Van boekenkast tot ereader: over leeftijdsgebonden gluren

Op mijn werk attendeerde gisteren een collega me op het artikel ‘Het papieren boek, terug van nooit weggeweest’ dat in de Trouw stond. Gisteravond was het ook online op de website te lezen en eigenlijk symboliseerde dat meteen de inhoud van het artikel zelf.

Hierin wordt namelijk, aan de hand van de recentste cijfers van onderzoeksbureau Gfk, de conclusie getrokken dat de boekenmarkt er weer een stuk florissanter voorstaat dit jaar maar wordt terloops ook de mythe (min of meer) ontkracht dat digitaal en papier niet naast elkaar zouden kunnen bestaan. Net zoals het artikel in de papieren krant en de digitale versie op de site van Trouw elk zijn eigen publiek heeft, geldt dat ook voor het lezen van papieren boeken en ebooks. Tenminste, dat denk ik.

Maakt het uit hoe oud je bent?

Nee, ik ga niet het hele artikel bespreken maar ik vond het wel interessant dat er geconstateerd werd dat leeftijd een rol zou kunnen spelen in de voorkeur voor papier of digitaal: Hoe ouder de lezer […] hoe groter het percentage digitale lezers: bijna veertig procent onder de vijftigers ten opzichte van 14 procent in de leeftijd van 14 tot 24 jaar.

Of, om het nog wat specifieker te maken:

Voor de veertiger met volle boekenkasten is de e-reader een ontsnapping aan ruimtegebrek.[…] Het gemiddelde profiel? Een hoogopgeleide 44-jarige. Waarschijnlijk met een te krappe boekenkast.

Ik ben 43 jaar, prima opgeleid, heb 5 boekenkasten die allemaal propvol zitten (plus een grote archiefkast met duizenden comics) en tja, koop inderdaad ebooks omdat ze goedkoper zijn en geen ruimte innemen. Ik vond mezelf best bijzonder maar blijk dus bijna gemiddeld te zijn ;)

Een kijkje in de (digitale) boekenkast

Dat ik ook ‘gemiddeld’ ben (geworden) met het lezen op een ereader in het openbaar vervoer is iets dat ik al zelf geconstateerd had. Vijf jaar geleden zag ik bijna niemand lezen op een ereader maar tegenwoordig kom ik letterlijk elke dag wel mensen tegen die een Kobo of Sony ereader aandachtig bestuderen in plaats van een smartphone. Ergens wel jammer want even stiekem kijken welk (papieren) boek iemand aan het lezen is, is steeds minder vaak mogelijk.

Kennelijk is ook het stiekem gluren naar de omslagen van papieren boeken leeftijdsgebonden. In een onderzoek dat Kobo samen met Multiscope deed in april 2016 (onder 1000 respondenten) werd geconcludeerd dat hoe ouder de lezer is, hoe minder geïnteresseerd men is in de boeken en tijdschriften van andere lezers. 70% van de Nederlanders van 25-34 jaar checkt andermans cover, terwijl maar 23% van de Nederlanders van 65 jaar of ouder dit doet. (bron: Kobo persbericht 23-6-2016)

Als je bij iemand thuis komt kun je in de boekenkast(en) kijken maar hoe gluur je nou bij iemand op zijn of haar ereader om de digitale boekenkasten te bekijken? Hoeveel ebooks staan er op die ereaders? En welke?

Dus daarom vraag ik het maar gewoon rechtstreeks: Hoeveel ebooks heb jij op jouw ereader staan? Dus niet hoeveel je er gekocht of gedownload hebt maar hoeveel staan er op je ereader? En welke genres lees je het liefst? Natuurlijk ben ik ook best nieuwsgierig naar je fysieke boekenkasten dus als je daar aantallen voor wilt doorgeven (of een leuke foto), dan zijn die ook van harte welkom!

Oh ja. Voldoe jij ook aan dat gemiddelde profiel? Ben je (relatief) jong en lees je liever papieren boeken of ben je veertig(pluss)er met een voorkeur voor ebooks? Of is het nou net andersom bij jou? Ik wil nu alles weten!

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (29) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top