In het tweetweekoverzicht sta ik alsnog kort stil bij nieuws en interessante ontwikkelingen waar ik wel over getwitterd heb maar waar ik (nog) geen uitgebreide blogpost aan heb gewijd.
Soms omdat anderen dat al beter gedaan hebben dan ik het zou doen, soms omdat er weinig meer over te vertellen valt dan het nieuwtje zelf en soms omdat ik er ook geen blogpost van weet te maken.
De afgelopen week stond bij mij vooral in het teken van nieuwtjes over games (vanaf de E3 gamebeurs in LA) maar desondanks zag ik ook nog ander nieuws voorbij komen. In dit tweetweekoverzicht gaat het over de aankoop van LinkedIn door Microsoft, maakt Twitter het blokkeren van anderen effectiever, gaat BREIN naar de rechter voor de naw-gegevens van twee usenetgebruikers, maakt schrijver Dan Brown het digitaliseren van de collectie van de Ritman Bibliotheek mogelijk en keert het kinderboekenprogramma De Boekenbaas weer terug.
In het nieuws de afgelopen week:
Microsoft koopt LinkedIn
Microsoft koopt LinkedIn voor 26 miljard dollar (via NOS) https://t.co/dOQ5AnCmrV
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 13, 2016
Dat LinkedIn nuttig kan zijn voor Microsoft zie ik wel hoewel ik niet snap dat het maar liefst 26 miljard dollar waard moet zijn. Het is de duurste aankoop van Microsoft ooit en we gaan de komende jaren ongetwijfeld een koppeling met o.a. Office 365 krijgen die alle miljoenen zakelijke professionals ervan moeten overtuigen de producten van Microsoft af te gaan nemen.
LinkedIn was ook de eigenaar van het documenten/presentatieplatform Slideshare en de videotrainingssite Lynda.com dus wellicht dat we ook daar meer invloeden van Microsoft gaan zien.
Beter blokkeren met Twitter
Twitter makes it easier to block abusers https://t.co/YBrtaKNMMs
— Raymond Snijders (@rsnijders) June 14, 2016
Twitter heeft de afgelopen week een nieuwe, kleine, update doorgevoerd die het blokkeren van andere Twitteraccounts net een beetje effectiever moet maken. Konden anderen – die je geblokkeerd hebt – voorheen nog wel je tweets te zien krijgen doordat deze geciteerd of geretweet werden, vanaf nu zijn je tweets echt onzichtbaar voor die personen. Tenzij ze niet ingelogd zijn. Of een ander account gebruiken. Nou ja, niets is perfect natuurlijk. Lees hier wat je kunt doen als je last hebt van anderen op Twitter.
BREIN wil naw-gegevens van usenetgebruikers via de rechter verkrijgen
Brein vraagt naw-gegevens van twee usenetgebruikers op via rechter https://t.co/6w83jPaiAN
— tweakersnet (@tweakersnet) June 14, 2016
BREIN zit achter twee gebruikers aan die meer dan 2000 ebooks hebben geüpload via usenet. Nadat eerst provider Eweka en daarna Usenetter hun accounts afsloot weigerden deze echter de gegevens van de uploaders te verstrekken. BREIN is nu een rechterlijke procedure begonnen om beide providers alsnog te dwingen de naw-gegevens prijs te geven. De advocaten van de providers geven aan dit te weigeren omdat beide personen geen klant meer zijn maar daar denkt BREIN (vanzelfsprekend) anders over.
De voorzieningenrechter in Haarlem zal a.s. woensdag 22 juni uitspraak doen over deze (specifieke) afweging tussen privacy en de belangen van rechthebbenden.
Dan Brown geeft donatie aan de Ritman Bibliotheek
Dan Brown schenkt 300.000 euro aan Amsterdamse bibliotheek https://t.co/7P5URiVoqt via @NOS #BibliothecaPhilosophicaHermetica
— sandra verbruggen (@sanverbruggen) June 16, 2016
Schrijver Dan Brown heeft een zwak voor de Ritman Bibliotheek (de Bibliotheca Philosophica Hermetica) en doneert 300.000 euro waarmee een collectie van 4600 oude boeken en 300 manuscripten gedigitaliseerd (en online beschikbaar gemaakt) kunnen worden. Het Prins Bernhard Cultuurfonds draagt hier overigens ook 15.000 euro aan bij.
De kerncollectie van o.a. Middeleeuwse geschriften is al sinds enige tijd via de KB gedigitaliseerd en beschikbaar.
De Boekenbaas is terug voor al het nieuws over kinderboeken
Wist je dat @DeBoekenBaas hét kinderboekenprogramma is voor in de klas? En gratis! https://t.co/Y8ArnLf5MT pic.twitter.com/NwC8XiV5uz
— Marcel van Driel (@MarcelvanDriel) June 16, 2016
Na de pilot die kinderboekenschrijver Marcel van Driel vorig jaar maakte met studenten van de journalistiekopleiding van de Hogeschool Utrecht is het kinderboekenprogramma-op-YouTube De Boekenbaas weer terug voor een aantal nieuwe afleveringen. De mysterieuze Boekenbaas stuurt zijn nieuwe boekenbuddies op pad om van alles te vertellen over nieuwe kinderboeken. Kom op, ga het kijken!
#
[Vakblog] Tweetweekoverzicht week 24: Microsoft koopt Linkedin, Twitter blokkades en de terugkeer van De Boekenbaas https://t.co/Ip7hq6TfCU
RT @rsnijders: [Vakblog] Tweetweekoverzicht week 24: Microsoft koopt Linkedin, Twitter blokkades en de terugkeer van De Boekenbaas https://…
Wouter Valentijn liked this on Facebook.