereader waterproof is;
 • De Tolino software wordt regelmatig bijgewerkt en werkt uitstekend (versie 1.8 kwam in mei 2016 uit) met o.a. automatische en handmatige verzamelingen, screenshot functie en mogelijkheid om je eigen lettertypes toe te voegen;
 • Toegang tot Tolino Cloud, een webreader en online bibliotheek waar je tot 25GB aan ebooks kunt opslaan. Zowel bij Libris/Blz gekochte ebooks maar ook je eigen (elders gekochte) ebooks(!)

Minpunten:

 • De prijs. Ondanks dat de Tolino Vision 3 HD waterbestendig is, zijn zowel de Kobo Glo HD als de Kindle Paperwhite enkele tientjes goedkoper;
 • De ondersteuning. Je zult zelf het één en ander moeten uitvogelen, zoals hoe je Tolino Cloud in Nederland kunt vinden en gebruiken of hoe je eigen lettertypes kunt toevoegen want dat vind je niet in de handleiding terug (wel in de onderstaande bespreking). Waar je precies moet zijn voor garantie en support is ook niet duidelijk.

Het uiterlijk

Wat meteen opvalt aan de Tolino Vision 3 HD is de voorkant. Het 6 inch E-ink scherm met een resolutie van 1448×1072 pixels loopt naadloos over in de rand zoals je dat van tablets gewend bent. Kobo probeerde dat eerder met de eerste Aura ereader maar stapte daar (gelukkig) ook weer vanaf met de Aura H2O en de Glo HD omdat de tekst op het scherm wat wazig leek door de extra glaslaag. Dat probleem heeft de Tolino Vision 3 HD echter niet en het ziet er strak (en solide) uit. Het zorgt er ook voor dat het bladeren op het scherm natuurlijker aanvoelt dan bij de Kobo ereaders.

De Tolino Vision 3 HD heeft een home knop onder het scherm zitten waarmee je altijd terug gaat naar het startscherm. De term knop is niet helemaal terecht want het is een “aanraak” knop met een lampje dat gaat branden als je hem aanraakt maar dat mag de pret niet drukken. Fysieke knoppen zijn er echter wel bovenop de ereader te vinden. De aan/uit knop natuurlijk maar ook een aparte knop om de schermverlichting mee aan en uit te zetten. Dat laatste vind ik zelf prettiger en is iets dat ik mis bij de Kobo Glo HD bijvoorbeeld die wegens kostenreductie die knop verwijderde.

Net als Kobo en Amazon heeft ook Tolino geen bladerknoppen toegevoegd aan hun ereaders. Dat is bij de Tolino Vision 3 HD ook minder nodig omdat het bladeren via het scherm prettig(er) werkt maar ze hebben desondanks een tweede manier van (vooruit)bladeren toegevoegd. Een groot vlak op de achterkant is ook aanraakgevoelig en als je daar op tikt kun je ook vooruit bladeren. Dat werkt redelijk hoewel ik zelf regelmatig een paar keer moest tikken voordat die verder bladerde. Deze Tap2flip functie werkt natuurlijk niet als je de ereader in een hoes stopt en is (ook) uit te zetten in de instellingen mocht je Tap2flip niet handig vinden.

De software (of, wat kan de Tolino Vision 3 HD allemaal)

Alle Tolino ereaders maken gebruik van door Tolino zelf ontwikkelde software dat op Android is gebaseerd. Het startscherm is verdeeld in twee delen waarbij de bovenste 60% wordt gebruikt om de drie recenst gelezen titels te tonen en naar je eigen bibliotheek te verwijzen terwijl de onderste 40% gereserveerd is voor de ingebouwde ebookwinkel van Libris en Blz. Ongeacht of je daar wel of niet gebruik van wilt maken is die ebookwinkel niet te verwijderen van dat startscherm. Een Libris of Blz account is om die reden dan ook verplicht als je de Tolino ereader in gebruik wilt nemen hoewel niemand je natuurlijk verplicht om daar je ebooks te kopen.

Heb je al eerder ebooks gekocht bij Libris (of Blz) of ga je dat in de toekomst doen? Dan worden die ebooks automatisch opgenomen in je Tolino Cloud en gesynchroniseerd naar de Tolino Vision 3 HD.

Ongeacht waar ze vandaan komen, alle ebooks komen in de bibliotheek te staan en kunnen gesorteerd worden op datum-van-toevoeging, auteur en titel. De 1.8 update van vorige maand heeft handige tabbladen toegevoegd aan de bibliotheek waardoor alle titels nu automatisch in verzamelingen gegroepeerd worden per auteur in een eigen tabblad. Daarnaast kun je ook zelf eigen verzamelingen aanmaken op het derde Verzamelingen tabblad.

De Tolino ereader verplaatst ook alle ebooks die je uitgelezen hebt uit je bibliotheek naar een speciale verzameling Gelezen boeken op dat derde tabblad waardoor je alle uitgelezen titels bij elkaar hebt staan en ze niet meer zichtbaar zijn in je bibliotheek. Er is wel een instelling aanwezig om de uitgelezen titels weer zichtbaar te maken. Ik hoop dat Kobo en Amazon opletten want zoals Tolino met uitgelezen ebooks omgaat werkt zo goed dat ze zich zouden moeten schamen dat hun ereaders deze mogelijkheid niet hebben.

tolino vision 3 HD

Ga je vervolgens een ebook lezen? Dan kun je met een eenvoudig menu boven in het scherm het beeld kantelen (als je liever de tekst in landscape formaat leest), navigeren door de inhoudsopgave, de lettertype en -grootte aanpassen, de helderheid van de schermverlichting instellen en het geopende boek doorzoeken. Onder in het scherm kun je scrollen door de pagina’s van het boek of bladeren door de hoofdstukken. Hier zie je overigens nog een irritante tikfout staan als je de taal op Nederlands hebt staan.

tolino vision 3 HD fonts
Het veranderen van de tekstweergave (lettergrootte en lettertype) is bijzonder eenvoudig. Elke titel wordt in een standaardweergave getoond maar met een slider kun je de lettergrootte aanpassen. Dat werkt adequaat maar een slider op een E-ink scherm is verre van ideaal. Het was handiger geweest als je in een aantal stappen de lettergrootte had kunnen aanpassen zoals de andere merken ereaders dat doen.

Wil je liever een ander lettertype dan heeft Tolino zes – voor E-ink schermen geoptimaliseerde – lettertypes toegevoegd, waaronder OpenDyslexic dat beter geschikt is voor lezers met dyslexie. Tot mijn verrassing blijkt ook Bitter standaard aanwezig te zijn. Dit lettertype lijkt op Bookerly, is open source en gebruik ik toevallig tegenwoordig op mijn Kobo Glo HD (door deze bestanden toe te voegen aan een map fonts op je Kobo ereader).

Ook op de Tolino Vision 3 HD kun je eigen lettertypes (TTF of OTF bestanden) toevoegen aan het mapje fonts op de reader nadat je die aangesloten hebt op een computer. Dit werkt echter niet vlekkeloos en consequent voor alle lettertypebestanden en je zult er mee moeten experimenteren. Ik kom er in een later artikel op terug.

Als je toch de Tolino ereader aan je computer hebt gekoppeld dan zie je ook een mapje DCIM staan. Dat is de Digital Camera IMages map waar normaliter foto’s in opgeslagen worden. Nou heeft de Tolino Vision 3 HD natuurlijk geen camera maar blijkt die wel over een handige screenshot-functie te beschikken. Door de aan/uitknop ingedrukt te houden verschijnt er een menu waarin je, behalve de ereader uit te zetten, ook een screenshot kunt maken. De screenshots worden vervolgens als PNG bestandjes in de DCIM map geplaatst. Een handige functie die je bij Kobo niet terugvindt.

De Tolino Cloud

tolino vision 3 HD
De Tolino Cloud wordt door Libris en Blz eigenlijk enkel en alleen als webreader gepresenteerd. De url die in de handleiding staat brengt je weliswaar naar een informatiepagina over Tolino Cloud maar niet naar de plek waar je daadwerkelijk toegang hebt tot de Tolino Cloud in Nederland. Die link vind je wel terug in je profielgegevens van je Libris account: webreader.libris.nl (of webreader.blz.nl als je een Blz account hebt).

Daar moet je met je accountgegevens inloggen en kun je inderdaad je gekochte ebooks in de browser lezen, net zoals je dat bijvoorbeeld kan met de Kindle Cloud Reader of zoals je dat ooit kon met de inmiddels verdwenen Kobo Instant Reader.

Maar de Tolino Cloud is meer dan het stukje cloudopslag waar enkel en alleen je gekochte ebooks worden opgeslagen om te synchroniseren met je ereader. In tegenstelling tot de Kindle Cloud Reader en Kobo Instant Reader kun je je eigen ebooks uploaden naar de Tolino Cloud en worden deze ook gesynchroniseerd naar de Tolino ereader. Je hebt in totaal 25GB aan opslagruimte en dat is voldoende voor tienduizenden ebooks.

In de webreader/Tolino Cloud is het niet mogelijk om de ebooks in mapjes te stoppen of op een andere manier te ordenen. Dat kan alleen maar (handmatig) in de bibliotheek op de Tolino ereader zelf. Bedenk dus even goed of het handig voor je is om tientallen of honderden ebooks te uploaden en deze te synchroniseren met de ereader. Het is waarschijnlijk vooral nuttig om te gebruiken als je een enkele (of een paar) titel(s) op de ereader wilt zetten zonder dat je deze met een kabeltje hoeft aan te sluiten op een computer.

Bescherm je Tolino ereader

tolino vision 3 HD hoes

Hoewel de Tolino Vision 3 HD prima tegen een (klein) stootje – en water – kan is een E-ink scherm niet heel erg robuust. Het maakt natuurlijk wel verschil of je een ereader dagelijks in een tas of rugzak propt of hem altijd op je nachtkastje hebt liggen maar voor de meeste mensen zal een beschermhoes geen overbodige luxe zijn.

Op de bestelpagina’s van Libris en Blz heb je de keuze tussen maar liefst 12 verschillende hoezen die allemaal afkomstig zijn van Geckocovers. Ik heb zelf mijn ereaders graag in een slimfit hoes waar je de ereader zo in kunt klikken en die de ereader nauwelijks dikker maakt maar je hebt voldoende alternatieven. De Tolino Vision 3 HD gaat automatisch in de slaapstand zodra je de beschermhoes sluit.

Conclusies

Het heeft eventjes geduurd maar de vierde ereader van Tolino kan zich nu prima meten met de Kindle Paperwhite 3 en de Kobo Glo HD. Het scherm is het beste wat er op dit moment te koop is en is identiek aan dat van de concurrerende premium ereaders. De Tolino Vision 3 HD profileert zichzelf als een “open” ereader en als je hem vergelijkt met een Kindle Paperwhite dan is dat ook zeker het geval.

De mogelijkheid om lettertypes toe te voegen, de waterbestendigheid, het automatisch ordenen van (gelezen) boeken in de bibliotheek, de screenshot-functie en de handige koppeling met de Tolino Cloud zijn stuk voor stuk goede redenen om te kiezen voor de Tolino Vision 3 HD. Het is zonder twijfel een uitstekend alternatief voor de Kobo Glo HD (al kan die ook lettertypes toevoegen) en de Kindle ereaders.

Maar ondanks dat “open” karakter is ook de Tolino Vision 3 HD gekoppeld aan een enkele ebookwinkel, in dit geval die van Libris/Blz. Het sterke punt van synchroniseren van nieuwe aankopen via de Tolino Cloud werkt weliswaar ook met ebooks die je niet bij Libris/Blz gekocht hebt maar als je tot nu toe nooit je ebooks bij die winkel kocht (of voornemens bent dat te gaan doen) dan verlies je veel gebruiksgemak. Koop je je ebooks bij Amazon, dan zul je toch echt voor een Kindle gaan net zoals je zult kiezen voor een Kobo ereader als je je ebooks koopt bij Kobobooks of Bol.

Dat de Tolino ereader exclusief te verkrijgen is via de site van Libris/Blz (en een handjevol boekwinkels) is niet per se een nadeel maar betekent wel dat de gemiddelde lezer niet bekend zal zijn met dit merk. Onterecht want de Tolino Vision 3 HD verdient het om in heel Nederland massaal verkocht te worden. Het prijskaartje van 159 euro zal er waarschijnlijk (en helaas) voor zorgen dat dit niet gaat gebeuren want hoewel de Tolino Vision 3 HD een uitstekende ereader is, is het prijsverschil van 30 euro ten opzichte van de Kobo Glo HD niet uit te leggen.

Tenzij je een waterbestendige ereader of per se geen Kobo ereader wilt kopen natuurlijk …

@ Met dank aan Geckocovers voor het beschikbaar stellen van de slimfit hoes. De Tolino Vision 3 HD ereader heb ik zelf aangeschaft. Foto’s van de meeste schermen en instellingen kun je in mijn album op Flickr vinden.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (44) Write a comment

 1. Dank voor de uitgebreide review.
  Kleine opmerking: bol.com is sinds 2002 niet meer van Bertelmanns. Momenteel is Ahold de eigenaar.

  Reply

 2. Deze tolino is ook gekoppeld aan de Italiaanse website IBS.it.
  Ik heb hem bij IBS.it t, waar ik een account heb, online gekocht.. Het werkt uitstejend.

  Reply

 3. Wat ik nog mis, in dit verder heel heldere commentaar, is of je ook boeken vanaf de Bibliotheek kunt plaatsen. Bij mijn (oude) Sony kan dat wel, maar die is aan vervanging toe.

  Reply

  • @Ria Ik heb dat inderdaad niet apart benoemd omdat, op de Kindle ereaders na, alle in Nederland leverbare ereaders overweg kunnen met ebooks met Adobe DRM. Ik heb het nog even voor je gecontroleerd en kan bevestigen dat de Tolino zonder problemen overweg kan met de ‘ereader boeken’ van de Bibliotheek.

   Reply

 4. opds? Dat werkt namelijk niet bij de Kindle en slecht met Kobo, hoe gaat dat bij de Tolino?

  Reply

  • @Jan Niet of nauwelijks maar dat is ook niet vreemd natuurlijk. Open Publication Distribution System (OPDS) is een soort RSS-feed die verwijst naar (een catalogus van) ebooks en dat gaat enerzijds via internet en moet anderzijds expliciet ondersteund worden. Er zijn ook niet heel veel manieren om zelf een OPDS te maken die handiger is dan de reguliere werkwijze van ebooks laden en daarmee is het nut voor ereaders mijns inziens ook behoorlijk beperkt. In ereading apps vind je wel regelmatig ondersteuning hiervoor maar voor apparaten, zoals ereaders, die niet 24/7 online zijn en die zelf rechtstreeks ebooks laden vanaf een computer zie ik een OPDS ondersteuning ook niet gebeuren.

   Reply

 5. De Tolino Vision 4HD is nu uit in Duitsland, wat ik ook in jouw vakblog las. Stel, ik schaf deze vanuit Duitsland aan, is dat dat geen probleem voor wat betreft Nederlandstalige installatie?

  Reply

  • @Judith Dat zou geen probleem moeten zijn. De Tolino software draait op alle Tolino ereaders en Nederlands wordt daarin ondersteund zowel qua taal als met een NL woordenboek. Ik zie in een screenshot van de Vision 4HD dat het Nederlandse woordenboek er in elk geval nog in zit en ik kan me niet voorstellen dat de Nederlandse taalinstelling dan ineens weggehaald is.

   Reply

 6. Twee vraagjes:
  1. Begrijp ik dus goed dat als je nog nooit een boek bij Libris of Blz hebt gekocht, je niet je bestaande boeken kan synchroniseren?
  2. Is de minimale helderheid nu ook aangepast? Dit ivm de klachten van gebruikers die vonden dat zelfs op de minimale helderheid je nog aardig de woonkamer kon verlichten.

  Reply

  • @Ron T.a.v. 1) Nee, zo werkt het niet. Je kunt je bestaande boeken gewoon handmatig op de ereader zetten (of via Calibre, wat jij prettig vindt). Maar daarnaast biedt Tolino een Tolino Cloud dienst waarmee de ereader kan synchroniseren via internet. Koop je ebooks bij Libris of Blz, dan komen die automatisch ook in de Tolino Cloud te staan maar je kunt ook je bestaande boeken die je elders gekocht hebt uploaden naar de Tolino Cloud zodat je ze op die manier op je ereader kunt zetten. Volop keuze dus.

   2) Daar heb ik geen antwoord op. Je hoeft de helderheid inderdaad niet hoog te zetten om flink wat licht te krijgen maar de minimale helderheid is ‘minimaal’ genoeg wat mij betreft. Maar smaken verschillen natuurlijk. Voor zover ik weet is er geen specifieke aanpassing geweest hieraan sinds de 1.8 update die ik in juni meteen geïnstalleerd heb.

   Reply

 7. Enige tijd terug stelde ik een vraag over de Tolino Vision 4Hd. Omdat de Kobo Glo HD, die mijn man al heeft, nergens meer te koop was, en ik een vergelijkbare Ereader (schermkwaliteit) wil kopen, kwam ik op de Tolino Vision uit. En, nu besteld met Black Friday korting van € 30, bij Hugendubel.de, kosten incl. verzendkosten € 156,50. Korting geldt t/m 28/11. Misschien een tip voor degenen die ook deze Tolino overwegen aan te schaffen. Voorlopig komt Libris er nl. nog niet mee (nagevraagd).

  Reply

   • @HeleenH Zowel de bij Libris gekochte boeken als die van Blz komen in de Tolino Cloud te staan en die synchroniseert dan netjes met de Tolino ereaders. En natuurlijk kun je sowieso gekochte ebooks downloaden en handmatig op de ereader zetten, je komt nooit automatisch op Duitse winkels terecht zolang je de taalinstelling maar op Nederlands hebt staan.

    Reply

    • Het ging mij over de 4hd, en daar weet jij het dus ook niet zeker van… Ik denk dat ik voor de VARA-gids aanbieding ga, de Kobo Aura2 dus….

     Reply

     • Ondertussen heb ik geïnformeerd bij Libris. Enkele weken geleden al met de vraag of ze de 4HD binnenkort gaan aanbieden. Helaas niet en daarom had ik in Duitsland besteld. Op mijn vraag aan Libris of ik makkelijk in een Nederlandse webwinkel kan kopen met de in Duitsland bestelde 4HD kreeg een goed antwoord terug, dat jouw vraag beantwoordt denk ik, nl. dat het zeker mogelijk is en dat zij voor mij de tolino 4 HD kunnen verbinden met de Nederlandse webshop. Hiervoor heeft Libris het serienummer van het apparaat nodig en maken zij bij tolino een incident aan en zullen er dan voor zorgen dat straks mijn tolino 4hd wordt verbonden met de Nederlandse webwinkel. Top!

  • @Judith Dank voor de tip! Ik ben op een later moment nog wel benieuwd naar je ervaringen met de 4HD. Voor mij is het verschil met de 3HD te klein om nog eens 156 euro te betalen helaas dus ik zal hem niet gaan bespreken vrees ik.

   Ik ben vooral benieuwd of, en daar ga ik eigenlijk van uit, op de 4HD ook naar Libris/Blz verwezen wordt als je de taal in het Nederlands hebt staan. Ondanks dat deze ereader vooralsnog niet door ze geleverd wordt.

   Reply

   • Daar ben ik ook benieuwd naar. Ik denk dat dat ook wel zal gaan. Een verslag over de 4HD heb ik inmiddels gevonden op lesen.net, is wel in het duits ;-)

    Reply

   • De Tolino Vision 4 HD uit Duitsland heb ik inmiddels in bezit. In de doos zit een korte handleiding, ook in het Nederlands.
    De taal van de Tolino heb ik ingesteld op Nederlands en na een mailtje naar de klantenservice van Libris om verbinding te kunnen krijgen met de Nederlandse webshop was dit binnen 20 minuten geregeld.

    Reply

    • Ik ben ook heel benieuwd naar de ervaringen van de Tolino 4 hd.
     De batterijduur is voor mij ook heel belangrijk en ik heb hierover verschillende meningen gevonden op duitse websites.
     Ik hoor dus graag hoe lang de batterij meegaat ( met wifi uit en bij bijvoorbeeld een tot 2 uur lezen per dag)

     Reply

 8. Ik hoop dat verbinden van de 4hd met de belgische boekhandel ook zou lukken.
  Jammer genoeg en schandalig zelfs, is in Belgie alleen tolino 1, 2hd en 2 verkrijgbaar uitsluitend in Standaardboekhandel. Behalve het feit dat er niet eens een tolino 3 te koop is, word de tolino 2 nog steeds aan de prijs van 149.99 verkocht.
  Vandaar was ik zoek naar een antwoord ; wat met de taal als je in het buitenland koopt.
  Bij deze dus een heel grote dank !

  Reply

 9. Ik heb de vraag gemaild aan Standaard boekhandel en wacht op het antwoord. Ze vragen het intussen na :).

  Reply

 10. “Dat kan zeker. Neem contact met ons op zodra je je toestel hebt gekocht. We hebben voor je omzetting naar Standaard Boekhandelomgeving het serienummer van je toestel nodig. Je mag ons gerust bellen of een mailtje sturen met die informatie. Het neemt ongeveer 1 à 2 dagen vooraleer je daarna je nieuwe omgeving ook op je e-reader terugvindt.”

  Reply

 11. Ik heb de Tolino Vision 2, versie 1.9.0. Wat vreselijk storend is, is het verkeerd afbreken van woorden. Momenteel lees ik een boek waar het bijna op elke pagina raak is. Nu las ik dat de Vision 3 HD een verbeterde woordafbreking heeft. Heeft iemand daar ervaring mee? Het zou voor mij een reden kunnen zijn om over te stappen naar de 3 HD.
  Als de 3HD een verbeterde woordafbreking heeft dan verbaast het mij dat er geen update voor de Vision 2 is met deze verbetering.

  Reply

   • Raymond, bedankt. Ik heb je artikel gelezen en begrepen. Zelf ga ik het niet proberen maar zal op zoek gaan naar iemand die het voor mij “uit wil zetten”.
    Is de overstap van de Vision 2 naar Vision 3HD een goede stap voorwaarts?
    In mijn achterhoofd speelt ook mee dat Tolino is overgenomen door Kobo maar misschien heeft dat verder geen invloed op de service etc.

    Reply

    • @Theo Ik heb zelf de Vision 2 niet maar alleen al het HD scherm zal het een goede stap voorwaarts maken. Wat precies de consequenties zullen zijn van Kobo’s overname van Tolino valt helaas nog te bezien maar het zou me zeer verbazen als je daar dit jaar al iets van ging merken.

     Reply

   • @Raymond. Inmiddels heb ik de Vision 3HD aangeschaft en lees nu mijn eerste boek op deze reader, met veel genoegen. Nog even over de woordafbreking, dat gaat uitstekend op deze reader, ik ben verbaasd. Wat wel zo is, de woordenboeken moet je zelf downloaden. Dat doe ik, voorlopig, niet om te zien of daar de oorzaak ligt van de problemen met het afbreken van woorden. Jij noemde dat in een vorig bericht.

    Reply

    • @Theo Blij dat die bevalt! Ik stoorde me, ondanks de woordenboeken, vooral aan het feit dat de Tolino het toestaat dat er na twee letters links (of rechts) al afgebroken mag worden. Dan krijg je dus au-tomatisch en ra-diografisch en mag zelfs au-to afgebroken worden. Helemaal correct maar ik vind het irritant en dat is wat ik aangepast heb zodat er simpelweg niet meer afgebroken wordt.

     Als jij je daar niet aan stoort dan heb je daar vanzelfsprekend ook geen verder geen boodschap aan :)

     Reply

     • @Raymond. Duidelijk antwoord. Op de Vision 2 las ik een boek waar het afbreken heel verschrikkelijk was. Woorden werden op de vreemdste plekken uit elkaar gehaald, iets wat ik bij andere boeken ook tegenkwam. Juist daar lag mijn grootste ergernis. Ik zal, voor de aardigheid, een aantal hoofdstukken gaan lezen van hetzelfde boek op de 3HD om te zien of er iets is verbeterd of niet.
      Het aanpassen zodat er niet meer wordt afgebroken lijkt mij de beste oplossing maar ik wil het nog even aankijken.

 12. Beste Raymond
  Bestaat de tolino sofrware ook voor Linux?
  Kun je een tolino reader op een linux computer aansluiten als een extern USB geheugen?
  Alvast bedankt
  Hans

  Reply

  • Hoi Hans,

   Er is geen aparte Tolino software maar de Tolino ereaders worden ondersteund op Mac, Windows en Linux en zijn dus probleemloos op al die besturingssystemen te gebruiken. Op Linux is de ereader, net als Windows en Mac, als een apart apparaat zichtbaar die al dan niet automatisch gemount wordt, afhankelijk van je Linux versie en instellingen.

   Wil je toch graag ebooks en je ereader beheren met een apart programma? Dan is Calibre ook gewoon te installeren op Linux en kun je dat probleemloos gebruiken icm een Tolino ereader.

   Reply

 13. Beste Raymond,
  Ik heb de beschermhoes ook gekocht (de nauwst sluitende). Wat mij opvalt bij het openen is dat de Tolino soms slaapt, soms op de laatst gelezen blz. staat en dan weer helemaal uit is. Er is geen peil op te trekken. Ik vind het vreemd.

  Reply

  • Hoi Alex, dat is raar inderdaad. De hoes werkt met een magneetje die in de rand van de ereader de slaapstand ‘triggert’ en het kan best zijn dat dit soms niet perfect werkt om wat voor reden dan ook (dan gaat die bijv achter elkaar de slaapstand in en vervolgens meteen weer uit). Het is ook de reden dat ik hem, waar mogelijk, liever handmatig in de slaapstand zet ipv met de hoes.

   Het zou echter niet moeten kunnen dat de ereader helemaal uitgaat. Tenminste, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Misschien dat het magneetje in de hoes iets te sterk is? Ik heb even gekeken maar die functie van de slaapstand-via-hoes is helaas niet uit te zetten in de instellingen van de Tolino; ik weet dus ook even niet hoe je dat probleem het beste kunt oplossen vrees ik.

   Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top