Bitter (lettertype) installeren en gebruiken op je Kobo ereader

In 2015 kwam Amazon met een eigen lettertype, Bookerly, dat speciaal ontworpen is voor de Kindle ereaders en het lezen vanaf een scherm. Amazon staat niet toe dat andere leveranciers het lettertype op hun ereaders gebruiken maar er bestaat een open source variant, genaamd Bitter, dat wel vrij te downloaden en te gebruiken is. Inmiddels is Bitter standaard terug te vinden op de Tolino ereaders maar ook in ereading apps als Marvin voor iOS.

Gelukkig is het eenvoudig om Bitter zelf toe te voegen en te gebruiken op je Kobo ereader(s). In het onderstaande stappenplan zal ik het Bitter lettertype toevoegen aan een Kobo Aura H2O en de Glo HD maar het werkt in beginsel met alle TrueType Fonts (lettertypebestanden met een .ttf extensie), OpenType Fonts (.otf) en alle Kobo ereaders.

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen een lettertype en een lettertypefamilie. Als je het over een lettertype als Helvetica, Arial, Times of in dit geval Bitter hebt, dan gaat het feitelijk over een lettertypefamilie. Het reguliere Bitter is een lettertypebestand maar vetgedrukt Bitter is weer een ander lettertypebestand net zoals cursief en vetgedrukt+cursief Bitter. Wil je in een tekst onderscheid kunnen lezen tussen reguliere tekst, vetgedrukt, cursief en vetgedrukt+cursief, dan heb je dus minstens vier lettertypebestanden nodig.

Het zijn ook deze vier lettertypebestanden van dezelfde lettertypefamilie die je nodig hebt om een lettertype goed weer te geven op een Kobo ereader. Dergelijke bestanden horen ook de vier verschillende benamingen in de bestandsnaam te hebben staan zodat de software, in dit geval de Kobo, weet wanneer welk lettertype bestand gebruikt moet worden.

<lettertypenaam>-Regular.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-Italic.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-Bold.ttf (.otf)
<lettertypenaam>-BoldItalic.ttf (.otf)

Stappenplan

  • Verbind je Kobo ereader met een computer en maak een nieuwe (sub)map “fonts” aan in de hoofdmap van de ereader zelf waar ook o.a. de .kobo en .kobo images mappen al te zien zijn. Let op dat “fonts” zonder aanhalingstekens en met alleen kleine letters geschreven moet zijn.;
  • Kopieer of verplaats de lettertypefamilie(s) naar de zojuist aangemaakte map fonts. Dus in het geval van (het OpenType Font) Bitter de vier lettertypebestanden Bitter-Regular.otf, Bitter-Italic.otf, Bitter-Bold.otf en Bitter-BoldItalic.otf. Ik heb de vier bestanden in één zipbestand gezet om makkelijker te kunnen downloaden;
  • Ontkoppel je Kobo ereader, zet hem uit en start hem vervolgens weer opnieuw op. Dit zorgt ervoor dat de ereader het toegevoegde lettertype ook laadt en je het kunt selecteren als je een ebook gaat lezen.

Overigens kan het voorkomen dat het lettertype van een ebook niet veranderd kan worden op een Kobo ereader. Dit komt omdat uitgevers regelmatig lettertypes ‘inbakken’ in een ebook en daarmee de functionaliteit van ereaders blokkeren om dat lettertype te wijzigen. In dit artikel beschrijf ik hoe je die ebooks alsnog geschikt kunt maken om het lettertype te veranderen (naar bijv. Bitter).

Ik gebruik altijd Bookerly op mijn Kindle Voyage en heb nu Bitter al enige maanden op zowel de Kobo Aura H2O als Glo HD als mijn favoriete lettertype. Het is mijns inziens een perfecte aanvulling op de tien lettertypes die standaard op een Kobo ereader geïnstalleerd staan en het zou me niet verbazen als Kobo het in de toekomst zou toevoegen middels een firmware-update. Daar hoef je nu niet op te wachten natuurlijk en ik ben benieuwd of je het ook een prettig lettertype vindt voor het lezen van je ebooks.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (14) Write a comment

  1. Pingback: De Kobo Aura ONE in de praktijk - Vakblog

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2019 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top