Snel je internetsnelheid (voor Netflix) meten met Fast.com

Het is de normaalste zaak van de wereld geworden om thuis of onderweg naar een YouTube video of een Netflix serie te kijken. Echter, naar mate de kwaliteit van deze streaming video’s beter wordt, heb je ook een betere en hogere internetsnelheid nodig om ongestoord te kunnen kijken. Enkele maanden geleden introduceerde Netflix Fast.com, een gratis en zeer eenvoudige website waar je – wereldwijd – snel kunt bekijken hoe vlot je internetsnelheid is.

Snel, sneller, snelst

Er zijn al diverse sites waar je uitgebreide metingen kunt (laten) uitvoeren van je download- en uploadsnelheden (zoals speedtest.net of speedtest.ziggo.nl) maar die vereisen (een paar) instellingen en klikken op de computer en aparte apps als je die snelheden wilt testen op een tablet of telefoon.

Fast.com is er op gericht om het letterlijk zo snel en eenvoudig mogelijk te maken. Zodra je de website bezoekt begint de test meteen en wordt gemeten hoe snel de downloadsnelheid van je internetverbinding is. Ongeacht vanaf welk apparaat je de site bezoekt.

fast internetsnelheid
De snelheid wordt in megabit per seconde (Mbps) weergegeven waarbij alleen de downloadsnelheid wordt gemeten en dus niet de uploadsnelheid. Die snelheid is in eerste instantie natuurlijk afhankelijk van je internetabonnement (of dat van degene bij wie je op de wifi zit) maar wordt ook sterk beïnvloed door de signaalsterkte van je wifi-signaal of mobiele internetverbinding.

Met mijn wifi-signaal zit het wel snor want ik haal de maximale 200 Mbps op mijn laptop die mijn internetabonnement toestaat. Tenminste, als ik op de bank naast de router zit want boven op mijn werkkamer fluctueert het tussen de 20 en 40 Mbps. Dan ben ik ineens beter af met mijn mobieltje want met die 4G verbinding haal ik tussen de 40 en 50 Mbps. Helemaal niet gek.

Maar hoe snel heb je nou eigenlijk nodig?

Veertig, vijftig, tweehonderd Mbps. Het zijn getallen die op zich niets zeggen natuurlijk want hoe snel moet het zijn om een video zonder haperen online te kunnen bekijken?

Google stelt dat je minimaal de volgende snelheden nodig hebt om YouTube video’s in SD en HD kwaliteit te kunnen bekijken:

HD (High Definition)> 2.5 MbpsMinimum goodput required to sustain an average YouTube HD video playback at 720p resolution
SD (Standard Definition)0.7 to 2.5 MbpsMinimum goodput required to sustain an average YouTube SD video playback at 360p resolution

Minimaal 0,7 Mbps om uberhaupt video’s op YouTube te kunnen kijken en meer dan 2,5 Mbps om de video’s in HD kwaliteit te kunnen kijken. Mijn eigen ervaring is dat dit wel echt de ondergrenzen zijn en dat je minimaal het dubbele moet rekenen om zonder gehaper en gestotter te kunnen kijken. Kijk je YouTube video’s in een nog hogere resolutie dan 720p (1080p, 4K resolutie of een video met 360 graden beeld erin) dan mag je dat nog eens verdubbelen. Of verdrievoudigen.

Ook Netflix heeft zo’n lijstje met minimum internetsnelheden voor hun video’s en die komt meer overeen met mijn eigen ervaring:

  • 0,5 megabit per seconde – Vereiste snelheid van breedbandverbinding
  • 1,5 megabit per seconde – Aanbevolen snelheid van breedbandverbinding
  • 3,0 megabit per seconde – Aanbevolen voor SD-kwaliteit
  • 5,0 megabit per seconde – Aanbevolen voor HD-kwaliteit
  • 25 megabit per seconde – Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit

Voor een Ultra HD kwaliteit heb je een (TV) scherm met 4K resolutie nodig en het hoogste – duurste – abonnementsvariant van Netflix maar aan 5 Mbps heb je genoeg om afleveringen op je laptop of mobiel apparaat te kijken in reguliere HD kwaliteit.

Als je dus twijfelt of je internetverbinding snel genoeg is voor video kijken (onderweg) dan kun je dat vanaf nu snel even controleren via fast.com. 

#

Raymond Snijders

Sinds 1995 houdt Raymond zich bezig met de combinatie van ICT, bibliotheken en onderwijs vanuit het perspectief van (vooral) de bibliotheek en informatievoorziening. Thans is hij werkzaam bij de Hogeschool Windesheim als senior informatiebemiddelaar en houdt hij zich bezig met de digitale bibliotheek, contentlicenties, ebooks en auteursrecht. Over deze onderwerpen en de impact die ze (kunnen) hebben op het onderwijs en bibliotheken blogt hij sinds 2006 op zijn Vakblog. In 2013 won hij de Victorine van Schaickprijs voor zijn blog.

Comments (3) Write a comment

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • © 2006- 2021 Vakblog – werken met informatie
    Aangedreven door WordPress en duizenden liters koffie // Theme: Tatami van Elmastudio
Top