EPUB 3 ebooks lezen op je iPad met Cloudshelf Reader

Bluefire, de maker van de ereading software Bluefire Reader voor iOS, Android en Windows, kwam afgelopen week met een nieuwe ereading app: Cloudshelf Reader. Deze gratis app voor iOS is gebaseerd op de opensource versie van Readium en kan overweg met ebooks in het EPUB 3 formaat die (grote) afbeeldingen, geluid en video kunnen bevatten, zoals kinder- en prentenboeken.

Waarom is kunnen lezen van EPUB 3 ebooks zo bijzonder?

De meeste ebooks die je – tot nu toe – gekocht, gedownload en gelezen hebt zijn waarschijnlijk allemaal EPUB 2 bestanden. Dit is een ebookformaat dat bedoeld is voor (alleen) tekst met weliswaar basale mogelijkheden voor afbeeldingen maar zonder verdere poespas. Ideaal voor romans dus en dat EPUB 2 formaat kan dan ook gelezen worden door alle ereaders en ereading apps.

Het EPUB 2 formaat kent door zijn eenvoud echter veel beperkingen en het is daardoor niet echt geschikt voor studieboeken, prentenboeken en andere boeken waar meer of andere eisen aan de vormgeving worden gesteld. Kinderboeken en vooral prentenboeken zijn hiervan een heel goed voorbeeld want die hebben vaak een vaste opmaak nodig van de pagina’s die er op elk apparaat hetzelfde uit moet zien, in tegenstelling tot wat er bij romans nodig is.

Om die reden werd in 2011 het EPUB 3 ebookformaat geïntroduceerd. Dit formaat is gebaseerd op HTML 5 en ondersteunt daarmee ook audio, video en (een beperkte vorm van) interactiviteit. Het biedt ook aanzienlijk meer geavanceerde mogelijkheden om de vormgeving te bepalen van een ebook: behalve ‘reflowable’ kunnen EPUB ebooks nu ook een vaste layout hebben, mogen er lettertypes ingesloten worden en kan er met (grote) afbeeldingen, geluid en video gewerkt worden. Zo zijn er steeds meer digitale kinderboeken en prentenboeken te koop met een bijzondere layout (Dagboek van een muts waarbij de vormgeving gelijk is aan dat van een notitieboek of waar een voorleesstem in het ebookbestand is opgenomen (o.a. We hebben er een geitje bij)

Het probleem met EPUB 3 ebooks is echter dat ereaders er niet mee overweg kunnen (en dat gaat ook niet gebeuren want ze hebben geen kleurenscherm en kunnen geen geluid of video afspelen). Maar ook de meeste ereading apps voor iOS, Android of Windows hebben geen (of gebrekkige) ondersteuning voor dit type ebooks. De enige manier om alle soorten EPUB 3 ebooks te lezen – inclusief audio – bleek Readium te zijn. Readium is een project van het International Digital Publishing Forum dat als doel heeft om open source software beschikbaar te stellen waarmee EPUB 3 publicaties gelezen kunnen worden. Readium is echter alleen als web applicatie in de Chrome browser te gebruiken en dus alleen beschikbaar in de Chrome Web Store.

Of beter gezegd, het *was* alleen in Chrome te gebruiken want de nieuwe Cloudshelf Reader app is gebaseerd op de Readium software.en nu beschikbaar voor iOS. Kun je nu eindelijk EPUB 3 ebooks op je iPad (of iPhone) lezen?

Cloudshelf Reader

cloudshelf reader menuDe app is redelijk eenvoudig. In het menu vind je de bibliotheek terug waar alle ebooks in bewaard worden. Die kun je importeren via iTunes of via een andere iOS app (en dan Openen in …gebruiken). Er is een notitieblok aanwezig waar de aantekeningen bewaard worden die je kunt maken.

Als je een Dropbox account hebt dan kun je die ook koppelen in Cloudshelf Reader om op die manier rechtstreeks de ebooks uit Dropbox te importeren. Gebruik je Cloudshelf Reader op meerdere apparaten? Ddan kun je een Cloudshelf account aanmaken en zo je bibliotheek synchroniseren tussen die apparaten.

Maar het gaat natuurlijk vooral om het lezen van ebooks!

En? Kun je EPUB 3 ebooks lezen?

Met We hebben er een geitje bij gaat het (bijna) helemaal goed. De voorleesstem vertelt automatisch (op de correcte pagina) wat er aan tekst op die pagina staat maar Cloudshelf Reader blijkt niet in staat te zijn om twee tegenoverliggende pagina’s tegelijk te tonen en aangezien in een prentenboek beide pagina’s meestal één geheel vormen, wordt het dus niet goed weergegeven.

In het menu heb je wel enkele opties voor de layout maar die zijn beperkt tot het aanpassen van de grootte van de tekst, het thema en de layout in kolommen. Die opties gaan echter ook uit van tekst op één pagina dus voor prentenboeken is het nog steeds niet ideaal lezen.

cloudshelf reader
In de app is het ook mogelijk om aantekeningen te maken per boek en per pagina. Je kunt er helaas geen tekst mee invoeren want de enige optie is een stylus (of je vinger) gebruiken om op het scherm te schrijven. Je kunt dan later in het boek zelf alle gemaakte aantekeningen bekijken of in het hoofdmenu bij Notebook.
cloudshelf reader

Als een (prenten)boek uit losse pagina’s bestaat dan werkt Cloudshelf Reader perfect. Roodkapje was een toffe meid bijvoorbeeld zat afgelopen maand in het aanbod van Telekids Boeken en hoewel de titel verkeerd in de metadata van het ebook staat, spelen de verschillende ‘sprookjesraps’ perfect af. In dit ebook verschijnt er ook een aparte afspeelknop in het menu om er naar te luisteren.

cloudshelf reader

Maar niet alle EPUB 3 ebooks zijn prentenboeken met gesproken tekst natuurlijk. De delen van Dagboek van een muts zijn daar een goed voorbeeld van omdat op alle pagina’s lijntjes weergegeven worden zoals in een schrift en er veel tekeningen tussendoor staan. Ze zijn slecht of niet te lezen in een reguliere ereading app maar Cloudshelf Reader toont deze ebooks correct.

cloudshelf reader

Conclusie

Hoewel je ongetwijfeld nog wel eens EPUB 3 ebooks kunt tegenkomen die niet correct worden weergegeven in Cloudshelf Reader gaat het voor de meeste ebooks wel goed in deze app. En dat is goed nieuws want dat betekent dat je nu eindelijk deze ebooks ook kunt lezen op een iPad of iPhone, al zou ik dat laatste niet willen aanraden omdat de tekst wat klein wordt op het scherm van een telefoon.

In de app kun je vanzelfsprekend ook “oudere” EPUB 2 ebooks lezen maar het moet gezegd worden dat er dan betere ereading apps zijn met meer en betere opties voor bijvoorbeeld het aanpassen van de tekstgrootte en het lettertype. Cloudshelf Reader is echter een essentiële (en gratis) app als je dus een kinderboek of studieboek tegenkomt die je niet kunt openen op een ereader of in een andere ereading app. Aangezien je EPUB 3 ebooks steeds vaker tegen gaat komen is het absoluut de moeite waard om deze app te installeren op je iPad.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (4) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top