My Activity van Google houdt alles bij wat je online doet (dus controleer het zelf ook)

Google heeft een nieuwe tool geïntroduceerd in je accountinstellingen: My Activity. Hierin krijg je een tijdlijn te zien met alle zoekacties die je in Google hebt uitgevoerd, de sites die je bezocht hebt (als je Chrome gebruikt tenminste) en wat je bekeken hebt in alle overige Google diensten zoals YouTube, Google Maps en Google Books. Dit wil Google kunnen gebruiken om je betere advertenties voor te schotelen maar wat zijn de voor- en nadelen voor jou? En hoe voorkom je dat Google alles bijhoudt?

Jij bent het product

Het is niet nieuw dat Google zoveel mogelijk data over jou verzamelt. Google levert weliswaar vele gratis diensten maar ze hebben maar één product en dat ben jij. Nou ja, wij allemaal uiteindelijk. Google verdient geld met advertenties en hoe beter die advertenties zijn afgestemd op jou en mij, hoe beter Google die advertenties kan verkopen.

Wat je misschien niet wist – en wat je wellicht ook niet wilt weten – is hoeveel informatie er over ons verzameld wordt. Met name de (echt) grote partijen met miljoenen gebruikers zijn in staat om veel te weten te komen over je. Enerzijds omdat we die data zelf verstrekken in profielinformatie maar anderzijds ook doordat ze in staat zijn ons gedrag te volgen. Facebook doet dat stilletjes terwijl Google dit transparant doet. Of probeert te doen tenminste.

My Activity

Bij Facebook heb je, redelijk verstopt in de instellingen, de optie om je surfgedrag niet mee te laten wegen in de advertenties die getoond worden. Wat ze precies van je volgen blijft onduidelijk en je kunt alleen op categorieën nakijken hoe Facebook jou ‘beoordeelt’ (rare items kun je gelukkig wel verwijderen).

Bij Google krijg je meer inzicht. In je Google account instellingen is nu meer informatie beschikbaar over je gebruik van de verschillende Google diensten.

my activity google my account
Je kunt in My Activity nu precies nakijken wat Google over je bijhoudt. Het is een oneindig scrollende tijdlijn waar je per dag en per tijdstip precies kunt zien waar je op gezocht hebt in de zoekmachine, YouTube, Google Afbeeldingen, Google Play, Google News en – als je Chrome gebruikt als browser – de sites die je bezocht hebt.

Die tijdlijn vol met jouw online activiteiten is persoonlijk en is alleen voor jou zichtbaar. Nou ja, Google weet het ook natuurlijk.

Google houdt dus op alle apparaten – waar je ingelogd bent met je Google account – bij hoe je gebruik maakt van hun diensten. Dat heeft zo zijn voordelen want zelf vind ik het best handig om af en toe terug te kijken welke sites ik bezocht heb (en die ik niet opgeslagen heb in de bookmarks) maar het wordt zo wel heel gemakkelijk voor anderen om ook te bekijken wat ik allemaal nakijk. Je hoeft niet eens in te breken in mijn account want als je achter een pc gaat zitten die ik niet vergrendeld heb kun je met een snel bezoekje aan My Activity nu wel heel snel nakijken wat ik online allemaal gedaan heb. En dat hoeft nou ook weer niet van mij.

Controleer en wees je er bewust van

Kun je voorkomen dat Google dit allemaal bijhoudt over jou? Niet echt helaas. Tenzij je stopt met het gebruiken van (alle) Google diensten ga je hoe dan ook sporen achterlaten. Je kunt natuurlijk Firefox gaan gebruiken in plaats van Chrome, Bing of DuckDuckGo gaan gebruiken in plaats van de Google zoekmachine en afscheid nemen van YouTube en je Android telefoon. Maar heel realistisch is dat niet. En als je ze wilt blijven gebruiken dan moet je accepteren dat informatie over jezelf de prijs is die je ervoor betaalt.

Zorg er dus vooral voor dat je bewust bent van welke informatie je prijs geeft en wat Google er mee kan doen. En bepaal hoe erg je het vindt dat je advertenties kunt gaan krijgen die hierop aansluiten (in tegenstelling tot meer generieke advertenties die je hoe dan ook krijgt).

In My Activity kun je de individuele items verwijderen zodat Google die niet gebruikt voor advertentiedoeleinden. Een knop met ‘Verwijder alles’ ontbreekt expres maar als je zo af en toe de lijst doorloopt en eventuele ongewenste zoekacties of bezochte pagina’s verwijdert uit de tijdlijn, dan zou het voldoende moeten zijn om rare advertenties te voorkomen.

En wil je per se niet dat Google je activiteiten gebruikt in hun advertenties? Dan kun je die bij de instellingen voor advertenties uitzetten. Of beter gezegd, niet aanzetten want de eerste keer dat je daar naar toe gaat vraagt Google of die informatie gebruikt mag worden.

my activity whats new
Vind je dat geen probleem? Ga dan daar mee akkoord of klik op More options als je dat toch liever niet wilt.

my activity agree
my activityHier kun je dan aangeven dat je die informatie niet wilt laten gebruiken door Google, doorklikken naar meer informatie over privacy icm je Google account of alsnog akkoord gaan. Maar zelfs dat laatste is niet definitief want je kunt bij de advertentie-instellingen later alsnog een vinkje weghalen bij die optie en zelfs het hele personaliseren uitzetten. Dit betekent overigens dus niet dat je geen advertenties meer te zien krijgt of dat Google stopt met het vullen van My Activity.
my activity include

Wel of niet aanzetten?

Hoewel ik genoeg risico’s zie bij een tool als My Activity vind ik het wel een pluspunt dat Google inzichtelijk maakt wat ze over je verzamelen. Better the devil you know than the devil you don’t, zouden de Amerikanen zeggen. Oftewel, bedrijven als Facebook en Google gaan onverminderd door met het verzamelen van gebruikersdata en als het dan toch niet te vermijden is, dan geef ik de voorkeur aan de partij die op zijn minst nog pogingen doet om daar transparant in te zijn. Dat is de reden waarom ik bij Facebook alles uitgezet heb bij de advertentie-instellingen en ik het bij Google aan laat staan.

Advertenties zijn het verdienmodel van Google en miljoenen andere sites. Als ik ze dan toch moet zien, dan zie ik graag advertenties die ook nog enigszins betrekking hebben op mijn eigen interesses. Als mijn adblocker ze niet weet te blokkeren ;-)

Welke keuzes jij daar in maakt, dat is aan jou natuurlijk. Neem in elk geval de moeite om de instellingen in je Google account na te lopen, neem een kijkje bij My Activity om te zien wat Google over jou bijhoudt en bepaal dan welke instellingen voor jou het beste werkten.

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (13) Write a comment

 1. Door Adblocker zie ik zelden nog een advertentie. Dus ze kunnen verzamelen wat ze willen, mij hebben ze er niet mee. Of vergis ik me daarin?

  Reply

  • @Niek Ik denk dat het de goede houding is ja. Je kunt niet vermijden dat er info over je verzameld wordt maar wel vermijden dat je er ‘last’ van hebt. Ik zorg dat ik me er van bewust ben *dat* het gebeurt, controleer ook af en toe wat er over mij verzameld wordt maar ga me er verder niet te druk over maken.

   Grant me the serenity to accept the things I cannot change;
   courage to change the things I can;
   and wisdom to know the difference.

   :)

   Reply

 2. Kan je de verwijderde geschiedenis in my activity terughalen? Ik heb het perongeluk verwijderd.

  Reply

 3. Apparaat gekoppeld..kan dat ook het koppelen van twee telefoons zijn door de hotspot aan te zetten?

  Reply

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
  Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top