Waar koop je de top 10 bestseller ebooks het goedkoopst in juni 2016 (plus de actuele ebookacties)

bestseller ebooks ebookactiesIn tegenstelling tot fysieke boeken vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs. Dat betekent niet dat er veel met prijzen gestunt wordt maar toch kun je regelmatig Nederlandse ebooks voor (zeer) uiteenlopende prijzen aantreffen bij de ebookwinkels.

Elke maand kijk ik daarom naar de top 10 bestsellers uit de Bestseller 60, controleer of die ook als ebook te verkrijgen zijn en vergelijk de prijzen bij de verschillende ebookwinkels. Waar koop je de bestseller ebooks voor de laagste prijs?

Daarnaast zijn er altijd wel ebookacties gaande waarbij je (ook niet-bestseller ebooks) tijdelijk met flinke korting kunt kopen. Een overzicht van deze ebookacties vind je ook terug in dit artikel.

De huidige top 10 bestseller ebooks

De Bestseller 60 lijst, die opgesteld wordt door het CPNB op basis van verkoopgegevens van ruim 900 boekwinkels, gaat uit van de verkochte gedrukte boeken. Het levert natuurlijk wel een beeld op van wat (waarschijnlijk) de bestverkopende titels zijn, ongeacht of het papieren boeken of ebooks zijn.

Ik neem de – op dat moment actuele – top 10 op in mijn lijst en kijk welke prijzen ze hebben in een aantal ebookwinkels (mits ze een ebookversie hebben natuurlijk). Deze week (week 24 2016) zijn dat de volgende tien titels:

 1. Killerbody Dieet door Fajah Lourens (geen ebookversie)
 2. Het leven van een loser deel 10: Ff Offline door Jeff Kinney
 3. Wisseling van de wacht door Stephen King
 4. Hittegolf door Suzanne Vermeer
 5. De laatste mijl door David Baldacci
 6. Het meisje in de trein door Paula Hawkins
 7. De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
 8. Pogingen iets van het leven te maken door Hendrik Groen
 9. Een leven met Formule 1 door Olav Mol
 10. Lieve mama door Esther Verhoef (winnaar van de Gouden Strop 2016 voor beste Nederlandstalige spannende boek)

De ebookwinkels

Ook nu weer kijk ik naar de prijzen van bestseller ebooks bij Bol/Kobo (zelfde Nederlandstalige aanbod en prijzen), Bruna, Ebook.nl, Libris.nl, Amazon.nl en Google Play Books. De iBookstore van Apple laat ik buiten beschouwing aangezien ik principieel tegen de door hen gebruikte (en onverwijderbare) DRM ben. De iBookstore is, net als o.a. de sites van AKO en ECI, wel onderdeel van de ebookprijsvergelijker Boogsy.

In het onderstaande overzicht neem ik ook de goedkoopste prijs op per titel zoals ze bij Boogsy vermeld worden en vermeld ik als dat een ebookwinkel is die niet in het bovengenoemde rijtje voorkomt.

Let op dat de prijzen sterk kunnen variëren en dat de in deze blogpost vermelde prijzen gelden op het moment van publiceren (15 juni 2016). Wil je op een later moment ebooks kopen voor de prijzen zoals ze hier vermeld worden? Dan kan het lonen om alsnog even te kijken bij Boogsy waar dat ebook het goedkoopst te krijgen is.

In tabelvorm

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

[De groen gemarkeerde prijzen zijn de goedkoopste keuzes voor de ebooktitels in kwestie]

De nummer 1 deze maand is een titel die niet als ebook te verkrijgen is terwijl de nummer 2 (Het leven van loser deel 10) nog niet overal verkrijgbaar is. Dat komt omdat het, net als Wisseling van de wacht, een zeer recente titel is. In de top 5 zien we sowieso geen enkel prijsverschil tussen de ebookwinkels.

De twee “buitenlandse” ebookwinkels mogen ook deze maand echter weer stunten met drie titels die al wat langer uit zijn. Lieve mama is bij Amazon voor 4,99 euro te vinden (dat scheelt nog eens 50%) terwijl het boek van Esther Verhoef bij Google Play Books voor 6,79 euro verkrijgbaar is. Bij beide ebookwinkels kun je Pogingen om iets van het leven te maken ook met een fikse korting terugvinden: 8,83 euro ipv 12,99 euro.

Het grootste verschil (en voordeel) is te zien bij Het meisje in de trein. Mocht je deze titel, die al meer dan een jaar in de bestseller 60 staat, nog steeds niet gekocht hebben dan is de 4,99 euro bij Amazon een koopje ten opzichte van de 11,99 euro die het boek bij de andere ebookwinkels kost. De papieren (paperback) versie is inmiddels voor 12,50 te koop – het was 19,95 – en dan is 11,99 natuurlijk echt te prijzig voor een ebook. Bij Bruna gaan ze zelfs nog een stapje verder en is het ebook met 13,99 dus duurder dan de paperbackeditie.

Conclusies?

Eigenaren van een Kindle zijn deze maand het goedkoopste uit. Bij Amazon.nl zijn drie van de negen (als ebook) leverbare titels goedkoper te vinden hoewel je bij Google Play Books ook twee titels goedkoper kunt vinden. Bij de overige ebookwinkels zijn er nauwelijks of geen verschillen te bespeuren tenzij je de uitschieter in prijs voor Het meisje in de trein bij de Bruna meerekent.

Als je even negeert dat Het leven van een loser en De verwarde cavia niet in alle ebookwinkels te vinden zijn en kijkt naar de prijzen dan ben je €86,75 kwijt voor negen bestseller ebooks bij Amazon.nl in plaats van de papieren prijs van €151,36. Bij Google Play Books is dat €95,55 en bij de overige ebookwinkels €102,91 (€104,91 bij de Bruna).

Uitgaande van de prijzen bij Amazon betaal je daarmee gemiddeld 57,3% van de prijs van de papieren versie. Dat was vorige maand nog 49,5% maar dat was gebaseerd op slechts 6 titels die breed beschikbaar waren.

Ebookacties

Uitgevers zijn voorzichtig met de prijzen van (bestseller) ebooks maar dat wil niet zeggen dat er niet regelmatig acties zijn waarbij ebooks wel degelijk voor (zeer) aantrekkelijke prijzen tijdelijk te koop zijn. Ook deze probeer ik elke maand in kaart te brengen. Je vindt ze hieronder terug met een beschrijving en de datum tot wanneer de actie loopt:

 • [doorlopend] Bij ebook.nl is er elke week een dinsdagdeal met een titel die gedurende twee dagen tussen de 30% en 50% afgeprijsd wordt;
 • [doorlopend] Via Bruna.nl is er één ebook elke week extra voordelig als eTopper;
 • [doorlopend] Bij Libris.nl is er elke week een Ebook van de week met een titel die meestal met 50% korting te krijgen is die week. De weekdeal wordt elke vrijdag ververst;
 • [doorlopend] Ook bij Bol wordt er elke week een titel in de aanbieding gedaan (de weekaanbieding). Deze aanbieding wordt elke dinsdag ververst. Lees je liever Engelstalige ebooks? Dan vind je bij Bol hier ook elke week een aanbieding;
 • [doorlopend] Ebookalarm: Elke dag gaat een titel van Singel Uitgeverijen in de aanbieding en kun je die gedurende die dag voor 1,99 of 2,99 kopen via Kobo;
 • [doorlopend] Kindle deals van de maand. Elke maand gaan er tientallen Nederlandstalige ebooks in de aanbieding (gemiddeld 50% korting)
 • [doorlopend] Op zoek naar diverse ebookaanbiedingen bij Bruna? Die vind je terug op de aanbiedingenpagina;
 • Bij de meeste ebookwinkels kun je tijdens de Spannende Boeken Weken honderden titels extra voordelig krijgen en krijg je bij Bol en Kobo een ebook gratis bij aankoop van tenminste 12,50 euro aan ebooks (BolEbook.nlLibris). Deze actie loopt nog tot 20 juni dus wees er snel bij!;
 • Ook de 3 voor 15 (euro) actie is bij meerdere ebookwinkels van start gegaan waarbij je drie titels kunt kiezen uit een aanbod van 60 titels waarvoor je dan slechts 15 euro betaalt. Een einddatum voor deze ebookactie is niet bekend;
 • Dol op literaire thrillers? Bij Kobo zijn er honderden titels in de aanbieding die maximaal €6,99 kosten;
 • Zondag 19 juni is het Vaderdag en bij Libris/Blz kun je diverse ebooks voor vaders vinden vanaf €5,99;
 • Libris en Blz bieden een zomers ebookpakket aan met zes titels voor €29,95. Deze actie loopt tot en met 15 juli 2016 en bestaat uit Bot (Charles den Tex), De jacht (Jane Casey), Het jaar van de gelukszoekers (Sahota Sunjeev), De val van mijn moeder (Ernst Timmer), De gloriedagen van Walter Gom (Marcel Vaarmeijer) en Stuk van jou (Sophie Jackson). Koop je in die periode een Tolino Vision 3 HD ereader? Dan krijg je de zes ebooks er gratis bij;
 • Vond je het boek Vector van Simon de Waal (dat je tijdens de Spannende Boeken Weken cadeau krijgt bij aankoop van minstens 12,50 euro aan ebooks) naar meer smaken? Dan kun je zijn overige titels voor €2,99 kopen tot en met 30 juni;
 • Liever enkele adult titels proberen? Tot 30 juni zijn diverse New Adult ebooks voor €4,99 te koop. Ideaal voor op een ereader ;) Als dat niet je smaak is kun je tot en met 30 juni ook een aantal klassiekers (zoals De man in het hoge kasteel van Philip K. Dick) voor €5,99 krijgen net zoals alle ebooks van Jojo Moyes.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (8) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top